fredag, oktober 13, 2006

På begäran

Konsten att göra klappgröt är inte svår. Bara lite bortglömd. Det var länge sedan jag smakade denna mjuka, milda läckerhet, med skogssmak av lingon.

Studiomannen väckte den slumrande kunskapen och Maja efterlyste recept i den här kommentarstråden. Så vad gör man inte. Här kommer det:

(Bilden norpad hos Guldkorn, utan
tillstånd. Men man blir snäll av
klappgröt,så det går säker bra.)

Klappgröt - Klappkräm

4 portioner.
Det tar cirka 40 minuter att tillaga och man bör ha starka armmuskler. Det skall vispas (klappas) en del.

Du behöver 5 dl vatten. Finns i en kran nära dig.
1 dl mannagryn. Kila till affären och botanisera.
1½ dl saft av lingon (vilket är originalet). Vinbär, eller apelsin har också experimenterats med. Har man inte saft, så går det faktiskt bra med sylt också. Nya hälsofarliga recept säger dl saft. Men sådana sockerbomber är inget som jag förordar. Det skall vara lite kärvt. Eventuellt strör man lite socker på, vid serveringen.

Koka upp vattnet.
Vispa ner mannagrynen och vispa.
Koka 5 minuter på svag värme. (Kan lätt bränna vid om du har för hög värme.)
Tillsätt saften/sylten och låt gröten koka upp på nytt.
Häll sedan upp gröten i en stor skål eller ett stort fat och vispa den kraftigt till den blir kall, luftig och pösig.
Med tanke på mina armmått, har jag fuskat med elvispen eller hushållsassistenten.

Lycka till med dina biceps.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera.