onsdag, oktober 04, 2006

Håll hårt i vännerna

Din e-postadress är en värdefull kontaktväg. Den skall du vara rädd om. Tyvärr sprids e-postadresser lite vårslöst och ofta omedvetet.

Tänk dig när du får ett mejl som skickats till många personer. Halva utrymmet på skärmen är adresser. Du ser precis alla, som fått samma mejl.

Helt förkastligt. Om någon av adressaterna har virus i sin dator, kan det spridas till alla andra, om oturen är framme.

Gör därför så här, när du skall skicka mejl till många personer.
  • Adressera mejlet till dig själv!
  • Lägg in alla mottagare under bcc (hemlig kopia. OBS! Inte bara kopia, utan hemlig kopia.).
Det ser lite olika ut i olika mejlprogram. I min Outlook måste jag klicka på "Kopia" och får då upp en extraruta, där jag kan skriva in alla "hemliga adressater".

Skriv mejlet som vanligt och skicka.
Varje mottagare kommer nu att få ditt mejl. Ingen ser mer än sin egen adress.

Den här principen har jag alltid tillämpat när jag skickat ut gruppmejl till mina kunder. (På den tiden jag hade jobb, alltså.)
Det var ett oavvisligt krav. Av sekretesskäl vill kanske inte någon av kunderna, att alla andra i min kundstock skall få veta att man är kund hos mig.

Maningen har kommit från Mattias. Det märkliga är också att just denna fråga togs upp på det seminarium jag deltog i idag. Där hävdades till och med att det i vissa fall kan vara brott mot personuppgiftslagen (PUL), att så att säga, lämna ut e-postadresser till obehöriga. Vilket man ju i praktiken kanske gör.

Sprid gärna tipset till dina nära och kära.

Nu, fick du nå't att tänka på.

Gonatt!



Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: