söndag, februari 17, 2019

Snart i en verklighet nära dig

Orientexpressen, Rovos Rail, Blue train - tre mer eller mindre sägenomspunna tåg. Den förstnämnda saligen avsomnad, i alla fall i sin ursprungliga sträckning Paris - Istanbul.

Kanske inte lika ihågkomna är de svenska varianterna. Men igår blev åtminstone jag påmind, av ett reportage i lokaltidningen. Lapplands express och Dollartåget har rullat i mina trakter. Båda avsomnade. Men Dollartåget minns jag mycket väl. Det var det enda av de två varianterna som existerat under min livstid. Under min barndom i Kiruna hände det att vi promenerade ner till järnvägsstationen när Dollartåget skulle komma. Spännande var det, när det rullade in. SJ:s högsta standard. Både loket och vagnarna utsmyckade med girlanger.

Även favoritstället Katterjokk där vi tillbringade minst två veckor per år på turiststationen välsignades av tåget. Och där "bodde" vi ju 50 meter från järnvägen och gick alltid ut och vinkade till tåget, som inte stannade just där, men saktade in, som det ofta gjorde vid sevärdheter. Där stod vi och vinkade till lyxpassagerarna, som hade fina kupéer, bra restaurangvagn och salong för umgänge.

Det är nå't med tåg.

Vad som inte tas upp i reportaget är en annan variant, som också fanns förr. Kan tänka mig att det existerade på 50-talet. Det var Tåghem. Man kunde boka sig på ett tåg, som gick till någon turistort och parkerade där. Sedan bodde man i några dygn ombord på tåget. Gjorde utflykter. Åkte skidor eller vandrade i trakten.

I dessa dagar av ifrågasättande av vår idoga flygande, kanske det där är idéer att ta upp på nytt. Skulle du vara intresserad?

Om du klickar på bilden kan du nog läsa texten.


Katterjokk innan turistationen fanns. Den låg precis utanför bildens högerkant. Där stod vi och vinkade troget, när Dollartåget kom förbi.

(Klippen ovan är från NSD.)

*****
Här finns ett liknande ögonblick i mer eller mindre nutid.

6 kommentarer:

Turtlan sa...

Tåghem skulle jag gilla. Kul idé!

Åka och bo. Kunde ju vara några stopp t om. Som en tågluff som man bodda kvar på tåget och hade sina grejor där.

Gillar!

Bert Bodin sa...

Jag gillar egentligen tåg. Men jag skulle vilja ha lite högre tillit.

Elisabet. sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Elisabet. sa...

Tänkte först att det var din pappa som stod för reportaget, men ser ju att så är det inte. Kanske bilderna?

Bert Bodin sa...

Nej - det tror jag inte. Den största bilden är från 1903 och då var han inte ens påtänkt. Det skulle kunna vara den där bilden från det amerikanska sällskapet ... Men nej - jag tror inte det.

Bert Bodin sa...

Den stora bilden av tåget visar Lappaland Express, som lades ner före första världskriget.