lördag, mars 19, 2022

Det kan inte vara lätt ...

.. att vara regering i det här landet. Vi har kanske världens högsta levnadsstandard, generellt sett. Jag säger inte att saker och ting inte kan vara bättre, men det måste ju vara rim och reson i våra krav. 

Just nu har vi en extremt jobbig situation sedan dryga två år. En pandemi som mer eller mindre lamslagit oss, och sedan krig i närområdet. Allt detta påverkar förstås vår tillvaro på olika sätt. Det är inte så svårt att förstå, hoppas jag. 

Något som påverkats mycket är drivmedelspriserna. De når oanade höjder sedan en tid tillbaka. Och det skapar klagokörer och ilska från många. Visst kan jag förstå att det finns personer som är beroende av bil, för att ta sig till arbetet, och kanske bor i glesbygd. Givetvis är det kostsamt. Samtidigt ser och hör man rätt ofta t.ex. snöskotrar som används som leksaker!!! Är det klokt?

Situationen blir förstås svår för en del, vilket nu regeringen försöker göra något åt. Och då drar klagokörerna igång. Igen! 

14 miljarder kronor, lär subventionskalaset kosta. Vissa av oss kommer dessutom att få bidrag för höga elkostnader. Inte vi i norra Sverige, kanske, men där elen är dyrare kommer det pengar. Hur mycket detta kalas kommer att kosta vet jag inte. 

Och det klagas. Det är för lite, tycker många. 

Frågan jag ställer mig är; varifrån ska pengarna komma? Ska vi kanske dra in på vård och omsorg. Eller på skolorna. Dessutom satsas extra mycket pengar på försvaret.

Flera av de politiska partierna är så kallade skattesänkarpartier. De vill subventionera mera. Naturligtvis. Herregud - vi har ju ett val i höst. Det gäller att göra sig populär.

Jag får då inte ihop det. Men en sak är säker. Vi är rätt bortskämda.


*****

8 kommentarer:

Allmycke sa...

Ja du, såg ett par ekipage på macken idag med 2-3 skotrar på släpet. En tankade bilen, skotrarna och ett antal dunkar till tonerna av mer än 3000 -uppenbarligen på väg till fjälls för lite nöjeskörning.
Jo, stora delar av vår befolkning är utan tvekan bortskämda, bortklemade eller till och med borta i största allmänhet.

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Lite krismedvetenhet skulle nog vara på sin plats ibland.

Visst är det många som t.ex. är beroende av bil. De borde kunna få stöd.

Elisabet. sa...

Instämmer! Jag förstår åkeriägare och bönder, men just det du tar upp .., helt galet! Hoppas att vattenskotrar drar mycket bensin/diesel, så dom kanske försvinner :).

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Ja, vattenskotrar borde konfiskeras tills de kan köras fossilfritt. Och helst inte finnas alls.

Gunnel sa...

Det märks att det är valår. Man slänger iväg löften utan att tänka efter. Jag hörde någon lova att varenda bilägare skulle få 1000 kronor. Går det löftet igenom skickar vi tillbaka pengarna. Vår bil står mestadels stilla i garaget.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Så ska det tydligen bli. Men jag vet inte om det gällde 100%. Detaljer kommer väl senare.

Anonym sa...

Berättigade tankar!!Håller helt med om att vi har det väldigt bra i det här landet.Undrar också,varje dag,VAR tas pengarna ifrån?? Under pandemin kunde företagare, artister,och vem som helst, som ansåg att dom förlorade pengar på inställda jobb eller evenemang,söka bidrag.Och läser nu att,X antal tjänste män ska kräva tillbaka pengar, från väldigt många....Fusk...Nuu ska vi "få" 1000 spänn per bil,en spotta i havet enligt mej,ge till dom som verkligen behöver pengarna.((SÄNK bensinskatten som är 62%,istället för att ge pengar till alla.))((Bor i Norrbotten,lååånga pendlingar för många))Jag behöver inte pengarna..Det kommer istället att kosta mej mycket mer,i form av höjd fastighets skatt...Det är ju en stor kassako för staten...Läst att det är på gång,igen...Men har fått nog nu, huset är till salu...Vi betalar ta mej fan, skatt på allt vi förbrukar....Helt rätt,Bert,det är valår i år..

Bert Bodin sa...

@ Anonym

👍