Vinterväg ... snösmocka ...??? |
*****
Allt - Inget
Nedkast - Uppkast.
Med krydda och en del snygga bilder.
Från en, för många okänd del av Sverige.
Nu!
Vinterväg ... snösmocka ...??? |
*****
*****
*****
Agri Ismaïl, nominerad till Augustpriset för bästa skönlitterära bok i höst, besökte oss idag. Kontext är ett regelbundet kommande tillfälle här i stan, där författare intervjuas inför publik.
Det är mycket inte ovanligt att en debutroman, blir nominerad, men den har blivit omtalad och ska vara bra enligt många. Själv har jag inte läst den.
Hyper handlar om en kurdisk familjs öden när de ger sig iväg från Irak för att finna en ny framtid. Det blir mycket flyttande runt om i världen. Familjen splittras också, och de olika familjemedlemmarna skapar nya liv i London, New York, Dubai ...
Boken pendlar mellan pessimism och optimism. Tråkigheter och humor.
Ser du den diskreta slangen? |
Svindlande höjder. |
I USA väljs inte presidenten direkt av folket. I presidentvalet röstar amerikanerna inte på en president, utan på elektorer, som i teorin får rösta på vem de vill, men som i praktiken avger löfte om att rösta på en viss kandidat. Teoretiskt kan således elektorerna rösta fram en annan president än vad valresultatet speglar om antalet s.k. "faithless electors" är tillräckligt stort för att påverka utfallet. Mellan 1796 och 2008 har elektorer vid 158 tillfällen röstat annorlunda än förväntat, vilket i inget av fallen påverkat utfallet.
Vad har de för kvalitet på opinionsmätningar i det där förment framstående landet? De opinionsmätningar som gjordes visade ju på helt andra och jämna resultat mellan de båda parterna. Men så blev det stor skillnad, när det kom till kritan.
Så nu har 71 miljoner röster (51%) avgjort valet. Så många, av USA:s 330 miljoner invånare har fått sin vilja igenom. Demokratiskt?
Anseendet för USA har alltid varit rätt lågt från min sida.
Nu sjönk det ännu mer.
*****
Sydvästra stadsfjärden. Egentligen Lule älvs mynning. |
Vy mot söder. Där ligger Gråsjälören, som vi brukar traska till på vinterisen för att fika och äta våfflor. |
.. SVT:s USA-byrån - Stjäla val som mer eller mindre övertygade mig om att valet kommer att betyda kaos.
Ingen i panelen verkade övertygade om något annat.
*****
.. men ändå november. Då får man börja tända ljus och pynta lite, till glädje för de som går förbi ute på loftgången. Grannar, brevbärare, hemtjänstare.
Nu står där ett batteriljus och försöker imitera ett riktigt. Det kommer att tändas automatiskt när det skymmer, och slockna framåt midnatt, för så fungerar automatiken.
Enbusken (-kvisten) plockade jag ute på vår tomt i stugan. Den kan man senare förse med små pumlor, eller något annat, passande den tid som är.
.. - jag är här. Tro inget annat. Men jag har lite inspirationsbrist för närvarande. Lite illusionsbrist också, kanske. Världsläget är ju inget att glädjas över. Ett pajasland i väster ska låtsas vara demokratiskt och välja en ny ledare.
Såhär såg det ut 2016:
Av USA:s 320 miljoner invånare, är 220 miljoner röstberättigade. Det är
dock bara 146 miljoner som registrerat sig (!!!) för att rösta. Klockan
11.05 idag hade 116 miljoner röster (94% av avgivna röster) räknats. 58
460 000 för Trump och 58 199 000 för Clinton. Synnerligen jämnt, alltså.
58 miljoner människor bestämmer alltså över 320 miljoner amerikaner, och
sätter en del av agendan för resten av världens 7 miljarder människor.
Demokratiskt?
Det var ett utdrag ur en post som jag skrev på bloggen då. Hur blir det i år?
Men en vacker stadsfjärd kan man väl alltid glädja sig år, förstås.
*****
Den filmen såg jag i eftermiddags på Folket bio. Det är alltså en dokumentär. Filmen gör inhopp i olika människors tillvaro, glädje och sorg och andra berättelser. Härliga karaktärer och definitivt inga tysta norrlänningar.
Den är delvis framställd med SVT, men finns ännu så länge bara på bio. Se den!
*****
.. igen, den där huvudstaden i Georgien. Tbilisi. En tungvrickare för många, även 'diplomerade' utrikeskorrar, som gärna döper om den till Tibbilisi, eller Tiblisi
Men ofta går det inte särskilt många minutrar (Det heter inte så.) innan man hör andra konstigheter i rapporterna från världen.
Att skilja på UNWRA och UNRWA klarar inte ens superproffset Samir Abu Eid.
*****
.. grannen Lennart när jag kom ut från affären. Han ser allvarlig ut, när han ser mig.
*****
.. som många andra, följde på söndagen, som var som en vanlig söndag. Vi åkte till stan rätt tidigt, eftersom kraftigt regn förväntades. Hemma i stan hände inget särskilt alls. Man går där och funderar över världens tillstånd, utan att kunna göra något åt det. Tyvärr ser jag Trumpen hota. Att ingen kan sätta stopp för hans fascistiska idéer. Har vi inte haft en liknande figur i världen förr? Jo, Hitler. Ingen genomskådade honom heller. Är det dags för en repris nu?
Måndagen blir som sagt som en vanlig måndag förutom ett möte med Aktiva seniorer. Den grupp som var i Österrike ska träffas och prata minnen och se på bilder som har tagits.
Jag fick visa mina på storskärm och tala kring dem. Det blev uppskattat. Många skratt och igenkännanden.
Fick en förfrågan om att hålla ett "föredrag" om det även på det stora månadsmötet, där flera hundra är med. Jag lovade inget. Men man vet aldrig.
*****
Sen får vi se vad resten av dagen bjuder på.
*****
.. var det genomgående temat på höstens första vinprovning i bostadsrättsföreningen. Vinprovning sker ju en gång i månaden under höst vinter och en bit in på våren.
Här bjöds alltså fyra viner från olika distrikt i Italien. Två vita och två röda. Vi överraskade genom att bjuda på löjromsfyllda krustader till det vita vinet. Det uppskattades.
*****
.. blev jag äntligen välkommen till att reda ut min hörsel lite bättre.
Låga, men låååååååånga byggnader. | |
Det var diskant. Det var bas. Det var med störande brus. Ordförståelse, dvs att höra vad som sägs.
Resultatet blev rekommendation till hörselhjälpmedel. Hörapparat, alltså. Och så gällde det att se ut vad som skulle vara rimligt för mig. Audionom Hanna förklarade och drog fram både fördelar och nackdelar med olika modeller. Jag bestämde mig för en av dem.
Hon beställer och bokar en tid för mig den 11 november för utprovning.
Kanske kan jag höra fågelsång till våren.
Hänvisad till det tråkigaste väntrum jag någonsin besökt. |
Så har jag påbörjat boken UFO, av Clas Svahn.
Jag kan inte säga att jag tror på utomjordiska besök fullt ut, men jag är fascinerad av de händelser som talas om i boken. Berättelser från olika ställen i världen (även i Sverige och i Norrbotten).
Clas Svahn är heller inte fullkomligt 'troende' utan försöker seriöst forska i fallen.
Jag lyssnade på honom under en Kontextkväll i september.
Intressant är det.