lördag, april 30, 2022

Vad är nu detta ...

.. för pippi? Om du nu ens kan se den, så välkamouflerad som den är. 

Den är känd hos oss för sina sena kvällspatrulleringar över tomten på sommaren. Bevakar sitt revir. Alltid ungefär samma tidtabell (i alla fall bättre än SJ) och samma kompassriktning. Fem minuter senare kommer den i motsatt riktning. 

Märkligt läte har den på sin färd.

Detta är andra gången i mitt liv jag ser den på marken och framförallt på så nära håll. Den bygger bo i buskig terräng, på marken.

Kom med din idé!

*****

fredag, april 29, 2022

Hon ser lite ...

Bild genom badrumsfönstret.
.. rund ut, hackspettsfrun,
där hon sitter och letar mat i tallbarken.

 - Men hon kanske är gravid, tänkte jag.

*****

torsdag, april 28, 2022

Hatobjekt

Skulle hon ha åkt till Götaland hade jag kanske reflekterat över att läsa boken.


*****

Genom ...

.. snöbyar tar vi oss ut till stugan i skogen vid havet, där solen skiner. Förstås!

Snön försvinner i rasande takt. Men här ute dröjer det ännu innan vårblommorna visar sig. Men de kommer. Var så säker. 

Boskapen (fåglarna) utfordrade. Och nu kan vi bara ta det lugnt.

*****

onsdag, april 27, 2022

Lunchpromenad ...

.. eller, rättare sagt prelunchpromenad i kyliga vindar och smått tveksam sol. Det var inte utan att man blev rödblommig om kinderna. (Ja, var skulle man annars bli rödblommig, kan man fråga sig.)

*****

Panta mera ...

.. eller mindre? Jag hörde nyss uppgiften att 1200000000 burkar pantades i Sverige under 2021.

1,2 miljarder! Det betyder att varje svensk, spädbarn som boende på ålderdomshem, pantade 120 burkar. Du och ... njae, inte jag.

Nu finns det ju  petflaskor också. Lägger man till dem, innebär det att det blir dubbelt så mycket. 240 burkar/flaskor. Per individ!

Nåja - det är ju bra att de pantas. Men det händer nog inte med varje burk. Hur många burkar eller flaskor slängs i naturen, i diket, i havet?
 
Så iväg nu. Gå och panta 0,62 burk/flaska varje dag, vardag som söndag, juldag, påskdag och midsommarafton. Och det gäller dig, vart ett av dina barn, din sambo/make/maka och dina åldriga föräldrar. 

Och du - glöm inte flaskan som det nyfödda barnet står för också.
 
***** 

Här kan du läsa mer.

tisdag, april 26, 2022

Egentligen

Nog skulle det vara intressant att som en fluga på väggen få vara med och lyssna till de samtal som FN:s generalsekreterare António Guterres haft med Rys(s)lands utrikesminister Lavrov. 

Vad säger de till varandra? Lavrov, surkarten, är väl knappast speciellt positivt inställd till FN:s åsikter, trots att Rys(s)land skrivit på alla deklarationer som krävs för att vara medlem i organisationen. Lavrov pratar ju också om ett eventuellt tredje världskrig - hur nu en "militär specialoperation" kan resutltera i något sådant. Men är man mindre vetande, dvs korkad, så är man väl det. 

Egentligen skulle jag vilja ta ett steg närmare. Önskedröm att få sitta ner helt ostört med Lavrov, eller för den delen Putin, bara vi två utan någon möjlighet för någon av dem att tacka för sig och sjappa, och diskutera det hela ur en mänsklig aspekt. 
 
Men var så säker - det skulle sluta med ordentliga örfilar från min sida. Och jag menar ordentliga. Det kanske de förstår. 

Naivt, kanske. Men vem vet? Det skulle väl vara så helt främmande för dem, så att de inser allvaret. Konkret och bra.

*****

"Känd som en av världens bästa ...

.. fågelhandböcker". Jo - det epitetet gäller den svenska Fågelguiden som jag bläddrat i många gånger genom många år.

Nu har den kommit i ny utökad och reviderad version.
 - Den där har varit mycket populär de här dagarna. Men det är väl säsong nu, sa den alltid så trevliga killen som tog betalt i bokhandeln.
 - Jo, man måste ju ha den senaste, sa jag. Det kommer ju nya fågelmodeller då och då.
Skratt.
 - Men du är väl medlem här, va. Så jag drar av 50 kronor på priset.

Så nu är det bara att börja skåda. 

*****

måndag, april 25, 2022

Trodde du ...

.. att vi har vinter här i Luleå? 

Jag gillar snö. När det ska vara snö. Och jag har väldigt svårt för att ta de människor på allvar som börjar oja sig över den i slutet på januari, och fortsätter i februari, mars, och april. Erfarna vuxna, som borde ha kunskaper om vad som händer ... i andra halvan av april, så blommar maskrosen, eller krokusen, scillan och påskliljorna. 

Vad är det att gnälla om?

I närheten av södra hamnen idag.

*****

söndag, april 24, 2022

Det är inte alltid ...

.. priset som avgör. Det fick vi minsann veta ikväll, när vi i bostadsrättsföreningens vingrupp träffades för en provning.

Denna gång två vita och två röda viner.

Det första (se bilden) var insmickrande och blommigt, ett lätt sällskapsvin, tyckte vi.
 
Sedan smakade vi nummer 2, som visade sig mycket godare. Inte lika snällt som det första. Men vad som förvånade oss alla var att vin nummer 1 smakade uruselt, om man drack det efter nr 2. Rent märkligt.
 
Samma fenomen uppstod med de röda vinerna. Nummer 3 var väl acceptabelt, men lite sisådär.
 
Nummer 4 var väldigt gott, föll alla i smaken. Och samma sak som med de vita vinerna; nummer 3 smakade hemskt, om man drack en klunk efter att man smakat på 4:an. 
 
Några priser var inte publicerade. Nu skulle vi bedöma vilket som var billigast och vilket som var dyrast. Då uppträdde ett annat intressant fenomen. Det visade sig att alla viner kostade 69:-. (!!!)

Vad lär vi oss av det? Jo - att det är smaken som räknas. Inte kronorna.


 Nästa gång blir det provning utomhus. På gården. I solsken och med grillen igång. 

Då provar vi roséviner.

*****

Vi nappade

Restaurang Arkipelag bjöd in till en vinmakarmiddag. Eftersom det var längesedan vi varit med om en sådan, hoppade vi på detta evenemang. Det var en annan krog som ordnade vinmakarmiddagar förr, så vi kände det lite som att testa en ny krog.

Vi placerades i Skvalpenrummet. Skvalpen är en ö längst ute skärgården. 

Arkipelag ligger så att säga på gränsen till skärgården - nåja, på en kajkant i området Kuststad. Vi var väl ett femtiotal vinintresserade som intog våra platser och fick träffa importören av de viner vi skulle få smaka. Odlaren själv var också med. Gården heter Morra Gabriele och ligger i nordvästra Italien på gränsen till Frankrike. Piemonte, alltså.

Men en middag består ju också av mat. Och den gick verkligen inte av för hackor. Sex rätter ingick i menyn. Flera var av "lokal" art, vad gäller råvarorna.

Västerbottenostpaj med löjrom.
Vi fick alltså börja med en liten Västerbottenostpaj, med löjrom, syrad lök och syrad grädde. Till detta ett glas bubbel gjord på Chardonnay. Frisk och fin smak. 

Sedan blev det rencarpaccio, med ramslök, lingon, shiitake och friterad grönkål. Så himmelskt gott, med en Morra Gabriele Barbera -20.

Vidare i menyn blev nästa steg vit sparris, med syrad rödlök, västerbottensost och prosciutto. Foravia nebbiolo. Jamen - ni hör ju.

Varför inte en råbiff med Gruyère, kapris och rödbeta? Jo - den slank ner tillsammans med en Nebbiolo Langhe.

Sedan kom varmrätten (när jag nästan var mätt) som var biff Tagliata. Ruccola, Parmesan, körsbärstomater. Barbaresco-19.

Avslut var en liten bit Pecorino, med hasselnötter, päron och tryffel. Barolo från 2016 fick avsluta.

I sex timmar höll vi på. Började 18.30 och var hemma efter midnatt. Trevligt folk stimulerar.

Rencarpaccio
Vit sparris

Råbiff

Biff Tagliata
 
Och ikväll blir det vinprovning - igen. Med ett annat sällskap.

*****

Fler vinmakarmiddagar hittar du här.

lördag, april 23, 2022

Redan ...

.. klockan 8 på lördagsmorgonen börjar ställningsmontörerna slamra. Och prata. Högt! På något odefinierbart språk. Det gastas och skrattas. De verkar ha kul.

Taket på huset i kvarteret intill ska byggas om

Konstigt - för igår var de inte synliga en sekund. Men lördag ... då?!


*****

fredag, april 22, 2022

Som jag ofta framhållit.

Religion förblindar. Tur att man kan tänka själv, utan någon förhistorisk bruksanvisning.

Vad är det för samhälle vi får om hon kommer till makten.


*****

Solution

Kommer du ihåg vad man hade solution till? Förekom förr i en liten plåtask, som innehöll en tub, plus lite lappar av gummi. Var man en seriös cyklist, så hade man asken i en liten väska, som satt under sadeln. 

Nu är vår punktering fixad. Vi känner oss krya igen efter gårdagens pie (post-injection-effect), då vi var trötta mest hela dagen.

Så idag blev det Blodomloppet, eller Antikrundan, eller som det officiella namnet är - Hälsans stig. Rundan på dryga 6 kilometer runt Skurholmsfjärden. Den fjärd på vilken högervänsterpolitikern Usedom Wollin i Mosebacke Monarki, myntade talesättet "Mot framtidens land - på en gummimadrass", på bredaste lulemål. 

Solsken och relativt vindstilla. 

Det blev så småningom en fika på stan. Kaffe och hallongrotta och tjuvlyssning till de två damerna som satt vid bordet intill och förfasade sig över någon gemensam bekant. 

En sväng mot stadsparken orkade vi också med. Utan problem. Uteserveringarna börjar vakna, efter vintern. 

Det ger alltid extra liv åt stan. 


*****


torsdag, april 21, 2022

Programtips

Såg du programmet Samhällskollaps i SVT1 igår?

Det var en bra väckarklocka för många, föreställer jag mig. Programmet består av en panel samhällstoppar, som får låtsas leda landet genom en hackerattack mot våra betalsystem. Där var riksbanken, statsministern, polismyndigheten, försvaret med flera. Camilla Kvartoft och Felix Herngren simulerar händelsen, som panelen får ta tag i. 

Hur gör vi när vi inte kan använda betalkort? Eller kontanter? Om bankomaterna inte funkar.

Fler avsnitt kommer, med olika teman av störningar i samhället. 

Jag lärde mig en del nytt.

*****

Däckad

Man kan ju undra ... Vi har aldrig upplevt några som helst efterverkningar av de tre injektioner vi fått mot Covid. Snarare tvärtom. Jag minns den första sprutan och hur jag kände mig piggare än någonsin dagen efter. Det var Pfizer.

Men den fjärde, den Moderna, som vi fick igår, den visste var den tog. I morse vaknade vi båda med öm axel, tungt huvud, och en allmän olustkänsla i kroppen. Trötta har vi varit hela dagen i stort sett även om vi orkat ut för lunch och lite småhandlande. 

Däckad kanske är att ta i. Men punktering. Definitivt.

*****

onsdag, april 20, 2022

Sverige möts

Debattprogrammet Sverige möts sänds i SVT1 ikväll klockan 20.00. Denna gång från Luleå. På Södra hamnplan har man byggt upp en provisorisk studio och en liten "uteservering" där man bjöd på kaffe och fick träffa ett antal programledare. 

Jag vet inte vad som ska debatteras idag. 

Vi får väl se.
 
Välkommen till Luleå!


*****

Så fick man ...

.. en upprustning - ja, man blir till och med moderna(re), som hon sa, sköterskan som tog emot på vaccinationscentralen. Det finns ju de som förespråkar att man som fjärde dos gärna bör ta ett annat vaccin än de tre tidigare.

Smidigt, snabbt, och skönt att det blev gjort. 

*****


tisdag, april 19, 2022

Egentligen ...

.. kan jag bara säga gonatt, efter en slätstruken tisdag. 

Inget hände, mer än träning på gymet, där jag träffade en kollega som jag inte sett på ... ja, 20 år. Sedan lunch med goda vänner, stadsvandring, där vi träffade Lisa W på en parkbänk i solen i Södra hamnen. Hon försökte värva mig till en kör.
 - Du har väl en bra röst?
Jag tackade nej. 

Sedan ärenden och ... ja, inte så mycket mera.

Så jag säger väl gonatt, då.
 - Gonatt!

*****

måndag, april 18, 2022

Lite besviken

Alltså - vart tog den här påsken vägen? Den bara försvann. Inte för att jag har haft jättekul, eller dråpliga skrattframkallande stunder hela tiden - för då sägs ju tiden gå fort. Inte har jag haft tråkigt heller. För då skulle ju tiden ha gått långsamt, om man ska tolka det där gamla talesättet, som jag slutat tro på efter pensionen - tiden går fort när man har roligt. Eller också är det min tolkning av roligt, som har förändrats. Nu kom vi in på filosofiskt djupa frågor.

Men svisch, så försvann dagarna. Vackra, soliga vita snövidder, vårtecken, god mat, fina vandringar, roliga fåglar, skön nattsömn ...

Och imorgon är det redan tisdag. Hoppsan!


*****

söndag, april 17, 2022

Så passerade vi ...

.. ett stamställe på vår vandring i omgivningarna idag. 

Idag såg det ut såhär. I vårvinterskrud.

Men det varierar förstås med årstiderna.


Här ser du varianterna.

*****

lördag, april 16, 2022

Det verkar som ...

.. att "min nationalfågel" har bestämt sig.

 - Vi tar den här, sa honan til hanen. Tror de är kända för att vara trevliga, de i "holken" intill. Nära till restauranger också.

Bild tagen med mobilen på långt håll. Därav kvalitén.
*****

fredag, april 15, 2022

Vår vår ...

.. är härlig.
Vita vidder gör att solskyddsfaktor 30 gäller. Vi is- och skogsvandrar; ser att myrorna är i full fart i de stackar som smält fram.
 
Någon björn träffar vi dock inte på. Det var ju Tiburtiusdagen igår, den dag som traditionellt är den dag björnen lämnar sitt ide.

Sedan sitter vi på  terrassen och lyssnar till bofink och blåmes. Med en kopp kaffe. Vi har det oförskämt bra. Får nästan lite dåligt samvete med tanke på omvärlden.

Senare på eftermiddagen blir det bubbel och löjromskrustader, som aptitredare före middagen. Den står jag för, så inte har jag tid att sitta här och .....*****

torsdag, april 14, 2022

Så hälsade vi ...

.. bofinken, ringduvan och gulsparven välkomna till vårt boställe i stugan i skogen vid havet. Och på vägen hit såg vi tofsvipa.

Vi hälsar även påsken välkommen. Såhär på skärtorsdag med riktigt god ärtsoppa. 

Och punsch, förstås!

*****

Nu är det jul ...

.. igen, och nu är det jul igen, och julen varar än till påska.

Jepp. Här månar vi om återanvändning och låter julgranen få göra tjänst ett tag till.

*****

onsdag, april 13, 2022

Ny bok

Då var det dags att ta itu med en rea-bok. Långt ifrån den norrbottniska sfären, som senast varit dominerande både i handling och författarskap en tid. 

Vet inget om den förutom det som framgår av baksidestexten. Men den verkar ju aktuell, vilket redan titeln skvallrar om. Det verkar vara en deckare i brittisk stil. 

Skriven och utgiven redan 2020, så hade väl inte Peter May så väldigt mycket att gå på. Kommer inte ihåg om någon lockdown hade timat så tidigt i pandemin. 

"En profetisk och oroväckande läskig thriller", skriver The Guardian.

Vi får väl se.
 

-----

Tina N Martins Befriaren lade jag alltså till handlingarna. Jo, den var välskriven. Men tyvärr tappade jag bort mig i alla vindlingar och framförallt det persongalleri som hela tiden växte och växte. Så nu kan jag konstatera att jag inte klarar att räkna ut varför Eva blev mördad. Vad var motivet? Hm!

*****

Lamm

Så blev det eftermiddagsbio. Vi hade ju eventuellt tänkt åka ut till stugan i skogen vid havet, för att fira påsk. Men så sas det att vädret skulle bli lite tråkigt, så i sista stund bestämde vi oss istället för att gå på bio. Behöver jag nämna att solen sken, både när vi gick till biografen och när vi gick därifrån. 

Folkets bio Royal visade i eftermiddag filmen Lamm. Noomi Rapace spelar den kvinnliga huvudrollen i denna isländska "skräckfilm" (som den benämndes när jag läste om den första gången), som snarare var en "kuslig" dito.

Såhär skriver man om den på Youtube:

Fårfarmarna María och Ingvar lever isolerade på en isländsk gård. När de hittar en mystisk nyfödd på sin mark bestämmer de sig för att uppfostra den som sin egen, ett beslut som kommer att skänka dem mycket lycka, men det blir också början till ödeläggelsen av deras liv. Lamm visas i Un Certain Regard, Cannes Filmfestival 2021. Premiär: Våren 2022

Jag vet inte, men jag undrar om den inte bygger på någon isländsk gammal folksaga. En mystisk sådan. En legend av något slag. För den är lite övernaturlig i sin vardaglighet, där fårfarmandet kräver jobb med både det ena och det andra. Fåren lammar. Traktorn krånglar. En brorsa till parets man dyker upp, och stannar, men åker snart därifrån igen. 

Men det har uppenbarligen hänt något annat också. Kanske alldeles i början av filmen. Vem är det som skrämmer hästarna i snöstormen?

Sevärd!

*****

P.s. Ingen förtäring förekom bland publiken. Ändå överlevde alla.

tisdag, april 12, 2022

Hur gör vi ...

.. med NATO?   

Jag måste säga att jag är rätt kluven i frågan. Vad kommer en anslutning att ge oss? Vad kommer en anslutning kräva av oss? 

Sverige har varit "neutralt" under lång tid. Vi har haft fred i hundratals år. Det är förstås positivt. Men omvärlden förändras på gott och ont. Just nu på den onda sidan. 

Ryssen har vi alltid sett lite misstänksamt mot. En diktatur (som kallar sig demokrati), där folk mer eller mindre hjärntvättas. Att Sovjet sprack en gång, var en stor positiv händelse, men det verkar inte vara något som den nuvarande ledningen uppskattar. Nu känns det verkligen som att Putin vill ha tillbaka det gamla väldet. Till vilken nytta, undrar man, när man ser hur han bombar sönder Ukraina.

Vad händer då om vi ansluter oss till NATO tillsammans med Finland. Då kommer Putin att känna sig hotad, förstås. Kanske blir han aggressiv, när han får en lång gräns mot försvarspakten. Kanske vill han göra något åt det.

Vilken hjälp skulle vi kunna påräkna om ryssen kommer? Ja, det finns ju ett informellt samarbete med Natoländerna. De övar gärna i Norge. Och vi har alltemellanåt amerikanska soldater här i stan, så vad ska man tro?

Samtidigt är jag inte helt förtjust i USA. Visserligen en demokrati (säger de), men lite "konstig" på flera sätt. Vad händer om Trump kommer tillbaka till presidentposten. Något som han uppenbarligen siktar på. Om vi blir ett Natoland, blir han då vår verklige överbefälhavare. Hur känns det? Lägg därtill att vi kanske blir ombedda att delta i andra aktioner runt om i världen. Kanske vill USA etablera baser här. Eller kärnvapen. Jo, jag vet att Norge förhandlat bort de där sakerna, så det kanske finns en lösning.

Ja, sådär kan man hålla på och fundera fram och tillbaka, och jag är lite rädd för att vi tar ett för snabbt beslut beroende på läget i vår världsdel. 

Samtidigt ska ju inte Putin bestämma över hur vi ska ha det i vårt land. Vi bestämmer själva.

Men ...

*****

måndag, april 11, 2022

Måste man ...

.. äta när man sitter i en biosalong?

Biokedjan Filmstaden tänker förbjuda att man tar med sig förtäring in på bion. Om den inte är köpt på plats, dvs. i biografens egen kiosk.

Först hörde jag bara att förbud skulle införas. 
 - Heja, heja, tänkte jag, som ofta irriterat mig över de som absolut måste äta under en föreställning. 
Men tji fick jag.

Tack och lov går jag mest på Royal Folkets bio här i stan. Filmstaden visar för mycket skräp. 

På Royal äts ytterst sparsamt. Kanske en läkeroltablett eller liknande. 
De stör sällan.

*****

Har man inget ...

.. annat för sig,  kan man ju alltid gå och fika. Kaffe och påskbakelse med våffla och lemoncurd bl.a.

*****

söndag, april 10, 2022

Gårdagskvällens middag ...

.. blev en succe. Ny improvisation. 

Torskrygg under täcke av rostade pumpakärnor, knaperstekt salami och sweet chili.

Till det; mandelpotatisstomp med paprikaringar och crème fraiche med fetaost och torkade tomater. En timjanbakad rödlök på sidan om.

Inte dumt!

*****

lördag, april 09, 2022

Stadens grundare ...

.. har släppt ut hönsen. Jag tror det börjar närma sig påsk.

*****

Sämre än sämst

Jag går in på 1177.se för att boka tid för den fjärde coviddosen.

Jag har jobbat med datorer av ett eller annat slag sedan 1971. 51 års datamognad. Kan alltså knappast kalla mig ovan vad gäller den digitala världen. Jag har också konstruerat webbsidor som innehåller funktioner och länkar, med mera, med mera.

Gör om och gör rätt!
Men nog undrar jag vad det är för amatörer som konstruerat 1177.se. Krångligare och mer ologisk än denna sida får man leta efter. Och jag tror inte att jag hittar någon sådan. Den aktuella sidan ligger i absoluta botten. Jag uppmanas läsa både här och där. Men någon länk till bokningen hittar man inte. Jo - om jag går tillbaka till grundsidan och klickar in mig på ... få se nu ... nähä, där var det inte. Men här då? Sådär håller man på.

Nåja - till sist hade jag krånglat till mig en vaccinationstid. 20 april klockan 14.15 är det dags. 

Bara för att testa, låtsades jag göra bokningen igen. Från grunden. Nej - det var lögn att hitta igen den vägen, så jag gav upp.

*****
 
Uppdatering 11 april: Regionen måste ha läst mitt inlägg. För nu, två dagar senare, har de gjort om och gjort rätt, eller åtminstone rättare.

fredag, april 08, 2022

Min gata


Igår kväll

Idag på eftermiddagen

*****

Orange ...

.. varning utfärdades för området efter kusten från Umeå till Luleå, av SMHI igår kväll och i morse. Och det ska tydligen bli kvällens och nattens inferno. Hård blåst och upp till 25-30 cm nysnö har förutspåtts.

Redan nu på förmiddagen, ser det inte särskilt lockande ut för en promenad.

Så vi beslutar stanna i stan i helgen. Det blir ju påsk i nästa vecka och då kan vi åka ut och stanna länge, om vi vill. *****

torsdag, april 07, 2022

Efter en kul ...

.. och tänkvärd teaterkväll, går vi till baren nine, där Anders bjuder på ett glas vin. 

Därute på terassen snöar det kraftigt emellanåt. Vi sitter och språkar om ditt och datt och vid halvelvatiden bryter vi upp och traskar hemåt i en nypudrad stad.*****

Det är synd ...

.. om människorna skrev Strindberg i pjäsen Ett drömspel. Den handlar om guden Indras dotter, som kommer ner till jorden för att uppleva människans livsvillkor. Hon tycker tydligen att det är synd om oss. Hon säger det i alla fall gång på gång i pjäsen.

Ikväll ska jag gå och se Det är synd om män i skor på Norrbottensteatern. Det är lokala förmågor som skapat föreställningen, och eftersom vi är kompis med en av skådespelerskorna (Charlotte Lindmark, tillika producent av föreställningen) kan jag ana mig till att det blir mycket skratt och klurigheter att fundera över.

Här en trailer:


*****

onsdag, april 06, 2022

Hemma igen ...

.. efter några dagars miljöbyte 
med skidåkning som huvuduppgift. Det blev bra, trots växlande väder. Bättre än väntat, eftersom prognosen lovat ännu sämre. 

Några dagars genomkörare av kroppen. Lite träningsvärk och massor av friskluft. God mat på kvällarna; vildsvin och röding bland annat. 

Och en hel del prat, förstås.

Nu tar vardagen vid igen, till nästa vecka, då det börjar påskas.

*****

tisdag, april 05, 2022

Dagens ...

.. gråa skyar
med inblandade snöflingor i stor brådska, inbjuder inte till någon längre session i pisterna. Flatljus kan vara benbrottsfrämjande då man inte ser nivåskillnader, eller kan avgöra om man åker neråt, eller uppåt på någon kulle.

Resultat: Ett antal rovor satta.

Det blev långfika och sedan hemåt till stugan. Man kan ju läsa sin bok, eller spela ett spel istället.

Sedan blir det middag på Gamla krogen ikväll igen.

Så får det bli.

*****

måndag, april 04, 2022

Vandrar ...


.. hemåt efter god middag på
Gamla krogen.
Hem till Aktuellt i TV som visar ohyggligheterna i den lilla ukrainska staden Butja. Så fullständigt barbariskt! 

Detta måste den övriga världen se till så att Ryssland, skurkstaten Ryssland, får lida hårt för i åratal framåt. 

Jag har inte ord som räcker.

*****

Trots ...

.. tråkig väderprognos visade sig vädret från en fin sida idag. Mycket sol. Någon enstaka lätt snöby. Det var allt. Vi njöt.

Jag och Janne filmas av Benke:Benke filmas av mig:*****

söndag, april 03, 2022

Byter tillvaro ...


.. för ett par dagar.
Denna konstiga vinter startar idag. Första utförsåkningsdagen ska följas av ytterligare tre. Och det börjar med sol. I Kåbdalis. 

Så härligt! Vi har inte stått på slalomskidor sedan 2019. Litet fundersamma var vi. Hur skulle det kännas. Sitter takterna i? Vi har ju blivit äldre också.

Jodå. Det gick som hejsan. Inga problem. Även de brantaste pisterna låg snart bakom oss. 

Känner oss stolta.

*****

lördag, april 02, 2022

Jag blir ju tvungen ...

.. att kolla att allt står rätt till med vintern. Det är ju inte påsk än, och nog vill man ha lite snö till påsk också, även om den är rätt sen i år. Men det hör liksom till, att man ska kunna sitta och lapa sol i någon snöig sluttning. Kanske åka lite skidor på skare. Tids nog försvinner snön som en blixt. Det höll den på att göra redan i mitten av mars, då vi hade alldeles sjukligt många plusgrader dag efter dag efter dag.

Men det såg lugnt ut, när jag passerade Södra hamn. Folk vandrade på isen. Eller åkte skridskor. Sparkåkare syntes också. De finns ju att låna. Bara att hämta vid de sparkeringar som finns lite här och där. Mycket uppskattat. 

Det är härligt med våra fem årstider. Tycker synd om dig som bor i södra delen av landet som inte ens har fått vinter. Hösten blev till vår. Bara tre årstider är väl också ett illavarslande tecken. 

Nej - det står inte "69JUJ" på skylten. Det står "Luleå"

*****

fredag, april 01, 2022

Den naturligaste ...

.. sak i världen numera, är att man kokar vatten till te, eller till kaffe, i en vattenkokare. Jag kommer inte ens ihåg, när den sedvänjan kom till vårt hushåll. Det är i alla fall länge sedan.

Men vad var det som gjorde den vanan till, just det, en vana?

Nu finns det väl vattenkokare hos "alla" kan jag tänka mig.

I alla fall hos oss som föredrar bistrobryggare till kaffet. Ni andra plastmonsterinnehavare kan ju fortsätta med ert krångel.


*****

Här finns en del att läsa om mina erfarenheter av kaffebryggarbranschen.

Eller här.