fredag, augusti 31, 2012

Fredagar är sämst - och bäst

På mitt jobb har vi en mycket kluven inställning till fredagar. Helgen närmar sig och vi är så fruktansvärt ambitiösa att vi sörjer att veckan ska ta slut.....  Nä - så är det inte. Men lite schizofren känner man sig inför fredagsjobbet. Det är en veritabel spurt mot helgledigheten. Trött efter veckans idoga slit måste man ta i för kung och fosterland denna sista arbetsdag.

För fredagen är de dåliga samvetenas dag. Kundernas samvete, alltså. De är då de plötsligt kommer på att den där resan till Astana på tisdag måste bokas, och visum fixas, och hotell och marktransporter och dessutom strejkar Lufthansas personal och när jag ändå är på gång... skulle vi inte ta den där resan till Golog också... Kan jag få svar nu, dvs NU, säger kunden. "Jag ska nämligen gå hem om två minuter."

Jag är lite elak. Men det är lite av den där stämningen som råder på fredagseftermiddagarna. Panik! Och vi ställer givetvis alla våra egna önskningar och ambitioner om en tidig hemgång åt sidan och fixar och donar långt efter stängningsdags. Ser till att den senegalesiske kunden får möjlighet att göra uppehåll i Stockholm för att hämta sitt pass på polska ambassaden, trots att han har en resa med genomgående biljett som inte tillåter uppehåll på vägen mot Krakow.

När jag så småningom kommer hem till lägenhen tar det sju minuter innan jag omklädd sitter i bilen och är på väg ut till skogen. Till stugan vid havet. I regnet. Där tänder jag en brasa och lagar till den rökta forell som köpts på torget, tillsammans med de sweet-chili-wokade och alldeles-runt-hörnet-odlade grönsakerna.

Helg!*****

Kräsmagad

Jag äter lunch ute på restaurang i stort sett varje dag. En form av "stamställe" har jag väl också, men jag brukar efter humör även vara lite "vild och galen" och äta både lite här och lite där.

En sak som ofta förbryllar mig är andras lunchvanor. Och jag börjar tro att det är jag som är onormal.

Ibland råkar jag sitta så till att jag hör konversationen i kön till kassan, eller hör funderingarna kring menyn. Påfallande många och oavsett matställe, verkar väldigt kräsna.

På mitt vanligaste lunchsställe serveras lunchbuffé med stoooort salladsbord. För det mesta gott och alltid helt ätbart. Det kan vara chiliglacerad lax, ljuvlig rostbiff, biff Lindström, helstekt kotlettrad, generös gravlaxsallad eller kycklingdito, där du komponerar salladen helt själv. Det finns focaccias, och andra grillade mackor. Det finns gigantiska räk- skink- kycklingsmörgåsar.... Laktosfritt, glutenfritt.

Inget duger. Inget!

Och jag undrar - Vad vill de ha egentligen? Falukorv och klimpig makaronistuvning, eller pölsa....
Nä - nu förstår jag. De vill ha pizza marinara och en coca cola. Eller en flottig hamburgare med räkmajonnäs.

Sorry - Ni har gått fel!Sedan finns det ju andra märkliga beteenden kring lunchen också.

*****

torsdag, augusti 30, 2012

Närmast anhörig

I ett sumpigt område i Florida störtade för en tid sedan ett litet privat flygplan. En hel familj försvann.

Tyvärr hade denna familj inga som helst efterlevande. Inte en enda människa på denna jord är släkt med dem.

Familjen hade pengar. En del av dessa pengar hade deponerats i en bank i England. Banken ville inte behålla pengarna (!!!?), utan gav sig ut på jakt efter någon som kunde ta hand om den nätta summan. Banken råkade träffa på mig. Så förutom de högvinster jag kammat hem den senaste månaden, kan jag nu också räkna hem ..

"13.700.000 £ GBP (Tretton miljoner syv hundred thousand pounds) "...

... eftersom bankmannen ..

"personligen har tappat målet att hitta släktingar / partner till den avlidne"..

.. samt att banken beslutat att ..

.. "valet av kontaktar du är upphetsad av geografisk karaktär av var du bor"..

.. och lite bedjande ..
 

.. "söker härmed ditt medgivande att presentera dig som de närmast anhöriga / partner till den avlidne (Mr.Ron Bramlage)."

Vem är jag att kunna tacka nej till en sådan behjärtansvärd insats? Givetvis ställer jag upp för den stackars vilsne ..

.. Yours Trogen,
Paul Fletch.


*****

tisdag, augusti 28, 2012

Same procedure as . . .

. . förra året.

Vinbären kokar över.

Igen!

Men inte så mycket den här gången.

Man har ju lärt sig!
*****

. . . från mobilen

Framtiden är ljus

Denna e-post är att meddela dig att din e-postadress kopplad till en biljett nummer: 59-47-64-30-62, har vunnit ett pris Summan av 850,000.00 (åtta hundra femtio tusen euro) i en e Utlottning program som hölls den 27 av augusti 2012. Vänligen kontakta påståendet officer via nedan ges kontaktinformation.

Staats Loterij Klagomålsavdelningen Officer.

FRU TESSA STEFAN.

TEL. 0031-659-221-012.

------

Det är femte eller sjätte gången som jag vinner dessa fantastiska summor bara under augusti.
Inte har jag något att frukta, vad gäller ekonomin efter pensionen.

Och fru Tessa Stefan finns. Kolla!

*****

måndag, augusti 27, 2012

Inte fasen har det varit någon ...

.. syndaflod här i Luleå idag heller. SMHI:s varningar kom på skam. Visst - Det har regnat lite. Men inte mer än att det tidvis torkat upp mellan varven. Varken paraply eller regnjacka har behövts.

Nu ikväll, har det dragit igång lite allvarligare, sedan någon timme tillbaka. Snart ett och ett halvt dygn senare än "utlovat". Jag säger bara - Tur att man inte är beroende av att planera verksamhet efter vädret!

I övrigt har den här måndagen varit som de flesta. Ingenting har hänt. Tycks det. Det är det vanliga jobbet, som bjuder på överraskningar, och det är de vanliga nyheterna som bjuder på idel kända (vid det här laget) fakta. Nu har SÄPO lekt James Bond för miljoner kronor. Suck!

"Regeringen har ingen koll på sina myndigheter", sa någon i teve. Tänk - Jag tror att det har gällt även under andra regeringar. DN:s avslöjanden är bra! De är riktigt smäll på fingrarna, eller dask på rumpan på fartblinda tjänstemän utan grundkurs.

Det håller väl nå't år eller så. Glöms. Och så drar det igång igen 2015-16.
Sanna mina ord!

Förundras gör jag också över en kvinnlig officiell representant för "The Grand Old Party" (GOP - dvs det amerikanska republikanska partiet.), som indirekt närmast tar den utskällde, okunnige Todd Akin (han med de märkliga preventivmedlen) i något slags försvar, genom att påstå att "Gud välsingnar ett våldtäktsoffer genom att göra kvinnan gravid."

Jag kunde inte låta bli att kommentera direkt i tidningsartikeln, efter att ha fått tips om det via Facebook. Jag skrev "Religious fundamentalists of whatever religion are the biggest threats to democracy. The US seem to raise them. "

Ingen har svarat.

Lite lagom syndaflod, skulle inte skada här och där i USA.
Det behöver sköljas ur!

*****

söndag, augusti 26, 2012

SMHI lyckades igen.

Morgonens prognos: Rikligt regn, särskilt i kustlandet.
 
Jaha - Ja, jag dukar väl på terassen då.

Något regn har vi rakt inte sett till. Bara sol och varmt. Mycket jobb med fortsatt slyröjning och bärplockning.

Vi åker hem, istället för att stanna till måndag morgon. Kanske kommer regnet, trots allt.

Kommer att vara helt "schluuut" ikväll också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*****


. . . från mobilen

Dagens designpris

Snygg, eller hur? Fridsamt vandrade den omkring på mig ett bra tag.

Den får dagens designpris av mig.
Fläckig, eller möjligen fyrbandad blombock. Inte helt lätt att veta.
*****

Men snälla moder natur!

Myten om ett dåligt bärår kan slängas till soporna.
Här finns massor.
Sommardagar hela helgen.
20 grader varmt och sol.

Nog hade du väl lite väl bråttom att byta till höstdräkten?
*****

lördag, augusti 25, 2012

Lång dags färd mot natt

Nej - Det är inte jag som har hittat på den där rubriken. Tyvärr.

Men den stämmer på den dag vi haft idag. En fin sensommardag med slösande sol och lagom värme, ägnades förstås åt uppstigning och frukost.

Sedan blev det färd till Råneå och återvinningscentralen där. Man vill ju gärna dra sitt strå till stacken.

Annars stod röjning på programmet. Slyröjning. Det är något som jag brukar göra i början på sommaren. Men som den här sommaren har varit har allt blivit förskjutet. Fråga mig inte varför. Klart är dock att jag hört det från flera vänner och kolleger; sommaren har varit fasförskjuten på något märkligt sätt.

Ett dike med yppig växtlighet skulle röjas. Rena djungeln eftersom röjningen uteblev förra året.  Målet var att jag skulle slyröja ytterligare 4800 kvadratmeter, men det hanns icke med, för mitt i allt fick vi trevligt besök av Janne och Teddy. Den ene en kollega, den andre en av de gladaste hundar jag känner till. Men tack för det besöket. Det blev en välbehövlig paus.


Slyröjandet fortsatte senare på eftermiddagen, men avbröts återigen. Och nu vidtog vägarbete. Granne Håkan(han som fyllde 50 förra lördagen) har köpt traktorgrävare. Nu kom hans Lena stolt körande nerför vår väg med denna maskin. "Övningskörning" förkunnades. Men det blev också jobb. Ett par stenar, som tjälen skjutit upp grävdes bort. Nytt grus tillfördes och vi jämnade ut, som vore vi de skickligaste vägarbetare som skådats.

Framåt sextiden var vi klara och kunde pusta ut med ett glas rosé i solen på altanen. Innan duschen. Och middag blev det så småningom. Suovas på rotsaksrost, med mangocremefraiche.

Schlut - alldeles schlut kryper jag nu till sängs.

*****

Lite mjölk och en macka, så att man orkar jobba lite till. . . från mobilen

En gång till

Gudrun gjorde det igen. Fullkomligt suverän i Blomsterkollen.

Nu gissade hon (fast jag tror att hon ljuger lite - för jag tror att hon visste!) på Strandrödtoppa i sista omgången.

Det var helt riktigt. Blomman är fotograferad på en ö i yttersta skärgården här i Norrbotten, och det var ett "förstafynd" för mig. Visste inte ens att den existerade.

Grattis Gudrun.

Därmed är årets Blomsterkoll avslutad.

Tror jag.

*****

Det är när natten varit ...

.. dimmig, som man ser var spindlarna bor.

*****

fredag, augusti 24, 2012

Dagens designpris

En sväng ut på bron  för att känna på kvällsluften. Den är mild och stilla.
Kring lampan svirrar nattfjärilar.

En av dem fattar tydligen tycker för mig, som har en vit tröja. Jag märker det inte förrän jag kommer in i badrummet och ska borsta tänderna. Den sitter på min ärm, men föredrar sedan att flytta sig upp i taket.

Efter fotosessionen fångar jag in den i mina händer och bär ut den i friska luften igen. Den följer snällt med. När jag öppnar händerna sitter den en stund och betraktar mig. Tycker jag, i alla fall. Sedan fladdrar den iväg. Jag känner vingarna nudda mitt vänstra öra när den passerar på väg mot lampan på väggen.

Vitfläckad fältmätare, Dysstroma citrata*****

torsdag, augusti 23, 2012

Jag tror . . .


. . att det börjar bli höst.

*****

. . . från mobilen

Ingen har klarat . . .

. .  den senaste Blomsterkollen, nr 11 i ordningen.

Än så länge.

Gör gärna ett nytt försök.

Växtplatsen, såväl som färgen och formen ingår i namnet.

*****

onsdag, augusti 22, 2012

Undran

En amerikansk politiker tror att kvinnor inte blir gravida av våldtäkt.

En elvaårig förståndshandikappad flicka i Pakistan hålls fängslad för hädelse. Hon påstås har bränt sidor av Koranen i en tunna på gården.

Vem är mest förståndshandikappad?

*****

tisdag, augusti 21, 2012

Och måndagen kom ...

.. och gick. Liksom tisdagen.

Utan att något hände.
I alla fall inget särskilt.
Mer än att regnet kom.

Och att vi beslutade om en surströmmingskväll på jobbet.
Pratade om vi skulle återgå till uniform i september.
Fick våra nya löner.

Vi diskuterade Dallas på fikat.
Elakheter i kubik tilltalar inte en.
En annan tyckte det var kul och ska titta på avsnitt två ikväll och tre imorgon.
Själv är jag fullständigt ointresserad.

Övertid blev det också idag.

Så inte har det hänt något.
Alls.

*****

söndag, augusti 19, 2012

Dråp i sommaridyll

Ett dråp ägde idag rum på en ladudörr på Rånlandet. En fotograf befann sig i närheten och blev vittne till händelsen, som verkade helt omotiverad. Ingen provokation hade skett.

Den snabba utredning som gjordes på plats, gav vid handen att detta var ett hungerrelaterat brott. Det nedlagda offret forslades snabbt bort av förövaren. Utredningen lades därefter ned.

Zebraspindel, Salticus scenicus


*****

Så klev ...

.. sommaren åt sidan och gav plats för - inte höst, men sensommaren. Termostaten nerskruvad ett rejält snäpp. Idag har solen lyst rätt fint, men inte orkat pressa upp temperaturen till mer än knappa 17 grader. En envis nordostvind känner vi igen och den pressar sig uppför backen från havet och till vårt hus.

Dagen ägnar vi åt vedhantering. Snart kommer den att behövas. Klyven får jobba i ett par timmar och snart är vedförrådet imponerande snyggt. Staplat inne i ladan.

Märklig sommar detta. Den har gått i expressfart. Saker vi alltid brukar göra blev aldrig gjorda och saknaden känns faktiskt. Blomningen är kvar, men har kommit ur fas på något vis. Dagliljorna som normal brukar blomma i juli har ännu inte börjat. Men det kommer att bli praktfullt. Många knoppar strävar nu uppåt. Ölandstoken vid bastun står i sitt fulla flor. Men det har den gjort bara i en dryg vecka. I stenpartiet har en kryddväxt, som vi definitivt inte planterat, börjar blomma. Den kom upp för första gången i fjol och har i år blivit större. Någon som vet vad det är?

Rönnarna börjar få röda klasar, och björklöven börjar visa tecken på att gulna på sina håll. Ljungen har blommat ut.

Paula Jazkowiak, författare och poet i Göteborg,  berättade redan i fjol i radio att hennes mamma alltid påstod att "när ljungen blommat, så är sommaren slut".

Jag vägrar.

Token blommar som en tok. Kryddväxten förbryllar och rönnbären mognar så smått. Är sommaren slut nu?


*****

Hipp hipp hurra

Statsminister Reinfeldt höll sitt sommartal igår. Där utlovade han att ta tag i frågor som legat oppositionen varmt om hjärtat i åratal.

Nämligen infrastruktursatsningar.

Wow!

Så nu ska Sverige få en ny tunnelbanelinje.
Till Nacka.

Ridå.

*****

Blomsterkoll XI 2012

Vad säger du om den här då?

Bilden är dålig, men togs under knepiga förhållanden.

Nu blir det inga fler Blomsterkollar. I alla fall inte i sommar.*****

lördag, augusti 18, 2012

Utsikt från en trevlig 50-årsfest. . . från mobilen

Yxskaftsreaktion


Jo - Det har kommit ett svar. Jag skickade nämligen mitt blogginlägg om ordbajsarfrukosten härom veckan till FINAX. Men eftersom jag inte fick någon reaktion därifrån, så lade jag in det på deras Facebooksida också.
Och se - Det tog skruv.
Hej Bert!

Vi arbetar hela tiden med att bemöta våra konsumenters önskemål. I konsumenttester har det visat sig att många väljer att förvara sin müsli i burk eller något annat, istället för i originalpåsen, p g a att den inte bevarar frukte...

rna och smaken på ett bra sätt och att müslin tar smak av andra livsmedel i skafferiet. Därför har Finax valt att packa vår müsli i lufttäta och återförslutningsbara påsar med zip-lock. Finax müsli blandas och packas inom en timme så att alla ingredienser alltid har färskast möjliga arom och smak. Förutom att ingredienserna då är färska håller sig bär och frukter mjuka längre. Den lufttäta påsen hindrar också müslin att ta smak av andra livsmedel i omgivningen. Om du inte hittar frukt eller bär i din Finax müsli beror det troligtvis på att du valt en av våra naturella müsliblandningar, dvs. Sunt & Gott, Branmüsli eller Dinkel & Quinoa.

-----

Jaha. Då vet man det. Igen!
För det där var ju i stort sett samma sak som texten på förpackningen sa.
Och en stilla undran dröjer sig kvar. FINAX finns ju i Helsingborg.
Vad är det skåningar har i sina skafferier, som luktar så illa?

*****

fredag, augusti 17, 2012

Ohöst

Går ut bron när jag borstar tänderna. Kvällen är stilla. Havet tyst och luften ljum - nej varm.

En, säger en stjärna lyser den klara himlen.
Mer "höst" än är det inte.

*****
. . . från mobilen

Kunskapstörst

Visserligen höll hon på att få en chock, när hon såg vad jag sysslade med. Men hon förhöll sig lugn, trots allt. Så har det berättats.

Det här var 1953. Sommar. Vi besökte moster Bojan och morbror Jean. Vi bodde i Kiruna. De bodde på Bergnäset utanför Luleå och hade "trädgård", eller åtminstone rabatter vid den ena husgaveln. Det var där hon kom på mig, mamma. En fyraårig lintott i kortbyxor går runt i blomrabatten och klappar humlor.

Trots min låga ålder minns jag det så väl. Hur fina jag tyckte de där "flugorna" var. Jag hade väl inte en tanke på att man kanske inte skulle klappa humlor. De mjuka, ludna djuren inbjöd förstås till det. Inte heller verkade de ha något emot det. Det var nog det också mamma insåg, och lät mig hållas.

Sedan dess har många intressen kommit och farit. Men nyfikenheten på natur kanske grundades där i mosters rabatt. Det blev blommor, det blev stenar, det blev fåglar och så småningom allt som handlade om natur.

Humlorna har följt mig hela livet. En nyutkommen bok om de fina djuren damp ner i min brevlåda idag. Dags att börja plugga.

Och jag kommer definitivt aldrig att sluta klappa dem.

Prova du också!

*****

Skogen står tyst och varm. . . från mobilen

torsdag, augusti 16, 2012

Dags att tänka om

Solen är givmild över oss i augusti. Det känns bra, efter en sommar som visserligen varit rätt så solig, men inte så varm, här i våra trakter. Främst har det varit blåsigt. Väldigt blåsigt. Det har tagit bort en del värme förstås.

Men vi kom nästan upp i samma soltimmar som Visby i årets Solliga. Futtiga två timmar skilde oss åt.

Hade även denna vecka varit med, så hade vi slagit gotlandsstaden med råge.

Och glöm Karlstad (vars sol inte har något som helst med den varma stjärnan att göra), Öland, Gotland och andra förment soliga trakter. Luleå klår alla om man tittar bakåt ett decennium.

"På elva somrar har Luleå fyra förstaplatser, fyra andraplatser och en tredjeplats. Bara två somrar har Luleå hamnat utanför pallen", skriver NSD i en artikel idag.


Vi norrbottningar är livsnjutare
(Bilden från Norrbottens Kuriren)
 Detta, mina vänner, betyder att ni får tänka om.
Luleå är alltså landets i särklass mest solsäkra plats.

Det har vi norrbottningar förstått sedan länge.

Nu vet också du!

*****

tisdag, augusti 14, 2012

Luleå 14 augusti kl 21.48 Norra Stadsfjärden


*****

Revolution nu, tack

VD för SSF (Stiftelsen för strategisk forskning, som finansieras av bl.a. skattemedel) tycker att de varit naiva som festat för miljoner.

Byt ut skräpet! Omedelbart. Man borde väl åtminstone kräva att de passerat puberteten.
*****
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Gudrun gjorde't igen

Grattis Gudrun. Du var ensam om att lämna förslag på Blomsterkoll X.

Och det var rätt!

Knutnarv växer på sandiga stränder som ibland översvämmas av havsvatten. Bladen ser ut som om de vore hopknutna. Det syns även på bilden om man tittar lite noggrannt.

Snart kommer sommarens elfte och sista Blomsterkoll. En riktig höjdare.

*****

måndag, augusti 13, 2012

söndag, augusti 12, 2012

Usch ja

Tillbaka i stan efter tre variationsrika Rånlandsveckor. Ja, egentligen fler, men jag menar helt lediga veckor. Det känns redan instängt. Hur ska detta fungera?

Räkningarna i brevlådan i stan hade ingen annan tagit rätt på. Så elakt!

Nåja - Jag fick i alla fall vara den förste att inviga vår nya strykbräda.
Tänka sig!

Man får glädja sig åt det lilla.

*****

Blomsterkoll X 2012

Ny knut att lösa upp.

Vad är detta?


Uppdatering: Lösningen finns här.

*****

Uppståndelse på landet

Jag reagerade inte särskilt mycket när en bil kör ner vår väg. Grannen hade ett litet kalas och jag trodde det var någon som skulle ansluta, eller hämta någon därifrån.

Inte ens när bilen gav ifrån sig ett sirentjut eller två, och ett blåljus tändes innanför vindrutan. Tänkte att det finns så många konstiga bilintressen.

Men det var en civil polisbil, som snabbt vände om i vår "återvändsgränd" och körde iväg uppför backen. Fast det insåg jag inte ens då, utan först senare, när jag av en slump fick se en mörk bil stå lite längre bort på vårt område och på motsatta sida av vårt hus. Den väckte vårt intresse, särskilt när en annan och större bil slöt upp. Det var en ambulans.

Då vågade vi oss fram. Eftersom sikten från oss var skymd upptäckte vi inte förrän vi nästan var framme, att grannarna redan stod där.

Poliserna hade redan frågat dem varför de stod där.
- Jag bor 25 meter härifrån och vill förstås veta vad som händer, sa B-O.
- Ja, svarade poliserna. Det har inte hänt här. (!!!?)

Vi som stod där kunde se hur en person lades på bår, fixerades och forslades iväg.

Där slutade hela historien. I alla fall för vår del, för vi fick inget mer veta.
---

Idag på min morgonjogg gjorde jag dock ett fynd. I ett angränsande stugområde hittar jag en kvaddad bil. Ordentligt ramponerad. Jag kunde se att den kört nerför backen och in i ett träd, som den fällt, och sedan sladdat i 180 grader och hamnat i diket. Fullständigt förstörd.

Har ingen annan förklaring än att föraren kört väldigt fort på en väg som kanske lämpar sig för 20 kilometer i timmen, och förlorat kontrollen. Sedan hara han insett vad han gjort och flytt genom skogen på en stig som går precis där och hamnat i vårt område. Hur polisen fått veta något och gett sig ut för att spana efter honom, vet jag inte. Men han togs alltså 150 meter från vårt hus.

Fyllekörning, narkotika.... Ja vad vet man.

Man vet aldrig vad man träffar på vägen och jag hoppas att denna förare inte får möjlighet att registrera ett fordon på minst 25 år. Förstår inte varför vissa lagar ska vara så svåra att införa.

Bilen har kört in i trädet till höger, fällt det och sladdat 180 grader.
Det fällda trädet ligger på motsatta sidan av vägen.
Skroten nästa

*****

Norra Norrlands kustland: Molnen ligger envist kvar. . . . . . . Jaså!

Orden är SMHI:s  i de två första rapporterna för dagen.

Ja, förutom "jaså:t".

Men det är klart... Centralmyndigheter har ju sällan  horisont längre än till Umeå (35 mil söderut, men också i "norra Norrlands kustland"), och där kan det ju vara mulet, förstås. Envist!
*****

. . . från mobilen

lördag, augusti 11, 2012

Dagens designpris ...

.. blir en liten repris. Jo, även idag blir det en blomfluga. Men den här gången en Pendelblomfluga.


Snygg finish, va!?

*****

Missar du just nu ...

.. veckans föreställning i SVT2?

New Tango Orquesta (Jo - Det stavas så.) är en spännande grupp, som trots namnet inte bara spelar tango. Det här handlar istället om så kallad Tango Nuevo. Spännande oförutsägbar. Jazz, barock, kammarmusik.

Lyssna själv!

Jag köpte deras CD för många år sedan och har tappat kontakten. Men nu måste jag plocka fram den igen.

*****

Rånlandets Kök och matrum serverar idag en mangosallad med citronzest, belugalinser och tomat till fetaostfyllda kycklinginnerfiléer.. . . från mobilen

Skönt att ...

.. få rätt! I ett av den gångna veckans Ring P1, var det en man som ringde in och tyckte att folk över 70 (tror jag det var) skulle göra om sitt körkortsprov.

Det tycker jag är helt okej. Jag har länge hävdat att bilkörning inte är någon mänsklig rättighet, och förespråkat konfiskering av fordon för rattfyllerister med mera.

Jag skulle dessutom tycka att det vore helt i sin ordning att alla gör om sitt körkortsprov, varje gång ett nytt körkort ska ställas ut. Det betyder vart tionde år.

För vem är det som står för de mesta trafikolyckorna. Ja, inte är det 70-åringar. Snarare är det de som rätt nyligen fått sin lapp och njuter friheten lite för unghingstaktigt.

Trafiklandskapet förändras. Nya bestämmelser kommer, andra försvinner. Trafikmärken ser inte ut som förr. Så visst borde fortbildning ingå i tillåtelsen att köra motorfordon på allmän väg.

Själv är jag naturligtvis en utmärkt bilförare! Det tycker alla andra också. Om sig själva, alltså. Men härom dagen firade jag en triumf, när jag såg en liten undanskymd artikel om rondellkörning, i en av våra lokaltidningar. Där fanns en skiss över hur man ska köra i rondeller, hur man ska byta fil och hur man ska använda blinkers.

Just det där sista har jag fått mycket "skäll" för. Givetvis blinkar jag vänster, när jag ska svänga igenom tre fjärdedelar av en rondell. Givetvis! Hade det varit en vanlig fyrvägskorsning är det ju naturligt (även om många struntar i körriktningsvisare där också) att man visar vart man ämnar sig.  Men se - Det har jag ofta fått höra att man inte ska göra i rondeller!?? Där har jag dock känt mig lite civilt olydig och envist blinkat på.

Kolla in nedanstående bild. Källa Trafikverket. Följ vänstersvängaren och lägg märke till hur man ska blinka! Kolla särskilt in den röda linjen från början till slut. Precis så gör jag varenda gång jag åker från stugan och in till stan i den rondell som jag då alltid passerar.

Jag säger inte mer.*****

Omläsning

Ibland går jag tillbaka i mitt arkiv och tittar på händelser jag skrivit om för fem år sedan och i samma månad som den jag befinner mig i. Det är oftast trevligt med dessa påminnelser.

Idag träffade jag på denna spännande berättelse.
(Tyvärr har kommentarerna från denna tid försvunnit.)

*****

Berts goda lingonkaka på terassen*****

. . . från mobilen

fredag, augusti 10, 2012

Dagens designpris ...

.. går till okänd blomfluga.

Mycket trevliga insekter. Snälla mästerflygare, som gärna slår sig ner på en, om de får chansen. Idag hade jag en som länge stod en decimeter framför mitt ansikte och funderade på landningsplats på min näsa.

De tycker ibland om att slicka saltet från huden och sätter sig gärna i en utsträckt hand.

Det finns 78 släkten blomflugor i Norden.*****

Tack svenska folk.

Handeln inom sko- och klädbranschen minskade i juli i år jämfört med samma tid i fjol.

Ett friskhetstecken.

Nog finns det väl andra saker att hitta på mitt i sommaren, än att shoppa!??

*****

Nyhetsjournalistik på hög nivå

Programledaren i P1 Morgon säger:
 - Klockan närmar sig nio och nyheterna. Därefter ska vi prata med Aron Modig, ledare för KDU, då han ska berätta vad han minns från olyckan på Kuba där oppositionsledaren
Men nu - Nyheter.

Pling pling plong

 - Klockan är nio. Här är nyheterna:
  • KDU-ledaren Aron Modig berättar att han inte minns någonting från olyckan på Kuba.
-----

Häpp!

Det blev ett 15 minuter långt reportage i alla fall .


*****

Inte ens på mötesplatsen träffar jag någon. . . från mobilen

torsdag, augusti 09, 2012

Julen närmar sig*****

Grattis Mian

Du vann!

Ära och berömmelse kommer för evigt att följa dig. Blomsterkoll IX 2012.
Där kom din triumf.

Grönlandsgåsörten är en arktisk art, som finns här i norr. Den skiljer sig från den vanliga gåsörten bland annat genom en "rostigare" färg på det gröna. Mera glans i bladen också.

*****

Gudrun är mycket nära

Blomsterkollen IX går mot sin lösning. Gudrun har kommit mycket nära. Här kommer en ny bild på en planta, som har utblommade exemplar.
Uppdatering: Här finns resultat.
*****

Förmodligen årets sista ...

.. skärgårdstur för min del igår kväll. Pubkväll på Hindersön som ligger ungefär 3 mil ute i Luleå skärgård. Det är en stor ö med fast befolkning året om.

Här finns också ett gästgiveri, Jopikgården. Det var dit vi styrde kosan, när vi steg iland efter dryga en och en halv timme på villande hav. Bord hade vi beställt. Det var tur, för annars hade vi nog fått vara utan, eller sitta ute på gården och äta middag. Det blev till och med lite "besvär" att vi bokat bord för två, men fick en kompis med oss på slutet, så att vi blev tre personer. Men det gick att ordna. Serviceminded personal som med vänlighet fixade och omorganiserade.

Vi fick dessutom snart sällskap på den fjärde platsen av en barnmorska, som inte beställt bord alls, men som blev placerad med oss. Trevligt sällskap hamnade hon i. Bland tre tjusiga och belevade herrar.

Chèvretoast på blåbärssky. Jopikgårdens schnitzel fylld med Västerbottensost och suovas, och kaffedrink till dessert. Allt ackompanjerat av duktig och allsidig trubadur, som verkade behärska alla sorters musik. Aldrig hört talas om honom tidigare. Han höll igång mest hela tiden och avslutade också med kul quiz. Och allsången ville aldrig sluta. Liksom skratten, som trillade ut genom sommaröppna fönster och dörrar och ut över ängar och in mellan täta granar.

Härlig kväll.

Jopikgården på Hindersön. Skärgårdsidyll både sommar och vinter.

*****
Läs mer om Luleå Skärgård

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Morgon i stan

Efter gårdagskvällens skärgårdstur, som slutade efter midnatt, är vi fortfarande kvar i stan. 

Kanske är det ett led i att vänja sig med att det kommer en tid efter semester och ledighet. Nämligen måndag.

Sällan har jag varit med om en snabbare sommar. Vissa saker som vi normalt brukar ta tag i i maj månad, har helt enkelt inte blivit omhändertagna än i denna dag.

Och jag skyller vädret.

Jo.

Idag skiner solen från blå himmel. Det är höstluft.
Dags att börja med...
Nä - Det får vara. Nu ska jag koppla av.

*****


. . . från mobilen

onsdag, augusti 08, 2012

Hemåt från ytterskärgården. . . från mobilen

Kom igen

Tappa inte sugen bara för att det influtit två svar på Blomsterkoll IX. De kan visserligen vara rätta svar, men säkert är det inte.

Läs och begrunda!

*****

Rapport från skogsakuten

Larmet går klockan 07.26. Fågel i rutan. Med en smäll.

Inom 17 sekunder är jag klädd för uppdrag (Beredskapskravet är "Klar för utryckning inom 30 sekunder från det att larmet går".) Mobila akutsalen står ständigt redo och den förs ut till olycksplatsen som lokaliserats till norra gaveln.
Värme och mörker är det som gäller
Pat. är en mycket medtagen flugsnapparunge, som utan protest skrivs in för rehabilitering. Värme och mörker är behandlingen som gäller.
Då läget på akuten för övrigt är lugnt, tar jag igen mig en stund på soffan.

Pat. vaknar till efter ca 30 minuter och knackar på inifrån salen. Rätt intensivt, faktiskt. Det är ett bra tecken, och akutsalen körs ut i det fria. Locket öppnas långsamt för att pat. ska vänja sig vid ljuset. Pat. dock tveksam till att ge sig av. En vinge ser lite konstig ut. Vinkelställd.
"En vinge ser lite konstig ut. Vinkelställd."
Vårdteamet beslutar dock att placera pat. i närstående tall. Pat. går med på det och tar igen sig på en gren.

När jag går en rond cirka 20 minuter senare ser jag att pat. fortfarande sitter där. Men strax därefter är h*n på nya äventyr.  Okulärbesiktning av närområdet ger vid handen att pat. inte finns i närheten. Risken är att pat. kan ha blivit övermodig och inte klarat att flyga iväg.


Slutet verkar ha blivit gott
*****

tisdag, augusti 07, 2012

Rånlandet 07juli ... Nä - augusti kl 21.26

Solen bryter fram där den står i nordväst och färgar allt i rosa.

Men skenet bedrar.

Det har blåst småspik från nordost hela dagen. Och vem hade väntat något annat. Vi har ju haft hela två "vindstilla" dagar i rad i sommar; igår och i förrgår. Så nu måste det kompenseras.

Igårkväll tändes himlens första stjärna för säsongen.

Tror vi ska satsa på markkrypande växter till kommande år.


*****

Blomsterkoll IX 2012

Ett par chanser till denna sommar.

Vad tror, eller vet du, att den här blomman heter?

Den är rätt knivig. Man får inte vara dum och tro att första anblicken avslöjar identiteten. Det gäller att vara lite mera grön och nyfiken när floran gås igenom.


*****

måndag, augusti 06, 2012

Beach 2012

Vi tog en combo. Lyxkryssning med seriöst innehåll. Det kan man göra här i Luleå på somrarna. I söndags styrdes stäven mot ön Skvalpen i ytterskärgården. Med guide. Känd sådan, nämligen Tomas Öberg som ofta hörs i P1:s Naturmorgon på lördagarna.

Vår guide klättrar iland.
Skvalpen är en sandö, som på grund av att stränderna är extremt långgrunda är svår att angöra. Men på ett ställe funkar det utmärkt. Vår stora båt tar sats och kör upp mot stranden för att släppa av alla 110 passagerare.

Några var mindre intresserade av exkursionen, men en försvarlig grupp drog iväg över sandslätterna tillsammans med guiden. Här skulle skådas växter, geologi, fåglar, flygsandsdyner med mera. Vädret fantastiskt. Disig sol och vindstilla. Hörde du.... Vindstilla!!! Det är nog första gången sedan högtrycket i januari, som luften stått stilla dagtid.

Ön är naturreservat tillsammans med en del andra öar i grannskapet. Skvalpen är dessutom extra skyddad. Landstigningsförbud råder från 01 maj till 31 juli, så vi var den första grupp för säsongen som överhuvudtaget landsteg. Här häckar en del rariteter. Här passerar flyttande arktiska arter på sin väg till och från häckningsplatser betydligt längre norrut. Det var bland annat sådana vi ville försöka få syn på. Men där hade vi inte så stor tur. De häckande vadarna har gett sig iväg redan. De mellanlandande hade inte börjat komma.

Vi såg i alla fall labb (kustlabb), som häckar på ön. Ny för mig. Jag har bara sett fjällabb hittills. Dessutom olika trutar, tärnor, gäss (vitkindad häckar på ön), med flera.

Labben övar luftakrobatik.

Växtligheten består av tre basväxter. Strandvial, Saltarv och Strandråg. De är "specialister" på att binda den flygsand som bildar dynerna längs sydkusten av ön. Upp till tio meters höjd. Några enstaka träd, eller snarare buskar finns. Men dessutom är det inre av ön täckt av jättebestånd av renfana.

Stora fält med renfana

Kilometerlånga stränder. Ingen trängsel.
Det var första gången jag besökte ön och blev fascinerad. Undrar hur många lulebor som vet om denna pärla ute i havsbandet. Vilka stränder - Som hämtade från någon betydligt sydligare latitud. Kristallklart vatten. Gott om plats. Här kunde man kanske etablera ett sekulärt kloster, för avkoppling och eftertanke.

Hm..... Det var en idé.

Men lyxen då!? Jo, den bestod i att vi när vi klev ombord för att åka hem, serverades en lyxig lunchbuffé, med sallader, lax, kyckling, västerbottenostpaj, båtbakat bröd med vispat smör, med mera. Jag och min bordsgranne (En ung dalkulla som hade blivit placerad intill mig. Vi blev bordsplacerade redan när vi gick ombord i morse.) funderade på om vi skulle ta ett glas ProSecco, men jag avstod. Någon måtta får det vara med lyxen.

Kanske hade jag då dragit igång med en solodans på soldäck på hemvägen. En av servitriserna uppenbarade sig plötsligt med ett jättedragspel och drog igång både fransk tango (!!!) och vals. Men det något begränsade utrymmet gav bara plats till ett valsande par.Jag förhöll mig cool som vanligt ända till vi lade till i hemmahamnen igen.

Norra hamnen, Luleå
Nöjd - Mycket nöjd med dagen.

Vad är himmel - Vad är hav?*****