söndag, juli 31, 2011

Rånlandet 31 juli kl 23.03


Om en knapp timme är det augusti.

*****

Ibland blir det upptaget ...

.. redan innan man hunnit slå numret på mobilen. Som idag, när plötsligt den skygga Vinbärsfuksen övervann sin blyghet och frankt slog sig ner på oss. Som ny art i trakten prioriteras förstås dess besök. Och vi fick tillfälle att bekanta oss ordentligt. Trots att den ibland gjorde utflykter åt olika håll kom den tillbaka minst en fem, sex gånger och besökte olika kroppsdelar hos oss.

Inte oss emot.

Vinbärsfuksen är lätt att känna igen. Jag vet ingen annan dagfjäril som har så karaktäristisk vingsilhuett med sin "taggiga" form. Se bara på bilden där den sitter och kastar en "skräckfilmsskugga" värdig en vampyrfilm på min hand.

På latin heter den Polygonia c-album. Polygonia syftar väl på att den ser så "mångkantig" ut (privat teori), och c-album hänvisar till det lilla vita "c" som den har på vingundersidan.

Tack Vbf, för att vi fick göra bekantskapen.
Nu betraktas du som husdjur.




*****
Andra bloggar om: , , ,

Nej

Julis femte och sista söndag, tillika sista dag. Sommaren har varit gynnsam hittills, juli torr som fnöske och ständig risk för skogsbrand.

Den har gått fort, som det ofta gör när det är torrt. Mycket har blommat över redan. Ölandstoken och Ligularian (Sistnämnda en riktig Norrbottensväxt. Den blir extremt praktfull i dessa nordliga trakter, sägs det.) lyser dock med sina knallgula blommor. Token håller på till frosten kommer. Det tackar vi för.

Till min förskräckelse såg jag igår också att ljungen gått i blom. Det tycker jag också är väldigt tidigt.
- När ljungen blommar är sommaren över, sa Pamela Jaskowiak i radion för en stund sedan.
Ja, det var inte hon, utan hennes mamma, som sagt så.

Det finns de som påstår att sommaren tar slut, när semestern gör det. Då känner jag till en hel mängd somrar som övergått i höst för flera veckor sedan.

Själv har jag två veckor kvar av min ledighet. Och om vädret står oss bi som det gjort hittills, tänker jag nog ha sommar minst till mitten av augusti och förmodligen ytterligare en månad. En mogen, lite överblommad, bärmättad sommar.

Förresten har vi flera växter i vårt stenparti som rakt inte börjat visa några blommor ännu. De återstår, liksom höstgullriset i perennrabatten.

Men med ett litet stygn av saknad kändes i alla fall när jag igår kväll kröp ner under lakanen vid halv midnatt och var tvungen att tända sänglampan för att kunna läsa. Det var första gången sedan i maj. Lite skrämd smög jag då upp igen och gick ut på balkongen för att spana efter stjärnor på den knallklara natthimlen. Puh! Inga syntes.

Att augusti skulle innebära höst gäller nog bara för lätt svagsinta.

Jag vägrar.

*****
 




Stolt tvåmetersnorrbottensligularia

fredag, juli 29, 2011

Får jag presentera ...

.. fru Sorgmantel. Idag lite återhållsam med sin prakt och visar bara sin avigsida.

Men uppnäst som vanligt. Det är hon.

Återstår att få bilder på Amiralen, som bevärdigade oss med ett kort besök igår. Men allra mest vill jag få fatt på den skygga Vinbärsfuksen, som för första gången visat sig här. Den sistnämnda oerhört vaksam och skygg. Vi får se hur det blir med det.

*****
Andra bloggar om: ,

Rättelse

Igår hade jag en fundering om den långsamma effekt som medveten eller omedveten konsumtion av våldsskildringar har på oss.

Jag påstod att det inte finns någon forskning som visar att det är så.

Idag redovisas en rapport i SR:s Vetenskapsradion, som klart påvisar sambandet. Och nu är det upp till dig och till mig att vända utvecklingen.

Rätt ska vara rätt.

Jag tar tillbaka mitt påstående, och är glad att jag hade fel.

Fast rätt!

*****
Andra bloggar om: , ,

torsdag, juli 28, 2011

Ännu en ...


.. skön, varm, vindsvag och solig dag.

Lättjan var mitt valspråk.

En kajaktur över ljummet hav.

Paltmiddag.
*****

Långsam tillvänjning

I en intervju i morse uttryckte den i övrigt fantastiska Gro Harlem Brundtland sin förvåning över hur sådana dåd, som massakern i Norge kunde ske.

Hennes resonemang löd ungefär:
- Det är inget som jag känner igen skulle ha hänt för 25 år sedan. Skolskjutningar fanns heller icke då.


Jag är inte så förvånad som Gro.

För 25 år sedan var heller inte grova våldsfilmer "var mans egendom". Inte heller fanns det TV-, video-, dataspel vars enda tema är att ta livet av så många som möjligt på kortast möjliga tid. Och som aningslösa föräldrar köper till sina barn och förmodligen också spelar.

Men det är klart; "forskningen har aldrig lyckats se något samband".

Nej - Men logik och erfarenhet borde se!

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

onsdag, juli 27, 2011

Alltid en känsla ...

.. av frihet och äventyr.

*****

Minus

Att ge sig in i en ny mobiltelefons mysterier är både spännande och frustrerande. Särskilt när man som jag bytt från Nokia till Samsung och därmed olika tänkesätt.

Men jag vill ju att det ska fungera. Och det gör det. Det går snabbt att lägga sig till med nya handgrepp och vanor. Snabbt och effektivt svarar telefonen på mina begärelser. Jag kan ringa, svara, sms:a, mms:a och till och med surfa.

Appar har jag också skaffat. Till nyttiga funktioner som kan underlätta vardagen.

Lite kul också, förstås. Jag kan ju lätt och elegant lägga in inlägg (Lägger man in inlägg?) på Facebook. Eller FB, eller fejan, som vi insatta säger.

Men jag undrar om det inte är läge för en reklamation till Samsung. Jag upptäckte nämligen ett gravt misstag som de gjort i sin textbehandling. XT9 är det textigenkänningsprogram som innebär att telefonen "känner igen" vad man egentligen vill. Tror den!

I morse ville jag sprida lite glädje om den underbara sommarmorgon vi som vanligt vaknat till i den här delen av landet. Jag gillar i och för sig alla årstider. Det vet du som brukar läsa min blogg.

Men här sket det sig ordentligt, för att tala klarspråk.

Jag petade nogsamt in s-o-m-m-a-r-m-o-r-g-o-n och tänkte inte vidare på det. Innan jag skickade iväg det, slängde jag en blick på det jag skrivit.

Istället för min stämningsskapande och poetiska benämning på tillståndet för dagen, stod där istället ... "snömassorna".

*****
Andra bloggar om: , ,

tisdag, juli 26, 2011

Hurra - Gräsmatteservice billigt

Äntligen kommer jag att ha lösningen på ett av mina jätteproblem. Det är alltid kul att öppna datorn på morgonen och få positiva besked.

I mejllådan hamnar nämligen små meddelanden om de bloggkommentarer som läggs in, bara för att jag inte ska missa någon.

Idag kom frälsningen. I ett inlägg från den 31 mars 2007 (!!!) hade Cape Corral Lawnservice lagt in erbjudande om sina tjänster. Och vi har ju en "gräsmatta" som omfattar hela 37 kvadratmeter, så hjälpen kommer att vara väldigt angelägen för oss.

Nu kommer du inte att se skräpkommentaren i inlägget, för det har mitt automatiska filter redan tagit bort.

Men mejlet har jag kvar, om du vill ha kontaktuppgifterna till firman där borta i Florida. Ekonomin i den stora frihetens förlovade land är ju knackig för närvarande.

Vi behöver hjälpa dem.

Åtminstone som PR-konsulter.

*****

måndag, juli 25, 2011

Fälla träd och ...

.. tvätta mattor är härliga semestersysslor.

En groda hoppar upp och undrar vad som står på.

*****

söndag, juli 24, 2011

Snart dags

Det ser ut att bli rekordskörd av vårt landskapsbär i år.

Vi har hela vår vägkant full av rubiner.



*****
Andra bloggar om: , , ,

lördag, juli 23, 2011

Förlamad lördag

Det är svårt att skingra tankarna idag. De går ständigt i samma spår. Meningslöshetens.

Det är aldrig förlåtligt att döda en annan människa. Men det sker i vredesmod ibland. Däremot kan jag inte med mitt intellekt sätta mig in i hur en människa tänker, som inte bara dödar en, eller två, utan fortsätter tills 80-talet liv fallit för hans kulor. Nu ryktas om att det kanske finns fler, som hållit i vapen på Utöya. En ung man har arresterats förutom den person som redan sitter i förhör.

Hur blint kan raseriet bli?

Vad har han vunnit, mer än världens avsky.
Var det vad han tänkt sig.
Eller hjältestatus?

Konservativt kristen, med fundametalistiska högeridéer och vapenfetischism korsat med Frimurarnas hemliga-pojkklubbs-drömmar.

Det låter som ett bra recept för en mördarmaskin.

Har vi då vunnit något?
Kanske en större övertygelse om att det öppna samhället är idealet. Trots allt!

Synd bara, att det kostar så mycket.

*****
Andra bloggar om: , , , , , , ,

fredag, juli 22, 2011

Jag visste väl det

Hörde du gårdagens anka och därmed vidhängande pudel i ett par av de sena nyhetssändningarna.

Sveriges Radios ekoredaktion bad om ursäkt för en felaktig uppgift som de spred häromdagen, och som blev en medierundgång.

Det handlade om semestervanor.

Precis som jag tyckte, så var det. Den slutsats som radioinslaget kom till, var att forskningen visat att korta semestrar under året ger bättre återhämtning än en lång, sammanhängande ledighet. Jag bestred.

Och igår kom det; en rättelse, en ånger och en ursäkt.

Forskningsresultatet kunde inte fastställa att det ena var bättre än det andra. Det Ekot rapporterat var att forskarens personliga åsikt var att flera korta pauser är bättre än en lång.

Nu återstår att se om övriga media går ut med samma uppföljning.
Men det säljer nog inte.

*****
Andra bloggar om: , , , , , ,

torsdag, juli 21, 2011

Rånlandet 21juli klockan 22.42

 

Kvällen är stilla.
Från öarna hörs röster och skratt.

Ännu flyger morkullan på sitt patrullstreck.

Natten vill liksom inte bli av.

*****

Både smart och snygg

Så har jag då begåvats med ny telefon. Min gamla hade börjat bli lite skraltig. Skräckblandad förtjusning är väl den känsla jag får när jag närmar mig denna blänkande tingest. Samsung Galaxy SII GT-19100. Jag som alltid haft Nokia har plötsligt bytt stall. Nu ska det köras Samsung, med allt vad det innebär av annat tänkande än det jag är van vid.

Bäst i världen lär den också vara, enligt fackpressen. "Alla älskar den".

En liten bruksanvisning följer med. Liten till omfång och väldigt tunn.Texten är närmast mikroskopisk. Och här får man lära sig grunderna på bruksanvisningars vis. 
 - Stäng av telefonen där det är förbjudet (Hur ska jag hitta en sådan plats varje gång?)
 - Använd inte telefonen i miljöer som kan vara explosiva (Lovar!)
 - Extrema temperaturer kan göra att telefonen deformeras (Det är nästan så jag skulle vilja prova.)
 - Förvara inte telefonen på lutande ytor eller föremål. Om den ramlar ner, kan den skadas.
 - Reseadaptern bör vara nära uttaget när den används (Ja - den kan då inte vara längre bort än vad sladden räcker, tror jag.)

Och här kommer nog det viktigaste råden.
 - Använd inte telefonen till annat än vad den är avsedd för (Va!?? Kan den inte baka surdegsbröd?)
 - Bit eller sug inte på telefonen eller batteriet (Men varför har de då gjort den så söt?)

En spännande tid följer.



*****

Arbetslinjen spolad?

Tre kandidater har poppat upp och vill ta över efter Centerns Maud. De presenterades idag i P1:s Studio Ett. De tillfrågades var och en om sina egenskaper. Vad gör dem lämpliga att leda partiet?

Anna-Karin Hatt säger då ungefär så här:
- Jag har bland annat jobbat som VD i ett företag och vice VD i ett annat, och sagt upp folk....

Häpp!

*****
Andra bloggar om: , , , ,

Tjusigt

- Varsågod. Kaffe serveras på patio väst, ropar jag.

- Jaså här, säger gästen, och sätter sig.
- Ja, jag kanske skulle säga patio väst södra, för att skilja denna plats från patio väst norra.
- Ja hur ska man annars veta.

Vi har byggt en ny altan, som jag berättat om tidigare.

Det känns väldigt lyxigt. Tidigare hade vi blott en altan i sydläge, numera kallad patio syd.

Och sedan den öfre balkongen förstås.















Bilden visar patio syd, tagen från patio väst södra-syd.

*****

onsdag, juli 20, 2011

Nakenbild

I natt vaknade jag vid tvåtiden och tassade upp för att naturen pockade på. Den inre naturen alltså.

Att jag då råkade titta ut genom ytterdörren resulterade i att den yttre naturen också tog chansen.

Vad gör jag då?
- Jag måste ta en bild, tänker jag, och griper efter kameran som finns lämpligt till.
Så stiger jag ut på förstukvisten i samma dräkt som när jag såg dagens ljus.

Därute råder lugnet, stillheten, och jag tar mina bilder.

Plötsligt skränar en björktrast till bara några meter framför mig. Förmodligen var den chockad över min uppenbarelse. Och jag blev lika rädd.


Vi, trasten och jag, drabbades förmodligen av så kallad "dubbel nakenchock".

Jag är medveten om att jag här trampar på kvällspressens domäner. Sådant som den tar betalt för att skriva om och visa. Och som många är beredda att betala för.

Här får du det gratis!

Men vill du betala, så är du välkommen. Radiohjälpen för torkoffren i östra Afrika, Läkare utan gränser, Rädda barnen, eller kanske Naturskyddsföreningen behöver medel. Aftonbladet 365 gånger per år gånger säkert 10-12 kronor blir strax under 4000:-, som du kan avstå.


*****

tisdag, juli 19, 2011

Utan jobb - Igen!

För dryga fyrtio år sedan började jag min "karriär" inom resebyråbranschen. Jag har blivit den trogen sedan dess, med undantag av ett par år (2004-06). Att jobba i "branschen" betyder förstås att man är resebyråtjänsteman. Vad skulle man annars kallas.

Jobbet har varit oerhört brett och variationsrikt. Jag har varit privatresesäljare, och affärsresekonsult. Jag har jobbat integrerat i storföretag, jobbat med ekonomiprojekt på huvudkontor, byggt upp verksamheter och lagt ner verksamheter, anställt och sagt upp. (Nu börjar min inlägg att se ut som en känd luleåfigurs annonserande i lokala media.)

I minst 25 år, möjligen 30, har mitt yrke varit dödsdömt. I takt med datorutvecklingen har vi som slitit, levt under hot.
- Vi finns inte om några år.
- Det finns inget behov av oss.

Sedan har vi jobbat vidare, och vidare... och vidare. År efter år, decennium efter decennium.
Så gör vi fortfarande - Vi resebyråtjänstemän.

Men nu är det nog slut. För mig och alla mina kolleger.

Då ska det bli kul att se hur de där som ringer, eller kommer in till oss och har gjort bort sig på någon resesajt på nätet och vill att vi reder ut soppan åt dem (helst gratis), ser ut, när vi inte sitter där längre.

Då får jag väl jobba som spritutkörare till högavlönade med tjänstefolk, som ska ta emot leveransen hemma, medan slutkonsumenten snurrar jorden runt på egenhändigt hopknåpade tjänsteresor.

Men först ska jag jobba till pensionen, och låta andra ta över efter det.
Som resebyråtjänstemän.

*****
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Låst


Hämtar tidningen.

*****

måndag, juli 18, 2011

Vad har hänt ...

.. med humlorna i år? På försommaren tyckte jag att de var ovanligt få, och jag oroade mig för hur det skulle kunna bli några blåbär.

Nu, däremot är de som nu surrar omkring här väldigt små. Minihumlor.

Ungdomar, kanske.

Jag vet inte. Men jag vet att jag aldrig sett så små humlor tidigare. Och jag har erfarenhet. Mitt förhållande till humlor är gott. De är snälla och godmodiga och har bara en gång bränt mig. Då ska du veta att jag redan som 3-4-åring klappade humlor i mosters trädgård. Förhållandet till arten har således alltid varit gott.

Men som sagt.
Varför är de så små i år?

Den där blomman är ca 15 mm i diameter. Då förstår du hur liten humlan är.



*****
Andra bloggar om: , ,

Eftersom tiden går långsamt när ...

.. man har tråkigt, undrar jag hur jag bäst ska lägga upp mina fyra veckors ledighet.

Samtidigt lyssnar jag på P1 och ideligt rapporterande om att långa semestrar är sämre än flera korta. Forskarna får säga vad de vill, men jag tror dem inte. Har man ett socialt intensivt jobb, med ideliga kontakter med gud och hela världen (Gud är med bara för att uttrycket lyder sådär. Inget annat.) hundra gånger om dagen, så tar det en vecka att bara varva ner. Första veckan blir alltså en sorts karens. Med full lön, förstås. Det måste jag ta upp med min arbetsgivare. Vecka 1 på ledigheten ska alltså inte räknas in i semesterdagarna.

Sedan kan man börja koppla av på riktigt. Utan planer. Låta dagen komma och låta dagen gå, som det faller sig.

Ha riktigt tråkigt! Då går ju också tiden riktigt långsamt. Vem vet - Kanske man börjar längta till jobbet i slutet av den femte veckan (En karensvecka och fyra semesterveckor.).

Där kunde forskarna lägga in en ansträngning, tycker jag.

Nu ska jag lägga mig och läsa tidningen.
Det är inte alltid så kul.


*****
Mer om vad det pratas om.

Andra bloggar om: , , ,

söndag, juli 17, 2011

Dagens designpris ...

.. går till denna midjestyrda spindel, som pilade omkring i god fart på en av husets väggar. Så fort att det blev nästan omöjligt att få skärpa på den. En kompis till den hade lika bråttom att gömma sig i en springa.

Liten och vacker.
Bara cirka 7 mm från för till akter.

*****

Semester

Så har jag då tagit steget fullt ut och ägnar mig åt semester. Så radikalt att jag till och med lade mig raklång på en filt på vårt nybyggda däck. Nä, jag har inte vit t-shirt på mig. Det måste vara fel på kameran.


En halvtimme, stod jag ut. Och då hade jag också hunnit se mig omkring lite.


Där flög familjen Lindroth förbi på väg ut mot havet.



Åt andra hållet upptäckte jag ett hotande moln.

Semester.

*****

lördag, juli 16, 2011

Kvällens ...

.. middag blev en modifierad repris av något som jag hittade på i vintras.

Vi började på vår nya altan med en sommardrink:
  • 1 del Absolut Svea (Limited edition)
  • 1 del tranbärsjuice
  • 1 del ginger ale
Byggs över massor med is.

Jag hade tänkt mig en quinoasallad, men det blev en grönsallad med ärtskidor, ruccola, romansallad och tomatfiléer. Sprinklad med lime, salt och peppar.


Den grillade och sedan pepparotsgratinerade laxen med rostade sesamfrön serverades istället med belugalinser. Pumpakärnolja gjorde susen med dem.

En chardonnay (som jag egentligen är lite less på, men den här var rent elak)från Penfolds Koonunga Hill, passade bra till.

Desserten blev en tiramisu. Köpt.

Nu är vi mätta.

*****

torsdag, juli 14, 2011

Vi får väl se hur det blir med det
















Man vet ju hur hantverkare är.


Uppdatering: Kors i altanen. Det funkade. Nu är den klar.
*****

tisdag, juli 12, 2011

Har du någonsin benat ur en abborre ...

.. så känns det ungefär likadant när man får denna beställning i mejllådan.


Dear NEX,
I am scheduled to attend the 12th International Conference on Urban Drainage in Porto Alegre, Brazil, from Sep. 11 to 16, 2011. I would appreciate it if you could get my air ticket and hotel. I have reviewed the available low cost flights on the Internet (Expedia, Canada) and the attached pdf file shows good connections for me (Leaving Toronto Fri. Sep. 9, on United #3330 at 1925, arriving at Washington at 2052, leaving Washington on United 861 at 2232 for Sao Paulo, arriving at 0900, and leaving Sao Paulo at 1305 for Porto Alegre on United 7364 (operated by TAM), arriving at 1453, On Sep. 10. The return flight is United 7365 on Saturday, Sep. 17, at 1515 from Porto Alegre to Sao Paulo (arr. 1645), continuing on United 842, departing at 2110, arriving Chicago at 0530, and leaving Chicago at 0855 on United 3490, arriving at Toronto at 1128.
Please enter my Air Canada Aeroplan Number xxxxxxxxxxx (Level: Elite; AC is a partner of United, and this gives me some advantages with respect to booking; I would appreciate an isle seat somewhere upfront). I also need hotel, a convenient place which is still available is Eko Residence Hotel, Avenida Andre Da Rocha 131, Porto Alegre, checking in on Sep. 10, and checking out on Sep. 17, 2011. Accounting details: Project number: xxx xxxx, Purpose: Attending the 12th International Conference on Urban Drainage in Porto Alegre, Brazil, from Sep. 11 to 16, 2011.
Please confirm receipt of my mail. Thank you.
Regards,

Professor
NN


Och överst i mejlet ligger en lååååång inledning om vem han är, vem han rapporterar till (hans chef alltså), och ett kortfattat "CV" mer eller mindre.

Redan där är man rädd att man missat något väsentligt, som har betydelse för resten av mejlet.

I övrigt har jag idag haft förmånen att fixa folk till Tivat, Borlänge, Stockholm, Göteborg, London och Gent med flera ställen. Dessutom pratat med en kund som befann sig på en pråm på Nilen för att göra sprängningsarbeten och ville stanna längre än planerat, letat bagage i Helsingfors, jagat passuppgifter i Kanada, ja - det finns uppdrag så det räcker.

*****

Jag säger inte ...

.. att alla BMW-förare är idioter.

Men alla idioter kör BMW.

Definitivt!

*****

måndag, juli 11, 2011

Firarhelg

Det blev ett väldigt kalasande den gångna helgen. Så fort jag anlänt blev det sillunch med uppvaktning. Jag har ju fyllt år. Inget jämnt, men ändå. I samma veva passade vi på att fira B också, eftersom han fyllde just i fredags.


På lördag blev den största festen. Då var det G som var föremålet. 80 blev hon tidigare i veckan. Men då befann hon sig på Kefalonia och kunde inte firas ordentligt. Det var champagne och goda kakor på dagen hos "oss". Framåt kvällskvisten drog vi iväg till min värdinnas syster. Där skulle resten av festen äga rum.

Som en italiensk familjemiddag blev det. Alla var där. Klara 8 månader. Göte 82 år. Och allt däremellan. Det skrattades och sjöngs, spelades på sked, berättades historier genom kvällen, som var vackrare än vacker.

Givetvis skålade vi för D också. Han blir 22 imorgon.

Stort kramkalas framåt småtimmarna.
Sällskapet skingrades.
Mörkret föll.

Och månen steg upp.



*****

Igår tog vi ett beslut . . .

. . om vilka planer vi ska ha för våra gemensamma fyra semesterveckor. (Mina börjar på måndag.)

Beslutet löd: INGA

Sedan får vi se hur det blir.

*****

söndag, juli 10, 2011

Helgens designpris . . .

. . tilldelas denna osedvanligt färggranna blomfluga, som besökte ett middagsbord nära mig på fredagkvällen.

Närmare bestämning än "blomfluga" kommer jag inte. Det finns 340 arter i Sverige. Du får gärna försöka reda ut vilken det är.

(Klicka gärna på bilden)

Uppdatering: Nu har just denna fått ett namn också, nämligen Episyrphus balteatus. Skönt - Då slipper man tänka på det.

*****
Andra bloggar om: , , ,

fredag, juli 08, 2011

Frukost i Luleå . . .

. . och nu, sedan en bra stund, avslutad lunch i Sörmlandsskogarna.

Inte så tokigt.

torsdag, juli 07, 2011

Träning

Imorgon drar jag söderut. Jag är ledig. Det ska bli skönt.

Upp i lagom tid och iväg till en annan verklighet.

Det blir en förövning inför semestern, som i år är mycket efterlängtad efter en hård arbetsvinter. En vecka kvar att jobba.

Sedan är det dags.

*****

tisdag, juli 05, 2011

Kvällens designpris ...

.. går till den här lilla, halvcentimeter långa nattfjärilen, som snurrade omkring mig, när jag min vana trogen gick ut på tomten och borstade tänderna. Det är så skönt att göra det utomhus och samtidigt lyssna på en melankolisk trast, eller morkullans årpande.

Till slut satte sig fjärilen ner på en skvattramkvist. Blixtbild blev det. Mycket improviserat.

Men hade jag inte gjort det, så hade du inte fått se.

*****

En annan verklighet

Undrar hur de känner sig nu, så här efteråt, föräldrarna som mördade sin dotters pojkvän i Högsby för sex år sedan. Funderar de över hur det kunde gå så fel. Hur det var så besatta av ondska och hat, så styrda av gamla unkna seder, att de kunde hälla kokande olja i halsen på den unge mannen, skära av ett finger, hugga av huvudsvålen och slutligen sticka kniven i honom två gånger i hjärttrakten.

Funderar de nu över den annorlunda verklighet de har hamnat i. Idag dömda till 10 års fängelse och därefter utvisning på livstid ur landet. Sonen fri om knappt två år, men med utvisningshotet upphävt. Han utpekades först som ensam skyldig, men har sedan återtagit sitt erkännande.

Han har på sätt och vis förlorat sina föräldrar.
Föräldrarna sin son.
Och sin dotter. Som blev kär i den olycksalige pojken.

Två familjer krossade.
Den mördande och den mördades.

Finns någon ånger?

Och den så eftertraktade, den så kallade hedern...
Var den verkligen värd detta?

*****
Andra bloggar om: , , ,

måndag, juli 04, 2011

Måndagens glädjebesked

Äntligen! Nu har jag fått de 930885 euro, som jag så väl förtjänar. Då gäller det bara att följa instruktionerna i bifogade pdf-fil.

Du uppmanas att цppna bifogad pdf-fil, och kontakta din agent fцr ditt pris fond.

Med vдnliga hдlsningar,
hantering


PS. Det gjorde jag inte. Den enda fil jag öppnat idag hade bäst-före-datum 07juli.

*****

söndag, juli 03, 2011

Dagens designpris ...

.. tilldelas denna sympatiska insekt, en violett blåvinge (Plebejus optilete), som hälsade artigt i hand, slickade i sig lite salt mellan mina fingrar, kissade en skvätt och satte sig sedan att sola med utbredda vingar.

Lite tilltufsad i en vingkant. Förmodligen ett övervintrat exemplar.

Några minuter blev den kvar, men beslöt sedan att vingla vidare över nejden.



*****

En så'n där dag ...

.. när man inte gör nå'nting, blir man rätt trött, efter att ha dammsugit hela huset, torkat alla hyllor, tavelramar, dörrposter, teven, bäddat om i sängarna, opererat sig igen, diskat, trimmat kring stenpartiet, tvättat bilen invändigt, spolat den utvändigt, rensat stenpartiet från ogräs, vattnat jordgubbs"landet", gödslat rosenbuskarna, krattat, samlat ihop och komposterat, förberett altanbygget .... puh..!

*****

lördag, juli 02, 2011

Enkla middagstipset

Grillade kycklingfiléhalvor på förolämpad serrano (Hoppas inga spanjorer läser här.), serverad med sesamrostad mango och gräddkokt fänkål.

Det blev gott, vill jag lova.

*****

Så satte vi oss på ...

.. altanen hos Siv och Bengt för årets årsmöte i samfälligheterna. Lena valdes snabbt till årets årsmötesordförande.

Punkterna avverkades i snabb och effektiv takt, alla tjugotre, jag blev omvald som sekreterare och sen blev det kaffe med dopp.

Så kan också en lördagförmiddag se ut.

Väl hemma i stugan igen lyssnar jag lite förstrött på Henke Larsson, som knarrar fram sitt sommarprogram. Jag är väl inte särskilt fotbollsintresserad, men han spelar en del bra musik. Och jag njuter de ögonblick då Henke läser lusen av kvällstidningsproducenterna. Så bra! Så initierat! Så välbehövligt! Men tyvärr är det väl så att de utan empati och med låg intelligens förmodligen inte lär sig något av det ändå. Henke lär aldrig få något annat svar på sina retoriska frågor till slaskpressen än total oförstående fågelholksminer. (Felaktig benämning egentligen. Fågelholkar är nog rätt kloka i jämförelse.)

Nordostan sliter som vanligt på över fjärden. Vädret är helggrått men varmt. Jag står för middagen ikväll.

*****
Andra bloggar om: , , , , , ,

fredag, juli 01, 2011

Någon liten tanke ...

.. föds väl. Jag mopsade mig mot SVT angående titeln på den isländska TV-deckare som går torsdagar i SVT1. "Svartir englar" heter originalet.

Svar kom omgående. Snyggt jobbat av SVT, tycker jag.

Hej Bert
detta är det svar jag har fått från den ansvarige:"

Titeln "Black Angels" har funnits med i kontrakt och alla papper sedan 2007.

Man blir hemmablind när något ligger länge och väntar på sändning vilket detta gjort.
Tror att det också beror på att konversationen med Island oftast sker på engelska
och då har namnet också blivit på engelska.


Håller med om att det hade varit bättre med "Svarta Änglar", svensk titel."

Med vänlig hälsning, Gittan
Tittarservice

*****

Jag säger ingenting ...

.. så har jag ingenting sagt.

Man vill ju inte skryta.

*****
Andra bloggar om: , ,

Firardags

Välkommen till juli år 2011.

Den första dagen i den nya månaden, som minsann är lite märkvärdig. Den här julimånaden har nämligen fem fredagar, fem lördagar och fem söndagar. Då blir väl månaden längre också, eller hur?

Detta inträffar bara vart åttahundratjugotredje år. Så du får inte uppleva det igen. I alla fall inte i ditt nuvarande liv.

Så det kanske är värt att fira.

Det är ju fredag, om inte annat.

Uppdatering: Kollegerna kom på världens miss här på jobbet. Man skulle ju förstås ha tagit fyra veckors semester från och med idag. Då hade man ju fått fem! Eller hur funkar det?

*****