lördag, januari 11, 2020

Det gäller ...

.. att vara välutrustad. Speciellt denna märkliga "vinter". Aldrig någonsin har sålts så mycket broddar som i år. Broddar som man förr förknippade med tanter och farbröder i åttioårsåldern. Och då inte ens särskilt vanligt.

Kanske är vi lite mer rörliga upp i åldrarna nuförtiden. För broddar av något slag sitter på mångas fötter. Det hörs. Det blir ett speciellt "knarr" under skorna på broddister. Igår under vår promenad hörde vi en broddutrustad ung dam som gick på andra sidan av Skurholmsfjärden. Taktfast promenerande på den motsatta stranden till vår.

Själv köpte jag, - inte broddar, men väl så kallade Icebugsskor för flera år sedan. De kommer allt oftare till användning. Det ger fördelen att hela undersidan på skon är försedd med nabbar. Det finns lösa broddar att köpa, som bara täcker hälen, vilket inte är lika bra.

Men nackdelen är förstås, att man inte kan gå in varsomhelst, när man är ute och går. Det uppskattas inte på trägolv. Och på stengolv blir det nästan halkigare om man är spikförsedd. Därför var jag idag tvungen att köpa "överskor" för andra gången i mitt liv. Jag har haft sådana hela tiden som jag haft nabbade skor, men härom dagen brast ett av skydden, när jag skulle ta på det.
 - Ja det är jul så att gummi kan bli gammalt, sa killen i affären som sålde mina nya.
Skydden är som en slags galosch, som täcker spikarna.

Så nu är det bara att traska på. Med raska steg, både ute och inne. Och så slipper man gå som en pingvin.

Fast helst skulle jag ju vilja ha riktig vinter förstås. Den är oftast, jo faktiskt, oftast halkfri.

*****
Här kan du läsa om fler aspekter på det speciella läge som råder i år.

2 kommentarer:

Christel sa...

Det stod på min "att göra lista" men har inte blivit av, att köpa broddar alltså.
Har helt enkelt inte behövts. Idag geocachade jag iförd enbart munkjacka.
Ur led är tiden.

Bert Bodin sa...

@Christel

Jag förstår bara inte varför ni börjat skicka upp era s.k. vintrar hit.

😉