onsdag, maj 12, 2021

Det visste vi inte

Vad tänker du på om jag säger Liljevalchs? Förmodligen dyker den konsthall som invigdes 1916 i Stockholm upp i ditt huvud. Inte konstigt. Det dyker upp i mitt huvud också. Carl Fredrik Liljevalch (Jr.) var dess skapare. Inte direkt, utan som finansiär. Det var ett arv efter honom som möjliggjorde bygget.

Jr eller d.y.? Ja - han var son till Carl Fredrik Liljevalch d.ä. Inte lika känd, kanske. Lämnade inget minnesmärke efter sig? Nej, tyvärr är det så. Han var en industriman. Och som sådan hade han ett stort inflytande i Luleå, av alla ställen. Han etablerade Oscarsvarv här i stan, Sveriges största skeppsvarv på den tiden. 

Jag har många gånger reagerat över hur lite vi fick lära oss om hembygden, när jag gick i skolan. Det var andra delar av landet man fick stifta bekantskap med. Inget ont i det, men nog hade det varit kul att få veta lite mer om det närmaste omgivningarna.

Nåväl. På Oscarsvarv byggdes en gång ett skepp - Mary Anne. Det var1838 och blev så småningom Sveriges första världsomseglande fartyg. 

Det här har nu dykt upp i och med att Luleå fyller 400 år i år. 

Tänk - det där visste du inte. Erkänn!


*****

2 kommentarer:

Allmycke sa...

Jag trodde genom hela skoltiden att det inte fanns några rullstensåsar norr om Uppsala - nu bor jag "i skuggan" av en precis sådan i Älvsbyn.
Inte heller trodde jag att "vanliga människor" hade en historia tills jag blev intresserad av släktforskning i 30-års åldern. Riktigt intressant blev det när jag kunde spåra mitt eget namn (Gertrud) tillbaka till en prästfru på 1600-talet genom inte mindre än 11 generationer. Kungalängder i all ära - men den egna familjens historia är mer intresseväckande än namnen på alla Gustaf, Erik och Oscar!

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Jag fick en bok om norrbottnisk arkeologi i julklapp. Den är väldigt överraskande, och borde användas i skolorna. Även i Skåne!