måndag, januari 13, 2020

Jag bara måste

Den tragiska nedskjutningen av det ukrainska flygplanet utanför Teheran sätter igång tankar hos mig. Tankar vid sidan av de, som går till de drabbade anhöriga, förstås.

Men hur ska ansvariga (om det nu finns några sådana) för Irans försvarsmakt tolka sin egen förmåga att anställa rätt folk. Hur kan en operativ enhet i det Iranska luftförsvaret misstolka ett flygplan som kommer i riktning från Teherans flygplats och flyger på en kurs  mot nordväst och förmodligen ut hur landet, och bestämma sig för att det är ett fientligt flyg. Hade planet flugit in mot flygplatsen skulle jag ha större förståelse, med tanke på att beredskapen var höjd.
-----

Liknande funderingar har jag kring DN:s avslöjanden om en falsk officer, som jobbat med högt säkerhetsklassade verksamheter både inom och utom landet och haft tillgång till säkerhetsrutiner, kryptokoder etc. Och han har gjort det i 20 år, utan att bli avslöjad.

Som så många gånger förr konstaterar jag (jag bara måste):

Grundkurs saknas.
*****

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Pinsamt också. Ja angående den försvarsanställde.

Angående flygplanet så har du verkligen en poäng där. Så tragiskt och än en gång så blir jag så arg över vapen, krig och krigsförning. Grrrrr!

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Ja. Det är ren idioti!