lördag, juni 30, 2018

Rånlandet 30 juni kl. 22.53

Går ut på gården.
Luften är stilla och sval.
En rödvingetrast hörs.
Himlens blå och solens röda gör att havet skiftar i rosa.

Sista junidagen.

*****

Kvällsbesök inspirerar ...

.. till att "måla" i olja.

För 38000 är tavlan din.

Den som swishar först vinner.

Uppkastning

Se upp, sverigedemokrater! Hämta en hink.
Vi åt ost tillverkad i Cheddar till frökex bakade av skolelever av blandat ursprung i Luleå. Till det ett passande italienskt rosévin, innan vi övergick till huvudrätten, bestående av samisk suovas med halloumi från mellanöstern och tornedalsk potatisgratäng. 

Allt åts upp av en åttondelsvallon och en halvfinne/tornedaling med god aptit.

Seså!
Nu kan du kräkas upp din flintastek.

*****

Inte händer det ...

.. särskilt mycket i vårt område. Så när någonting ovanligt skymtar bortefter vägen blir man lite nyfiken. Särskilt när man ser att grannarna står där och språkar. Då går man dit.


Nu var det avancerad trädfällning på gång. Fem stora björkar på "fel" ställe och dessutom för nära en elledning skulle tas bort. Proffs anlitade.
Skickligt och raskt blir det gjort. En pratstund med grannarna är kul också.

Inte heller skadar det att få se en fjärilsart för första gången. På vägkanten sitter den rödfransade björnspinnaren och visar upp sig för oss.
- Ja, säger Mattias. Ser man nå't obekant, så kan man bara fråga Bert.

Jovisst. Så är det, tänkte jag. Ytterst blygsamt.

Rödfransad björnspinnare. Hona.
*****

fredag, juni 29, 2018

Shakespeare i sommarkvällen


Den succéutnämnda uppsättningen av Shakespeares En midsommarnattsdröm blev vår avslutning på fredagen. Den har i juni spelats i världsarvet Gammelstad här i Luleå.

Det var sagolikt vackert och väldigt roligt. Han kunde skriva komedi också den gamle William. Föreställningen sprudlade av humor, galna upptåg och mycket musik. Det är andra året i rad, som Norrbottensteatern sätter upp den. Kanske blir den en tradition. Det är den värd.

Förra gången jag såg den var för bortåt 40 år sedan. På Dramaten i Stockholm. Den gjorde absolut inget intryck på mig då. Men andra chansen blev lyckosam.

Gammelstads kyrka i kvällssol


Juniflor utanför Gammelstad

*****

Dagens designpris

Vi tar det redan nu på förmiddagen.

Dagens designpris går till en skogsnätsfjäril som gärna besöker vår gräs .... Jag menar klöver- och ogräsmatta. Mellicta athalia, är det latinska namnet.

*****

Morr

Ja, jag tycker det är rätt, det som en liten del av morgonens nyheter handlar om; ta bort alkoholglass ur de vanliga butikernas sortiment. Rensa gärna ut energidryckerna också. Och när vi lika håller på: Riv godishyllorna!

Sedan tycker jag att vi bojkottar Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och nu även Österrike. Dessa länder visar omänskliga sidor i och med att de struntar i internationella överenskommelser när det gäller asylrätt. Res inte dit. De vill inte ha med utlänningar att göra. (Danmark och Nederländerna ska också passa sig väldigt noga.)

Sådär'ja.

Nu ska jag äta frukost.

*****

torsdag, juni 28, 2018

Någon fler än jag ...

.. som såhär i efterhand börjat fundera på vad det egentligen var som hände, när plötsligt 18-sändingen av Rapport ikväll råkade ut för konstiga störningar och tillslut helt avbröts?

 - Teknik, tänkte jag, som har lite tveksamt förtroende för all digitalisering, som ska "underlätta" och rationalisera alla tänkbara verksamheter här i världen, tycks det.

Någon förklaring har jag inte sett till, mer än att man skyllt på "teknik".

Men sedan började jag som sagt fundera lite extra. Bland de nyhetsinslag som delvis visades kunde man se bilder från ett bokbord, där så kallade Salafister erbjöd exemplar av Koranen till hugade spekulanter. Bakgrunden till inslaget var att just Salafister anses vara extremt korantrogna och fanatiska. Här visades anhängare, som tillhör någon sammanslutning som heter Läs. Det är en underavdelning till en liknande verksamhet i Tyskland, som där förbjudits på grund av de radikala anstrykningarna, kopplingar till IS nämndes.

Här bröts sändningen.

I Rapport kl 19.30 återkom inslaget. Men med den skillnaden att nu var alla ansikten pixlade!
Var det någon jätteblunder, som gjorde att sändingen bröts vid första tillfället? Var det någon som hackade in sig i SVT och saboterade. Eller ...?

Känner mig lite konspirations ... Ja, vad ska man säga.

Vi får väl se om det kommer någon uppföljning.

*****

onsdag, juni 27, 2018

Jag vill bara meddela ...

.. att jag mår bra och är välbehållen, trots omständigheterna.
Vi hade just lämnat råneåtrakten och var på väg in till stan, när det hände.

Å andra sidan är jag ju rätt van. Sedan ett par gånger. Och lite till.

*****

tisdag, juni 26, 2018

Det får bli ...

.. en liten larvig sak, som får dagens designpris. Fråga mig inte vad detta 15 millimeter långa charmtroll ska bli när hen blir stor. Kanske en vacker fjäril.

Egentligen kunde hela dagen få pris. I alla fall eftermiddagen.  Sol från molnfri himmel och lagom varmt. En härlig tevekväll med Midsomermord och Mrs Brown's boys. Och ta mig rackarn kände vi inte igen ett hus i en av midsomerscenerna. Hotellet i Dorchester där vi bodde första natten på vår resa i maj glimtade till.

I övrigt har inget särskilt hänt. Jag har till och med bara suttit på altantrappan och glott helt planlöst ut i grönskan nu igen en stund efter middagen.

Det är livet.

*****

måndag, juni 25, 2018

Skön dag ...

.. utan mer innehåll än att jag arrangerade en liten kryddträdgård med de plantor som midsommargästerna gav oss.

I övrigt inte mer än en tur till Råneå för att handla, lite slappande i solen på terassen och jakt med mobilkameran på intressanta flygfän som kom inom synhåll. Den vackra makaonen besökte två gånger men var svårflörtad.

Däremot lyckades jag stämma träff med en berggräsfjäril, som ställde upp mot att jag gav den tillstånd att sörpla nektar på vår "äng". Sparsmakad, snygg design. Det utmärker gräsfjärilarnas släkte.

*****

söndag, juni 24, 2018

Att bara ...

.. sitta på altanen med en bok, och emellanåt låta blicken dra ut över grönskan, är livskvalitet.

*****

Dagens designpris ...

.. går till en lövskogsantennmal som jag råkade träffa på väg till komposten.

Snygg. Eller hur?

*****

Jaha

Nu kommer midsommarvädret! När gästerna åkt, sillen tagit slut och midsommarstången ( om vi hade haft någon) blåst omkull.

Nåja, jag kan inte klaga. Min frihet är ju att kunna fira "midsommar" precis när jag vill. Som nu, till exempel, då jag tänker avsluta frukosten ute på en av våra altaner (patio syd), med en kopp te, en skinkmacka, eller lite löjrom på hårt bröd. 

Med svag eller obefintlig vind från en glittrande havsfjärd.

*****

lördag, juni 23, 2018

Midsommardagen

Vi hinner en liten skogsrunda med våra gäster.  Ser en järpe med sina kycklingar, och jag får också tillfälle att fotografera ett par, för mig nya fjärilsarter. Blev även inbjudna att beskåda ett nybygge hos våra grannar.

Allt innan elvakaffet som på vanligt vis avnjutes vid ettiden. Vädret lite ogint. Även om regnet uteblir, så känns det som att det hänger i luften. Inte är det någon värme heller, så kaffet intas inomhus, tillsammans med det som blev kvar av midsommartårtan.

Gästerna ger sig av mot, planering av sitt byggprojekt, jobb i Luleå och jobb i Tromsø.  För oss flyter eftermiddagen vidare. Inget att rapportera.

Hoppas på r-/soligare väder imorgon.

Får jag presentera:
Mindre fläckmätare.
*****

fredag, juni 22, 2018

Inte är det så dumt ...

.. att ha två eminenta gästkockar i köket.

*****

Just när ...


.. gästerna anländer tar regnet i med kraft och stormbyar viner från havet. Riktigt höstväder.

Men vi bryr oss inte. Sillunchen står snart på bordet och vi får möjlighet att berätta om vårens eskapader från England. Gästerna har bilder från Italien och Skottland att visa.

Regnet piskar mot rutorna.
Så går dagen vidare.

*****

- I nuläget ...

.. är det inga förändringar av nuläget, som i nuläget är oförändrat enligt den nulägesanalys vi gör i nuläget, varför vi i nuläget inte har nulägesgripit någon nulägesgärningsman i nuläget.
-----

Malmöpolisens presstalesperson i en intervju i P1 i nulä ...  eeh i morse.

*****

torsdag, juni 21, 2018

Ibland händer det ...

.. att man kommer i säng rätt tidigt.

Det blir ju en lång dag imorgon.

*****

Man vet ...


.. att det börjar bli midsommar, när kylskåpet fylls med diverse läckerheter,  gästerna väntas imorgon förmiddag, nervositeten för om man ska klara midsommarmenyn, som innehåller en del nya varianter som inte tillagats på det sättet förr och att vår senblommande syren nu sätter igång, när alla andras snart har blommat ut.

Likadant.
Varje år.
Ungefär.

*****

Med tanke på ...

.. hur min nattsömn ser ut, förundrar jag mig över det drömliv jag upplever och beklagar att det är borta så fort jag vaknar.

Du hade annars kunnat få läsa romansvit efter romansvit som jag snart skulle tilldelas Nobelpriset för. Dessutom skulle jag ha fått anställning som akademichef.

Efter kungen.

Det vita obrutna fältet betyder lugn och rofylld sömn utan avbrott.
*****

onsdag, juni 20, 2018

Ja, nog ska det bli ...

.. skönt, när det hela är över. Det är väl bara sjutton veckor kvar nu. Känns det som. Har inte sett en enda match men är redan urless. Portugal - Marocko ... Hur kan någon vara intresserad? Inte heller finns det mycket att välja på när miljonärerna leker boll i Ryssland. 

Ingenting är i och för sig ett utmärkt alternativ. Det tycker Croneman i DN. Och det tycker jag. Se programmet här.

*****

Har du sett ...

.. något så tjusigt.  

Någonsin!??

Nej, jag förstår det. Skicka in 5000:- kronor, så blir bilden din. Ja, en kopia, alltså.

(Jag har Swish.)




*****

tisdag, juni 19, 2018

Att bli glad åt - eller?

Sverige blev tvåa i den senaste rankningen av klimatsmarta länder. Listan publiceras av CAN (Climate Action Network). Och det är minsann en mycket hedrande plats, eftersom man inte utser någon etta. Vi är visserligen i topp, men det är ändå för lite, anser CAN.

Vi borde alltså kunna göra mer. Men vi ids inte. Tyvärr överlåter vi konsekvenserna av dagens synder till våra efterföljare. Jag själv gör heller inte allt. Det är jag medveten om.

Men nog sjutton försöker jag.

*****

Det är skamligt ...

.. att man måste tända en lampa klockan 11.03 en dag i årets ljusaste tid.

Grrrr!

*****

måndag, juni 18, 2018

Idag ...

.. får regnmätaren göra tjänst.

Det behövs, för även om vi inte haft lika lång värmeperiod som söderut i landet, och gräsmattorna är gröna, så är det torrt i markerna.

Men tyvärr sägs det att hela midsommarveckan ska blaska. Det är ju inte kul.

Hoppas SMHI har fel.
Som vanligt!

*****

Ljusspelet över fjärden ...

.. överraskar ofta.

*****

söndag, juni 17, 2018

- Och städerna kommer ...

.. att förändras nu, när vi sedan många år sitter och klickar hem allt på datorn.

- Gör vi, tänker jag.

Radion råkar stå på. Stil i P1. Något modeorakel (Profil, kanske.) intervjuas.
Och det är "whatever" och "rikläjma" om vartannat.

*****

Nästa steg?

Med stigande förvåning de senaste åren har jag noterat hur SD:are gör bort sig gång på gång på gång. Ändå stiger opinionssiffrorna i undersökning efter undersökning.  Det är för mig en gåta.

Jag vill helst inte underkänna några som ger uttryck för sin uppskattning av ett politiskt parti. Men nog börjar det närma sig en gräns.

Det senaste exemplet är ännu ett flagrant tecken på de skruvade ideal, som företrädare för det fascistiska SD låter komma fram ur skuggorna från 30-talets Tyskland.

Vår andre vice talman i Riksdagen, Björn Söder har bestämt sig för att judar, samer och tornedalingar m.fl. svenska medborgargrupper inte är svenskar! Han är väl skåning själv, eller hur. Varifrån kommer de? En sak är säker; Tornedalen har tillhört Sverige långt innan Skåne gjorde det. Så vem är svenskast?

Hur någon svensk demokrat har undgått att inse vad SD står för, är för mig ett mysterium.

Och vad händer om de får större inflytande i politiken. Hur ska jag, åttondelsvallon, som lever med en tornedaling av samma kön, förhålla mig då?

Björn Söder har gjort ett klavertramp som borde innebära avsättning från talmansposten. Och han kan ta sitt, på ytan välpolerade anhang med sig. Nordkorea borde passa som hemvist i fortsättningen.

Nu!

*****

Läs mer här!

Solig frukost på brotrappen ...

.. med kylskåpskallt fil, müsli och hjortronsylt. Allt ackompanjerat av utsikten över ett solbrunt (Jojo!) knä och ljudet av fågelsång.

*****

lördag, juni 16, 2018

Och inte ...

.. behöver man tända sänglampan heller.

*****

Och i Råneå ...

.. är det marknadshelg.

*****

Tidningspromenaden

Som jag berättat förr betyder lantlivet en del trevliga bekvämlighetsbrister. Jag menar inte själva boendet, som är av högsta klass. I alla fall enligt mina standardkrav.

Men det där att kila ner på affären på hörnet och komplettera något som man råkat hoppa över, när man var där förra gången, är ju inte att tänka på. Detsamma gäller dagstidningen. Ännu har jag bara vant mig att läsa DN digitalt. Av ekonomiska skäl. 700 spänn i månaden är lite väl häftigt för att få den på papper varje dag.

Men lokaltidningen vill jag läsa liggande i soffan, utan att riskera att skärmen är för dåligt laddad, eller att jag måste läsa den inomhus för att den norrbottniska solen är för stark. Så stark att man inte ser vad det står bakom glaset, som dessutom illvilligt kastar solkatter rakt i ögonen på mig.

Nä, då blir det att hämta sitt exemplar i tidningslådan i byn. 2 km bort, enkel väg.

Men då får man en nyttig morgonpromenad med automatik. Och inte bara nyttig för konditionen. Man får en sig hel del annat till livs också. Lugn, harmoni, fågelsång, dofter och vackra syner. Kul också att följa vegetationens gång under säsongen.

Igår berättade jag att nattviolen är på gång längs vägkanterna. En annan fin blomma är rödbläran, som har högsäsong såhär veckan före midsommar. Mormors glasögon, har den tydligen också kallats, även om jag själv aldrig använt det namnet.

Sedan kan man ju också ha turen att man träffar på en vacker fjäril. För det mesta är det en kamp att få dem på bild. De verkar ju så stressade. Men ibland, och med ett tålamod av det segare slaget, parat med smidighet och att kunna smyga, så lyckas jag. En av alla de pärlemorfjärilar som finns, ställde upp för en hela 30 sekunder lång fotosession. Det tackar vi för.

På måndag kommer nästa tidningspromenadäventyr.


Svartringlad pärlemorfjäril
*****

fredag, juni 15, 2018

Idag träffade jag ...

.. i tur och ordning en för mig hittills obekant getingart, nämligen en rödbandad geting. Snygg och betydligt lugnare och mer vänlig till sinnet än den vanliga sorten. Den hade inga invändningar mot mina försök att få den i en bra fotopose.

På långa rundan mötte vi en liten renhjord. Den var däremot inte särskilt förtjust i att posera. Fem vajor med kalvar föredrog istället att bara korsa vår väg och göra sig osynliga i skogen.
- Slipp då, tänkte jag.


Sista mötet blev nattviolen, som nu går i blom i vägkanten. Fridlyst som alla orkidéer. Väldoftande som få. Men bara nattetid. Namnet förpliktar.

Jag får se om jag smyger dit när det mörknar. Nejvisstnej ... Det gör det ju inte.

Hm!?



*****

torsdag, juni 14, 2018

Det här att vara ...

.. ledig och liksom ha semester jämt, är en fantastisk känsla. Inga tider att passa, mer än måltiderna (någotsånär), ingen som har några större krav på mig och inget som jag behöver göra.

Semester 6 månader, 2 gånger om året. Jo. Inte dumt.

Idag har jag t.ex. dammsugit och städat. Jättespännande! Ätit lunch har jag också gjort; på ett nygammalt ställe. Min gamla lunchkrog har bytt koncept. Det dög.

Sedan passade vi på att gå på ett fik, som vi inte besökt tidigare. Trivsamt. För att inte tala om ett besök i bokhandeln, där jag köpte "En högst imponerande debut". I alla fall enligt DN:s recensent. Vi får väl se vad jag tycker. Boken ligger nu på mitt "sängbord" här i högerkanten.

Funderat har jag förstås också gjort. Till exempel när jag hör att man nu ska installera fartkameror i vägtunnlar i Göteborg. Det körs tydligen för fort där "ingen ser". Men så har vi ju det där.  märkligt svenska hållningssättet (gäller inte i t.ex. Frankrike, Tyskland m.fl. länder) att det fortköraren måste kunna identifieras. Det räcker inte med att man har registreringsnummer på bilen. Och är det svårt i dagsljus, hur ska det då funka i en tunnel?

Men varför inte bötfälla bilens ägare, dvs den som registrerat bilen? Hur enkelt somhelst. Sedan får väl den människan ta upp saken med den som hen lånat ut bilen till. Så går det till i de flesta länder, som sagt.

Och så funderar jag vidare. Hur blir det när vi får självkörande bilar? Om något går galet då, vem ska då ställas till svars. Datateknikerns, som skapat programmet? Hackern i Ryssland, som varit framme? Eller ägaren som manipulerat mjukvaran.

Ja, det tål att funderas på. Liksom en filosofisk definitionsfråga: Vad betyder "förnyelsebar energi". Alla förslag emotses tacksamt.

Sådärja. Nu fick också du något att göra.

Nu ska jag stryka en skjorta. En av mina snyggaste. 

*****

onsdag, juni 13, 2018

Nog märks det ...

.. att korrekturläsaren har avskedats på lokaltidningen, för länge sedan.


*****

Men va'fasen?!

 - Har dom byggt ett nytt hus där nere i slutet av gatan? I våra kvarter!

Vi blev lite förvånade när vi upptäckte det på hemväg. Och ändå lämnade vi stan så sent som igår.

Men så kom vi på: Det är kryssningssäsongen som startat. Två stora fartyg anlöpte hamnen idag.


*****

Besiktningsrunda ...

.. i "trädgården". Så pjåkigt ser det inte ut, eller hur.
Broccolin ser också ut att trivas. För att inte tala om åkerbären. Och blåbären. Och lingonen. Och skvattramen. Och jordgubbarna. Och krolliljorna. Och trolldruvan.

För att inte tala om ligularian.

Jo, så är det.

*****

tisdag, juni 12, 2018

Friends

Tremendous, awesome, magnificent, top of the line, historic, a big thing, amazing, harmony, a great moment in the world, very important ...

Trumps presskonferens i Singapore låter som en billig TV-såpa.

*****

måndag, juni 11, 2018

Idag dunsade ...

.. det senaste numret av Sveriges natur ner i brevlådan. Där fanns en bra översikt som kan vara värdefull att känna till inför höstens val.

Hur klarar partierna miljöfrågorna? Det var den frågan som ställdes.

En sak är säker: Det finns ett parti som man verkligen inte ska rösta på om man tänker ta något som helst ansvar för miljö och framtid.

Gissa vilket?

Bild från senaste numret av Sveriges natur. (Klicka på bilden för bättre läsbarhet.)

 Hela undersökningen kan du läsa om här.

*****

söndag, juni 10, 2018

Inte mycket ...

.. kommer på pränt idag. En dag som bara flöt iväg på livets flod och som började på Rånlandet och strandade i stan, utan några nämnvärda grund eller forsar på vägen.

Avslutet av trevlig sort med middag på stans lustigaste restaurang. Metropol. En god röding, ett gott vin, en dubbel espresso.

Och vi blev bjudna.

- Have a nice evening, sa jag till de två engelska killarna som satt en bit från oss och som så artigt hälsade på oss med  "good evening", när de kom in på restaurangen.
Ville vara lika artig tillbaka, när vi lämnade stället.
-  Nice evening to you too, svarade de.

Tänkte att vi svenskar förmodligen är rätt "buffliga". Inte sjutton hälsar vi på övriga gäster när vi kliver in på något ställe.

Men nu tänker jag börja.

Hemåt i ljusa norrbottenskvällen.

*****

lördag, juni 09, 2018

Skönt att ...

.. sitta i bastuns förrum och svalka sig efter ångbastun.  Tittar ut mot vår infart och inser att grönt är den dominerande färgen.

Mycket dominerande!

Grönt är skönt.

*****

Den ludne

I Sverige har vi två inhemska (Fast ingen av dem är hemsk.) rhododendronarter. I alla fall i Norrbotten. Söderut är det värre. Där finns bara en sort.

Nu börjar den vackra tid då båda blommar. I skogen kring stugan lyser många skogar vita. Just här är det den enda art som finns. Rhododendron lapponicum får vi söka i fjällen, där den brukar blomma lite närmare midsommar.

Men här i skogslandet står skvattramblommorna som spön i backen. Skvattram eller som den heter på latin: Rhododendron tomentosum.

Tomentosum betyder "luden".




*****

fredag, juni 08, 2018

Ut till landet ...

.. ut till fågla ...(eeh) fjärilarne. Efter ett dygn i stan, kompislunch och "nit och redlighet i rikets tjänst" för B lämnar vi folklivet för lugnet på landet.

Fick en liftare i några ögonblick. En vacker liten fjäril; vitt nässelmott heter den. Den tyckte tydligen om ficklocket på min jacka en stund.
Inte mig emot.

Foto: Benke. (Fast med min kamera.)
*****

På förekommen anledning

Alla restauranger som har bouillabaisse som dagens rätt, borde ha en genomgång med personalen på morgonen och berätta att rätten inte heter bullabäs, bollabäss, bållabäsé, eller någon annan hemgjord variant.

Eller hur?

*****

torsdag, juni 07, 2018

Lärorikt

Tillklippt och snygg (Jag träffar min frisör var 5-6 vecka.), var det så dags igen att träffa min språkelev lite senare på eftermiddagen. En iranier, som vill lära sig mera svenska. Vi träffas en gång i veckan och det är så lärorikt för mig. Han säger också att de här timmarna är "som guld" för honom.  Han talar aldrig så mycket svenska, som de under de här tillfällena.

Vi samtalar om ämnen, som han bestämmer till viss del. Ofta är det vardagliga ting. Men eftersom han känner till att jag gärna vandrar i fjällen, eller paddlar kajak, blir det en de snack om det också, eftersom han odlar samma intressen. Jag har med mig en karta över det område som han oftast besöker och jag kan ge tips om andra turer än de som han har gjort i området kring Abisko.

Idag ville han att vi skulle fortsätta våra samtal på puben. Han ville gärna bjuda på ett glas och det passade bra även för mig. Vi slår oss ner och fortsätter prata. Ibland får vi ta till lite engelska, eller lite franska, för det kan han un petit peu också.

Vid bordet intill bänkar sig efter ett tag ett gäng med sju män och en kvinna. Alla i 30-årsåldern skulle jag gissa. Det visar sig att några av dem känner min elev från jobbet, och en av killarna börjar prata med oss. Jag hör att han bryter och jag frågar varifrån han kommer.
 - Italien, säger han.
 - Aah, italiano, säger jag.
 - Si, si, säger han. Tutti sono italiani. Han sveper kring bordet.
Och så är det hela igång. Jag blir presenterad för alla i gruppen. Fyra av dem pratar svenska
 - Han talar italienska, säger Nico, som är den som först presenterades för mig. .
 - Un po, sa jag lite urskuldande.
En annan kille frågar.
 - Parla un po tanto, o un po po.
 - Un po po, säger jag.

Men jag och min elev försöker koncentrera oss på svenskan. Det går så bra, så bra. Ölen slinker ner och jag får erbjudande om ännu en. Men där tackar jag nej.

Så småningom är det dags att gå hemåt och jag säger hej till det italienska gänget med en uppmaning:
 - Devi solo parlare svedese con lui in futuro, säger jag och pekar på min elev.
Vet inte om det blev helt rätt, men de verkade förstå. 
De lovade att bara prata svenska med honom på jobbet i fortsättningen. 

Och så sa vi ciao och hej. 


*****

Det får bli ...

.. frukost inne idag.

Blött och kallt. Bara fem plusgrader.
*****

onsdag, juni 06, 2018

Generöst

Ja, vad hittar jag på en nationaldag, då vädret lämnar en del att önska? Man borde ju förgylla dagen på något sätt.

Alltså får det bli inköp av Sverigebakelser inne i byn, och en djupdykning i hemmafrysen för att hitta löjrom och gravad lax. En sillunch måste väl sitta bra.



Sedan måste man ju ut och kolla in broccolifältet, som så generöst bjuder på små pigga planttor. Det ser bra ut, och fjolårets välmenande misstag, där jag lät växthuset stå kvar hela sommaren, ska jag undvika i år. När de vuxit till sig ska de få växa under bar himmel. Tror det blir bättre plantor då. Vi har ju ändå en generös sol emellanåt, och inte alltför sällan. Tvärtom.


Sedan kan man ju i sin generositet göra rent i poolen också. Ja, fågelpoolen, som ser ut att bli lika poppis i år som i fjol. Småfåglarna verkar så nöjda när de plaskar omkring i spa't.

För att inte tala om att man kan beundra den generositet som åkerbärsblommorna bjuder på. Hoppas bara att bären blir lika många som blommorna. Det får vi hoppas att humlor och bin fixar.


Nu får vi bara hoppas på en generös sol. Den lyser idag med sin frånvaro för det mesta. Men blåsten som hemsökt oss i snart en vecka, verkar ha gett med sig. Lite värme på detta, så blir det säkert bra.

Trevlig nationaldag önskar jag dig!

*****

Upp'å'hoppa



Det är nationaldag. "Hissar" flaggan efter att jag hört SMHI-meteorologen säga att "blåsten har upphört" sådär lite generellt.

-Jaså, tänker jag, och ser hur flaggan en stund senare har trasslat sig runt stången. Av blåsten, som nu går in på sjunde dagen.

Kanske visar flaggan egentligen läget i landet. Vad vet jag?

*****

tisdag, juni 05, 2018

Dagens dont - åtminstone en del

Där nere vid stranden ute på sandbankarna har det varje år vuxit upp tät vass. Så även i år.

Men inte nu längre.

Liemannen, dvs jag, har varit framme i den nordliga snålblåsten och gjort mitt jobb. Gör man det såhär års kommer vassen att försvinna med tiden. Vasstråna tål nämligen inte att, avhuggna, hamna under vatten, som då tränger ner i växten.

Det har liemannen fått lära sig. I sommar får vi se om det funkar.

*****

måndag, juni 04, 2018

Tjohoooo

Det plingar plötsligt i min Kivralåda. Ett meddelande från Skatteverket med glädjebesked. 332 sköna kronor kommer att dyka in på mitt konto imorgon.

Vad ska jag göra med alla slantar? Det blir till att ligga sömnlös inatt och fundera.

*****