måndag, februari 04, 2019

Minipreparerare

Man måste ju förbereda sig. Om krisen kommer. Den här gången är det EU (som jag är stark tillskyndare till) som skrämt upp mig. Det hände för ganska många månader sedan, men jag har inte tagit tag i det eventuella problemet förrän nu.

I stugan har vi infällda spotar i kökstaket. Små halogenstrålkastare. De ger bra ljus och är dimbara.

Men nu är det bara så att EU förmodligen tänker förbjuda dem. Av vilken anledning har jag glömt, men det spelar ingen roll - jag vill ha dem kvar. I 17 år har de som sitter där aldrig fallerat. Inte en enda har slocknat förrän nu. Och det var bara för att jag skulle ta ut en, för att se vilken sort det skulle behöva köpas, för att gardera mig. Då gick lampan sönder. De brukar sitta som rackarn de där halogenlamporna. Men ut kom den. Trasig.

Nåväl. Idag fixade jag nya. Ett litet lager. Jag vill inte behöva byta ut hela taket, om armaturen plötsligt förbjuds. Och har de som sitter där nu hållit i 17 år ska väl sex stycken i reserv räcka livet ut, tänker jag.

Förbjudet ljus. Hehe!


*****

Tillägg: Folk som förbereder sig för krisen eller kriget kallas med ett engelskt ord "prepper". Jag översätter det till "preparerare", eftersom jag inte gillar inblandning från andra språk när det finns svenska ord för samma sak. Som du ser här ovan har jag också använt "spot" och "dimbar". Men det är bara för att det är svårt att hitta motsvarigheter i svenskan.

6 kommentarer:

Rexxie sa...

Nu är det väl i och för sig så att 12V halogenlampor som du visar på bilden inte omfattas av förbudet och därför kommer att finnas kvar, men det är väl trevligt att du får känna dig lite extra preppad... :-)

Bert Bodin sa...

Lite avis är du nog.

Rexxie sa...

Näe, jag sitter fortfarande kvar med mitt lager av 75-wattare som jag köpte till badrummet, och bara för det så går de aldrig sönder! :-)

Bert Bodin sa...

Min enda synd är då en halogenstrålkastare utomhus i stugan. Ja, när de förbjuds, alltså.

Elisabet. sa...

Ja, det kan inte hjälpas att jag sitter här och ler. Typiskt att Rexxie ska veta att just dom lamporna får vara kvar ,-)

Bert Bodin sa...

Jaja ... Höj honom inte till skyarna alltför mycket. Idag är det bara ett år sedan han erkände att han lärt sig att TV-serien hette DownTON Abbey.