fredag, augusti 28, 2020

Sensation

Vaknar till P1-morgon som berättar att forskare i Lund konstaterar att körsång inte är bra om man vill undvika coronavirus. 

Sång sprider mer s.k. aerosoler i luften än tal. Och ju starkare man sjunger, desto farligare. Det gäller i och för sig också om du talar högt.

Tänk - det hade jag aaaldrig kunnat räkna ut.

Undrar vad som gäller om någon hostar eller nyser mig i ansiktet?
Hm!??

Tror jag ska fråga någon lundaforskare.

*****

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och på måndag drar Halmstad Kammarkör igång för hösten. Större lokal och bara halva antalet körmedlemmar. Undrar hur det blir?

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Så'n tur att forskarna i Lund uppmärksammar oss på problemet, då.

Monet sa...

Ja det tycker jag är tur. Ju mer det informeras om olika smittvägar desto bättre är det. Jag har ett ganska stort antal vänner som sjunger i kör. Jösses vilket gnäll det varit om just detta som tagits ifrån dem. Det har t o m smygsjungits och övats och framförts ute och inne i kyrkor - för de är ju så stora så där sprids det inte.Det är som om folk ändå inte fattade att detta virus singlar i luften och att man blir sjuk om man andas in det. ”Coronaslappa” sa man att svenskarna blivit i något pratprogram där Amelia som vanligt ska hävda sin rätt att pussa på barnbarnen, ”för hon har ju inga underliggande sjukdomar”.

Blivit? Har varit hela tiden tycker jag.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Men att forskning på hög nivå ska behövas för att påvisa detta fullständigt logiska fenomen, är väl ett fattigdomsbevis.

Cecilia N sa...

Forskningen har gett SIFFROR på hur långt och mycket. Att bara ana att det är ”mer” och ”längre” säger ju ingenting. Mer och längre än vad? Hur mycket mer och längre?
Med siffror kan man bättre förhålla sig. Nu vet man att det inte behövs tre meter fritt utrymme framför en sångare. Då vet man hur man kan möblera. För, om man bortser från smittspridning, så är det väldigt hälsosamt att sjunga i kör. Vilket forskning också gjort undersökningar om.

Bert Bodin sa...

@ Cecilia

Jag håller helt med dig.
Men nog måste väl varje tänkande människa begripa att en höjd röst, en rytande människa, en sjungande dito, sänder ut mer droppar i omgivningen än en som pratar i normal samtalston. Måste man verkligen forska för att förstå det?
Naturligtvis är körsång fördelaktigt för utövaren. Och förhoppningsvis även för åhöraren.