onsdag, januari 31, 2024

På den fjärde dagen ...

.. lyckades det. 

Det var en pärs, faktisk. Mest för att det är ett så kallat 'minipussel'. Bitarna är 10-13 mm stora. Inget för fumliga fingrar.


Bilden blev 10x15 cm, alltså 150 cm².


Så nu kan man återgå till något mer meningslösa sysslor. Ta fram dammsugaren, kanske.
*****

Vackra skyar ...

.. pryder morgonen. 

I radion kämpar nyhetsjournalisterna med unnvvvra och unnnnrrrvva. 

Ofta blir det fel.



*****
Uppdatering: UNWRA och UNRWA. Det gäller att veta vilket av dem man menar.

tisdag, januari 30, 2024

Något som alla borde göra ...

.. är att ta sig till en biograf och se filmen The Old Oak. Den handlar om vad som händer, när en liten stad, eller by plötsligt får ta emot flyktingar från Syrien. En buss rullar in i stan och släpper ut nykomlingar, som får ta några övergivna bostäder i anspråk.

The Old Oak är byns pub. Här sitter 'gubbarna' och ojar sig över hur bra de där nykomlingarna har det. Det klagas på både det ena och det andra. Ölen flödar, och så gör även åsikterna.

Men pubägaren intar en annorlunda ståndpunkt. Det går inte alltid bra, och hur det slutar får du själv se.

Filmen väcker många tankar. Salongen är helt tyst i de två timmar som filmen varar. Helt tyst! Förutom när någon ljusglimt lyser upp. Då småskrattas det.

Här finns ett smakprov.

*****

måndag, januari 29, 2024

Inget ...

.. att rapportera. En vanlig måndag. Plusgrader och takdropp. I januari!

Okej. Det blev förstås en liten fotvandring
 Mindre än tänkt, på grund av den nervösa och stressade luften som ville någon annanstans. Hörde att vi inte var värst. I nordnorge hade 60 m/s uppmätts. Hus hade blåst omkull. Så var det inte här, men ändå rätt irriterande.

Fika på stan. Hemma blev det att fortsätta med pusslet från igår. Väldigt svårt. Man får nog räkna med någon veckas jobb, när man bara klarar fem bitar per dag.

Böcker och TV.

Händelselöst. Eller lite mer positivt; händelsefritt!

*****

söndag, januari 28, 2024

Pusseldeckare ...

.. råkar jag ju ut för emellanåt. Men ett riktigt pussel var det längesedan jag tog itu med.

Men nu råkade ett minipussel komma i min väg i en tävling under nyårshelgen.

Det blev en utmaning. 
Antagen!

*****

lördag, januari 27, 2024

Alltid händer det nå't



Inget jobb för mig, även om jag inte är särskilt höjdrädd. 

Men den där vingliga armen, placerad på en liten lastbil som hissats upp på fyra pålar som står på isigt underlag. Njae ...!



 

 

 

 

 

*****

Överraskande

Ungdomar och unga vuxna tänker man ju inte ska vara intresserade av t.ex. tablå-TV. Vana som de verkar vara, att bara ägna sig åt digitala och abonnerade tjänster.

Men nu läser jag i både tidskriften Filter och Vi att det delvis går åt ett annat håll. Kul, tycker jag. Håller vi på att bli 'överdigitaliserade'. Mättade, kanske?

På ett kafé i Stockholm har man gemensam lösning av Melodikrysset. Förfest med På spåret innan man går ut i nöjessvängen är ett annat exempel. Fler varianter finns.

En ny generation håller alltså på att 'mysa in sig' i de vanor som äldre personer hittills varit majoritet i. 

Man kanske inte är så töntig ändå. Inte för att jag löser Melodikrysset. Det tycker jag är lite passé. Något som mina föräldrar ägnade sig åt. Jag har svårare kryss att ta tag i.

*****

Det går ...

.. framåt,
verkar det som. Lite ömt kring såret. Och lite stramt om jag rynkar pannan. Det är förmodligen plåstrens fel. De syns ju knappt, så på nå't sätt vill de väl framhäva sig.

*****

torsdag, januari 25, 2024

Torbjörn och Mona ...

.. kom ut i väntrummet och hämtade mig före avtalad tid. Jag hade ju checkat in via SMS, som man gör nuförtiden, så de visste väl att jag var här.

Det var dags att operera bort den lilla skavanken på mitt huvud. Ett litet sår, som aldrig ville läka och som en hudläkare tagit en biopsi från i början av november. Nu var det dags att göra något mer definitivt.

I min tankevärld hade jag föreställt mig en så kallad kryobehandling, där man fryser bort hudförändring, snabbt och elegant. 


Men så blev det inte. Det blev kirurgi. Lokalbedövning och skalpell. Och efterverkningarna blev ju förstås därefter. Tur att det är vinter, för då kan jag ju ha mössa på mig. Synd att det inte är påsk, för då hade jag struntat i mössan. Ser ju ut som en påskkärring.

I två dygn ska jag ha den där kompressen under den glamorösa 'bandanan'. Därefter behöver jag bara det plåster som sitter direkt på såret. Den 12 februari får jag ta stygnen, så då får vi se hur det ser ut då.

Tack till Torbjörn och Mona, som var så roliga och pratsamma under hela operationen. Vi hade rätt kul, faktiskt.

 

*****

Tidig morgon


*****

tisdag, januari 23, 2024

Jag gillar ...

.. att studera människor, och människors beteenden. Ofta blir jag förundrad. Ibland går ett beteende i vågor. Plötsligt syns det inte alls, men kommer tillbaka senare.

Jag har nämnt ett för en tid sedan. 

På väg att dela ut pris i Guldbaggegalan. Filip Berg med händerna säkrade.
När jag var barn/ung fick jag lära mig att det var fult, eller åtminstone fel som pojke eller man, att gå med händerna i byxfickorna. Usch och fy, sa fröken i skolan. Vad ser man idag på stan? Jo, varenda mansvarelse under 20 år (och rätt ofta även äldre) har händerna djupt nedstuckna i fickorna. Med tanke på denna årstids ibland hala underlag, skulle jag inte våga. För hur snabbt får man upp dem om man faller? Och visst har jag hört att svängande armar, när man går, är bra för både det ena och det andra. Mer hälsosamt än låsta.

Sedan har vi tjejerna eller de unga damerna, ja upp till 40-årsåldern. En övervägande del av dem verkar inte ha upptäckt att jackan, kappan, eller vad man nu har för ytterplagg, är utrustad med någon form av stängningsanordning. Nä - här ska det fladdra. Ibland oavsett väder. Och blir det lite för kallt, så drar man eventuellt ihop plagget och håller ihop det, antingen med ena handen, men vanligast med korsade armar. 

Alltså - vad handlar det om? Är det influerare som inte vet bättre, eller ...?

*****

måndag, januari 22, 2024

Nog kan man ju undra ...

.. varför just detta inlägg från april 2013 är det mest lästa de senaste sju dagarna.


*****

Räddade Polisen ...

.. från att bli insnöad, när jag besökte dem för att hämta mitt nya pass. En ytterdörr stod och svajade i öppet tillstånd, och då passade skånevintern på att tränga sig in i vestibulen. En sån där känslig dörr som någon hade 'automatöppnat' och som inte klarade av att stänga sig själv. Det behövde röjas.
Kvinnan i receptionen tackade för att jag uppmärksammat dem på problemet, och skulle kalla på vaktmästare. Det hade snöat in en hel del där i farstun.

Jag borde ha fått mitt pass gratis, tycker jag, där jag traskar hemåt i blötsnöyran.

På ICA funkade dock dörrarna.

*****

söndag, januari 21, 2024

Månadens ...

.. vinprovning i bostadsrättsföreningen var lite annorlunda. Här handlade det inte bara om vinsorterna. Nej, här handlade det också om glasen. 

 

Vi provade samma vin i olika utformade glas. Jag var lite frågande om det verkligen kunde vara sant att smaken varierade beroende på hur glaset såg ut. Men det visade sig med all tydlighet, att så var fallet. 

Mest iögonenfallande var, när vi hällde upp ett vin som vi först smakat i en generös kupa, i en plastmugg. Det goda vinet förvandlades till något som smakade vatten. Liten överdrift, förstås. Men det var märkligt. Om vi sedan hällde tillbaka vinet i ett riktigt glas, så blev det riktigt gott igen. 

Jag tänker inte recensera de olika vinerna här. Det enda jag kan säga är att de var goda - bara de serverades i lämpligt glas. Det låter lite snobbigt. 

Men jag är ju snobb.

*****


Teknikuppdatering

Vi flyttade till vår nuvarande lägenhet 1987. Nytt och fräscht. Det är det förstås ännu eftersom vi vårdat boendet. Några genomgripande förändringar har vi inte gjort. Inte byggt om köket. Original vad gäller skåpluckor och tillhörande handtag. De sistnämnda har förresten börjat dyka upp på nya inredningar också.

Kyl och frys, samt spis är förstås utbytt.

Ovanför diskbänken sitter en lysrörsarmatur finurligt inpassad. Där började ljuskällan plötsligt fladdra oroväckande igår. Vi försökte erinra oss om vi någonsin bytt lysrör där, men kunde inte komma på att vi gjort det. Men nu var det alltså dags.

Finns lysrör nuförtiden, var den fråga som dök upp i mitt huvud. Jag tog loss det ur armaturen och mätte längd (60cm) och fotograferade röret för att ta det till CO och kolla.

 Rätt tänkt av mig. Träffade en ung och mycket kompetent expedit, som kom fram och undrade om jag behövde hjälp. Lysrör av den kända sorten fanns inte.

 - Nej, nu gäller LED-belysning, sa den 20-åriga tjejen. Hur gammal är armaturen?
 - Minst dubbelt så gammal som du, sa jag.
Hon skrattade, men försäkrade att LED-belysning i rör ska vi nog hitta som passar. Vilket hon gjorde. Rätt mått var det också.
 - Ta varmvitt, rekommenderade hon. Annars blir det för sterilt ljus, varnade hon. 
Det ville jag inte ha, så det blev varmvitt. 

Väl hemma gällde det nu att montera det nya röret. Men inte bara det. Den så kallade glödtändaren skulle också bytas. Det var ett knep, eftersom jag var tvungen att göra det 'på känn'. Det gick inte att titta in i det där hålet där den skulle sitta. Men genial som jag är tog jag fram mobilen igen och lyckades fotografera grottans inredning. 

Efter mycket pyssel, mycket irritation, mycket envishet och en hel del tur, lyckades jag passa in tändaren och låsa den som den skulle. Det är inte enkelt när man inte kan se vad man gör, utan bara får känna sig fram och manövrera liksom 'baklänges'. Sedan var det röret som skulle på plats. Men det gick ganska smärtfritt. 

Det lyste! 
 
Nu hoppas jag att jag inte behöver byta förrän om 40 - 50 år igen. 

Nä - förresten. Det får nån annan göra.


*****

Födde

2024 års första surdegslimpor såg idag dagens ljus. 
Praktexemplar. Helt gjorda på improvisation.
 
Hur de smakar vet jag ännu inte. De är ännu för varma.

*****

lördag, januari 20, 2024

Kylan håller ...

.. i sig, även om den ligger på något snällare nivå idag. Bara -23. 

Man hittar inte på så mycket såna dagar. Det blir läsning och TV.

Men den gamla vännen 'rastlöshet' kräver uppmärksamhet och drar ut oss på promenad. Det blir en kortare runda, men åt välkända trakter, dvs Södra Hamnrundan. Här trotsar många kylan och ger sig ut på isen i den nedgående solens sken. Både vid grillplatsen på landbacken och  på isen grillar folk korv, eller sitter bara och fikar i vackervädret. 
 
Populärt är det.
 
Stan vimlar av folk. Välklädda (Och då menar jag tjockt klädda.) franska turister går omkring med stora ögon och ser sig omkring. Utanför världens första galleria Shopping står en grupp och blir guidad på väg in i Ralph Erskines skapelse. Jag hör att de pratar om byggnaden. Synd bara att den har blivit så 'kontoriserad' de senaste tio åren. När den var i sin glans dagar fanns här 4 kaféer, ett flertal restauranger, många små affärer, en biograf med mera. Det fanns fontäner och även Tempo kunde inrymmas. Så är det inte nu, tyvärr. 
 
Går hem och sätter mig med något läsbart.


*****

fredag, januari 19, 2024

Och medan ...


.. jag fixar årets första tulpanbukett till middagsbordet, svävar Marcus Wandt med kolleger runt och letar sin rymdstation, och Japan landar på månen.

Kunde tyvärr inte få nån bild när de åkte förbi månen och Jupiter.
*****

onsdag, januari 17, 2024

Raskt åkte ...


.. en ny bok fram ur
vår biblioteksbokhylla. 

Skred av Sara Strömberg. Handlingen äger rum i Åretrakten. Jag har inga förväntningar. Har inte hört något om den, eller om författaren. Ruskigt tätskriven verkar den som. I alla fall de första sidorna.

 Så det blir nog bra!

*****

tisdag, januari 16, 2024

Nja ...

.. inte vet jag om jag vill stå i hejarklacken när det gäller Andrev Waldens högt lovordade bok Djävla karlar.

'Roman' står det på omslaget. Jag skulle hellre kalla den biografi, eller rentav dokumentär. Dagbok skulle också kunna gälla.

Visst har den sina poänger då och då. Men den är också rätt rörig, trots att den i stort sett är en skildring som kan liknas vid en tidslinje. Men alla de där märkliga namnen; Lilla molnet, Tjuven, Cyklopen, Gipset eller Spanjoren. Svåra att hålla ordning på. 

Nej, jag fick ingen reda i de där folksamlingarna. En och annan anekdot var väl kul, men sammantaget blir det ett nej från mig. 

Samtidigt gläds jag åt att jag inte tycker som alla andra.

*****

Så har man bidragit ...

.. till förbrytarregistret igen. Åtminstone visuellt. Det gör jag någon gång då och då. 

Gick frivilligt till polisstationen och anmälde mig. Det vara bara att ställa upp, bli fotograferad, betala och vänta en vecka på utslaget. 

Det handlade om nytt pass. Aldrig någonsin har jag varit nöjd med hur jag ser ut där. I alla fall inte sedan man börjat fotografera på polisstationen. Förr i tiden gick man till en fotograf och tog bilder. De blev mycket bättre än dagens. Sedan gick man och lämnade in sin bästa bild för att få den inklistrad i passet. 

Vi får väl se om jag blir insläppt i något land i fortsättningen. Eller om man blir inlåst för säkerhets skull.

*****

Hur står det till ...

.. med svensk film, egentligen? Den frågan är jag inte ensam om att ställa. All statistik säger att tittarsiffrorna på våra biografer går ner, när det bjuds inhemska produktioner. 

Igår delades Guldbaggen ut vid en stor gala på Cirkus i Stockholm. Galan var det inget fel på. Shima Niavarani skötte det utmärkt. Jag tycker hon är slagfärdig och kul. 

Men hur var det med filmerna. Ja - de flesta av dem har jag aldrig hört talas om överhuvudtaget. Än mindre sett. Under dagen igår redovisades en del statistik som gällde hur mycket publik de olika filmerna hade lockat. Mest folk drog filmen Hammarskjöld. Den har även jag sett. Motståndaren är den andra jag fått ögonen på. 

Rekordet har dock filmen 100 årstider. Totalt anonym både för mig och för en större biopublik. Knappt 300 personer har sett den, om man kan lita på Kulturnyheterna:s sändningar under dagen. Hur kunde den filmen överhuvudtaget bli nominerad? Nominerad till 'Bästa film', dessutom. Den fick ju heller inget pris. Och hört talas om den har jag då inte.

Till bästa film utsågs Paradiset brinner. Också den en helt anonym rulle. I alla fall för mig. Filmen Syndabocken fick flest priser totalt, men blev alltså inte bästa film. Hur hänger det ihop? Också denna är för mig totalt obekant. 

Nä - Det där priset börjar jag nog betvivla.

Vad tyckte du?


*****

måndag, januari 15, 2024

Jag är ...

.. verkligen inte någon hysterisk vårivrare eller vinterfobiker. Men nog gillar jag tulpansäsongen, som brukar börja såhär års.

Bild från min lokala blomsterhandel idag. 20 minusgrader


I fjol såg det ut såhär.

*****

Inte visste jag ...

.. att just denna måndag är blå. Men det fick jag veta via P1 morgon idag. Begreppet 'blåmåndag' har nog funnits med i mitt liv sedan ... ja, barndomen. Visserligen utan någon särskild förklaring. Det var nog bara en markering att 'så blev det vardag igen' efter en vanlig helg. En vanlig blåmåndag, alltså.

Men enligt nämnda radiosändning är det den tredje måndagen i januari som har just denna beteckning. Någon grundlig förklaring till det tyckte jag inte att jag fick. Jo, det var nåt amerikanskt inblandat. Bluemonday. The most depressing day of the year, heter det. Plånboken tom efter jul och nyår. Och långt till lön.

När jag slår upp begreppet i Wikipedia (dvs. 'blå måndag') så står det "ursprungligen måndagen efter fastlagssöndagen, numera även måndagen i stilla veckan". I år lär det bli den 25 mars.

Vi får väl se om vi deppar ihop till dess.

Å andra sidan verkar blåmåndag vara nästan vilken måndag som helst.  Förklaringarna vimlar.

*****
Här kan du läsa mer.

söndag, januari 14, 2024

Och här händer ...

... ingenting. I alla fall inte mycket att rapportera om. Det handlar i stort sett bara om att vakna, stiga upp, äta frukost, gå på en promenad ... 

Och sen då? 
Jo - man slöar genom resten av dagen. 

Så får det bli. Om inget oförutsett händer.


*****

fredag, januari 12, 2024

Äntligen ...

.. får vi en helg ute i stugan. Måttlig temperatur och blå himmel. Vi har ju bara gjort två korta tillsynsbesök sedan i november. Jag var lite orolig för hur tekniken hade klarat de 36 minusgrader som omgav stugan i förra veckan. 

Allt var bra. Inget fruset.

Snart var fågelrestaurangerna öppna, till glädje för ett gäng domherrar, som blev första, och enda gäster för idag. Skymningen kommer fortfarande rätt tidigt, även om dagen känns ljus jämfört med för bara två-tre veckor sedan.

Diverse andra sysslor är snabbt avklarade, liksom en liten promenad efter en kopp kaffe.

Sedan firar vi skymning.

*****

torsdag, januari 11, 2024

Renovering slutförd

Igår sågs mina fötter under noggrann kontroll. Jag fick godkänt, trots att jag har kartnagel på båda stortårna. Stortå är vedertaget som begrepp. Jag frågade vad övriga tår kallas i fotvårdarbranschen.

 - Är det pektå, långfingertå, ringfingertå och lilltå?
 - Nej. De kallas bara med nummer; två, tre, fyra och fem, sa hon.
Minns inte exakt om det var så för hon hade någon latinsk benämning på tårna. 
 
Så nu är man lätt på foten.
 
Idag var det tandläkaren som fick ta hand om - ja inte var det tårna - mina tänder. Det var lite skrajset. Inte för att jag har tandläkarskräck, men det var ny tandläkare, som jag aldrig träffat förr. Men det var en glad prick. Han har också fått stort A av en ortodontist som är god vän.
 
Det gick smärtfritt och snabbt.
 - Här var det rent och snyggt. Ingen karies, eller andra konstigheter. Lite tandsten på ett ställe, men du verkar ha bra saliv för att slippa sånt. Jag lägger nu om din besökscykel, så att du blir kallad - inte varje år utan om 1½, eller kanske någon månad till. Du verkar inte ha behov av att komma tätare. Men du är förstås välkommen om du får något problem.
 
25 minuter tog hela besöket, inklusive gång till och från mottagningen. Så är det när man bor bra till det mesta. Tandläkarmottagningen ligger i samma hus som gymet, som jag besökte på förmiddagen. 
 
Så nu är jag renoverad. Hälsporren som jag nämnde före jul, är också på väg bort.
Pånyttfödd, så gott som.

*****

onsdag, januari 10, 2024

Två rekommendationer

1. Låt en fotvårdare ta hand om dina stackars tår och hälar. Skönt och nyttigt. Jag gjorde det idag.

2. Filmen
Hammarskjöld. Se den. Då får du vara med som en fluga på väggen under Dag Hammarskjölds sista år i livet. Bra historielektion. En dokumentärthriller skulle jag vilja kalla den.

Jag minns den dagen då hans död offentliggjordes. Gör du?

*****

Wow

'Löneförhöjning' på gång. 

36 kronor mer, att göra av med. VARJE MÅNAD! 

Det räcker ju till .... ja, vadå?




*****

tisdag, januari 09, 2024

Nog tyckte jag ...

Klipp från Dagens Nyheter

.. att den här översikten såg lite märklig ut, när jag läste den i dagens DN.

Matpriskollen har gjort sammanställningen av livsmedelsprisernas prisökning och -sänkning.

Jag kan konstatera att det bland de varor som ökat mest endast finns en, som vi köper ofta, nämligen broccoli och blomkål. Så det får vi väl tugga i oss då. 

Billiga päron har vi dock haft tillgång till under i stort sett hela hösten. Kan inte tänka mig att de har blivit dyra.

Kan också konstatera att jag aldrig mer ska köpa pulvermos. Har jag inte gjort det på 50 år, så kan jag nog vara utan även i fortsättningen.

Bland varorna som minskade(?) mest köper vi mer. Och det låter ju jättebra. Men det jag reagerar över; är det verkligen med sanningen överensstämmande. 

Smör, crème fraiche, mjölk och ost hör enligt listan till de varor som minskat mest i pris. Och jag brukar ofta reagera över priset på smör och ost. Det tycker jag har ökat betydligt. 

Var har jag fått det ifrån, undras. 

Kan en sån som jag verkligen ha fel?


*****

Härom dagen ...

.. hade vi nästan 35 minusgrader. I morse, när jag traskade iväg till gymet var det 4 plusditon. 

Det blir 39 graders skillnad.

Tur att sånt inte händer på sommaren.

*****

måndag, januari 08, 2024

Ny redaktion

Luleå intresserar. Ja, inte bara Luleå, utan snarare halva Sverige, dvs norr om Sundsvall. Detta har den rikstäckande dagstidningen Dagens Nyheter insett och inrättat en redaktion här i stan. En sådan fanns förr i tiden, men försvann någon gång på 80-talet tror jag.

Nu finns en ny grupp journalister här för att berätta om allt som händer, så att andra delar av Sverige får kännedom. Det behövs..

Marcus Derland är chef och han kom till januarimötet för Aktiva seniorer för att informera om satsningen. Det gjorde han bra med exempel på inslag som rönt stort intresse. Bra förklaringar och bra redovisning av vad det hela lett till. DN:s upplaga i norr ökar. Inte papperstidningen, men den digitala varianten. 

Och de exempel han visade handlade inte enbart om batterifabriken i Skellefteå, eller det gröna stålverket, H2 Green Steel, som byggs mellan Luleå och Boden. Nej här fanns reportage om Tintin-fallet (den lilla pojke som mördades på dagen för ett år sedan av sin våldsbenägna pappa här i stan), en invandrare som trotsar kylan och går ut på isen och pimplar, eller en träff med den invandrarkille som blev oskyldigt haffad i Boliden som terrorist för tio år sedan. Hur lever han nu? Eller det faktum att hela Bottenviken nu är istäckt, rekordtidigt för säsongen. Tidningen fick följa med på en av isbrytarna. Alla dessa exempel är förstasidesstoff under den senaste tiden.

Som sagt - en del om livet här i norr i allmänhet. 

Bra gjort, DN.

*****

söndag, januari 07, 2024

I 'drömlandet' ...

.. USA vill Texas livstidsdöma läkare som genomför en abort, även i de fall den skulle rädda livet på modern.

Texas har bland de strängaste abortlagstiftningarna i det där landet, som nästa år kan ha en trumpnisse i ledningen. 

Mardrömslandet USA kanske vi får vänja oss vid.

*****

fredag, januari 05, 2024

Bara ...

.. 24 minusgrader idag (mot gårdagens 33på förmiddagen, får oss att ta på långkalsingar, jeans, täckbyxor, tröja och tjockaste dunjackan och ge oss ut mot solen.

Den värmer inte, men å andra sidan behövs det inte, välklädda som vi är. Det biter i kinderna, men det kan vi inte göra något åt.  Bara att acceptera.

Det är väldigt vackert. Snön är orange i den upp/nergående solen. Ingen vind. Men när vi kommer hem efter en knapp timme, har termometern beslutat att det är 30 grader igen.



*****

onsdag, januari 03, 2024

Lugnt ...

.. på stan. Minus 33.


*****

- Jag läser hellre ...

.. en bok på engelska, än en dålig översättning.

Så sa en yngre man (studerande, tror jag), när han intervjuades om att läsvanorna förändrats, så att ungdomar numera hellre läser engelska böcker.

Min undran är då: Hur kan en person som kan avgöra om en översättning är bra, eller dålig, vara så duktig i svenska. Och hur vet hen om engelskan är god, eller dålig?

Tillåt mig tvivla. Eller är det så att svenskundervisningen är så himla bra? Men då är ju engelskundervisningen också väldigt bra. Eller? 

Nej - jag får inte ihop det.

-----

En annan ekvation som jag inte förstår är att ungdomar blir psykiskt sjuka av att börja skolan klockan åtta. 

Klicka på bilden om du vill läsa texten.
En forskare påstår att det skulle vara bättre om man sköt på skolstarten till klockan nio. Då skulle alla skolungdomar få en halvtimma(???) mer sömntid.

Min fråga blir då. Blir det verkligen så? Finns det inte risk att de stannar uppe lite längre, när de vet att de inte behöver vara i skolan förrän klockan nio? 

Vore det inte bättre om föräldrarna såg till att de somnar lite tidigare på kvällen/natten.
Vore det inte bättre att skolungdomarna anpassade sig till föräldrarnas arbetstid, som ofta är från klockan åtta. 
Vore det inte bättre att även skolungdomar vänjer sig vid att börja 'jobba' klockan åtta.
 
Annars kanske de blir psykiskt instabila, när de ska ut på arbetsmarknaden. Jag tror inte att den där timmen gör folk friska i huvudet. Det finns nog andra rutiner som man ska försöka ändra i första hand.
 
Det finns ibland forskare jag inte litar på. 
 
*****

Varm ...

.. frukost en kall morgon. 

Tomten har inte vågat sticka ut näsan ännu.


*****
Uppdatering:
Jodå - han vaknade till lite senare på förmiddagen.

tisdag, januari 02, 2024

Lämnar ...

.. huvudstaden och snöandet och glider hemåt Luleå i vacker solnedgång ovan molnen.


En nyårshelg som blev bra, trots en del oförutsedda mankemang. Vår värdinna (som vi bodde hos) meddelade några dagar innan vi åkte ner, att hennes före detta kollega, som vi var bjudna till på nyårsaftonens kväll, tvingats dra sig ur uppdraget på grund av sannolik covid. Trist - det var länge sedan vi hade setts.

Alltså fick vi stanna hemma hos vår värdinna istället. Hon hade redan garderat upp med två gäster till, nämligen syrran och svågern, som vi brukar fira nyåret med. 

Nu var det bara det, att syrran åkte in på sjukhus med lunginflammation två dagar innan. Alltså blev bara svågern bjuden. Han ringde nyårsaftonens morgon och meddelade kraftiga förkylningssymptom.

Facit: Vi blev tre.

Vi hade trevligt ändå. Hjälptes åt med en utsökt fyrarätters meny. Men det haltade lite vid paketspelet. Du vet där man donerar två julklappar per deltagare och spelar tärning om dem. (Inte deltagarna - julklapparna.)Nu blev det ju så att vi kände till lite för mycket om vad paketen innehöll. Kanske fikade man åt sig lite osjysst.

Nä - vi blev nöjda trots allt.

Helgen kryddades ju av en lyxmåltid på Grand hotell. Afternoon tea med fin champagne och goda tillbehör. Utsikt över kungliga slottet. Det var ett sent firande av sommarens sjuttioåring, dagen före nyårsaftonen.

----

Hem kom vi till nästan 30 minusgrader. Det får man ta.

*****

måndag, januari 01, 2024

Ute ...


.. snöar det.
Men vi har det bra här i Vasastans kvarter.

Nyss löjromskrustader. Resten hemligt än så länge.

Gott nytt år blir det.


*****