måndag, mars 21, 2022

Pest

Så allvarligt är det inte, men jag har drabbats av konstiga utslag, rodnader, kvisslor lite här och där på kroppen. Sedan flera månader har de funnits. 

Jag ringde hälsocentralen i morse.
 - Du får en tid klockan 10.

Sagt och gjort. Jag blev besiktigad från topp till tå. Noggrant tittades i alla skrymslen och vrår. Förhör om vanor. Hade jag ändrat något i kosten. Rökte jag. Drack jag alkohol. 
 - Vi brukar dela en halv flaska vin till helgmiddagarna.
Doktorn skrattade.
 - Ja, förutom på vinprovningen igår, sa jag. 
På den punkten blev jag i alla fall godkänd.

Det blev receptbelagd kortisonkräm i 8 veckor. Samt en specialsmörja därtill. Fick dessutom lämna blodprov. För leverkoll.

Sedan traskade jag hem i solskenet och den förödande värmen, som håller på att ta kål på vårvintern. Idag har det varit bortåt 10 plusgrader. Hörde att Kalmar hade minus 7 i morse. Då hade vi plus 5. 

Hur gör Kalmar, frågar man sig. 

*****

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Då får man önska dig lycka till med krämen! Läste dina rader igen och hajade till vid "ta kol på". Jag hade skrivit "ta kål på", men det slår mig att jag vet inte ens vilket som är rätt? Det är kanske typ stenkol som avsågs från början, knappast vitkål? Intressant.

Monica sa...

De utslagen är en bättre prediktor än pcr-test vid covid. Den mest omfattande forskningen finns i UK och tveksam till din kortisonbehandling och förvånad över läkarokunskapen.
Kunskap finns här också men all info är så väldigt politisk styrd så inget som FHM deklarerar men naturligtvis finns väldigt mycket i deras dokument men som aldrig delges publikt. Du får forska själv, finns mängder med foton exakt hur varianterna ser ut, minst tre och vissa patienter har alla tre på en gång. Rekommenderar till omgivningen en behandling som är effektiv men rädd om legitimationen:-) så inget jag gör på en blogg. Det går väl sakta över så småningom, hoppas inte salvan förvärrar.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Tack! Det ska vara "å". Jag har ändrat. 🙃😳

Babsan sa...

Bra där Bert👌

Monet sa...

Tråkigt för dig. Men som någon har kommenterat: den här typen av utslag kan också mycket väl vara ett utslag (no pun intendend om man nu får vara snobbig med engelskan) av genomgången covid-19- infektion. Och ibland det enda symptomet.

Och apropå språkfrågor såg jag att du i den nygamla debatten på annat ställe om uttal av franska ord ställde en fråga när det gällde vitlöksmajonnäsen aioli. Dels kan man förstås förenkla för sig och benämna den just så. Och alternativt välja om man vill uttala ordet på franskt manér, dvs ”ajålíi” med betoning på i. Eller på svenska ”ajjåli” med betoning på å. SAOL har valt enbart det svenska uttalet medan NE tar med båda varianterna.

Man gör ju helt som man vill. Men arbetar man på eller driver restaurang eller i dagligvaruhandel tycker jag personligen att man har ett ansvar, eller bör åtminstone ha ett intresse för, hur vissa produkter uttalas och framförallt stavas. Som crème fraîche, baguette, chèvre, levain, bouillabaisse, moules frites och annat som konsekvent stavas och uttalas galet. Det är inte lätt i början - vi hade småländska grannar i vårt radhusområde på 1970-talet som inte hade varit långt utanför hemstaden Ljungby när pizzan gjorde sitt inträde i Stockholm. De kallade under lång tid nymodigheten för ”pissa” trots att vi själva, utan att säga något, konsekvent använde rätt uttal. Mycket fniss blev det..

Det är samma sak som hur man ibland använder engelskan. Om man envisas med att säga ”gåggel” istället för ”googel” eller ”gåggla” istället för ”googla” så visar man ju att man missat vissa uttalsregler i grundutbildningen. Detsamma gäller om man t ex konsekvent skriver ”you” med stor begynnelsebokstad: ”I love You” så har man blandat in det numera förlegade svenska ”Ni” och tror att engelska tilltalsord skrivs som de tyska, Sie och Dir.

Det här har ju i grunden med trovärdighet att göra. Jag som har franska som andraspråk har fått vänja mig vid hur svenska journalister konsekvent uttalar den franske presidentens namn fel, nu när han plötsligt figurerar i alla medier. Den reporter som kallar honom för ”Mackrånn” vet jag inte kan franska och heller inte kan förmedla ett korrekt budskap baserat på ursprungsspråket. Så nog är det viktigt att lära sig uttal. Beroende på yrkesroll och ansvar förstås.

Numera efter tre år tillbaka i Sverige uttalar vi aioli igen på svenska när vi träffar svenskar (som inte har samma utlandsbakgrund som vi) även om det känns helt fel. Just för att inte framstå som snobbiga språkpoliser. Men hemmavid säger vi som förr….

Bert Bodin sa...

@ Monet

Märkligt om det vore ett resultad av covid. De sista två åren har jag inte haft minsta förkylning.

Det där mrd uttalen är alltid intressant. Och egentligen bryr jag mig inte, men finner det intressant när t.ex. radio-/tv-journalister inte bemödar sig med att lära sig namn.

Monet sa...

Den typ av utslag du beskriver ÄR vanliga post-covid-symptom. De kan förekomma som enda uttryck för sjukdomen. De första virusvarianterna gav heller inte förkylning som huvudsymptom. Det var i regel huvudvärk, feber, andnöd och extrem trötthet som dominerade. Omikron har gett lite mera förkylningssymptom men inte alltid. Det är ett lurigt virus med ett stort antal symptom men just utslag finns klart beskrivet som ett av dem. Hoppas din behandling hjälper!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Klåda har tidvis känts. Men den är borta nu efter några dagar.

Monet sa...

Också ett vanligt symptom. Har inte din B känt av några symptom alls? Och hur länge sen är det utslagen dök upp?

Bert Bodin sa...

@ Monet

Nej - ingen spridning. De har smugit sig på under vintern.

Babsan sa...

Är lite nyfiken på @Monet undrar om du är läkare då du så säkert uttalar dig om att Berts utslag är p g a Covid?

Monet sa...

Nu tycker jag att ”Babsan” i Uppsalas närhet kan sluta irritera sig över mina inlägg både här och på andra ställen. Ingen har någon som helst redovisningsskyldighet på sociala medier kring sin personliga bakgrund och ska heller inte ifrågasättas på det här sättet gång på gång. Jag uttalar mig dessutom inte ”så säkert” kring Berts utslag, det är dags att sluta läsa mina inlägg som fan läser bibeln!

Babsan sa...

Ja Monet jag retar mig på din besserwisser kommentarer både här och på andra ställen.Du är inte alltid trevlig i tonen heller .I vissa fall nästan kränkande .