tisdag, februari 05, 2019

Det är inte utan att ...

.. jag blir mer och mer medveten om vår sårbarhet. Kanske skulle man bli en "prepper" i alla fall? Så som världen ser ut för tillfället, kan jag inte säga att jag är helt lugn.

Inte heller litar jag på att digitalisering och AI är lösningen på allt. Vilket verkar vara en rätt vanlig hållning nuförtiden. Sårbarheten visar sig mer och mer. Svenska kraftnät verkar vara rätt släpphänta med sin datasäkerhet. När man inser hur beroende vi är av el, så kan man bli bekymrad.

Jo, vi har lite mat av mer konserverad natur i speceriskåpet. Men inte räcker det för de 72 timmar som rekommenderas. Vattendunkar har vi också. Men tomma.

Att bli utan ström, är det många i Roslagen som varit med om i början av januari. Under rätt lång tid, dessutom. Några större katastrofer har det väl inte inneburit. Ett visst skyddsnät har väl funnits, förstås. Släktingar och vänner som bor en bit bort, kanske.

Idag blev det strömavbrott här i stan. I tio minuter. Inget att fundera över. Det hände medan jag var på gymmet. Det blev lite dunkelt, när det enda som lyste var nödutgångsskyltarna. Skönt att de funkade i alla fall. Det fick vi bevis på.

Men när jag kom hem hade förstås en del hänt. Små detaljer, men jag undrade direkt vad det var som hänt. Det där med strömavbrottet hade jag redan glömt. Där stod mikron och lyste och displayen blinkade ilsket grönt. Att det lyste inne i ugnen berodde på att luckan stod på glänt.

Radion i vardagsrummet stod också och blinkade och funkade inte som jag ville. Inga förprogrammerade programkanaler var kvar. Dessutom envisades den med att slå på sig själv och insistera på att jag skulle göra en massa åtgärder (obegripliga), innan jag skulle kunna programmera om den. Det blev till att leta fram en gammal bruksanvisning. Tack och lov fanns den kvar.
Bredvid radion står en liten bildskärm. Det var när jag såg att den visade gamla bilder ur mitt arkiv, som jag insåg att allt detta berodde på strömavbrottet. Att just den går igång automatiskt om strömmen har varit borta, känner jag igen.

Ljuset gick upp - ja, i mitt huvud alltså, och snart var allt i sin ordning igen.

Hur beredd är du?

Kanske skulle jag gå och köpa en vev-/solcellsradio i alla fall.
Hm?

Där stod den och visade bilder. Oombedd.

*****

4 kommentarer:

V sa...

Vi har förberett oss litegrann, är ju mer utsatt som boende i lägenhet i stad. Svagaste punkten för vår familj är alternativ uppvärmningskälla vintertid.
Men vi har radio med vev. Ficklampor, batterier, värmeljus, tändstickor, friluftskök. Sommartid utegrill. Vatten på flaska, vattendunkar (fyllda och ofyllda). Hygienartiklar. Lite frystorkat, te och kaffe, buljongtärningar, nudlar, konserver.
Tror du klarar dig alldeles utmärkt, ni har ju stugan där ni kan elda och om strömmen går och det blir skarpt läge ska man ju börja äta av det man har först så tror ni klarar era 72 timmar med god marginal bara med det ni har i frys, kylar, skafferi. Vintertid kan ni även smälta snö.

Bert Bodin sa...

Du verkar ha förstått. Bravo.
Jo, jag tror vi fixar det också.

Men många ids nog inte bry sig.

Turtlan sa...

Får vår del skulle det funka bäst bo i båten. Ja om denlåg i sjön. Solceller till kylen. Vatten i sjön. Dricksvatten får fixas o mat. Spisen går på sprit. Belysningen på båtbatteri. Diesel i tanken som också kan ladda batterier och även ge värme via en Ebersprächer (eller vad det heter) Bästa stället. Stugan och hemma inte lika bra men vi skulle kunna hämta hem spritspisen har vi tänkt. Matreserv... nja. Men vi har ett gäng köpevatten på flaska hemma.
Förresten, Vänervattnet är drickbart bara du är en bit ut.

Bert Bodin sa...

Vi skulle nog också klara oss bäst ute i stugan, för där har vi en del reserver på lager. Ett gaskök har fått göra tjänst flera gånger när vi haft strömlöst. Bästa sättet att få tillbaka strömmen är att sätta igång gasköket, laga mat, och vips, när maten är färdig, så är strömmen tillbaka. ;-)