torsdag, februari 27, 2014

Jag blir så trött ...

.. så innerligt, innerligt trött, besviken, arg och förbannad på denna fruktansvärt illvilliga regering som vi har. Jag tycker att alla norrbottningar och västerbottningar som röstat på dem ska skämmas ordentligt. Dra er tillbaka till era mörka skrymslen och stanna där. Tack!

Idag har denna groteska kapitalistregering för tredje gången surat ihop och sagt nej till att ansöka om EU-medel för helt nödvändiga infrastruktursatsningar i norra Sverige. Det är helt obegripligt.

Norrbotten och Västerbotten, som har bruttoregionalprodukter per capita som vida överstiger andra delar av landet och alltså bidrar till välståndet, ses som något som man bara kan utnyttja för egen vinning. Helst ska inget tillbaka.

Orkar inte vräka ur mig mer i denna fråga. Frustrationen tar kraften ur mig.

Dags att snöra av söder om Umeå och ansluta oss till Finland, eller Norge. De båda grannarna vet att värdesätta sina naturtillgångar och sina nordliga landsdelar på ett helt annat sätt än vår centralmakt.

*****

onsdag, februari 26, 2014

tisdag, februari 25, 2014

Ris åt egen rygg

I finska Levi var det vinter. Åtminstone den senaste helgen.


Jag har väldigt svårt att förstå glädjen som många uttrycker över den "vinter" vi upplever nu. Även norrbottningar, vilket får mig att skämmas över dem.

Februari och mars ska normalt vara rejäla vintermånader med snö och kyla. En och annan dagsmeja, men annars ska termometern visa minusgrader, åtminstone på nätterna.

Nu är det inte så. Plusgrader i klass med vad både Berlin och London har, är det som bjuds. Det rinner vatten överallt. Slask och grått.

Folk får vårkänslor och börjar yra om hur fantastiskt härligt det är. Även tidningarna följer med och hänförs över det milda vädret. "Luleå nästan varmast i landet".




Jag kommenterade den artikeln i ett inlägg på Facebook idag:


Jo, Peter Lundgren, NSD.

Plusgrader är, så gott som ALLTID fel.
I februari.
I Norrbotten.
...

Lite ekologikunskaper kanske skulle sitta fint.

En och annan dagsmeja må så vara. Men inte det vi nu är med om.

Gilla Norrbotten!

 
(Det där sista anspelar på en kampanj, Gilla Norrbotten, som tidningen driver just nu.)

Inte minsta tanke på att det här vädret förmodligen är ett tecken på att någonting håller på att gå helt fel. Inte minsta tanke på att detta är allvarligt för en del av länets näringar. Biltestföretagen vill ha kallt. Turisterna lockas hit från snart sagt hela världen och kommer för att uppleva kyla, snö, havsisar och kalla nätter med norrsken. Slask har de hemma. Facebook byggde just här, för att det skulle vara gott om kyla, vilket är bra för deras serverhallar.  Inte minsta tanke på vilka konsekvenser detta får för naturen.

Det enda som räknas och gillas är någon slags dröm om att det ska bli sommar i mars.

En av mina största önskningar just nu, är att detta är ett mellanspel och att vi nästa vinter ska kunna ha något som liknar vinter. En from förhoppning om en normalisering.

Men nu får jag väl gilla läget.
Fast jag inte vill.

Jo, förresten. En fördel - Hoppas snöskotersäsongen tar slut.
Nu!

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,



söndag, februari 23, 2014

Barn på nytt

Hemkommen efter en skidhelg i finska Levi. Kan konstatera att utförsåkning är som att cykla. Har man en gång börjat, så sitter det i. Och trots en dålig säsong i fjol, med bara ett fåtal tillfällen, så dansade jag nu utför backarna som om jag vore Marcel Hirscher. Ja han blev bara tvåa, men jag kan ju inte jämföra mig med gårdagens guldgosse Mario Matt.

Inte heller kan jag jämföra mig med Hargin eller Myhrer, för jag åkte aldrig ur, en enda gång.

Bekräftat: Barn på nytt.
Glad som ett barn svassade jag nerför branterna, blå, röda eller svarta pister spelade ingen roll.

Inte blir man ju heller lessen över att man åker billigt nuförtiden. I Finland är man nämligen Senior när man fyllt 64. Och det har ju jag.

Liftkortet blev plötsligt väldigt mycket billigare än för en vanlig vuxen.



*****

Och där ...

.. på andra sidan älven ligger ett annat land, i en annan tid. Lite efter.

Sverige.

*****

lördag, februari 22, 2014

Skönt är ...

.. att komma hem till hotellet efter en dimmig dag i pisterna; ta en dusch och sedan krypa in i svitens härliga morgonrock.

Jo vi bor lyxigt den här gången. 68 kvadrat.

Det bara blev så, eftersom hotellet hade slarvat med originalbokningen. Vårt rum fanns bara inte, när vi skulle checka in.
- Sorry. But we will get you one of our suites instead. Is that okay?

Sa vi nejtack?

Nä!

*****

fredag, februari 21, 2014

Äntligen

Vintern har börjat på allvar. Skidsäsongen är här. Och vi har dragit utomlands för att njuta den. Hemma i Luleå finns ju knappt någon snö. Inget att hänga i granen i alla fall. 

Men här hänger den i både tallar, granar och eventuella småskrämda björkar. I mängd. 

Vi befinner oss som sagt utomlands. Nämligen i Levi. Här finns vår närmaste alpby. 35 mil hemifrån. Ett fantastiskt ställe.

En viss nervositet har funnits inför årets premiär. Efter vår olycka för snart ett och ett halvt år sedan, har vi inte riktigt varit säkra på hur Benke skulle klara att åka utförsåkning. Mentalt har han jobbat med att ställa in psyket på hur det ska kännas. Nu kan vi båda konstatera att det efter ett par inledande åk var full fart i branterna. Både de snälla och de riktigt utmanande.

Äntligen!

Och ni sörlänningar kan ha er vår. Skicka inte hit den.


Benke såg man inte till så lätt

Men där står han.

*****

torsdag, februari 20, 2014

onsdag, februari 19, 2014

Va!??

Sol. För första gången på tre veckor.

Det känns ovant.
















*****
(Bilden är tagen från fikarummet.)

tisdag, februari 18, 2014

Axplock

Dagens destinationer: Skellefteå, Luleå, Haparanda, Stockholm, Göteborg, Lund, Berlin, Bryssel, Dunedin, Aten, Maputo, New York, Köpenhamn, Trondheim, Tampere, Älvkarleby, Kiruna och säkert något som jag glömt.

Övertid.

*****

måndag, februari 17, 2014

Halvdant mesande

Nu har det bestämts att kravet för att få ett högskoleprov godkänt för läraraspiranter ska höjas från 0,1 provpoäng till 0,5!!!

Jag tycker inte att det är riktigt klokt. För att läraryrket ska få högre status, med bättre löner och en större attraktionskraft ska vi nog alla se till att kräva bättre kunskaper.

Det här har varit på tapeten förr. En gång konstaterades att man kunde fylla i högskoleprovet utan att läsa frågorna och ändå få godkänt, dvs 0,1. Nu vill man höja nivån. Men lite mesigt. Ungefär så att om man kryssar C på alla frågor så får man 0,4. För att krydda lite, så kommer man att kräva 0,5 poäng för att få ett godkänt resultat.

Men ta i för guds skull!

1,5 för lärarkandidater. Då blir det kvalitet, och lärarutbildningarna kan gå vidare med akademiska studier istället för att lära ut rättstavning och högstadiematte.

Och Pisa kan räta på sig.

*****

söndag, februari 16, 2014

Bostället i vinterskrud

Äntligen.

*****

Eftertanke

Gamla käpphästar är bra att ta till ibland. När det börjar knipa. Och just nu verkar det göra det för vår högeerregering. populariteten sjunker. Avståndet till oppositionen ökar och man börjar inse att en majoritet av svenska folket faktiskt vill bidra till allas vårt gemensamma välstånd.

Så nu vill vår finansminister minsann berätta att han vill höja skattetrycket!

Det kommer fram i den intervju som Ekot gjorde med honom på lördagen. Han vill öka priset på en vinare med ett par kronor. Tobak och cigaretter ska också bli dyrare. Kända kassakor för staten, oavsett regeringens färg.

Jag har ett tips till ytterligare kosing till statskassan. Inför en rejäl sockerskatt! Höj läskflaskorna med några hundra procent. Godis likaså. Under en övergångstid skulle det ge ett rejält tillskott. Och på längre sikt, när konsumtionen av dessa varor gått ner, kommer effekterna på folkhälsan, som ytterligare påspädning på vårt välstånd.

*****

Skönt är ...

.. att efter frukostdisken få lägga sig i soffan vid fönstret och drömma om att snön som faller, får vara kvar.

*****

lördag, februari 15, 2014

Vad sägs . . .

. . om att äta en enkel tranbärsbrässerad kyckling med rotfruktskompott och ett gott vin därtill.

Jag hade inget emot det, eftersom jag stod vid spisen.

*****

Hur många gånger ...

.. har jag skrivit ordet "gråväder" i olika sammanhang denna vinter. Men det är ju det enda vi har, och verkar få även en tid framöver.

På lördagsmorgonen åker vi ändå ut till stugan. Om inte annnat, så för att titta till den. Fåglarna vill kanske ha mat också. Det förstår jag när jag ser de fullständigt tomma fröautomaterna. Talgbollarna som hängt i sina hållare utan att ha varit särskilt populära, är borta - totalt borta.

Inte dröjer det länge förrän småfåglarna hittar de läckra fröna. Jag hinner nästan inte jobba klart med påfyllningen innan de börjar tjattra omkring mig. Jag är tydligen efterlängtad.

Februari i Norrbotten!
*****

fredag, februari 14, 2014

På andra tankar

Vinter???!
Fredag eftermiddag. Stress och jäkt på jobbet. Skönt att få köra ut till stugan och ta det lugnt i tystnaden.

Men, men ... Nu blir det inte så. Småregn och nollgradigt. Jag ljuger inte, men i två veckor snart, har termometern inte rört sig mer än 0,7 grader, det vill säga mellan plus 0,6 och minus 0,1. Bedrövligare vinter har då jag aldrig varit med om. Solen har vi väl inte sett på.... ja, jag vet inte hur länge sedan sist.

Grått, blåsigt och halt. Nä - vi blir hemma.

*****

onsdag, februari 12, 2014

Vid bordet intill ...

.. sitter några medarbetare vid SVT:s Nordnytt och Västerbottensnytt och pratar vitt och brett om än det ena och än det andra.

Det gäller deras arbetsplats, och jag skulle nog inte tala med samma ljudnivå om min egen. Sekretessen var liksom obefintlig.

Så nu vet jag en del.
 
*****

tisdag, februari 11, 2014

Kvalitet

Hör i de finska TV-nyheterna att svenska riksdagsmän som tjänar ca 60000 kronor i månaden, ofta har flera andra jobb på sidan om. Var femte folkvald tjänar mer än 100000 extra per år.

Staffan Anger (m) skrapar ihop 1,2 miljoner förutom sin lön.

Min undran: Var lägger han mest jobb? På det som betalas av mig, eller på det som ger mer pengar.

*****

Men en . . .

. . avkopplande lunch måste man unna sig.

Bara sitta och glo. Om man nu råkar vara utan lunchsällskap.















*****

Jobb jobb jobb . . .

.. jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb  jobb jobb jobb jobb jobb jobb hej  jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb jobb . . .!

*****

lördag, februari 08, 2014

Så får jag ett "vykort" ...


.. från Anders, som tycker att hibiskusrimmad skrei låter för töntigt och tycker att kaktusmarinerad verkar mera spännande.

Vet inte det... Men det var ju en snygg bild han skickade, från sin semester på lata latituder.






*****
 
 

Alltså - Det smakar inte dumt ...

.. med en hibiskusrimmad skrei såhär på lördagskvällen. Vi äter på u:nik i nya Vetenskapens Hus som  är nyöppnat i februari. Det är Luleås vackra gamla femtiotalspalats som förr tjänade som postkontor, som förvandlats varsamt. Allt femtiotal finns kvar.

Ett gott vin och en crema catalana avslutade för min del. Vinet bytte vi, eftersom Robbie (ägaren) tyckte att vi valt fel från början. Invino blev det istället för det vi hade valt.

Trevlig kväll. Flera bekanta. Hit kommer vi fler gånger.



*****

Vi leder redan

Mörka vintrar!? Jo i södra Sverige. Januari har varit ytterst solfattig enligt Sveriges Radios nyhetssändningar.

Men ett ställe utmärker sig. Som vanligt höll jag på att säga.

Luleå hade 27 solskenstimmar i januari, vilket toppar ligan. Vår nästannamne Lund hade inte fler än 10. Till och med Kiruna hade fler.

Ljuset kommer från norr, som vanligt.

*****

Inne blommar ...

.. julamaryllisen.

Ute snöar det lätt.

*****

fredag, februari 07, 2014

Ostughelg

Haifa, Maputo, Berlin, Tampa, Västerås, Gällivare, Sundsvall, Tampere, Rom och, förstås Stockholm, är några av de platser som virrat förbi i min hjärna och i min vardag idag. Visumfrågor, datafrågor, AAS-frågor, ASCS-frågor, AQC-frågor, möten, och stress. Och övertid. Visserligen bara en halvtimme, men ändå. Mer regel än undantag den senaste tiden.

Tänkt var att åka till Kåbdalis för en massa skidåkning. Det mesta var förberett. Till och med boende. Men av en slump (tack Facebook) fick jag veta att det just denna helg skulle vara motortävlingar i samma ort. Motor betyder i detta fall mest snöskoter (ett av mina verkliga hatobjekt), men faktiskt även biltävling.

Och de får väl hålla på med sitt. Även om jag tycker det är huvudlöst i en värld av klimatförändringar.

Men det var värre än så. De skulle hålla på med sina intressen i skidbacken!!! Hur kan en skidanläggning gå med på något sådant?

Jodå - Så var det. Två av de bästa nedfarterna skulle spärras av för skidåkning. För där skulle minsann extremsportas med skotrar och bilar. Det verkade så huvudlöst att jag inte trodde det var sant.

Men det bekräftades. Och jag mejlade stuguthyraren med en from förhoppning om att få avboka. Med kort varsel. Det medges. Men, men ...

Det kom ett vänligt mejl som svar på min begäran.
"Jag förstår din besvikelse. Har avbokat ditt boende och betalar tillbaka din hyra på ditt kort".

Tack för det.

Så vi blir hemma i stan i helgen. Åker inte ens ut till stugan, då vädret inte ska vara det mest uppmuntrande. Det var också längesedan vi var i stan en helg, så det kan ha sin tjusning.

Vi får väl uppsöka någon trevlig restaurang imorgon kväll. Här finns ju en del nytt, ja faktiskt mer nytt än på länge, att utforska.


*****

Luftslott

Vi bygger alla våra drömmar på ett eller annat sätt. Många förverkligar det kanske i verkligheten också. För sin egen del, eller av kommersiella skäl.

Välkänt är Ishotellet i Jukkasjärvi. Bastant och rejält. En kall dröm som blivit en världsattraktion.

På senare år har det blivit lite mera luftigt i och med att Tree Hotel i Harads, ett tiotal mil från min hemort. Hotellrum uppflugna i träden, med spännande design. Det är också på väg att erövra världen. Hit kommer kändisar för att uppleva norrbottnisk stillhet ute i skogen.

I Sotji bygger Putin sitt luftslott.

Men frågan är om inte det hotell som vi bokat för en kund tar priset:

Tala om luftslott

Också detta hotell finns i Norrbottens inland. Undrar hur de fixar transporterna till och från hotellet för sina gäster. Detta måste bli nästa världsattraktion i Norrbotten. Vad tror du?

*****
Läs mer om väderstreck.
Om Ice Hotel.
Och om Tree Hotel

torsdag, februari 06, 2014

Är vi så godtrogna

Igår pratades det om en undersökning, som visade att moderna bilar drar mycket mer bränsle än vad fabrikanterna deklarerar.

Biltillverkare vill förstås framstå i så god dager som möjligt. Särskilt nu i dessa "miljötänkstider". För att sälja en bil, som inte smutsar ner så eländigt, försöker de förstås att sänka bränsleförbrukning och därmed avgaser. Tror vi!

Nu visar det sig att nya bilar förbrukar sisådär 30% mer än vad som berättas i tjusiga broschyrer. Och att den siffran har ökat. Särskilt på sistone.

Alla som intervjuades (blivande bilköpare) verkade helt troskyldigt ha anammat det som tillverkarna berättar. Blåögt. De verkade klädsamt bekymrade och överraskade.

Testerna görs, det berättades också om, i ideala förhållanden. Oftast i rumstemperatur på slät bana och förmodligen inomhus.

En klok ung bilförsäljare berättade också att bensinförbrukningen förstås beror på föraren till stor del. Och så är det ju förstås. Eko-körning är det nog inte många som behärskar. Tyvärr. Säkert inte jag själv heller. I alla fall inte till fullo. Men jag försöker.

Och där är jag förmodligen rätt ensam. Det märker jag när jag är ute i trafiken. Där verkar det vara "först till nästa rödljus", som gäller. Så att man får bromsa så mycket som möjligt. Det är bara ett av de vanligaste exemplen. Det finns många, många fler.

Nåja - Vid senaste bilservicen av vår fyra år gamla bil, visade det sig att den i snitt dragit 0,47 liter per mil under den tid vi ägt den. Genom vintrar och somrar, kyla och värme. Det ligger också högre än vad som deklarerades från biltillverkaren. Det kan jag själv se på den lilla dator som finns i bilen.

Men inte är det 30% fel!

*****

Det var väl det jag förstod ...

..; att hon var gravid, iskotten i Stadsparken. För när jag tog en lunchpromenad idag, så var de där, småkottarna.










*****

tisdag, februari 04, 2014

Här ...

.. är jag! Som vanligt, men ändå inte. Det är längesedan som det varit tyst i två hela dagar på den här bloggen. Och det håller nästan på att blir en tredje. Men ibland får man ta lite ledigt, fastän man egentligen borde göra tvärtom.

Det finns ju hur mycket som helst att engagera sig kring. Det händer massor. Men det blir nästan lite för mycket. Det frustrerar och spärrar.

Sedan har vi jobbet. Vi har förlamande mycket att göra på dagarna. Kul i och för sig. Vi ökar och ökar och ökar våra affärer, trots alla domedagsprofetior som vi hört i flera decennier nu.
 - Vad gör ni? Klarar inte alla sina egna bokningar på nätet nuförtiden?

Nej - Det gör de inte. Det kan vi konstatera. Framförallt är vi bättre på att klara saker och ting som har med resor att göra. Kunderna är bäst på sina egna områden, och borde inte ha tid att "leka resebyrå" också. Fast vi vet att många försöker. Misslyckas gör de också och ställer till det för sig själva och vill ha hjälp. Av oss. Och gärna gratis.

Vi jobbar alltså som flitiga myror och övertidssaldot växer. Det är inte bra och vi hoppas förstås på att det ska dala lite.

Så kanske orken räcker till bloggen också.

Man blir ju lite inspirerad, när man ser snart 102-åriga Dagny (som helst hade velat heta Bojan) producera inlägg, inte bara på sin egen blogg. (Dagnys blogg är lite annorlunda än andras. Nyaste inlägget är längst ner istället för överst.). Hon bloggar även på externa sidor. Folksam, Vårdguiden och Cancerfonden är några av hennes kanaler. Orden bara sprutar ur henne, lär hon ha sagt. Dessutom har hon hoppat in som datorlärare i en pensionärsgrupp, när den ordinarie inte kunde ställa upp.

Så jag kanske får tid jag också.

*****

lördag, februari 01, 2014

Borta vid infarten ...

.. kommer Göran med snöslungan.

Vi är räddade!

*****

Genom tyst ...

.. skog går vi. Den lätta snön som fallit gör att allt ljud dämpas. I och för sig brukar det väl inte låta så mycket om naturen den här tiden på året, men nog blir det liksom lite mer "inbäddat" när det snöat. Luften är skön och står nästan helt stilla. Det är härliga minusgrader.  
Plötsligt lyfter en rovfågel bara sju-åtta meter från oss vid sidan av vägen och drar iväg inåt skogen. Den är rätt stor och lite brunaktig med slanka vingar. Det förbryllar mig, eftersom den såg ut som en falk. Men alla falkar utom jaktfalk flyttar ju söderut på vintern. Och någon jaktfalk var det inte. 
Eftersom jag såg varifrån den flög upp går jag dit och tittar. Bytet tog den med sig, men styckning hade skett på plats. 
Mysteriet olöst. 


*****

Gomorron från . . .

.. Rånlandet, med gråväder och snöfall. Och hör och häpna; snöfall och en temperatur som håller sig väl på minussidan. Det är vi inte vana vid den här vintern hittills. Lättskottat alltså.

Dags att ta itu med det.

*****