torsdag, september 08, 2016

Vem fasen ...

.. köper polska äpplen? Eller några andra utländska, för den delen. Det finns gott om svenska varianter; Collina, Discovery, Alice med flera. Dels har de mognat i ett relativt sett svalare klimat. Det ger bättre smak. En av mina spanska vänner älskar svenska äpplen just därför.

Nu har det också uppdagats att ett parti polska äpplen har besprutningsrester som är 8 gånger så höga, som andra äpplen. ICA har återkallat ett stort parti från sina butiker. Nu är det inte så att svenska äpplen går helt fria heller. Gifter används i alla äppelodlingar, så länge det inte handlar om ekologiskt odlade.

Underskatta inte heller din egen betydelse, när det gäller att bestämma sortimentet i din butik.

Nedan ser du en insändare från DN igår, som slår huvudet på spiken vad gäller livsmedelskedjornas egna produkter. Jag håller helt med skribenten och understår mig aldrig att köpa ICA:s mjölk, eller COOP:s korv. Jag väljer konkurrenter av den anledning som insändaren pekar på.

Så kallade EMV-produkter är ofta tillverkade långt ifrån din hemort. Innehållsförteckningarna lämnar en del i övrigt att önska.

Lev väl!

--------------

Handelns egna märkesvaror, EMV, tar allt större plats i butikshyllorna och svarar i dag för cirka 30 procent av dagligvaruhandelns försäljning. På en liten marknad som den svenska leder EMV till enfald i stället för mångfald. I mindre butiker utanför de större städerna finns det numera allt färre alternativ till de egna märkena. Den ena produkten efter den andra plockas bort och ersätts av egna märken. Och enfalden innebär också att produkter med särskilda kvaliteter när det gäller främst smak och konsistens inte längre går att köpa om man inte är beredd att åka ett antal mil till närmaste stormarknad. EMV kommer också att slå ut många mindre och medelstora livsmedelsföretag, som saknar resurser att leverera EMV-produkter i de volymer som efterfrågas. Det leder på sikt till att enfalden breder ut sig även i stormarknadernas butikshyllor. De egna märkesvarorna är som regel helt anonyma. Tillverkad för Ica i Sverige eller kanske Tyskland, står det på förpackningen. 

Konsumenterna påstås vara intresserade av närproducerade och spårbara produkter, men det tycks sällan vara fallet när de står framför butikshyllorna. På sikt kommer EMV-produkterna att bli relativt sett dyrare än i dag. När det inte finns några konkurrerande produkter har handlarna inte längre någon anledning att hålla lägre priser på egna märken. Handeln kommer ostört att kunna höja sina marginaler. 

Det finns alltså synnerligen goda skäl att inte köpa EMV. Enligt min mening borde inte bara konsumentorganisationerna utan även LRF engagera sig i en kampanj mot dessa produkter som dessutom sätter ytterligare press på den första länken i kedjan, nämligen på de alltmer utrotningshotade svenska bönderna. Sören Larsson Stockholm.

*****

5 kommentarer:

Elisabet. sa...

Jag håller med. Vi har ju Garants mjölk och mjölkprodukter, samtidigt som vi säljer Arlas, men även Wapnös som är bara några km härifrån. Och grädde får vi från Falköpings mejeri! Fullkomligt vansinnigt tycker jag. Men inte kunderna.

Bert Bodin sa...

I och för sig är det kanske en prisfråga för många. Men egentligen vet jag inte, för jag gör inte någon prisjämförelse.

christel sa...

Jag köper oftast inte heller affärens egna varor. Vilket innebär att jag får sträcka mig över, hänga in i kylen och halvhänga in i frysarna för att få tag i de varor jag vill ha.
De egna varorna ligger oftast bättre till och är då lättast att ta.
Sist jag skulle köpa mitt Maldon salt hade inte Citygross den hemma och kommer inte att ta hem det längre. De ville jag skulle ta ett annat som dom producerat men jag vägrade. Köpet mitt älskade salt i andra affärer nu.

Bert Bodin sa...

Rätt! Några principer måste man ha.

Klart att de försöker promota sina egna varor först. Lurigt. De skulle bara veta att du och jag genomskådat dem. ;-)

christel sa...

Hehe