måndag, mars 28, 2022

Digitala barn

 Vart tar det vägen med digitaliseringen? Den är ju bra förstås, men kanske inte alltid och i alla sammanhang. "Var och varannan barnvagn i Stockholm har ett fäste för en mobilskärm" berättar en av forskarna som jag hörde i Vetenskapsradion idag. 

Tvååring vid grannbordet på Espresso House 2018.
Föräldrar kan idag ses lägga en mobiltelefon eller en platta framför sitt barn. Som barnvakt. Och det kan vara barn så små som 1-2 år. På så sätt får föräldern en orsak till att ägna sig åt annat. Det här är inte bra. Visst - en kvart eller så med en mobil - det är väl okej. Men det får inte bli för länge. Barnen mår nämligen inte bra av det, sägs det. De tappar kontakt med människor runt omkring och kan till och med bli "beroende" av att alltid ha en skärm tillgänglig. Det hämmar barnet socialt, enligt forskarna. 

Här kan du lyssna själv. Och konstatera att barnen egentligen tycker att det är roligare att leka med en kompis ibland. 

*****

6 kommentarer:

Babsan sa...

Ja du Bert en skrämmande utveckling om du frågar mig

Elisabet. sa...

Det där med fästet i barnvagnarna har jag aldrig sett, men det finns säkert. Däremot möter jag ofta unga föräldrar - oftast Een mamma - som är ute och går med sin telning som då sitter i vagnen och då går nästan ALLTID mamman med antingen earpods eller hörlurar, eller tittar i sin mobil.
N Ä S T A N ALLTID.

Anonym sa...

Nu får jag säkert på skallen av, många...Var på en bokrea,började prata med en kvinna,hon var lärar studerande...Vi blev väääldigt överens om att,alla dessa "apparater" är bara till elände för barnen..Ipod,telefoner,datan och mini räknarna och paddor och allt vad dom heter... Jag tror att om X antal år,kan ungarna inte skriva sitt namn,då får dom signera med finger avtryck,eller med ett X...Kolla bara hur mycket vi signerar med ett knapptryck!! Deklarerade igår,inga namn underskrivningar där inte...På min tid,alltså hedenhös, känns det som...När jag lärt mej läsa,bodde jag på "bibblo"...Är ju så viktigt att ungarna,LÄSER böcker!!Dom tar till sej stavning,om inte annat...Många vet inte vad det heter,RÄTTSTAVNINGS PROGRAM,,Hallå,dom klarar inte ens att kolla hur rätt det blir...Inte ens dom programmen är rätt ibland...Kanske vore det bra att lära sej skriva med penna på papper först?? Ja,sett ettåringar,med telefonen framför sej,vad uppfattar dom?? Bra barnvakt??

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Håller med.


@ Elisabet

Håller med.


@ Anonym

Du får inte på skallen. Tvärtom. Du pekar på viktiga saker.

Gunnel sa...

Det är en helt annan värld dagens mamma och pappa möter än den jag mötte när jag var småbarnsförälder på 60-talet. Läsplatta för en ettåring låter verkligen onödigt, men dagens föräldrar (nu generaliserar jag) är otroligt engagerade i sina barn. Mycket mer än vad vi var, man curlar ungarna mycket mer än vad min generation gjorde. Blir säkert alldeles utmärkta och duktiga vuxna av de ungar som tittar i läsplattan lite för mycket.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Fast curling leder ju inte alltid rätt, eller hur?

Barn som blänger i en platta för mycket, har svårare för att utveckla sociala egenskaper på sikt. Det har också framkommit.