måndag, augusti 13, 2018

Sommaren mognar

Det går rasande fort nu. Den fina sommarens baksida. Allt har snart blommat ut, och några, normalt septemberblommande växter, har redan börjat. Ja, till och med en växt, som jag inte kommer ihåg vad den heter, med mörkrött bladverk i vår perennrabatt, står nu med knopp. Vissa år hinner den inte blomma alls. Kanske blir det dess blomax, som får lysa upp sensommarrabatten, tillsammans med de lackröda trolldruveklasarna.

Det bedrägliga gammaflyet
Fjolårets stolthet broccoliodlingen, är nu ett minne blott. Uppäten av någon insektslarv. Och nu har jag fått en ledtråd till vad det kan vara för gynnare. Vi har haft ovanligt många fjärilar av arten Gammafly här i sommar. Normalt ser jag något exemplar per säsong. Men i år har de vimlat av dem. Det visar sig att fjärilen, som inte övervintrar i Sverige, har svärmat upp från sydligare nejder i stora mängder. Förmodligen på grund av det varma vädret. I södra Finland har invasionen nått "bibliska dimensioner" och fjärilen har ätit upp hela raps- och rybsfält. Så var det med det.

Lingonen börjar också vara färdiga på sina håll. I alla fall i soliga lägen. Lingonplockning brukar definitivt vara septembersyssla. Så vi väntar. De blir bara bättre om man inte tar dem för tidigt.

Så får det bli.

Krolliljan vill bli fler
*****

Inga kommentarer: