måndag, januari 13, 2020

Jag får massor ...

Klicka på bilden för läsbarhet.
.. med skräppost nuförtiden. Irriterande! Det är reklam för allt mellan himmel och jord. Men mest handlar det om Viagra, viktproblem, Bitcoininvesteringar, eller pengalån. Som det här mejlet som kom i förrgår, där man tycker att jag ska låna pengar "för jul". Ett år i förväg, nästan.

Här ulovas jag enkel hantering för att hitta det bästa "jullånet".

"Ansök nu".

Helst skulle jag ju vilja klicka på den där länken "to unsubscribe" och befria mig från den här typen av påtryckningar.

Men det aktar jag mig noga för. Det som då händer är att avsändaren märker att just min e-postadress är en aktiv och fungerande väg för information till mig.


Jag markerar nämligen alla dessa mejl (säkert tio per dag) som skräppost. Den avsändaren kan då inte komma in i min låda, utan sorteras till skräppost.

Avsändare, förresten! Det är antagligen en robot av något slag. En robot, som skapar nya avsändare i ett nafs. Alltså ser min lista över skräppostadresser nu ut såhär:


Detta är bara ett litet utsnitt. Mobilen tillåter ca 200 skräppostadresser i registret. Sedan måste man rensa.

Men jag lägger också in filter. Skapar spärrar. Det kan man göra i sitt e-postsystem. Som du kan se i listan ovan, kommer många mejl från .fi.ch. det vill säga Schweiz med ett litet finskt (???) inslag. Alltså har jag lagt in just den där bokstavskombinationen i mitt filter. Och vips, så slutar de att komma. Jo, de kommer ändå, men jag har ställt in att e-postsystemet ska ta bort dessa mejl omedelbart. Jag ser dem aldrig. Idog får man vara, för som jag sagt så sitter det en robot någonstans och skapar nytt, med någon annan kreativ slutkläm i adressen. Turkiet (tk) har varit rätt populärt ett tag.

Det här problemet började i höstas. Tyvärr är det väl så att någon app, där man registrerat sig med sin e-postadress har läckt, eller kanske sålt kontaktuppgiften till någon, som är villig att betala. Vem vet.

Jag vet i alla fall att jag aldrig klickar på en länk i ett sådant mejl. Hur nyfiken jag än är.

*****

4 kommentarer:

Thalassa sa...

Exakt samma här! 600.000 är summan jag erbjuds att låna, bitcoins ska göra mig förmögen och ”Kundservice” skriver varje dag att mitt paket nu är på väg. Det är de rader jag ser utan att gå in i mailet. Mycket irriterande, men tyvärr tror jag att vi får leva med det.

Bert Bodin sa...

@Thalassa

Haha - just det där paketet är på väg till mig också. Bara så du vet. Vi får se vem som får det först.

Men jag kan också konstatera att de filter jag lagt in har gjort att antalet mejl har minskat.

Turtlan sa...

Jag får i princip aldrig skräppost. Det händer men sällan. Inte gjort ngn inställning och har en gmail adress. så varför är det sån skillnad?
Trist men hoppas det minskar för dig för det är så irriterande!!!

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Det blir nog bra till slut, när jag stämt dem på miljonbelopp för integritetsbrott. 😉