torsdag, mars 10, 2022

Jag var heller inte ...

.. särskilt förtjust i att bli inkallad till militärtjänst. Jag gruvade mig oerhört för det där kommande året som väntade mig.

Men dagen kom. Och det var bara att ställa upp. A8 i Boden blev min bostad, tillsammans med ett gäng jämnåriga. Ingen kände jag. Här var ju folk från hela Sverige och från alla samhällsklasser, med olika bakgrund. 

Farhågorna rann snart ner i något hål, för oj så snabbt vi anpassade oss. Till omgivningen. Till varandra. Vi var ju så att säga tvungna. Det var lärorikt. Och pedagogiken var undermedveten hos var och en av oss.

Vi blev snart ett sammansvetsat kompisgäng på luckan. Snart fick vi också våra roller. Jag blev bandkanonförare med ansvar för en 52 ton tung bandgående kanon, som kunde skjuta stora granater 27 km med fantastisk precision. Jag - måttligt motorintresserad - lärde mig massor. Massor som jag har haft användning för i hela livet. Fick även köra traktor, stor lastbil, släp. 

Vi fick göra en del civila sysslor också. Släcka skogsbrand. På allvar alltså. Vi fick rädda människor i nöd. Övning. 

Ingen vantrivdes, vad jag vet.

Idag varslade statsministern om ökat försvarsarbete. Fler ska göra värnplikt. Det möttes av negativa reaktioner från de flesta som intervjuades "på stan" i något nyhetsprogram jag hörde. Och att plikt i detta sammanhang är något man inte kan välja bort verkade chocka en del ungdomar.

Synd att värnplikten togs bort av borgarna. Det var en naturlig och nyttig del av livet för dåtidens grabbar. En del som gav mig mycket nyttigt.

Nu ska den tillbaka.

*****

11 kommentarer:

Gertrud sa...

Reinfeldt kallade försvaret ett "särintresse" tror jag visst...
Hörde nån ungdom på radion som menade att värnplikt inte var en del av hennes idé om hur livet skulle se ut efter studenten - det skulle störa hennes planer på paaaaarty!
Jag är inte den som ber till Hen där uppe ofta, men nu känns det som om alla krafter måste till för att få ett stopp på vansinnet.

Bert Bodin sa...

@ Gertrud

När du säger det (särintresse), så klingar det bekant.

Visst kan jag förstå tveksamhet från en del ungdomar som blir "avbrutna" i sina planer efter studenten. Det var lika för mig. Men ibland måste man foga sig.

Elisabet. sa...

Bert: Hör pv säga precis samma sak. Kanske kan Nils van der Poels uttalande - han har ju varit jägarsoldat - och sade sig vara redo att "mobilisera" om det krävdes, få några av dom yngre att ändra uppfattning.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Förstod väl att PV var att lita på.

Och NvdP kan nog hjälpa till.

Gunnel sa...

Värnplikten gjorde pojkar till män har det sagts. Vet inte om det är sant. Numera kan ju även flickor välja värnplikt. Undrar om det ska bli obligatoriskt för bägge könen. En liten språkfråga bara: Vad betyder enjängd.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Jag tror åtminstone att det blir obligatoriskt att mönstra för både tjejer och killar.

Elisabet. sa...

Gunnel: en bättre förklaring är nog den här: om jag reser till Grekland och bor på ett hotell på Samos som jag fullkomligt älskar, så kan jag lätt som en plätt bo där fem gånger till. Eller att jag faller pladask för en grå sticketröja och därefter köper ytterligare två, precis likadana, ifall dom försvinner ur sortimentet.
DÅ .. är man verkligen enjängd.

En vanlig man sa...

Nu är det prat om värnplikt igen, kanske inte allmän men de så vill och håller måttet kan få göra det.
Då var det ju något man i stort sett inte kunde komma undan. Inkomstbortfall blev det ju också, för mig ca 10-11 månader.

Bert Bodin sa...

@ en vanlig man

Vadå, inkomstbortfall?? Vi fick väl en femma om dagen?

🙃🙂

Själv hade jag inte stadigt jobb året efter studenten, så för mig blev det inget bortfall.

Båthuspernilla sa...

Jag tänker att det skulle finnas en allmän samhällsplikt som ska utföras i ett antal månader (sammanhängande) av alla unga vuxna. För att anpassa till jagsamhället kan den få utföras någon gång i åldersintervallet 19-30 år. Den skulle innebära militärtjänst för den som passar för det, men övriga skulle få utföra andra samhällsgynnande sysslor. Extra resurs inom vård/omsorg/skola/räddningstjänst/kommunal markhållning etc skulle ju kunna vara tänkbart.

Bert Bodin sa...

@ Båthuspernilla

Exakt (nästan) så har jag också resonerat i gamla inlägg här på bloggen. En samhälls- eller civilplikt. Det finns en hel del att lära och att hjälpa till med även i fredstider.