Och just det sistnämnda är särskilt värt att se upp med. Du kan nämligen inte förutsätta att grejerna är godkända, eller ens gjorda för svenska förhållanden och säkerhetskrav. De ska t.ex. tåla 230V. Och även om det står så på apparaten (OBS! Det räcker inte att det står i bruksanvisningen!), så förekommer falskmärkning.
I programmet berättade en ung kvinna hur hon hade blivit skadad av en mobilladdare, som var inkopplad i hennes telefon. En elström gick plötsligt genom henne, telefonen fastnade i handen, och ena foten fastnade i ett element, nära sängen där hon sov. Hon "var ju tvungen" att kolla Facebook, Twitter, Youtube och andra sociala media, när hon egentligen skulle kolla vad klockan i telefonen var. Hon fick åka till akuten. Blev opererad för diverse saker och har efter flera år fortfarande men av olyckan.
För tidvisning och väckning finns andra möjligheter. Väckarklocka är ett av dem.
Klassiska fel:
- Både telefon och laddare var begagnade. Köpta på Blocket.
- Hon laddade sin telefon på natten, vilket avråds på det bestämdaste. Man bör ha viss uppsikt över laddningsstället.
Bild från appen Telia min mobil. |
Dessutom håller den längre om du stänger av den på natten. Det ger förstås längre batteritid och dessutom är det bra att den får starta om. Uppdateringar fungerar bättre då.
Kyla gör att den aktuella laddningen tar slut snabbare. Men det påverkar inte batteriets livslängd. Snarare tvärtom. Kyla är bra för datorer. Det är bl.a. därför som Facebook valde Luleå som etableringsort för sina datorhallar.
Slut på meddelandet.
*****
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera.