måndag, februari 18, 2019

Spännande TV

Det behöver inte vara ryssen. Ingen annan fientlig makt heller, för den delen. Det behöver heller inte vara någon klåfingrig hackare som leker med oss.

I det här fallet är det solen. Vår livgivare kan nämligen ställa till det för oss. Så kallade solstormar drabbar jorden med ojämna mellanrum. Ibland märker vi inget. Andra gånger kanske det påverkar flygledningssystemet. Det hände för några år sedan.

Men en stor solstorm skulle kunna släcka hela landet. Det är 12 procent risk för att det skulle kunna hända, säger forskare.

Det handlar om programserien Nedsläckt land som började sändas ikväll. Två grupper, ovetande om varandra, får åka på "semester". Varje grupp är sex personer och de vet inget om experimentets utformning eller syfte.

Den ena gruppen inkvarteras i ett lyxigt, högteknologiskt hus på landet. Den andra i ett gammalt gårdshus i en liknande trakt.

Plötsligt går strömmen.

Lärorikt program. Nedsläckt land
*****

Läs mer om solstormar.

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Tack. Nu har jag sett hela serien i sträck.
Jag undrar vad de hade för förhandsinformation. Det var lite utröstnings-programs-varning i början, att en del positionerade sig och kanske muckade.

Som jag förstod det så låg lyxhuset vid havet. Med fritt fiske. Men de envisades med att fiska i en "tom"(?) sjö som ju någon annan har fiskerätt i. Det skulle det kunna vara vettigt att berätta eftersom det är ett upplysande program.
Och som jag förstod det så var det gångavstånd mellan husen.

Intressant att det regnade en hel del, men ingen verkade tänka på att ta till vara på det vattnet.

Och hur kom det sig att det fanns så mycket mer mat i röda huset än i villan? Kan det bara hänga på henne som ville ha skafferiet fullt hemma?

Hur tänker du om programmet?

Bert Bodin sa...

Jag har ju bara sett ett avsnitt. Jag tycker att det är bra att problematiken aktualiseras. Vi är nog lite till mans lite godtrogna.

Cecilia N sa...

Absolut bra att problematiken tas upp.
När vi letade hus fanns ett hus på landet som var helt elbaserat! Det var inte byggt i förrgår, så nån lär ha byggt bort eldningsmöjligheten.
Vi köpte inte det, av ovanstående anledning.

Här, nära stan, har vi satt in en kamin. Så frågan är mer hur frysarna håller kylan och om veden räcker. Älven är på gångavstånd.

Bert Bodin sa...

Vi som bor i absoluta centrum har nog sämre möjligheter än vi har ite i fritidshuset.

Men på båda ställena har vi gaskök. Det gäller då att vi har gas.

Vattendunkarna ska vi se till att få en rutin kring. Vi har redan fyllt ett åar mindre. Och i stugan kan vi smälta snö för disk och tvätt. Kanske duger det även till dryck. Vi har ju havet också. Det är bara att hugga vak.

Vi är ju fjällvandrare. Där har vi en klar fördel med all utrustning.