söndag, januari 12, 2020

I pauserna ...

.. mellan Vinterstudions attraktioner hinner vi ut och gå en runda. Det går fint. Till och med utan spikskor. Igår föll nämligen ca 1 cm blöt snö, som frös fast ovanpå isen och skapade grepp. I alla fall någotsånär.

Rutten blir (som brukligt) den här tiden på året, ut mot solen och isarna i Södra stadsfjärden. Det blåser lite snålt, men temperaturen ligger vid noll, så det är ändå rätt skönt. Mycket folk på fjärden. Ser att fiket ute på närmsta ön Gråsjälören flaggar. Det är alltså öppet. Vi håller oss dock på land.

Träffar Kerstin och Lasse, Marjo med kompis (som jag glömde presentera mig för. Oartigt!), Anette, flera före detta kolleger och studiekamrater till Benke, och en och annan okänd som glatt hejar. Det vimlar alltså av tysta och molokna nårrrrlänningar.

Tycker man att det är trist att fotvandra, så kan man ju alltid grilla, eller grädda tunnpannkakor, som ett sällskap på stranden ägnade sig åt. Picnic i januari.

Annars så har vintern utmärkt sig på fel sätt hittills. Konstiga fenomen. På ett ställe har havsnivån svajat så att en stor spricka bildats över den kilometerbreda älven, med små isberg som följd. Undrar hur kommunen kan fixa till det, så att de holländska skridskomästerskapen ska kunna köra sina lopp längre fram i vinter. Sprickan bryter ju banan. (På bilden nedan ses ett pyttebrott i sammanhanget. I strandkanten.)

Kan vi få lite snö, tack!


*****

4 kommentarer:

Astrid Binnerstam sa...

Säga vad man vill om märkliga vinterfenomen- de gör sig bra på bild. Här hos oss finns inte en snögnutta kvar, i morse var det 7 grader varmt och sol. Om det handlar om en begynnande jordisk katastrof eller någon naturlig klimatsvängning undandrar sig mitt simpla kunnande. Ingen dum idé dock, med pannkakspicknick.

Elisabet. sa...

Ja, det är underliga vintrar ni har där uppe. Fördelen med att bo norröver, den tackar ju nästan för sig när det blir så där - varken eller -. Mest eller.

Bert Bodin sa...

@Astrid Binnerstam

Det tråkiga är också att turistindustrin påverkas. Vi har rätt många utländska turister som kommer hit och vill uppleva riktig vinter. De ser ofta lite vilsna och förvirrade ut. Särskilt när de kanske vill gå ut på havsisen, och så avråds de p.g.a. att vatten trängt upp. Inte heller kan man köra hundspann, eller äta middag i en tältkåta ute på isen. "Dinner on ice", är en av attraktionerna här i trakten.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Precis. Nu är det varken eller.