torsdag, september 29, 2005

Stadsfri, nätfri, och nästan mobilfri...


... i några dagar.

Nygräddat















De ljusa hjärnvindlingarnas bröd

Ur hjärnvindlingarnas ljusa förflutna

Jag bakar matbröd, så här på morgonkvisten. Står och häller upp mjöl, jäst, salt, olja och vatten i hushållsassistentens (det heter säkert något på engelska nuförtiden, doughmastern, eller något annat tönt) hungriga skål. Ser hur allt blandas till en smidig deg. Av någon anledning har vi ju blivit begåvade med apparater, som gör jobbet åt oss, medan vi står och tittar på. Egentligen kunde jag ju gå och bädda sängarna under tiden, men icke. Står där och fånstirrar ner i bunken.

Plöstligt är jag på en vit alpsluttning i Courchevel, Frankrike. Precis ovanför övre kabinbanans dalstation, och på väg ner mot byn. Passerar just den glesa skogsdungen som innebär enkelt kryssande med frasande skidor mot snön och solen stekande i nacken.

Bara den bilden. Flimrar förbi under någon sekund, eller två. Men fullkomligt klar, helt verklig.

Vad är det egentligen som får hjärnan att projicera just den sekvensen?

Antagligen ett doftminne. Det lär ju vara ett av de starkaste minnesfunktionerna vi har.

Det är spännande att baka.

onsdag, september 28, 2005

Träffande statistik

Anmälde mig till BlogRankers.com idag. Lite märklig statistiksajt, som till upplägget liknar Bloggtoppen.se.

Men BlogRankers är lite anonym. Man hittar inte mycket på "Om BlogRankers".

Dessutom är det hur enkelt som helst att fejka statistiken, eftersom det egna IP-numret inte är blockerat. Det betyder till exempel att varje uppdatering man själv gör, genererar ett besök.

Jag har exempelvis min egen blogg som default hemsida. Varje gång jag öppnar ett nytt fönster, åker jag upp i statistiken.

Nej BlogRankers får nog vara för min del, tills man visat en bättre produkt.


[Uppdatering 29 sep: Har nu blivit uppmärksammad på att BlogRankers är en bluff. Flera andra bloggar har tagit upp fenomenet. Alla är rörande överens.]

Valfritt

Avreglering i all ära - det är väl bra. Priser pressas, producenter blir kreativa och vi får det bättre!??

Idag fick jag ett erbjudande om att byta från Telias till ComHems bredband. Från 99:- i månaden. Lockande? Ja priset, men sen då. Om man vill ha lite kräm i ledningen kostar det minsann 339 spänn. Och sen måste man byta mejladress och uttag i lägenheten .... nja, det får nog vara.

Men banklånen då. "Nu är det dags att binda ditt lån, si och så. Välj bindningstid på 3 år till xx,x% ränta, eller 2 år till yy,y%"

"Byt elleverantör - vi är billigast i Sverige" "Ring gratis med oss" "Spara tusenlappar - byt försäkringsbolag"

Nej, nej, nej..... Jag vill ha VALFRIHET!

Isaac Newton badade aldrig i Genesarets sjö.

Och inte i mitt badrum heller. Då skulle han nämligen ha upptäckt att han hade fel.

Jag lyssnar en hel del på radio och då framförallt SR P1. På morgonen håller jag gärna ett öra öppet för allt som händer i Nyhetsmorgon. Den radio som finns närmast mitt badrum står i köket. När jag duschat och står och rakar mig (manuell, tyst hyvel förstås!) har jag dörren öppen för att höra.

Det slår aldrig fel! Så fort radion börjar prata om något särskilt intressant, så börjar min avstängda dusch att rinna. Jag är en rätt lång person. Duschen sitter två meter över badkarsbottnen. Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrtttt, rakt ner i emaljen. Länge. Ibland över en halv minut. Och på den tiden har det intressanta redan hunnit sägas. Irriterande.

Det värsta är att man aldrig är trygg. Efter någon, eller några minuter händer det igen, just när nästa hörvärda meningar yttras.

Det är inget fel på packningen i kranen.

Vatten rinner uppåt! Kan någon tala om det för Isaac, tack!


tisdag, september 27, 2005

Räddade

Det tog nästan 5 veckor att leta reda på ett 25-tal björnar i Norrbottens län. Trots att tusentals jägare varit ute i markerna.

Fantastiskt vad mycket björn det finns! Och tur att jägarna finns, så man slipper snubbla på en nalle i fortsättningen.

Mesigt länsstyrelsen!

En ny farsot har brutit ut. Jag talar om alldeles för billiga leksaker och alldeles för barnsliga vuxna (män!), som inte bryr sig, och visar hög grad av bristande intelligens.

Fyrhjulingar!

I sommar och höst har problemet uppmärksammats ordentligt. Terrängkörning med bandvagn eller fyrhjuling i känsliga fjällområden har rivit upp stora sår i markskiktet. Vegetationen kommer inte att återhämta sig på många år, kanske ett par hundra!

På något ställe rapporteras om 40 (!) spår i bredd.

Man tar sig för pannan. Det blir ju förstås svårt även för en fyrhjuling att ta sig fram i ett gammalt spår, som blivit lerigt och mjukt. Alltså kör man bredvid nästa gång. Man tar sig för pannan igen! Hur korkad får man vara och samtidigt vara betrodd med körkort och tillräcklig mycket pengar till fordon och bränsle?

Jag blir så trött,förbannad och besviken på folk, som bara tar sig friheter. Det råder generellt terrängkörningsförbud i Sverige. Basta! Dispens ges endast till yrkesmässig trafik, till exempel för renskötsel.

Länsstyrelsen i Norrbotten håller nu på att fundera på hur man skall lösa problemet. Och gissa vad lösningen kan tänkas bli! Jo - ett ledsystem! Så får man ta sig för pannan igen.

Är det alltså så, att om man vill göra vadsomhelst, varsomhelst - så är det bara att börja. Även om det är olagligt. Blir det bara tillräckligt många, som gör tillräckligt mycket, så betraktas det som allmänintresse. Och då skall det stödjas!?
Snart är pannan blodig.

Är det förbjudet enligt lag att köra terrängfordon, så är det väl förbjudet.

Nej, länsstyrelsen. Polisanmäl. Bötfäll, konfiskera fordon, dra körkort och i grövre fall - döm till fängelse.

Det som skett, och sker är i många fall irreparabelt. Turistnäringen i Norrbotten visar sjunkande siffror i år.

Det kanske finns orsaker.

måndag, september 26, 2005

Konspirationer

Så fort jag skriver "USA" i ett inlägg, kan jag på min träffstatistik se märkliga besök. T.ex. detta som kom in med 5 besök under två korta minuter efter mitt förra inlägg om Tuff, tuffare.....

13:37 12.23.136.118 12-23-136-118.dhcp.dlth.mn.charter.com http://translate.google.com/translate_n?u=http://ogonblickinorr.blogspot.com/

Nyfiken i en strut klickar jag på URL:en. Googles sida dyker upp med följande lilla budskap:

This page has been automatically translated.
View Original Web Page


Vem? Varför?

Och var tror ni jag hamnar om jag "vjoar åriddjinöl oäbb päjdch"?

Nu förväntar jag mig ett besök igen, skrev ju USA här ovan. USA USA USA. Bra sätt att öka besöksstatistiken.

Spännande, va!?



Tuff, tuffare, tuffast

Egentligen vet jag inte vad jag är för en.
Politiskt - ja, moderatfolkcentermiljöjunilistesocialdemokratvänsterfipartist, kanske. Nej, aldrig Kd!

Idag glimrade en sosserepresentant lite extra. Lena Sommestad var rätt frän i sin USA-kritik i en intervju i ekot i morse. Bakgrunden är en ministermöte i Ottawa, Canada, som i veckoslutet diskuterat förberedelser för hur man skall gå vidare i miljöarbetet efter 2012. Underlaget är Kyotoprotokollet.

USA, som inte godkänt Kyotoprotokollet har inte heller ändrat ståndpunkt efter de senaste orkanerna. Enträget kör man på rakt in i väggen med sin energipolitik. Det har jag tagit upp tidigare här på bloggen.

Lena:
– Det verkar inte ha påverkat USA alls, men däremot så ser vi att det pågår en intensiv debatt i USA. Det är symboliskt att vi har det här förberedande klimatmötet samtidigt som Rita rullar in över Texas samtidigt som USA agerar på det här destruktiva sättet, säger hon......– USA fortsätter vara mycket negativa. Man vill inte ens se en fortsatt diskussion och det tycker jag är anmärkningsvärt. USA:s inställning är att det inte behövs några internationella avtal.


Nu vill jag att du ryter till åt EU-kommissionen också. Undfallenheten mot kemiindustrin som uppdagats i helgen, är så huvudlöst korkat att man häpnar. I ett förslag vill EU lindra kraven på kemiföretagens redovisning av farliga ämnen.

Sverige må vara ett litet land i ett av världens hörn. Men vi får aldrig låta oss köras över.

Tuffa på, Lena!

Bra bild

6000 miljarder liter kommer strömmande emot dig,
där du står i en rörledning
med 2 meters diameter.
Men du kommer inte att kunna stå kvar.
Strömmen rör sig
med 250 km i timmen.
Dygnet runt,
året om.

Var du stod? Jo, mitt i världens årliga oljeförbrukning.
6000 000 000 000 liter.

Tala om spolad!







(Fakta ej kollade. Hämtade från ett inlägg i dagens "Ring P1")

söndag, september 25, 2005

Kvällsluft



När jag stänger dörren bakom mig och kommit ut i den svala luften, går jag ner till stranden. Det är tyst. Inte ett ljud. Ingen vind. Det doftar friskt. Hösthav.

Jag står några minuter och ser hur solen penslar guld över skogarna på andra sidan. Lite avundsjuk. Kvällssolen är vacker. Men gläds över att jag istället får morgonens röda strålar på min sida.

En sångsvan hörs från långt håll. Vemodigt. Flyttförberedelser.

Går upp mot stugan. På förstukvisten vänder jag mig om och ser att solen sjunkit ner under horisonten. Duvblått och grårosa.

Snart tänds stjärnorna.

fredag, september 23, 2005

Sevärt

Filmindustrin i Luleå lever gott. Filmpool Nord samproducerar både TV-serier och biofilm på löpande band, i positiv mening. Vem kommer inte ihåg Såsom i himmelen, Populärmusik från Vittula, eller Hotet. Tre svenska biosuccéer från förra året.

I höst ser vi Pistvakt, Babas bilar och TV-produktionerna 27 sekundmeter snö byggd på en kriminalroman av Kjerstin Göransson Ljungman från 1939, och serien Möbelhandlarens dotter.

Produktioner som till och med fått filmindustrin i huvudstaden att surna till. "Varför skall man göra film på landet?" Alla coola människor finns ju här i Ståkkhållm." Inte ordagrant - men det lät ungefär sådär. Jag har sagt det förr och säger det gärna igen; 85% av sveriges befolkning bor inte i Stockholm. Så logiken säger allt. Trollhättan, Film i Skåne, Filmpool Nord m.fl. produktionsbolag är mycket berättigade.

Nu tar Luleå ytterligare ett steg för filmutveckling. En årlig filmfestival etableras. Under fem dagar (och nätter!) den 09 - 13 november kommer kort-, dokumentär- och spelfilmer att visas. Programmet är inte klart ännu, och är påverkbart.

Välkommen hit!

Fredag



Nystädat!

Gud så småborgerligt.

torsdag, september 22, 2005

Verkligheten överträffar dikten

Kommer ni ihåg filmen Jägarna? En film som handlade om machokultur i jägarkretsar. Obehaglig, men bra.

Den spelades in här i länet, en del skådespelare och regissören kommer härifrån.

Många länsbor blev illa berörda. De menade att filmen gav en felaktig bild av norra Sverige, med skurkaktiga tjuvjägare i varje buske.

I höst har vi upplevt en hel lavin med olagligheter på jakt- och fiskeområdena. Det senaste upptäcktes härom dagen, där en onykter, körkortslös, tjuvfiskare körde en oregistrerad fyrhjuling i terrängen (vilket är förbjudet)väster om Kiruna.

Medlemmar i en sameby har kört turister med terrängfordon till fiskesjöar, utan tanke på de skador som bandvagnar förorsakar i känslig fjällnatur.

Tidigare hörde vi om norska jägare som fullkomligt badade i skjutna ripor.

Jag kan bara hoppas att samtliga skurkar (vill egentligen använda ett starkare ord) åker dit så det smäller om det. Dra in jaktlicenser. Förverka fordon, skjutvapen och fiskeutrustning och bötfäll eller bura in.

Dags att norrbottningarna som anser att filmen Jägarna var överdriven, overklig och förljugen, omvärderar.

Den börjar mer och mer likna en dokumentär.

Och jag skäms!

Utbildningsskräck

Det känns rätt märkligt - men allt verkar gå i cykler.

När jag gick ut gymnasiet var det den sista kullen som utexaminerades. Man fick en studentexamen. Sedan var den företeelsen borta.

Nu aktualiseras en gymnasieexamen igen. Många slår ifrån sig och tänker på hemska sluttentor med hårda censorer.

Men varför inte?

Då skulle man slippa börja om på gymnasienivå, när eleverna kommer till universiteten med otillräckliga kunskaper. Något som idag är realitet för universitetslärarna.

Kalla pengar bränner i fickan

Jag gillar Island. Ett litet (nåja!) land mitt mellan Norden och USA. Omgivet av inget annat än hav. Under ett av mina besök där tänkte jag att här skulle jag kunna bo. Trevligt folk, fin natur och framåtanda. Dom har vad dom har och gör det bästa dom kan av det, vilket inte vill säga litet. Reykjavik är en storstad i miniatyr - dynamisk och kosmopolitisk. Storleksmässigt jämförbar med Linköping, men med det mesta som anstår en huvudstad. Här finns förstås eget TV-bolag, opera, ambassader, shoppinggallerior, IKEA och mycket annat på en överblickbar yta. Bra mat på topprestauranger, ett nöjesliv som knäcker det mesta. Landet är välmående. Högsta levnadsstandarden i Europa när det gäller bostadsyta. Pengakistorna välfyllda. Ingen arbetslöshet. På shoppingtur Det senaste åren har Island inte nöjt sig med sina egna domäner. Nu är landet på offensiven i hela Europa. Inte minst i Sverige. Man investerar och man gör det stort. 40 miljarder svenska kronor, har man handlat för under en rätt kort tidsperiod. Shoppinggalleria - Nån som tror att Debenhams Stockholm är brittiskt? Bank - Aragon och JP Nordiska köptes och Kaupthing Bank etalblerades. Fiskeindustri - Fram foods i Lysekil. Försäkringsbolag - Burdaras är näst störste individuella ägare i Skandia. Tänk om Vad skiljer Island från Norrbottens län? Geografiskt lika stora. Befolkningsmängd exakt samma. Läget - nja, Island ligger lite sydligare. Då leker jag med tanken. Tänk om Norrbotten fått behålla alla intäkter från skog, malm, vattenkraft m.m. redan från början. Lägg därtill den växande småföretagsamheten, Luleå Tekniska Universitet, rymdindustrin med forskning och utbildning i Kiruna, den internationella biltestverksamheten. Var hade vi då stått? Hade vi varit ute med shoppingvagnen neråt Svealand då. Ute i Europa, eller världen. Istället för att som nu sitta här och vänta på att pengarna skall vända nere i Stockholm och komma tillbaka som "bidrag", som vi skall buga och bocka för. Samtidigt etablerar sig isländska kockar i Piteå, och företagare i Luleå läser Isländska. Spännande tankar! Och nu finns förslag på att slå ihop Norrbottens län med Västerbottens. Då blir vi dubbelt så stora som Island. Se upp, där nerifrån!

Skit i andra

En vänsterpolitiker från Övertorneå har åkt dit för rattfylleri. 1,46 promille visade provresultatet ungefär en timme efter körningen.

Det är en privatsak om man åker fast för rattfylleri.

... säger politikern.


Nej - det är det, förbanne mig, inte!

... säger jag.

Tack och lov så har han tagit sitt förnuft tillfånga och avsagt sig alla förtroendeuppdrag. Han kanske skulle avsäga sig körkortet och bilen också.

Kom till Albanien. Alla talar svenska.

Sedan vi fick en ny operatör för tågtrafiken till och i den här delen av landet har det bara gått utför. När jag säger Connex, så förstår ni kanske vad jag menar.

Våra tåg är gamla 60- och 70-tals vagnar, nödtorftigt upprustade och dåligt städade.

Anders Tapper, chefredaktör på STF:s tidning Turist, drämmer i med:

För övrigt
- ska den skandalöst usla tågtrafiken till övre Norrland äntligen få 140 miljoner till nya vagnar. Vilken standard blir det denna gång? Rysk? Rumänsk? Albansk?
- har Norrbotten haft 14000 färre gästnätter jämfört med samma period förra året. Någon som sa at turismen går som tåget?


Albansk tågstandard....!? Äntligen!


(För övrigt har vi utmärkta flygförbindelser direkt till Turkiet, Grekland, Egypten, Norge och Ryssland m.fl.)

onsdag, september 21, 2005

Man måste vara om sig och kring sig

I USA är det värre att vara ateist än homosexuell.

Detta enligt ett inslag i dagens Studio ett i P1.

Men så bra! De religiösa brukar ju förfäkta att homosexualitet är mer eller mindre inbillning. Något som man bara bestämmer sig för.

Då måste det ju vara enkelt för alla ateister att bestämma sig för att bli bögar och flator. Då kliver dom ju upp ett par pinnhål på religionsfundamentalisternas rankinglista.

Om dom nu skulle vilja det.

Tänk om det rinner över

Underskott - ordet betyder att det är brist på något. Det är ju inte så bra.

Motsatsen - överskott låter bättre. Även om "Överskottslagret" låter lite billigt! Men det är bara mina associationsbanor.

Ibland upptäcker jag nya ord. Och när jag väl hört det en gång, så dyker det snart upp igen, i något annat sammanhang.

När Ebba Witt Brattström lämnade F!, så skyllde hon på ett upplevt demokratiunderskott i det blivande partiet.

Demokratiunderskott... Det var faktiskt första gången jag hörde det ordet.
Men... - redan dagen efter hörde jag ordet på nytt i en Eko-intervju med någon, som jag inte kommer ihåg vem det var.

Ordet finns. Google ger 24300 träffar!

Men motsatsen då....?
Söker på demokratiöverskott

Svaret: Din sökning - demokratiöverskott - matchade inte något dokument.

Synd!

Luftkonditionering

Tycker fler som jag
att luften verkar stressad
och flänger hit och dit från ena dagen till den andra.
I år mer än förra.
Kulingvarning hit och friska vindar dit.

Nog verkar det onödigt.

Jag, som aldrig upplevt en storm
eftersom de aldrig når hit
känner mig som en nybörjare
i motvinden.


Och när man läser Mark Lynas dokumentära bok Oväder
så blir man lätt mörkrädd.

Vad händer?

Grattis Kristianstad


Det är med skammens rodnad som jag tar del av Svenska Naturskyddsföreningens lista över de svenska kommunernas miljösträvande. Eller brist på strävande, kanske man skulle kunna säga. SNF har skapat ett slags klimatindex, ett poängsystem där maximum satts till 95.

Norrbottens kommuner hamnar alla i ett besvärande mittenfält. Ingen sticker ut.

Bäst i landet är Kristianstad med 75,5 poäng. Sämst Vellinge med 3.(!)

Indexet mäter inte miljön, direkt, utan mäter effektiviteten i kommunens miljöarbete. Finns det överhuvudtaget en strategi i en kommun som får 3 poäng?

Boden är bäst i Norrbottens län med 51,5 poäng. Men min hemstad Luleå får skamliga 26, vilket är oacceptabelt.

Jag har inte hunnit lusläsa hela rapporten, men för intresserade så finns den här.

tisdag, september 20, 2005

Äntligen skandal

Så har vice statsministern Bosse Ringholm kryddat vår tillvaro igen.

Han har kallat poliser för slöa och idioter. Inte i något officiellt uttalande, utan i ett samtal med en nära medarbetare. Han kanske har rätt i sin kritik.

Polisen är upprörd.
Reinfeldt är upprört sansad.
Olofsson är skärrad.
Hägglund*) tycker att Ringholm är en stor tillgång för oppositionen.
Bosse Ringholm är upprörd över sig själv.

Alla är ohämmat skenheliga.

Alla är så mänskliga. Som vanliga människor.


Allt är så härligt uppfriskande, så här på morgonkvisten.




*) Jag var tvungen titta på KD:s sajt, för att påminna mig hans namn.

måndag, september 19, 2005

Va ... är det jul nu igen

Min gamla julamaryllis har stått lite på undantag bakom fikonbusken på min balkong i stan. När jag kom hem efter helgens vistelse på landet, bjuder den på sig själv. Skamlöst.

Tur att den inte är röd.

Fast vi väntar ett tag med adventsstaken, va?

Sport?

Proffsboxningens vara eller icke vara i Sverige diskuteras någon gång då och då. Utredningar tillsätts.

Men det händer liksom inget.
Tack och lov, skulle jag vilja säga.

Vissa norrbottningar har mindre än en halv kilometer till utlandet. I Finland tillåts misshandel mot betalning. Och nu har en match avgjorts.

Stora bilder på hjälten pryder våra sportbilagor.

Pryder?

söndag, september 18, 2005

Snabba ryck i predikstolen

Svenska kyrkan bad idag om ursäkt för häxprocesserna som man deltog i på 1600-talet.
Biskopen i Härnösands stift har tagit initiativet till en ceremoni i Lillhärdal i Härjedalen. Det var där den första häxan dömdes.

En ursäkt.
Storsint! Så här, bara 400 år senare.

Då kanske medlemmarna i svenska kyrkan kan räkna med att kvinnoprästmotståndet är över sisådär år 2405!

Höstljus

Solens första strålar träffar bastun

































             En häftig hagelskur drar förbi





















Alla bilder är, som vanligt, klickbara.

fredag, september 16, 2005

Vem kunde ana....





..... att Alfons Åberg skulle växa upp till en sån...?











                                                                  (Bild från Riksdagen)

Acceptera nu!

Stockholm 4
Göteborg 4
Malmö 5
Ronneby 0
Kalmar 2
Jönköping -2
Linköping -2
Karlstad 0
Gävle 1
Sundsvall 4
Umeå 1
Luleå 1
Kiruna -2

Det är höst!


(Temperaturerna kl 0700, 16 sep 2005 enl SMHI)

torsdag, september 15, 2005

Jag blir så trött.....

Idag drumlade saldobeskedet för mitt ICA-kort ner i brevlådan.

Hick...... alldeles för stor summa. Här är det något som inte stämmer. Går igenom posterna och märker att min senaste inbetalning inte finns redovisad.

Hick.... igen. Var är pengarna. Min internetbank ger besked om att pengarna gått iväg. Till rätt konto dessutom.

Alltså försöker man ringa till ICA-banken.

- Vänligen tryck in ditt personnummer
Tryck, tryck, tryck, tryck, tryck.......
- Vänligen tryck in ditt lösenord, fyra siffror

Va? Jag har inget lösenord. Jag vill tala med en människa.

- Vänligen tryck in ditt personnummer
Tryck, tryck, tryck, tryck, tryck.......
- Vänligen tryck in ditt lösenord, fyra siffror

Jamen, jag har ju inget!

- Vänligen tryck in ditt personnummer. Du har en chans kvar!
Tryck, tryck, tryck, tryck, tryck.......
- Vänligen tryck in ditt lösenord, fyra siffror

Grrrrrrr....!

- Du är nu spärrad. Vi kopplar till en av våra medarbetare.

Tack. Det var ju det jag ville från början.

- Vi ber dig dröja kvar. Väntetiden är 31 minuter.

Klick. Jag lägger på.


Jäklar vilken bra service ICA! Men pengar - det vill ni ha.

Trackbacks

Vem använder återkopplingar(trackbacks)?

Tror inte jag sett mer än 1 fall bland alla de bloggar som jag går in på.
Onödig funktion, eller är det jag som inte begriper hur den funkar.

onsdag, september 14, 2005

Nu har det hänt igen

Så här ser det ut i min statistik ibland. På några minuter rasar det in ett antal utländska bloggare på min sida.

Är det spambloggare, som vill ha återbesök, eller vad handlar det om? Någon annan som upplever samma sak.

16:42 213.245.162.101 213.245.162.101 http://naninahawk.blogspot.com/
16:41 71.33.79.190 71.33.79.190 http://emiliagonzalez.blogspot.com/
16:32 167.206.146.14 167.206.146.14 http://greeneatdotss.blogspot.com/
16:31 201.19.26.54 201.19.26.54 http://gadodecorte.blogspot.com/
16:31 81.174.250.190 chillypenguin.plus.com http://ramblingsandcomplaints.blogspot.com/
16:30 69.182.74.68 69.182.74.68.adsl.snet.net http://simply-indecisive.blogspot.com/

Hur skall man kunna....

.... gilla Fi?

Alla som gjort lumpen, vet att man skall akta sig för Fi. Mot dem riktar man sina vapen.

Och inte blir det bättre när man talar om t.ex. Fis politik! Fispolitik???

Det heter väl "Eff i".
Och nog har dom en del vettiga synpunkter.

Tunnelseende

Aftonbladet har tydligen haft en enkät, där man fått ta ställning till om spriskatten skall sänkas. Men bara i Skåne.

Nu läser jag inte blaskan ifråga, men ForestRidge uppmärksammade mig på detta.

Om förslaget (som jag inte sett) gäller endast Skåne, undrar jag varför?

En geografikunnig borde väl inse att det finns landsändar som har betydligt närmare till annat EU-land med låga spritskatter.

Men så långt bort i världen kan väl inte en statlig utredare (för jag misstänker att en sådan finns inblandad), eller en kvällstidning tänka sig att rikta blicken.

Skål!

tisdag, september 13, 2005

Polis, polis på nya vis

Vem vill bli polis?

Polisyrket är svårt. Det är nog inget att tvivla om. Svårt och pressande. En ständig balansgång. Snäll eller hård. Mjuk eller våldsam. Samtidigt måste alla vägra acceptera annat än att de regler och lagar som finns också följs. Och att säga ifrån, när reglerna bryts.

Underbemanning hävdas från polishåll.

Visst undrar man, när tidningarna nästan dagligen fylls av historier där allmänheten försökt få hjälp, men nekats. Eller där polisen alltid ligger steget efter buset.

Ibland hettar det till. Som i Södertälje härom kvällen. Plötsligt fanns massor av resurser. Och då klagas det också!

Det kan inte vara lätt att jobba när allt man gör är fel.

Här i stan inträffade natten till lördag en obehaglig händelse. Fem, sex ungdomar gav sig på helt vanliga människor som råkade vistas ute vid midnatt. Sju personer blev misshandlade längs Storgatan. Det talas om att ungdomarna löpte amok. Helt oprovocerade. Bränsle från någon undanskymd del av reptilhjärnan, satte igång händelserna. Möjligen stärkta av någon typ berusningsmedel, och förmodligen ett och annat dataspel. Inga poliser till hands.

Bevakningskameror har diskuterats kring nattöppna restauranger. Men det drar ut på tiden och effekterna är omtvistade. Nu vill kommunen dessutom sätta in bevakningsföretag, jämsides med poliserna.

Själv är jag ingen polisivrare, men börjar snart tappa tron på andra mjukare medel. Det betyder inte att långsiktigt arbete från andra samhällsinstanser får avstanna.

Det som polisen måste börja med, är att ställa höga krav på politikerna. Och höga krav på de som utbildas till poliser. De som söker måste få klart för sig att jobbet skall göras på allt annat än vanliga kontorstider. Detta måste vara klart för aspiranterna redan från början. Ständig uppföljning och utveckling av varje individ, kräver pengar. Och det måste få kosta.

Min uppfattning är att slentrian och gamla strukturer har vuxit fast i väggarna hos polisväsendet. Där finns säkert pengar att hämta genom att bryta upp, tänka nytt och genomföra förändringar. Men det kräver konsekventa chefer, som kan förmedla arbetsglädje, vilja och lite jäklar anamma.

Och en statushöjning av polisyrket kommer på köpet.

måndag, september 12, 2005

Att ha och inte ha

Idag dunsade en tjock, glansig trycksak ner i min brevlåda. Adresserad till mig.

Mmmm...... helt i min smak. Läckra bilder, läckra miljöer, läckra kläder.

Snön ser så där farligt porös ut. Himlen blå som safir. Allt andas lätt, kall, tunn luft. Allt andas sköna, varma kläder. Allt andas fart utför orörda sluttningar.

Och genast längtar jag till vintern, eller skulle åtminstone vilja göra ett snabbt besök.

Aldrig är man nöjd.

Likhet inför lagen

Att jag har mina tveksamheter kring jägarlobbyn, borde inte råda någon tvekan om. Visst förstår jag att vi i viss mån måste reglera viltet. Och visst vet jag att vi alltid varit ett folk som samlar i ladorna. Så har det ju varit i alla tider.

Men, den där machostilen - den kan jag bara kräkas åt. Just nu är våra lokaltidningar ärans och hjältarnas megafoner. Både älg-, björn- och fågeljakten är aktuell.

I dagens NSD finns dock en välbehövlig känga, dels åt jägarna, dels åt juridiken. Båda behöver nog en liten smäll på käften ibland.

Jag begriper faktsikt inte den här riphistorien ovanför Kiruna. Här leker fem norrmän vilda västern, massdödar ripor trots att jakt är avlyst i området - och blir tagna på bar gärning.
Men straffet? Nada.
Jo, de får lämna tillbaka en del av fångsten. Och promenera hem. Men inget mer.
Till och med en fiskare som tas på bar gärning när han fiskar utan tillstånd kan 1) bli av med all fiskeutrustning, 2) mista såväl båt som bil, 3) få böter.
........
***Men herrar som springer runt med skarpladdade vapen och massakrerar 269 ripor, kan bara åka hem och ladda om. Det är faktiskt rent löjligt.


Så skriver Tomas Pettersson.


Jägarlobbyn är stark - och den håller ihop.

Å'så levde dom lyckliga....

- Men grattis Lennart! När är det dags?
- Tja, man kan tro att det är imorgon. Men jag får vänta till mitten av oktober. Det är lite tungt.
- Men, vad kul. Jag visste inte ens om det. Är det så länge sen vi sågs?
- Mmm... jo, vi har nog inte träffats sen i april. Och då märktes inget.
- Vad säger Therese? Förväntansfull, förstår jag...
- Njaaa. Det är slut mellan oss. Det är inte...
- Va? Har du träffat en ny?
- Jo, vi har fuskat rätt länge. Therese visste inget innan jag gjorde slut.
- Spännande. Nån jag känner?
- Mårten, du vet... han på jobbet.


(Apropå Fi:s förslag på ändrad namnlag. Angelägen fråga...... verkligen!)

söndag, september 11, 2005

Björnen klår jägaren

Efter tre veckors björnjakt har norrbottensjägarna ännu inte lyckats fylla kvoten. 25 björnar får fällas. 21 har fällts.

Detta trots
- att var 13:e invånare i det här länet är jägare och just nu ägnar sig åt både älg- och björnjakt.

- att samma jägare plus en allmänhet (låter det som) tycker att det finns på tok för många björnar. "Man törs inte gå ut i skogen längre!"

20 000 jägare hittar inte igen dem. Svagsynta?
Eller är björnarna listigare?

Helgens bildsvep

Hösten gör sig påmind. Luften är påtagligt hög och torr med starkt solljus.
Vassen nere vid stranden börjar visar tecken på att vilja gå till vila.















Ännu kan man få sig en sillbit och en snaps ute på terassen.
Septembersommar.









Söndagsmorgon med årets första frost i gräset. Det blir brasa till frukost. Naturen hittar på små krumelurer. Det här vedträt skonades tills vidare.



Dags att plan(t)era för nästa vår.

fredag, september 09, 2005

Nu drar jag....


.... ut till huset i skogen, vid havet, i tystnaden.

Vedeldad bastu, kajaktur, knastrande brasa, god mat och gott vin.
Och nån man tycker om.

Frukostunderhållning

Ibland bjuder morgontidningen på överraskning till frukost. En liten glättig trycksak trillar ut över ostmackan.

Det lyser skräp över hela broschyren. Alltså kan jag inte låta bli att börja bläddra. Och förundras. Och bläddra. Och garva. Och bläddra. Och förtvivlas. Och bläddra. Och nästan börja gråta.


Var kommer sånt här ifrån? Vem har formgett (disajnat, för dig som inte kan svenska)? Vem köper? Vem har fått, och hur lite, betalt för att tillverka?
Den som säljer har säkert vinst, även på det nedsatta priset 29 spänn.









   I samma broschyr hittar jag    vattenkokaren med den ovärdeliga    egenskapen.
   Måste genast hoppa i mina    walkingskor och gå ut och    powershoppa.

torsdag, september 08, 2005

Lång näsa

Ibland undrar man.
Hur planerar företag sin verksamhet?
Ett stort, på sitt område nästan världsledande företag i Luleå, sökte folk. Jag valdes till intervju, där jag bl.a. fick veta att "den här tjänsten - den passar precis ditt CV".
Hoppsan! Det låter ju finfint.
Fick också veta att jag hade två medtävlare.
Juste - tänkte jag, när jag gick därifrån med en viss förhoppning. Det hade varit ett bra samtal. Kemin stämde, företaget var ungt, dynamiskt, men ändå väletablerat.

Tog kontakt idag igen, för att höra hur det framskrider med rekryteringsarbetet.

"Verkligheten är förändrad, sedan du var här i förra veckan. Vi söker ingen längre, utan har beslutat ändra organisationen."

Besvikelse, förstås.

Nåväl - det är ju inte mej det är fel på.

Pudelvarning

Räfst och rättarting i mediebranschen? Eller spel för gallerierna.

DN började i tisdags en artikelserie om journalistkultur. Den skall jag följa intresserat. Igår lade Peter Wolodarski ytterligare ved på brasan, i sin ledare om "flockskrivarna".

Utmärkt, men vem läser? Andra redaktionsledare, förhoppningsvis.

onsdag, september 07, 2005

I träskmarkerna

I sommar har myggorna frodats. Värme och regelbundna vätskekontroller i kuvöserna har hållit stammen vid god vigör.

Uppsala universitet mäter myggförekomst enligt internationell standard. Man använder en speciell myggfälla. Enligt Vetenskapsradion (SR P1) är det obehagligt att vistas utomhus om man på en natt fångar 500 myggor i fällan. Men nu har rekord noterats. Det är ingen nyhet, men nu har resultatet verifierats. Det blev till och med världsrekord.

I en fälla fångade man på en natt in inte mindre än 89 000(!) myggor. Vet inte hur man räknar (vilket hästjobb), men kanske väger man fångsten. Det finns väl snitt-BMI för myggor också.

Rekordnappet gjordes (håll i er nu!) i sydsverige, närmare bestämt i Enköpings kommun.

Där högg jag halsen av en myt.

                       Vilsen norrbottnisk mygga i solnedgång

Trendvarning

Prata skit - det är för många ingen konst alls.

Men nu undrar jag om det börjar bli trend. På kort tid har två belägg kunnat verifieras. Ett har jag själv skrivit om här. Det andra läser jag om hos Josephzohn gås blogger.

När det tredje dyker upp, då..........!

Tomma i bollen?

30 000 bin förlorade både hem och liv vid en attack mot en biodling i Lassbyn. Om detta berättar NSD.

Det finns en teori om att det är djurrättsaktivister som velat släppa bina fria, genom att tända eld på bikuporna.

Om det är så, undrar man vad dom har i huvudet.
Bihålor? Bara!

tisdag, september 06, 2005

Är bananerna fina idag?

Jag försöker vara medveten konsument, så långt möjligt. Handlar helst närproducerat osv.

Tyvärr har vi inga bananodlingar på mina breddgrader. Då måste det bli importerat. Odlingarna är föremål för kraftig skadedjursbekämpning med medel som skadar arbetarna. De lever ett farligt liv, som blir alldeles för kort, på grund av den kraftiga exponering de utsätts för.

Vi svenskar är internationellt sett storförbrukare. Jag kan själv räkna mig dit och hittar ibland kravodlat även på min närmaste ICA-butik.

Kravmärket är ju ett jag känner till. Rättvisemärkt, ett annat.

Därför blev jag lite förvånad, när jag i bananhögen idag fann ett nytt. "Rainforest Alliance Certified." På Ciquitabananer! Och dessutom till "vanligt" pris.

Hemma kollar jag med nätet. Och hittar en deras webbsida. Det verkar juste.

Någon som vet mer?

Kaffet


Jorun: Här kommer kaffet. Lägg märke till muggloggan. Och släng gärna en blick på de mognande fikonen i bakgrunden. Smakar himmelskt!

Ah, que la vie est quotidienne!

Vems angelägenhet

Kyrkovalet upptar en hel del medieuppmärksamhet i dagarna.

Valrörelsen liknar den, som vi är vana vid från kommun- och riksdagsval. Men..... varför val?
Kyrkan är ju skild från staten och är en sammanslutning för endast medlemmar.

Föreningsdemokrati - javisst! Men vilka föreningar får samma uppbackning som Svenska Kyrkan?

Svenska Turistföreningen, Naturskyddsföreningen, P R O eller Hyresgästernas Riksförbund?

Gräsänklingsfrukost

måndag, september 05, 2005

Hemmablind


Ibland hajar man till.

Till exempel, när jag slår upp pålitliga tidningen Vi:s septembernummer. Där får jag läsa att vi får storfrämmande. Inte för att jag visste att jazztrumpetaren Tomasz Stanko tillhörde den kategorin, men man lär sig ju. 10 september är han här. Dagen efter i Haparanda. Han kommer att spela med ett av Sveriges bästa storband - Norrbotten Big Band, under ledning av Tim Hagan, också han en av jazzens stora trumpetare. Tim är konstnärlig ledare för bandet, bor i New York och pendlar till Luleå.

Jag skäms lite, eftersom jag är notoriskt dålig på att utnyttja det enorma utbud på kulturens område som den här stan bjuder på. Och man kan heller inte klaga på informationen. Kommunens hemsida måste vara en av de bättre i landet. Här hittar man allt man behöver veta. Kulturen inkluderad. Lovar bättring.

Johan Norborg beklagar i sin artikel i Vi att man inte får kallortstillägg (?!!) för att besöka konserten. Han tycker det är lite långt från huvudstaden till Luleå. Men han erkänner också att det är nyttigt att ibland känna sig lite avsides på Hornsgatan (på Söder i Stockholm).

Hmpfr, säger jag och påminner om alla besök som vi från den största delen av landet (85% av Sveriges befolkning bor inte i Stockholm!) gör till evenemang och teatrar i huvudstaden. Sanningen är nog den att vi bekostar en icke föraktlig del av kulturlivet där. Där har du ditt "kallortsbidrag" Johan. Kanske dags att återgälda!

Men förresten..... Herr Stanko har nedlåtit sig att dra två extraföreställningar på Fasching den 12 och 13 september. Det ligger väl i dina krokar?

Norrbotten stärker ställningarna

Kul med statistik ibland.

Blogwalk erbjuder en del. Där framgår att bloggandet i mitt eget län, nu har nått en ny position. Vi har fler bloggar än riksgenomsnittet.

Antal bloggar i länet: 20. Befolkning: 252 264. Det går 12 613
personer per blogg i detta län, jämfört med 12 626 för hela riket.


Jämför man med andra län med ungefär samma befolkningsmängd ligger vi bra till. Se t.ex. Örebro, Västmanland, Kalmar, Västerbotten eller Dalarnas län.

Var är bloggarna?

Bloggkrönika på SR

Sveriges Radio P1 startar bloggkrönika.

Som komplement till tidningskrönikan, som går i Ekot varje dag, kommer nu Bloggkrönikan. Lördagar i Lunchekot, som börjar 12.30.

Skall bli intressant.

söndag, september 04, 2005

Jaså, ... såpass

Vi måste ta kvinnors sjukdomar på samma allvar som mens....


Ur Maria Vetterstrands (mp) inledningsanförande i söndagens partiledardebatt.


Eller har jag missförstått nåt....?

Nätkontakt av tredje graden

Det händer ibland att jag får besök av en massa utländska bloggare på min sida. I fredags e.m. hade jag ett drygt tiotal på bara en halvtimme. Det är alltså inte så att de kommenterar. Jag ser bara deras besök på statistiken.

Det var italienska, indonesiska(?), koreanska, singaporianska, franska m.fl. bloggare, förutom engelskspråkiga från alla världsdelar.

Jag har en känsla av att min blogg inte blir så seriöst läst, som jag tänkt! (Man har ju ambitioner.)

Detta fenomen har inträffat några få gånger under min bloggs existens.

Någon som kan förklara.

torsdag, september 01, 2005

P.S.

Oj vad det blev mycket kungligt idag.
Vill bara påpeka .......

Jag är inte rojalist!

Språkinflation

Det är fascinerande att se hur ett språk utvecklas. Nya ord kommer till, både bra och mindre bra. Det är naturligt.

Men sen finns det språng och krumbukter, som gör att ord inflationeras (heter det så?) snabbt och tappar grader av sin betydelse. Vissa tidningar ser nog det som sin främsta uppgift på språkvårdens område.

Häromveckan var det kungens bilkrasch som visade sig vara en lättare sammanstötning. För att ta ett näraliggande exempel; vad hade prinsessan Dianas olycka kallats idag?

Idag hade DN en bild på sin sista sida, där stora fartyg hade "kastats upp på land". En av båtarna var av typen containerfartyg fullastat med personbilar. Ett tiotal bilar kan ses prydligt parkerade i räta rader på däck. Dom måste ha varit väl surrade. Nog för att orkaner är mäktiga, men i det här fallet hade nog det stigande vattnet haft en bidragande verkan. Båtar flyter, som bekant. När vattnet drar sig tillbaka går dom på grund.

Fast det blir ju inte lika dramatiskt förstås.

Nej, nu tar jag min Audilimousine tilll mitt chateau vid den azurblå havslagunen och njuter sabbatsår till på söndag kväll.

Trevlig helg!

Du Kungen (2)

Sonja och Harald kommer ju över på en fika idag. Eller var det lunch?
Hursomhelst.... Dom är ute och seglar och vill bli hämtade vid Skeppsbron.

Men du - ta inte bilen!