måndag, juni 30, 2014

Helgens designpris

På jakt efter guckuskon i år fick vi finna oss i att vara försent ute. Igen. Vårt ställe brukar vara "översållat" med stiliga rabatter. Men i likhet med vår tidigare nornaexkursion, blev det tji för guckuskon också. De hade blommat ut.

Ett exemplar, värt att ta en bild på. Det var det vi fann.

Men en annan snygging fångade mitt öga. Ett nästan neonblått streck, smög omkring över blåbärsriset. Smög och smög? Sanningen var väl den att det var snabba blixtrande förflyttningar som gjorde att jag uppmärksammade den.

Till slut fick jag den på bild. Spjutflicksländan, Coenagrium hastulatum. Med sin lysande blåfärg och sina neongröna ögon (som inte syns så bra på bilden), får den helgens designpris.

 

*****

lördag, juni 28, 2014

Dagens middag ...

.. som avnjöts på solig terass, var älgfärsbiffar severade med knaperstekt bacon på ljummen persiljerots- och potatissallad.

Det blev bra.

Ett ekologiskt rödvin ackompanjerade.

*****

Sydamerikansk gran ...

.. eukalyptus och hortensia, trivs gott i den norrbottniska solen.

Pelargonierna har vi på annat håll - ja, bredvid afrikas blå lilja och den gamla agaven.

Vad trodde du?

*****

Där satt jag ...

.. och beklagade mig över att det är så lite fjärilar i år, när drottningen av dem alla, Makaonfjärilen kommer flygande och en vild kamerajakt började runt huset.
- Vart tog den vägen.
- Där, där, där

Men förgäves.

*****

fredag, juni 27, 2014

Upp till kamp

Årets solliga har startat bra. 

Norrbottenskusten går ut hårt och lägger sig på andra plats första veckan. Tre timmar bakom Göteborg, som verkligen inte brukar hävda sig i de här sammanhangen.

Här är veckans resultat.

*****

På dagis ...

.. eller förskolan, som det bevars heter nuförtiden, märker man snart om barn slåss och kivas på ett onaturligt och elakt sätt. Förhoppningsvis stävjer den välutbildade personalen ofoget.

Nog är det väl märkligt att den värdegrunden ännu inte nått miljonärerna som leker på gräsmattorna i Brasilien?

Inte ens dagisnivå, alltså.

Och det sitter folk och glor på.

Sommarkväll, efter sommarkväll, efter sommarkväll....

*****

Hänglobelia är ...

.. smaskens, tycker haren.

*****

torsdag, juni 26, 2014

Bara en bild

Tänkte börja konkurrera med Elisabet i Halland.

Älvkungen - Kryssningsfartyget i Sorsele

*****

onsdag, juni 25, 2014

Omringad

Egentligen är det väl rätt självklart att vi numera är kartlagda in i minsta detalj. Dessutom självförvållat. Orwells förutsägelser i sin 1984 är snart passerade.

Läser i senaste numret av Filter (Utmärkt tidskrift, för övrigt.) om otaliga exempel på hur vi snärjs in i kommersialismens garn på olika sätt. Snart nog vet varenda affär vad du brukar köpa, vilken storlek du har på stussen, vilken färg du gillar mest, eller vilken favoritglass du har.

De håller också rätt på var du finns, om du har din smarta telefon med dig och påslagen. Närmar du dig en butik som du handlat i förr, kan du få ett sms med ett specialerbjudande. Vem har inte fått sig tillsänt ett antal kuponger från ICA eller Coop, som ger dig rabatt på just de varor som du brukar köpa?

I gårdagens nyheter pratades det också om hur vissa företag nu får kritik för vilka fullständigt ovidkommande uppgifter de samlar in om dig, för att utnyttja i något sammanhang. Datainspektionen har börjat intressera sig för den verksamheten. Det blir bland annat ICA, Ticnet, Adlibris, IKEA och några till, som förmodligen får påhälsning. Mer om det här.

Själv blev jag väldigt överraskad och lite skrämd, när jag under midsommarhelgen öppnade min surfplatta i den lilla orten Sorsele i Västerbottens inland för att leta en översiktskarta över området. Så fort jag lade in första bokstaven i sökfältet, S, dök Sabbatsbergsvägen i Stockholm upp som förslag. Först reagerade jag inte, eftersom jag till en början mest fascinerades över att Google mycket väl visste var jag befann mig och hade satt en "nål" på Sorsele. Sabbatsbergsvägen var en adress jag sökt i förra veckan från min dator på jobbet.(!!!)

Jag blir alltså kartlagd, oavsett om jag använder datorn på jobbet, min dator hemma, min mobiltelefon, eller min surfplatta. Och allt kopplas ihop.

Vill jag det?

Vill du?

Illustration ur magasinet Filter.


*****

Det här måste vara ...

.. Luleås största och ståtligaste syren. Upp till och med andra våningen på huset inteill.

Jag hittade den mer av en slump på en bakgård jag aldrig varit inne på förr, trots att den ligger 250 meter hemifrån. Kvällspromenader är alltid spännande. 

Huset går ju heller inte av för hackor.*****

måndag, juni 23, 2014

Midsommar II - Klätterpotatis

Sveriges, eller kanske världens brantaste potatisland finns i Ammarnäs. En fantastisk liten by med 70 invånare i Sorsele kommun. Dit styrde vi kosan på midsommardagen. Vädret var något blidare än på midsommaraftonen. Solen sken ibland och vinden hade mojnat.

Utsikt från potatiskullen mot deltalandet
Byn ligger vid vägs ände. Nästan. Ett par mindre vägar slingrar en bit längre upp i fjällvärlden, men de är "blindtarmar"; de tar slut efter någon mil. Här i byn lever folk av lite av varje. Turism  förstås (det finns två hotell), men de flesta jobbar med flera verksamheter, som styrs av årstiderna. Jobbar man med skidbacken på vintern, så jobbar man kanske med fiskeguidning på sommaren. En forskningsstation finns också, administrerad av Lunds universitet. Det handlar bland annat om ornitologi. Det deltaland som Tjulån bildar tillsammans med Vindelälven intill byn, är ett fågelparadis. Men forskningsområdena är flera. Ammarnäs ligger i Vindelfjällens naturreservat, som är Sveriges absolut största. Forskningen täcker alltså flera grenar inom djur- och växtliv.

Se den lilla, lilla människan som går och kupar potatisfåror längs ner i backen

Men potatisbacken är kanske mer känd som ett varumärke för Ammarnäs. Här kan hugade odlare bli tilldelade en sektor från toppen till botten att odla sin potatis på. Varje odlingslott blir alltså en granformad jordplätt, smal upptill och bredare och bredare ju längre ner man kommer. Backen vetter mot söder och drar alltså åt sig solvärme tidigt på säsongen. Och den ger gratis träning, när potatislandet ska skötas, kupas och rensas. Den är hög och brant.

Vi pustade upp till toppen, men bara för att se på utsikten, och göra oss förtjänta av ett storfika på Wärdshuset, innan vi återvände de nio milen till centralorten Sorsele och ännu en matorgie till sena natten.

*****

söndag, juni 22, 2014

Midsommar I

Vi drog inåt landet. Inte norrut. Nej, snarare lite lite söderut, men betydligt västligare. Vi har sedan rätt många år nu "turnerat" med midsommarfirandet mellan olika bekanta, det vill säga vi har varit hos varandra i turordning.

Nu var det så att de som "stod i tur"  för värdskapet var Elisabeth och Håkan som flyttat till Sorsele, Sveriges näst minsta kommun till invånarantalet, men den åttonde största till ytan. Fördelar man invånarna jämnt över kommunens yta blir det så glest mellan folk att det inte ens räknas som en plats, enligt EU:s sätt att standardisera.
 - Vi finns helt enkelt inte, sa den kapten som tog oss ut på kryssning på den mäktiga Vindelälven.

Kryssning blev det alltså. Ett av inslagen i midsommarfirandet. Det där med sommar kunde vi egentligen glömma. Det var väl sisådär 6 grader över nollan och blåste ihärdigt. Det var ullunderställ och dunjacka som gällde. Men vackert var det. Skepparen höll låda hela tiden och berättade historier från det som hänt på stränderna vi passerade. Väl i land, efter några timmar, fick vi också tillfälle att se den gamla båt, som dagens kryssare är en kopia av. Hängde du med där? Vi åkte alltså i en relativt nyskapad efterföljare till den gamla båten som gått som reguljär kollektivtransport längs älv och sjö från Sorsele och västerut till Jillesnuole. Mycket intressant närhistoria, med dramatik och roligheter.

Väl iland tog ett mer traditionellt firande över. Framåt kvällen blev det förstås god mat med surr, skratt och prat till långt in på natten.

Älvkungen - Så heter båten som tar en ut på Vindelälvens böljor.


*****

lördag, juni 21, 2014

Enkelt ...

.. min käre Watson.

Bötfäll fordonsägaren som är så ansvarslös att hen lånar ut sitt fordon till en oduglig förare.

*****

Midsommardagen randas

Vaknar och tittar ut i glipan bakom gardinen. Det är grått; har tydligen regnat inatt. Men det finns ett litet solskimmer i ljuset över det breda vattendraget som heter Lillån. I dessa trakter är vi vana vid andra geografiska dimensioner än de som uppvisas av Hallands FLODER.

fredag, juni 20, 2014

Det är när jag hör ...

.. att mediafigurerna Filip och Fredrik sänder POD-radioprogram från Globen, med fullsatt och betalande salong, som jag börjar tvivla på mänskligheten.

Går inte utvecklingen framåt?

Jag lyssnar på radio med en liten genialisk apparat. Som en TV utan bild, ungefär.

Skitenkelt!

Tack och lov får jag inte in Filip och Fredrik.

*****

I dagens tidning

Ja, vad ska man säga?

måndag, juni 16, 2014

Idag ...

.. är det skönt att ha en varm fäll att luta sig emot på lunchstället.

Midsommarvecka???

*****

söndag, juni 15, 2014

Det var när jag gick ut ...

.. med soporna som min tröja plötsligt blev en märkesdito: Grey Butterfly.

Hur dyr som helst.

Förmodligen.


*****

Jag har all anledning ...

.. att lovprisa SMHI som återigen misslyckats med prognosen och lovat regn idag. 8-15 grader skulle vi också få. Våra två skuggigaste termometrar visar för ögonblicket 18,9.

Tack för er oproffsighet.

*****

lördag, juni 14, 2014

LördagstankarInte blir man särskilt upplyft av läget i världen såhär en lördag i juni, när den svenska sommaren är som vackrast. 

Religiöst våld i Irak hotar att kasta landet in i ett inbördeskrig likt det som Syrien lidit av i flera år nu. Religiöst trams även i Afghanistan i samband med valet där. Och religiöst tjafs i Nigeria. Och i Ukraina är det ideologisk religiositet som hotar.

Varför är det så få som tänker på människan istället för gamla irrläror. Mänskligheten verkar ständigt gå bakåt mentalt istället för att utvecklas. 

Kort sagt; jag förstår snart ingenting.

Tur att man haft annat för sig idag. I och för sig inte helt enligt egen vilja, men ändå. Extra stämma i vägsamfälligheten angående en 300000-kronors investering, hindrade ett engagemang i den trevliga Pridefestivalen i Luleå, som gick av stapeln idag. Eller egentligen igår, när invigningen skedde. Det verkar ha varit succé i år också. Jag gick i tåget i fjol och nästa år ... då!

Nya rabarber har planterats. De gamla har dött denna konstiga vinter. Trodde inte de kunde dö, men har nu erfarit annat. Vädret har, trots allt varit nådigt mot oss idag, med solsken och vindar som gav upp.

Det är tur att man har alla rhododendron tomentosum att njuta av i mängd. 

Det är som terapi.


*****

fredag, juni 13, 2014

Skenet bedrar

Inte är det någon vidare fart på bloggen. Men i livet snurrar det på. Intensivt.

Inte heller är det särskilt idyllisk sommarstämning. Kallt. Så bilden nedan bedrar. Det blommar fint i vägkanten på vår infart till stugan. Men blåsten, den nyuppfunna och vresiga nordostan lever livets glada dagar och ödelägger perennarabatter och småbuskar. Havet fräser gråvitt.

Nog tänkte jag mig juni annorlunda.

*****

onsdag, juni 11, 2014

Och Richard Sjöberg från Postkodlotteriet ringde, Utrikesdpartementet likaså, och Lufthansa hörde av sig, och .....

.. blommor och vin och blommor igen, och kramar, och sms, och böcker, och ett par regnbyxor, en kaffebryggare, och mms, och FB-grattis, och sång och eukalyptusträd av två gamla kolleger från en tidigare arbetsplats som dök upp under lunchrasten på ett av stamhaken (Jo, vi fick sitta kvar trots sången), och telefonsamtal - men inga telegram!?? 

 

Jisses!

40 plus igen.

I vilket fall - Nu är det gjort.
För den här gången.

*****

tisdag, juni 10, 2014

Fler tips

Alltså ... Ni ligger efter, Naturskyddsföreningen.

Det där tipsade jag om redan i helgen.

*****

måndag, juni 09, 2014

Har vi glömt ...

.. en (snart gammal) fin svensk tradition i år?

Var i hela fridens namn ska vi hålla till med skolavslutningarna?

Sådär - Då startar jag den debatten för 2014.

Bla, bla, bla, blabla, blablabla, blablablabla, blaha

*****

söndag, juni 08, 2014

Bara en bild

Harsyran blommar just nu i de norrbottniska granskogarna*****

Stanna - stopp

Jisses vad sommaren rusar på. Nu gäller det att passa på. Häromdagen höll vi på att missa Nornans blomning, men lyckades hitta två exemplar.

Idag besökte jag vår närmaste lilla myr; det ställe där jag brukar plocka tranbär i oktober-november. Men idag gällde de roslingen. Normalt brukar jag se den i full blom i midsommartid, men två exemplar som jag upptäckte på tomten fick mig att skynda på.

Jodå - roslingen stod där. I mängder. Lite blekare än vanligt, tycker jag. Men ändå.

Det som däremot överraskade stort var det blomsterhav som lyste vitt i bakgrunden, längre bort på myren. Jag antog först att det var ängsullen. Den såg dock lite för "frodig" ut och en kontroll med kikaren avslöjade att det var den vackra vattenklövern som fått fnatt. Aldrig förr har jag sett den i så rikliga mängder.

Den förtog lite av roslingen.

För en månad sedan, snöfläckar i skogen. Nu full blom.

Stanna - stopp!*****

Och medan överklassen ...

.. badar barn i ölandsvatten och i direktsänd TV,  jobbar jag med skörden.

Det känns mera meningsfullt.


Observera att  Allemansrätten inte
är tillämplig för granskottsplockning!
*****

lördag, juni 07, 2014

Den ofta lite bespottade ...

.. Bergenian blommar som vanligt överdådigt.

Varför, i trädgårdskretsar, så oälskad?

*****

Cava kan man dricka ...

.. vilken tid på dygnet som helst. Det har jag fått lära mig i Barcelona en gång.

Vissa lärdomar stannar kvar.

*****

fredag, juni 06, 2014

Vår gäckande skönhet

Så firade vi vår nationaldag i strålande sommarväder med både värme och sol. Den här tiden på året är det också tradition att vi ger oss av för att njuta en av Sveriges vackraste växter. 

Nornan, vår nordliga orkidé ska blomma de första veckorna i juni. Så är det sagt. Vi höll på att komma försent. Vårt stamställe för att titta på nornan ligger ungefär en mil från vår stuga. Vi visste inte om den skulle stå i blom eller inte. Blomningstiden är väldigt kort. Där gick vi och spanade bland granarna och tallarna och hittade ingenting. Och ingenting.

Jo. Till slut hittade vi några exemplar runt en gammal gran. Utblommade. Totalt utblommade, och besvikelsen kändes. Visst har snön varit sparsam och våren relativt varm, men att det skulle vara över redan den sjätte juni kändes fel.

Men vi hittade två, säger två eftersläntrare. Där stod den i mossan och lyste. Orkidén med det karibiska namnet Calypso bulbosa. Vår orkidé. Finns inte söderut.

Tack för det.

Dagens designpris, hittills ...

.. får denna lilla fjäril. Det gäller att inte stiga fel, när man är ute och trampar i terrängen.

Allmän ängsmätare. Så kallas den.En hane.

*****

Äh, lite mulet ...

.. spelar väl ingen roll. Och vindstilla. Fullständigt.

Jag dukar frukost ute. Det är ju ändå 21 grader redan nu vid åttatiden.

Gomorron.

*****

onsdag, juni 04, 2014

- Vilken snygg kvinna ...

.. sa en man som satt med fyra kolleger vid bordet intill mitt på lunchkrogen. Okända för mig.
De såg henne genom fönstret, där hon stod och läste menyn.

 - Jag kan hälsa henne det, sa jag. Det är min närmaste kollega.
Det blev rätt tyst vid herrbordet.
 - Nä, fan!
Skratt.

*****

Och ...

.. rökt fisk från röken kan man köpa, om man vill.

*****

måndag, juni 02, 2014

Om att tänka ett steg till

Så har vi då kaos i södra Sverige. Igen! Tågtrafiken står stilla på flera håll. 70000 pendlare kommer inte till sina jobb. Öresundstrafiken drabbar jobbare från Danmark till Sverige och vice versa.

Ett antal politiker i Väst- och Sydsverige vill att fler statliga myndigheter ska flyttas från Stockholmsområdet till Göteborgs- respektive Malmöregionerna. Det skulle främja tillväxt i deras egna områden (storsint skriver de dock "hela Sverige") och lindra överhettningen i Stockholmsregionen.

Det är väl lovvärt. Det finns ingen som helst anledning till att allt ska ligga i Stockholm. Allt som kan tas därifrån skulle gynna resten av landet.

Men, men ... Kanske kunde också vi i norr få en och annan myndighet. Luleå har, vad jag vet endast  en (1). Nämligen Bergsstaten. Med hela tio medarbetare. Ingen överhettning här inte.

Storstäder och storstadsregioner har en tendens att dra till sig ännu fler människor. Av någon anledning finner många en förtjusning i att bo trångt (om alls), åka långt, och drabbas av undermålig kollektivtrafik. Storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö/Köpenhamn blir väldigt sårbara.

Därför har jag ett förslag. Flytta ut istället för att flytta in. Myndigheter och andra kan mycket väl finnas i andra delar av landet än storstäderna. Det är bara gamla förstockade strukturer och istadiga politiker som likt åsnor tror att stort är bäst. Glöm det.

Decentralisera mera!

Cykla till jobbet, eller använd fungerande kollektivtrafik. Det fungerar oftast klanderfritt i medelstora städer. Luleå har fått mycket beröm för sin, och nu har stan även utsetts till en av världens 10 bästa vintercykelstäder. (!!!) Folk vill jobba och kommer till jobbet.

Det är annat än det "lamslagna" syd.

Och dessutom.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Man får väl ödmjukt meddela ...

.. att nu är det såhär.

*****

söndag, juni 01, 2014

Snabb och enkel ...

.. middag.
 
Koka valfri pasta nästan färdig.
När tre minuter av koktiden kvarstår slänger du i morots- och persiljerotsbitar i grytan.

När en minut återstår åker broccolin i.
 
Häll av vattnet när det är färdigt. Tillsätt smör eller olja och krydda.
 
Halstra bitar av gravlax hastigt.
 
I separat stekpanna fräser du späda skott av rallarros (mjölkört, almöken, kalla det vad du vill) i smör. Salta och droppa eventuellt lite lime över.
Servera direkt.
 
Smaklig spis.
 
*****

Får jag fråga.

Är det du som köper 15 kilo kläder varje år. Och slänger åtta kilo?

Då är du en beige medelmåttig svensk. För det är nämligen vad vi gör i Sverige. I genomsnitt per invånare! Det låter inte klokt. Grav miljöförstöring framförallt. Men också ett tecken på något mycket värre.

En shoppingkultur som hotar dina barns och barnbarns existens.

Dessutom anar jag att du köper och slänger mycket mycket mer än så, för jag ligger långt, långt under det där snittet.

Jag försökte uppskatta min egen skuld i sammanhanget. Mitt resultat: Köpt cirka 4 kilo. Och slängt noll.

När ska vi inse hur läget är egentligen?
När ska du sluta köpa skräp?

*****

Får jag presentera ...

.. Frk, Fr eller Hr sammetskvalster. På promenad i vårt stenparti såhär på söndagsförmiddagen. Vart hen är på väg förtäljer inte historien. Men som vanligt är det väl mat, eller sex som står på agendan.

*****

P.S. Bilden är tagen med mobilen. Därav den något suddiga kvaliteten.
 Kvalstret är ca 3,5 - 4 millimeter från stjärt till och med känselspröt.

Efter tre gråvädersmorgnar ...

.. lyser äntligen solen utanför frukostfönstret.
Men vart sjutton är all luft på väg. 
Med sådan brådska!
 
Havet fräser grått och vitskummande. 12 grader.
Det gäller att klä sig.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*****