tisdag, april 29, 2014

Huvva

Den här dagen vill man helst glömma. Kaos i stort sett utan stopp från morgon till kväll. Jo, klockan hann bli bortåt drygt halv sju ikväll, innan jag och några av kollegerna kunde logga ut. Vi stänger klockan fem.

Och då kände vi oss inte särskilt tillfredsställda utan drömde om att allt överblivet jobb skulle försvinna under natten.

Tyvärr funkar det inte så. Det ligger där och väntar imorgon igen. Bara att ta tag i på nytt.

Tur att jag inte har högt blodtryck, även om det kändes så ibland idag, när kunderna kom på att - "Jisses. Det är ju kort vecka. Måste skynda skynda skynda att planera resan till den där konferensen i oktober.

Och den resenären var inte ensam om den strategin. Göra sig av med "problemet" och förvänta att vi tar över, så att säga.

Missförstå mig inte. Jag gillar mitt jobb. De allra flesta kunder är roliga att prata med. Tacksamma för all hjälp de får. Men sedan finns det ibland de som ställer snudd på orimliga krav. Krav som de kräver omedelbara svar på. Och vet du... Ibland känns det som om de sätter press på oss, bara för att de själva ska kunna gå hem och vara lediga imorgon. Tyvärr är det oftast dessa kunder man kommer ihåg.


*****

måndag, april 28, 2014

Luleå 28 april. Stationsgatan kl 22.34 - 23.47















Mysteriet kvarstår.  Plötslig uppenbarade sig ett monster utanför vårt fönster. Det grejades. Det förlängdes. Det veks ut armar hit och dit. Gubbar pilade hit och dit. Klättrade på stegar lutade mot monstret. Förlängde och kortade av. Diskuterade och skrattade.

Plötsligt "fälldes" hela ekipaget ihop och flyttades 50 meter längre bort på gatan. Samma procedurer vidtog. Stöd ut. Armar svängde.


Strax före midnatt lämnade jag scenen för att sova. Då var monstrets arm skyhögt över gatan.

Vad som gjordes?

Ingen aning.
Men spännande var det.

*****

Klassiker

Att ta sig från Monrovia till Abuja en söndag utan att spränga plånboken visade sig ogörligt. Men jag hittade en lösning på lördagen istället. Allt för att resenärerna ska kunna söka visum för att resa till Luleå. Handläggningstiden är två dagar där.

Hittade en hyfsat bra förbindelse vidare. Nu får vi se om det faller resenärerna i smaken.

Nästa fall. Jagar en kvarglömd surfplatta på TAP:s flygning från Lissabon till Arlanda igår. Inte lätt. Pratar med en portugis som talar dålig engelska och får en mejladress som inte funkar,  visar det sig ....

Sådär fortsätter det mest hela dagen. Klassisk måndag alltså.

Men jag får gå hem någorlunda i tid, så att jag hinner iväg för att tvätta bilen och köpa en .... (hemligt).

*****

söndag, april 27, 2014

Bara en bild




*****

Efter en tvåtimmars ...

.. cykeltur utan paus, är det skönt att få sätta sig på balkongen med en kopp kaffe och titta på hur kumquatbusken blommar.

Och samtidigt betänka att det var en himla tur att punkteringen hände en halv kilometer innan jag var hemma.


*****

Frukost med helgens försummade tidningar.

 
 
***** 
 

Winemakers dinner


En tradition som återkommer med ojämna mellanrum är vinmakarmiddag på Tallkotten här i stan.

Idag var det dags för det portugisiska vinhuset José Maria da Fonseca, som bland annat producerar det kända, och kanske lite banala vinet Periquita.

Här presenterades dock en helt annan sida av denna producent. Eller flera, rättare sagt. Naturligtvis var ägaren där och talade för sitt livsverk och sina viner. Åtta stycken fick vi prova på. Prestigeprodukter, som visserligen finns på Systemet, men i helt andra prisklasser än de som jag normalt lägger i korgen. Dessertvinet som bjöds ikväll var 20 år gammalt, vilket säger en del.

Fantastisk mat serverades därtill. Skaldjurssnittar, charkuterier, pasta med portvinsstekt oxfilé och sedan hjortdito med en potatiskaka. Desserten var mycket chokladig.

Fyra fem timmar tar en sådan här sittning. Vi var ett kompisgäng, men parallellt hade jag ett bord med kolleger, som jobbar på ett av våra kontor och som överraskat en medarbetare som pensioneras på onsdag med att bjuda henne på detta evenemang.

Vi i kompisgänget gick vidare till CG:s för att avrunda.

Fin kväll. Fina människor. Träffade Ulrika och Jocke, David och andra gamla bekanta. Goda viner. God mat. En fulländad kväll.




*****
Här hittar du fler vinmakar- och andra middagar på Tallkotten

lördag, april 26, 2014

Sitter och halvslumrar ...

.. över en kopp kaffe, i solen på altanen. Fåglarna sjunger. Taltrasten kom idag och björktrasten är vackrare utfärgad en någonsin. Så välsminkad att vi trodde det var en raritet, när den uppenbarade sig på en snöfläck bakom gärdesgården.

Men bland alla fågelläten hördes plötsligt en annan bekanting, som jag inte träffat på här i stugan ännu, men väl hemma i stan häromdagen.

 - Hoppsan, sa jag. Sädesärlan.
Och vi började spana runt huset.
 - Jo, den sitter på bastutaket, sa Benke.

Lyckades få en bild av den. Inte på bastutaket, men väl på tomtens enda kvarvarande snöfläck.
Välkommen!


*****

De mötte döden

 Vårt hus skördar ibland offer. Trots att fönstren ofta ligger under djup takfot, eller på altaner, så tror en del att de kan flyga rakt igenom. Rovfågelssilhuetter kanske skulle hjälpa, men jag tror inte det.
 
Idag träffade jag på en bergfinkhanne nedanför köksfönstret på baksidan, som trots att den var helt livlös lades i akutlådan. Man vet ju aldrig. Precis när han är installerad upptäcker vi en grönfinkhona, som gått samma öde tillmötes på andra sidan huset. Två på samma dag har vi aldrig upplevt. Det är överhuvudtaget länge sedan det hände att fåglar krockade med huset.
 
De fick ligga på samma vårdavdelning i någon timme. Det kan ofta göra susen. Dödstalen är mycket låga på den här akutmottagningen. Tvärtom räddar vi säkert 9 av 10.
 
Men här var livslågan släckt.
 
 
 
***** 

Vårbruket ...

.. idag, har bestått av urgrävning av varmkompostens andraårsproduktion. Fet och fin attläggas i rabatten. Punka på skottkärran innebär hink. Men det går bra det också.

Dessutom har en granne hjälpt oss byta en läckande utekran. Den frös sönder i vintras på grund av en slarvig rörmokare som missat att installera en backventil och som på hantverkares vis gjort sig oåtkomlig när något gått snett. Lovat och lovat.
- Jo, det där fixar jag i veckan.

Frågan är bara; vilken vecka? Det lär vi inte få svar på.

Tack för grannar.





*****


 

Jaså

Nyheterna idag på morgonen berättar bland annat om att det blivit dyrare att besikta sin bil sedan avregleringen. Det "privata" skulle göra allt såååå mycket bättre.

13% högre priser blev resultatet.

Och dyrast blev det i storstäderna.

Men, alltså .... Borde det inte vara där som konkurrensen är störst. Jo, och då borde väl priset vara lägst där. På småorter i landet är det bara den statliga Svensk bilprovning som står för servicen.

Handen på hjärtat.
Har vi billigare läkemedel nuförtiden?
Bättre skolor?
Tågtrafik?

*****

fredag, april 25, 2014

Skrajsna små män

Jag har en känsla av att rädda killar i alla åldrar

  • Går på fotboll mest för att starta bråk
  • Blir med i Motorcykelgäng
  • Dras till högerextremism
  • Är homofober
  • Heter Putin
Rädda människor är farliga människor. 
I klump.


*****

Genom brunvåren ...

.. mot stugan i skogen vid havet.
*****

torsdag, april 24, 2014

Mötte ...

.. herr Ärland med det ståtliga efternamnet Montacilla Alba Sädes när jag var på väg till jobbet idag. Han var just hemkommen från långsemestern i norra Afrika.

Vi hälsade artigt på varandra, innan vi drog vidare åt varsitt håll för dagens göromål.

*****
Läs mer om långresenären.

onsdag, april 23, 2014

Luleå 23 april kl 21.56

Nu börjar de ljusa kvällarna

Gamla Åhlens har förvandlats till utställningslokal med stora fönster ut mot Storgatan.
Kände Norrbottenskonstnären Erling Johansson huserar här och målar "live" på dagarna.

*****
Mer om Erling Johansson

måndag, april 21, 2014

Minnet av en påsk

Andra påsken i rad, med riktigt fint vårvinterväder. Mindre snö i år, förstås. Men samma blå himmel.

Bländande ljus

 


I skogen är det snöfritt
*****


Minnet av en doft (Rekonstruktion)

Det förlorade inlägget (Se föregående!) har jag nu försökt återskapa från mina hjärnvindlingar. De kommentarer som kom in i originalinlägget kommer att finnas inlagda ikväll.
----------- 

- Varför luktar det så gott här? Tindra, snart sex år, besöker oss för första gången i "medveten" ålder. Vi något mer ålderstigna förnimmer ingen väldoft. Ingen dålig lukt heller för den delen.

Härom veckan hörde jag om att det någonstans i Sverige planeras ett ljudmuseum. För bortglömda ljud. Kommer du ihåg det "tjattrande" internetmodemet, innan bredband blev mer eller mindre standard. Kommer någon under tjugo ihåg hur det lät när man använde sifferskiva på telefonen förr? Eller kvittret när TV-sändningarna avslutades för kvällen och myrornas krig tog vi. Numera stängs ju inga sändningar.

Doftminnet lär vara det starkaste vi har. Jag kommer ihåg att jag i ett inllägg för många år sedan berättade att jag när jag stod och bakade matbröd plötsligt i huvudet befann mig på en alldeles speciell punkt i en nedfart i Courchevel i Frankrike. Detta trots att inget annat i köksregionen där jag stod, kunde kopplas till skidåkning i alperna. Men intrycket från den där hågkomsten var så tydligt att jag närsomhelst skulle kunna placera mig på samma ställe i den där backen om jag bara reste dit. Kanske kommer även Tindra att någon gång känna den doft hon kände hos oss, i något helt annat sammanhang komma ihåg sitt besök hos oss.

Kanske börjar det bli läge för att jämsides med det där ljudmuséet inrätta ett doftdito också. För bortglömda dofter.

Jag har i så fall ett litet bassortiment att börja med:

  • Pappas idoga skoborstande. Det doftade gott av skokräm.
  • Doften av min första tuffa skinnjacka.
  • Stenciler - Du vet de där med blåaktig skrift som doftade lite spritaktigt.
  • Björnklister i plåtburk med ett litet rör för spateln i kanten på insidan av burken.
  • Nytjärade skidor, båtar eller bryggor.
  • .....
  • ...
Fyll gärna på!


*****

Borta

Inlägget "Minnet av en doft" som jag lade in igår och fick fina kommentarer på,  är spårlöst försvunnet.

Tack och lov finns kommentarerna lagrade på annat håll, så jag ska under dagen försöka "rekonstruera" själva inlägget.

Förstår för mitt liv inte hur det kunnat försvinna. Men det hände när jag skulle rensa i utkast-mappen, där inlägget verkligen inte fanns, och inte skulle finnas. Hur inlägget kunde raderas tillsammans med en massa ofärdiga inlägg begriper jag inte.

Återkommer i ärendet.


*****

Juste, schysst eller tjysst

Sch-ljudet är ett av de ljud som borde finnas i det ljudmuséum jag berättade om på bloggen igår.
Det är på väg att försvinna i svenskt tal. 

Det "tjoppas" med frenesi i "tjoppingcentra" över hela landet, nästan dygnet runt. I nyheterna talas om lavinkatastrofen i Nepal, där tolv "tjerpas" mött den vita döden. 

Till alla tjommar som glömt sch-ljudet; hur tänkte du göra med Schweiz? ...

Javisst'ja ... Sveitj.
Tänkte inte på det.

*****

söndag, april 20, 2014

Påskdag

Därute i solskenet har våfflorna snart tagit slut. Liksom hjortronen. Och grädden.

*****

lördag, april 19, 2014

En fluga ...

.. gör ingen sommar.

Eller hur det nu var.

*****

Inte läge . .

. . för däckbyte.

Än!

*****


Tävling

Gomorron!

Du kan ju gissa vilken ort som hade varmast i landet i morse klockan 06, enligt SMHI.

Den börjar på L och slutar på en finsk stads svenska namns fyra första bokstäver.

Jo, jag förstår att detta blir jättesvårt. Men här håller vi den intellektuella standarden väldigt hög.

Därför får du också en bonusfråga:

Vid 22-tiden igår kväll gick jag ut på vår balkong här på Rånlandet för att spana lite på vädret.

Rakt emot stugan kommer en drygt traststor fågel flygande målmedvetet med spikrak kurs. Precis när den passerar över vårt tak ger den ifrån sig ett kvirrande rent läte i en tonhöjd värdig en sopran. Så tidigt på våren har jag aldrig noterat den förr. Men det beror väl på värmen, förstås.

Vad var det för fågel?

Något att bita i innan du biter i frukostägget.

*****

fredag, april 18, 2014

Rekommenderas

Ett bra rött vin som passade bra till både den förrätt med enbärsgravade renfilén och den smakrika laxrätten med Västerbottenost som ikväll serverades på Rånlandet.

*****

Premiär och gammal sprit

Nu börjar terassäsongen, eller patioditon som vi brukar kalla den. Det ska ju vara fiiint nuförtiden. Och eftersom vi inte har någon loungegrupp får vi väl i alla fall fresta med en patio, ja till och med flera.

Dagens lunch serverades således på patio västra.

Gravad lax, sill, mandelpotatis och  gott bröd. Till det serverades öl.

Och snapsen från i julas räcker även över påsk.

Konst

Överst

Infryst diskborste. Installation av Bert Bodin. Värde 29 kronor.

Underst

Infryst diskborste. Installation av Lars Wilks ... eller var det Anna Odell.??? Pris 384000:-

*****

Vem fasen ...

.. har tuggat på kabeln?

*****

Långfredagsförmiddag

Det blir ingen skidåkning idag, konstaterar jag där jag sitter vid frukosten med utsikt över skogen. Snö finns, men barmarksfläckarna överäger denna påsk.

Radion står på. P4 för ovanlighetens skull. Peje Johansson brottas med främmande orter i Sverigeresan. Det har han hållit på med i fem år nu, får vi veta. Men jag måste säga att, trots det har han vääääldigt vaga begrepp om det som existerar norr om Emån. Den där kartboken som han i likhet med andra telefonprogram delar ut till förtjänstfulla inringare har han nog aldrig tittat i. Och han verkar inte ha den tillgänglig under sändningen heller.
Vuoggatjålme blir nästan oöverstigligt komplicerat. Lea-stadius har han heller aldrig hört talas om. (Det pratades om Karesuando och Læstadiusmuséet där.)

Ute skiner solen från blå himmel. När jag går ut på altanen hör jag bofinken i körer från omgivningen. Längst uppe  i en tall sitter en större hackspett och kraxtjattrar högljutt. Någon sång är det inte tal om. Deras kontaktläte är ju istället rytminstrumentets trummande. Gärna på något material som ger bra resonans. Plåt går bra.

Han syns inte. Men han sitter där.Högst upp i det mittersta trädet

Jag går in, och upp i sovrummet och bäddar. 

Kommer vidare med dagen.


*****

torsdag, april 17, 2014

Man får väl hoppas ...

.. att det inte finns några ryssar bosatta här på Rånlandet.

Jag menar ... Så att inte Putin plötsligt står utanför knuten och vill göra en rysk delstat av området.


*****

Packar upp ...

.. i stugan.  Gör kaffe och öppnar påskpresent från goda vänner.

Inte dumt.

*****

Halvdan halvdag

Skärtorsdagen är en sådan dag då kunderna plötsligt, mycket plötsligt, kommer på allt de har glömt att boka och beställa under veckan hittills.

Lägg därtill att vi bara har öppet till klockan 13. Då förstår du vad som händer.

Telefonerna går röda. Mejlboxen sprängs. Alla "bekymmer" lastas över på oss. Och sedan vill de ha svar direkt.

Nåja - Vi är vana, och fixar förstås allt innan det är dags att få ett glas Cava av chefen innan vi går hem för att fira påsk.

Det ska tydligen bli fint väder i påskdagarna.
Idag är det halvdant.
Grått och risk för regn.

*****

onsdag, april 16, 2014

Dymmelonsdag

Här kommer en repris.

Den skrev jag i  april 2008, men är ständigt aktuell. Något att tänka på denna Dymmelonsdag, då enligt traditionen tystnad och stillhet ska börja gälla inför påskhelgen.

Lite filosofi.

Varsågod!
-----

Tänk!

- Har du tänkt på att det är alldeles tyst?
- Tyst? Näe.
- Har du verkligen aldrig tänkt på det. Att det är tyst, alldeles tyst. Jämt!
- Vad surrar du om? Det låter ju hela tiden.
- Ja, det tycker du. Men egentligen finns inte ett ljud.
- Men nu har det ju snurrat till ordentligt för dig. Har du blivit knäpp?
- Inte mer än vanligt.
- Jo. Nåt allvarligt är det. Tyst! Vadå tyst?
- Jamen tänk efter nu....
- Jaha, ska man måsta tänka ... haha.
- Nämen lyssna.
- Okej.
- Jo. Så här är det ju... Ljud är tryckförändringar.
- Va?
- Ljud är tryckförändringar. Hör du dåligt?
- Jo, det är alldeles tyst här. Hahaha!
- Lustigkurre. Ljud är alltså vågor i luften. Luft som pressas och dras ut, eller hur man nu skall förklara det. Ljudvågor. Och där ute i luften är det liksom bara luft. Inga ljud.
- Men vad svamlar du om. Det är ju ljud hela tiden. Allt låter ju. Mer eller mindre.
- Javisst!
- Jamen då så. Då är det ju inte tyst.
- Jo.
- Nä!
- Jo. För ljudet bildas inte förrän det når din hjärna. Först där skapas ljudet. De där luftvågorna låter inget, när de är på väg från källan och till dig. Där utanför din tjockskalle är det helt tyst. Kusligt va? Vi går omkring i en helt ljudlös värld. Faktiskt.
- Nä, men är det verkligen så?
- Jopp! Så måste det vara. Men det är svårt att fatta. Alla ljud är bara luftvågor, som slår mot din trumhinnestrand, som då börjar vibrera och sända signaler in till innerörat. Sen tar hjärnan vid och tolkar det som ljud. Men inte förrän då.
- Ja, nu blev det ju kusligt. Inte har jag tänkt på det förut.
- Det skadar inte att tänka, då och då.
- Njae, i och för sig inte. Men nog verkar du lite skadad. Fast du har nog rätt.
- Klart jag har. Jag brukar ha rätt.
- Måste medges, måste medges.
...
- Du! En annan sak.
- Vadå?
- Jo, du förstår.... Ljus är ju också bara vågor. En annan sort, förstås, men ändå.
- Fast det låter inte.
- Nä, men om du jämför med det jag sa om ljudet och var det skapas, så.........Du, det är mörkt därute också.
Väldigt mörkt.
Egentligen.....


*****

Jag har ibland svårt ...

.. att se det roliga i seriestrippen NON SEQUITUR.

Men idag var den faktiskt riktigt kul.

*****

tisdag, april 15, 2014

Högt betyg åt Luleå - Bäst på kommunal service

Luleåborna är nöjda med sin stad. Det visar en utförd kvalitetsundersökning.
Kul för oss som bor här. Texten nedan är hämtad från NSD idag.

----

Luleå är en av fyra kommuner i Sverige där invånarna är mest nöjda med den kommunala servicen. Luleåborna rekommenderar andra att flytta till sin kommun.

Det är Svenskt kvalitetsindex som har intervjuat invånare i alla Sveriges 290 kommuner. De har fått svara på hur nöjda de är med den kommunala servicen och om de rekommenderar andra att flytta till sin kommun.

I Norrbotten är Luleåborna mest nöjda med servicen.

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke försöker jublande glad förklara det höga betyget:
– Vi har jobbat internt med bemötande, med att vara tillgängliga och komma i håg att vi finns till för medborgarna. Det blir en utmaning att fortsätta att ligga högt på betygslistan.

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke säger:
– Många Luleåbor är positiva och det sprider sig till fler och fler. Vi har också jobbat aktivt med attityder, med att skapa den bästa kommunen. Jag tänker på Pridefestivalen, hamnfestivalen där alla ska ha möjlighet att delta, det breda musiklivet och idrotten. Vi vill ha ett Luleå kommun där alla ska hitta något som de tycker är trevligt.

Svenskt kvalitetsindex presenterar betygen för den kommunala servicen på en skala mellan 0 och 100. Betyg över 75 betraktas som mycket bra – det fick bara Vellinge, Bjurholm, Luleå och Höganäs. Betyg under 60 betraktas som ett lågt betyg – det fick 98 kommuner i Sverige.
När det gäller att rekommendera sin kommun redovisas resultatet i andel invånare som angett att de kan tänka sig att rekommendera andra att flytta till kommunen.

------------------

Bra - Då går vi vidare, tycker jag. Idag delade jag Naturskyddsföreningens inlägg om en enkät som de gått ut med till alla kommuner. Det gäller miljöarbetet. Givetvis hoppas jag på att vi ska hamna högt i den ligan också.

Från Facebook



*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

söndag, april 13, 2014

Längtan

Hemma igen. En skidhelg utan skidåkning, känns det som. Ett stapplande halvt i blindo eftersom det var mulet och fullständigt konturlöst. Riksgränsen ligger till 100 procent ovan trädgränsen. Det ger fullständig så kallad "White out", eller flatljus, som är det svenska ordet.

Inga nivåskillnader syns, inga snövallar - inget! Man får åka på känn. Det gör att man spänner sig för att vara beredd på något som man inte vet vad det är. Och det är inte särskilt kul en hel dag.

Därför blev stunderna korta och minnena från åkningen få.

Men i övrigt har vi haft det skönt. Ätit gott och längtat till nästa gång.

Då!

*****

Hemresedagens svarta humor

lördag, april 12, 2014

Vi gav upp

Under elvafikat satt vi och kollade in hur blåsten tilltog utanför panoramafönstren.
- Ska vi åka hem till hotellet, eller ...
- Ja hur ska vi göra. Trist.
- Men ljusnar det inte lite nu ...?
- Mmm - kanske.

Sådär höll vi på ett tag, innan vi tog tjuren vid hornen och beslutade oss för att göra ett toppförsök till.

- Näe, sa jag när vi steg av toppliften i rykande snödrev. Det bästa vi kan göra nu är att åka över mot norska gränsen och ta norska sidan ner via Gränsleden och Skimastern.

Sagt och gjort. Fullständigt så kallat flatljus. Inga skuggor. Ingen möjlighet att avgöra vad som fanns i pisten mer än två meter nedanför skidspetsarna. Försiktigt, försiktigt tar vi oss ner med svängar som ingen skulle känna sig stolt över.

Vi gav alltså upp.
Sorgligt men sant.

Där fick man för att man investerade i nya solglasögon.

*****

Skitväder.

Då blir det tidig paus från backarna och för första gången i historien ett elvakaffe klockan elva.

*****

fredag, april 11, 2014

Trött ...

.. efter en skiddag som bjöd på blandat väder. Tyvärr dålig sikt vilket gör åkandet extra spännande. Man får liksom känna sig för i backarna och anpassa sig efter det. Synen är inget att lita på när alla konturer suddas ut.

Men jag kämpar på. Skönt i alla fall att vara ute i friska luften.

Vet man sedan att en god middag väntar så sörjer man inte det uteblivna vackervädret.

Ikväll började vi med en shiitakesoppa som var helt suverän i sin smak. Det åtföljdes av en torskrygg med grillad pilgrimsmussla och havtornstoner i såsen.

Avslutar med en hjortronparfait.

Liten slappning i lobbybare och sedan gonatt.

Det är ju en dag imorgon också.

Godmorgon

tisdag, april 08, 2014

Kvalitet säljer

Kanske har många börjat ledsna på de skräpkanaler som översvämmar TV-branschen.

Ett gott tecken rapporteras i SVT Nordnytt ikväll. Hör och häpna; 100 000 nya avgiftsbetalare har Radiotjänst räknat in under 2013.

Inte illa!

Och den som tror att kommersiell TV är gratis, bör nog låta hjärnvindlingarna slingra sig en gång till.

*****

söndag, april 06, 2014

Bara en bild




*****

Hur gör du

Afghanistan valde president igår. Alla rapporter hittills säger att det gick rätt till. Valdagen blev också lugn på de flesta håll.

Afghanerna är stola över sitt val. Det var inte givet att det överhuvudtaget skulle kunna genomföras på grund av religiösa fanatiker. Som så ofta ställer de till besvär och visar med all tydlighet vad irrläror kan ställa till med. Talibanerna höll sig lugna den här gången.

Valdeltagandet var 60%. Med tanke på omständigheterna, de överhängande hoten, är det ett fantastiskt resultat. De flesta struntade alltså i att de kunde bli utsatta för attentat. De ville ha ett demokratiskt val.

EU-valet 2009 samlade 46% av svenskarna. I ett lugnt land med lång demokratisk tradition.

46 % !!!

Vi borde skämmas.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Premiär

Fika i solskenet på patio syd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*****

ELO

Bara ett par stråktoner hann gå ut i etern innan jag sa
 - Åh vilken gammal bra låt.
Jag kände igen den direkt, där jag satt och mumsade i mig morgonmackan. Naturligtvis började jag nynna med. Uppskattat eller inte - det struntade jag i. Och texten satt där någonstans långt inne i huvudet.

Det är fascinerande hur man kan plocka fram ord som kopplas till toner, så enkelt.

 - Hur gammal är den, frågade Benke.
 - Tja .... den kom nog 1976, sa jag, utan att egentligen veta. Det där att tidsplacera är inte min starka sida. Jag "underdriver" oftast och brukar i många fall fördubbla, när någon frågar om hur länge sedan något inträffade.

Jag nynnade på ... eller sjöng med, snarare, till låtens slut. Och den avannonserades av Tomas Tengby.
 - Det här var Living thing, med Electric Light Orchestra. Från 1976.

Trettioåtta år gamla minnesmolekyler, eller vad det nu finns där inne i vindlingarna, väcktes till liv.

Lätt som en plätt.

*****

lördag, april 05, 2014

Vem kan man lita på

Lyssnar på utmärkta programmet Medierna i radions P1, som tar upp "konstigheter" i vår medievärld. Ofta väldigt pinsamt för tidningar och TV och främst för kvällspressen, som ofta har byxorna nere vid fotknölarna.

Idag tog de upp fallet med kvinnan som blev dömd för misshandel för att ha örfilat en man, som "nypt henne i rumpan".

Det tog förstås fyr i sociala medier. Feministerna rasade. Kvinnorna rasade. Ja alla rasade och kallade rätten och dess representanter för manschauvinister. Hot förekom tydligen också.

Nu hade rubriksättarna julafton. Och sanningen var förstås en annan, när Medierna börjar läsa domen. Kvinnan och mannen var tydligen släkt på avstånd. De låg sedan tidigare i fejd. Kvinnan var tidigare dömd. Hon hade kontaktförbud till mannen hon örfilade. Och om nypet i rumpan verkligen ägt rum, råder det delade meningar om.

Någon ånger eller rättelse i slaskpressen har inte synts till.

Och så var det kvinnan som tårtade Jimmy Åkesson i vintras. Hon fick fängelse. Tänk vad en välförtjänt tårtning kan leda till.

Men så var det inte heller, när man börjar läsa domen. Tårtning leder inte till fängelse. Kvinnan hade flera förseelser bakom sig. Olovlig körning och annat, som hon dömts för. Villkorligt. Men nu rann bägaren över.

Så var det med det.

När ska jag lära mig? För visst går jag på nitar av det där slaget också ibland.

Gör du?

*****

Jodå

Det blommar i snåren även i Norrbottens kustland.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*****

Helg innebär ...

.. som vanligt gråväder. Förstås. Och småblåsigt.

Här väntas frukost och en beställd hantverkare. Vi har en krånglande backventil i vattenledningssystemet.
- Jag kommer nån gång mellan nie och tie.

Jojo!

*****

fredag, april 04, 2014

Swakopmund ...

.. Milwaukee, Salt Lake city och Kuala Lumpur har jag besökt virtuellt idag. Det var några av de ställen mina kunder ville åka till idag.

Det gick dock rätt lugnt till och jag kunde packa ihop redan en kvart efter stängningsdags.

Stugan blir kvällens mål för mig. Härligt med ljusa kvällar. Snart står middagen på bordet. Besök från närmaste granne med kelsjuk vovve och prat om vägunderhåll och pensioner.

TV-soffan nästa för resten av kvällen. Det är lätt gjort

*****

Luleå 04 april kl 11.03

 Romska röster - En utställning från Upplandsmuséet. 

onsdag, april 02, 2014

Nya marker - men gamla

 - Men jösses vad dåligt dom spelar, säger jag.
 - De håller bara på och stämmer, sa Benke.

Jag är ingen operafantast. Visst - Jag gillar mycket musik. Olika musik. Pop, rock, jazz. Klassisk musik är också en favorit. Världsmusik lyssnar jag på varje vecka. Konstmusik, ibland.

Men opera har jag haft lite svårt för. Eller har.

Norrlandsoperan är på turné. Firar 40-årsjubileum med en konsert så kallade operapärlor. Stor symfoniorkester och solister hedrade Kulturens Hus ikväll. Vi var där. Bjudna av kunder, tillika grannar i huset. De har årsabonnemang, men donerade kvällens biljetter till oss på resebyrån, eftersom de själva är i USA. Jag fick biljetterna, eftersom jag ansågs vara den enda på bygget som kunde tänkas uppskatta opera. Vilket jag alltså inte gör oreserverat.

I pausen kunde vi njuta av den vackra ljusa kvällen
Men här handlade det om kända stycken. I alla fall för det mesta. Skickliga musiker och mycket duktiga solister. Det bjöds på Rossini, Beethoven, Verdi och Gershwin. Turandot, Bohème och Porgy and Bess.

 - Nu stämmer dom igen, sa jag.
 - Nä - Det här är ouvertyren ur Poet & Prophetess, en nyskriven opera, sa Benke.





Konferencier var Pia Johansson (Stockholms Stadsteater, På minuten m.m.), som på stand-up-maner höll ruljangsen igång. Kul och personligt.

Behållningen var stor. Det var skickligt, bra och roligt.

Men någon operafantast blir jag inte.

Än!

Men trevligt var det att ta ett glas vin i lobbyn på Clarion Sense efteråt.



*****
Uppdatering: NSD:s recensent var dock måttligt imponerad. Sönderpratat av Pia Johansson, tyckte han.  Och jag undrar om han överhuvudtaget var där till slutet. Nej - förmodligen var detta inte något för riktiga nördar. Det kanske var meningen att berätta lite om hur Norrlandsoperan kommit till i 70-talets proggvärld. Kanske blev några lite mer intresserade också, när "märkvärdighetsstämpeln" bleknade.

Tänk - Jag tror det var det som var meningen. 

Grattis till Ina

Men jag hade ju tänkt att du skulle vara lite mer exakt.

Visst var det en bild från Lofoten som visades häromdagen.

Bilden är tagen i Svolvaer, som ju är "huvudstad" i Lofoten, en härlig midsommarhelg för några år sedan.

*****

tisdag, april 01, 2014

Om du bara visste ...

.. vad som händer hos oss, när piloterna på ett av världens största flygbolag (Lufthansa) beslutar att strejka i tre dagar med kort varsel. 

Inte riktigt i samma division som askmoln från Isländska vulkaner. Men lite så. 3800 (!) flygningar inställda från och med imorgon. Världen runt. Och där har vi kunder. Kunder som ska hem, kunder som är på väg bort, kunder som ska komma hit. Det beräknas att cirka 450 000 resenärer berörs.

Ansvaret bollas fram och tillbaka. Ska vi, eller ska dom fixa .... Gäller det även dotterbolagens piloter ....
Varför får vi inga besked i bokningarna .....

Det är förstås kaos även hos flygbolagets egen personal och de är totalt överbelastade. Växeln hos dem brakar ihop. Vi hade i min grupp en medarbetare som satt i kö i ungefär 5 timmar. (Egentligen uppdelat på två personer.)

Och där sitter vi. Mellan kunden och all juridik om vad som gäller. Gör vi för mycket får vi stå för konsekvenserna (kostnaderna), och gör vi för lite, blir kunden lidande. Ibland vill flygbolaget ha allt ansvar och all koll, och i andra fall vill de (väldigt gärna) ha hjälp från oss att dona och greja så att kunden bli hjälpt. Vi måste oftast få någon form av sanktion, i varje enskilt fall.

En okul del av jobbet.

 - Would you like to make the reissue yourself, frågar den man som jag får kontakt med på South African Airlines, som för ett av mina fall hyrt in sig på den Lufthansaflygning där min kund finns. Flygbolag "delar" ibland på planet.
 - I would appreciate if you could do that, sa jag.
 - No problem, sa han. Just leave the booking for five minutes and retrieve it later. I suppose you have to arrange for the last leg to Luleå.

Hurra för South African.

*****