lördag, juli 02, 2022

Svårfångad

Vi har i ett par dagar nu haft besök av en liten kolibri. Nej - inte riktigt sant. Det är en fjäril, närmare bestämt en brunsprötad skymningssvärmare. Men den uppträder precis som en kolibri. 

Snabbt kommer den till syrenen och väljer en blomma där den skickar in en snabel och slickar i sig nektar. Sätta sig - nä nä - det finns det inte tid till. Bättre är att hovra framför blomklasen. Vingslagen är många och därför blir vingarna oftast suddiga, när man bara använder mobilkameran. Å andra sidan är det ju egentligen så som vi med det mänskliga ögat uppfattar den. 

Jag ser den varje år. Men denna sommar verkar den vara vanligare. Vi hade tre stycken samtidigt i vår syren igår.

Brunsprötad skymningssvärmare. Hyles gallii.
*****

4 kommentarer:

Einar J sa...

Å, du väcker förhoppningar! Jag har ännu aldrig lyckats få se den som fjäril, bara som larv. Det var i fjol och jag skrev några rader om det:
https://secondblogbyme.blogspot.com/2021/07/skymningssvarmaren.html
Hoppas nu på samma tur som du.
Vänliga hälsningar
Einar

Elisabet. sa...

Minns när vi var hos mamma i Argentina och hur små kolibris kom och letade nektar i dom färgglada klädnyporna på strecket! Nu ska jag hålla utkik efter dom här svärmarna.

Bert Bodin sa...

@ Einar

Välkommen till min blogg.

Jag har haft lyckan av att få träffa både brunsprötad skymningssvärmare och tallsvärmare här på tomten. De är fascinerande varelser.

Lycka till i ditt letande!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Ja, de borde väl finnas i dina trakter också.