tisdag, november 12, 2024

Författarkväll

Agri Ismaïl, nominerad till Augustpriset för bästa skönlitterära bok i höst, besökte oss idag. Kontext är ett regelbundet kommande tillfälle här i stan, där författare intervjuas inför publik.

Det är mycket ovanligt att en debutroman, Hyper, blir nominerad, men den har blivit omtalad och ska vara bra enligt många. Själv har jag inte läst den.

Den handlar om en kurdisk familjs öden när de ger sig iväg från Irak för att finna en ny framtid. Det blir mycket flyttande runt om i världen. Familjen splittras också, och de olika familjemedlemmarna skapar nya liv i London, New York, Dubai ...

Boken pendlar mellan pessimism och optimism. Tråkigheter och humor.

Kanske en bok att fundera på.
 
 *****

måndag, november 11, 2024

Hursa? Vadå? Va?

Jag har nog inte riktigt fattat att jag har en hörselnedsättning. Visst har jag anat det, men egentligen inte brytt mig särskilt mycket. 

Ser du den diskreta slangen?
För ett år sedan, drygt, beslöt jag i alla fall att göra en test. Den resulterade i en remiss till att gå vidare. Det tog 13 månader, men idag var det dags. Kallad till Kalix sjukhus och en trevlig audionom där för någon månad sedan. Hon gjorde en bedömning och beslöt vad jag behövde. 

Idag fick jag för första gången (Nja - det har jag ju gjort en gång tidigare i livet, förstås.)känna på vad god hörsel betyder. Hon behövde bara plugga in de små 'högtalarna', och genast märkte jag skillnad.

Så nu sitter jag här och försöker lära mig finesserna. De är många. Jag kan t.ex. sköta hörandet via min mobiltelefon. Slå av lurarna. Koncentrera hörandet till personer och filtrera bort sorl eller ljud från människor runtomkring, med mera.

Tack för det, säger jag, och ska nu testa TV-ljud.

*****

söndag, november 10, 2024

I natt ...

.. har någon strött diamanter i terrängen.

Kan det vara resultat av gårdagens norrsken?

*****

lördag, november 09, 2024

Ibland ...

.. bjuder naturen på ljusshow bakom knuten.


*****

Mera höghöjdsjobb

Eftermiddagen både igår och idag ägnades delvis åt Temakrysset i Vi-tidningen. 

Den här gången handlade det högt svårighetsgraderade krysset om en luleåfödd och mycket framgångsrik kostnär. Nämligen Karin Mamma Andersson. 

Temakrysset är ofta väldigt lärorikt. Man får dels sätta sig in i temat, dels lära sig många nya ord och företeelser. Exempelvis Lao Tse. Kände du till honom?  Han var känd för att tycka att vägen var det viktiga. Jag fick Karin Boye-associationer.

Som sagt, lärorikt. Och fullständigt AI-fritt.


*****

Höghöjdsjobb

Vi har råkat ut för försök till intrång i stugan i skogen vid havet. Tack och lov har det inte gått så bra för missdådaren. Vi beslutade oss därför att sätta stopp för vidare försök.

Då dådet ägt rum på hög höjd, vilket i vårt fall betyder ovanför andra våningen, hade vi inte tillräcklig utrustning. Vår stege räcker inte till, varför jag fick ta kontakt med våra grannar, som för närvarande är i Spanien för att be om lov att få låna deras stege. Tur att det finns mess.
 - Kör på bara, meddelade ägaren.

Så det gjorde vi.

Svindlande höjder.
Jag är ytterst respektfull
inför höga stegar. Men med strikt disciplin att inte titta ner när jag steg för steg närmade mig takskägget, så lyckades det att spika för det hål som en hackspett hittat på att göra. 

På darriga ben stegade jag ner efter väl förättat värv. Glad att ha lyckats. 

Den enda som var sur var hackspetten, vilket han meddelade med ljudliga protester från ett träd i närheten.

*****

torsdag, november 07, 2024

Vad ska jag tro ...

.. om det här med besök
 från främmande världar.

Clas Svahns bok UFO brättar om mängder av fenomen och möten med 'främlingar', som människor över hela vårt land - ja, hela världen, vet att berätta om.

Kanske var det lite för detaljerat, lite för mycket information ibland på de tätskrivna sidorna. Det gick bra att skumma, eller till och med hoppa över en del stycken här och där.

Men intressant är det. Och en del händelser hålls hemliga av olika myndigheter. 
Varför?

*****

onsdag, november 06, 2024

Några reflektioner ...

.. angående det ödesdigra valet i USA.
 
Så vaknade vi till en ny verklighet i morse, även om jag hade mina aningar redan igår kväll. 

Men jag måste säga att USA har ett märkligt valsystem. Kanske är det därför som det är så förhållandevis få som överhuvudtaget tar sig till vallokalerna. Det räcker alltså inte att vara myndig för att man ska få lägga sin röst. Nej - man måste också registrera sig i förväg.

Sen har vi det där elektorssystemet, som jag egentligen inte förstår mig på. Men det är egentligen elektorerna som slutligen avgör. Såhär står det i Wikipedia:
I USA väljs inte presidenten direkt av folket. I presidentvalet röstar amerikanerna inte på en president, utan på elektorer, som i teorin får rösta på vem de vill, men som i praktiken avger löfte om att rösta på en viss kandidat. Teoretiskt kan således elektorerna rösta fram en annan president än vad valresultatet speglar om antalet s.k. "faithless electors" är tillräckligt stort för att påverka utfallet. Mellan 1796 och 2008 har elektorer vid 158 tillfällen röstat annorlunda än förväntat, vilket i inget av fallen påverkat utfallet.

Vad har de för kvalitet på opinionsmätningar i det där förment framstående landet? De opinionsmätningar som gjordes visade ju på helt andra och jämna resultat mellan de båda parterna. Men så blev det stor skillnad, när det kom till kritan.

Så nu har 71 miljoner röster (51%) avgjort valet. Så många, av USA:s 330 miljoner invånare har fått sin vilja igenom. Demokratiskt?

Anseendet för USA har alltid varit rätt lågt från min sida. 

Nu sjönk det ännu mer. 

 *****

tisdag, november 05, 2024

Bor man i ...

.. Luleå centrum, kan man knappt gå ut utan att hamna vid vatten. Om man nu inte koncentrerar sig på galleriorna i stan, förstås. 
 
För dig, som inte vet; Luleå centrum ligger på en halvö. Vatten norr om stan, liksom väster och söder om. Ja - egentligen finns det en fjärd öster om stan också, så jag bor nästan på en ö. 
 
Läget gör ju att det kan vara rätt blåsigt ibland. Men långt ifrån alltid. Igår var det kav lugnt. Och tro mig, det var det idag också. Tidigt i morse hade vi underkylt regn, vilket innebar att all lokaltrafik ställdes in i ett par timmar. Många kom förstås sent till sina jobb, men lokaltrafiken tog sitt ansvar. Underkylt regn är inget man struntar i.
 
Men det fixade sig, och eftermiddagen blev fin. Då tar man ju gärna en promenad. Och var hamnar man? Jo, vid vatten.
 
Sydvästra stadsfjärden. Egentligen Lule älvs mynning.

Vy mot söder. Där ligger Gråsjälören, som vi brukar traska till på vinterisen för att fika och äta våfflor.

*****

måndag, november 04, 2024

Har just sett ...

.. SVT:s USA-byrån - Stjäla val som mer eller mindre övertygade mig om att valet kommer att betyda kaos. 

Ingen i panelen verkade övertygade om något annat.

Det blir en hemsk dag imorgon, tror jag.

*****

Nej - inte jul ...

.. men ändå november. Då får man börja tända ljus och pynta lite, till glädje för de som går förbi ute på loftgången. Grannar, brevbärare, hemtjänstare.

Nu står där ett batteriljus och försöker imitera ett riktigt. Det kommer att tändas automatiskt när det skymmer, och slockna framåt midnatt, för så fungerar automatiken. 

Enbusken (-kvisten) plockade jag ute på vår tomt i stugan. Den kan man senare förse med små pumlor, eller något annat, passande den tid som är. 


*****

söndag, november 03, 2024

Nejdå ...

.. - jag är här. Tro inget annat. Men jag har lite inspirationsbrist för närvarande. Lite illusionsbrist också, kanske. Världsläget är ju inget att glädjas över. Ett pajasland i väster ska låtsas vara demokratiskt och välja en ny ledare.

Såhär såg det ut 2016:

Av USA:s 320 miljoner invånare, är 220 miljoner röstberättigade. Det är dock bara 146 miljoner som registrerat sig (!!!) för att rösta. Klockan 11.05 idag hade 116 miljoner röster (94% av avgivna röster) räknats. 58 460 000 för Trump och 58 199 000 för Clinton. Synnerligen jämnt, alltså.

58 miljoner människor bestämmer alltså över 320 miljoner amerikaner, och sätter en del av agendan för resten av världens 7 miljarder människor.
Demokratiskt?

Det var ett utdrag ur en post som jag skrev på bloggen då. Hur blir det i år?

Men en vacker stadsfjärd kan man väl alltid glädja sig år, förstås.

*****

lördag, november 02, 2024

fredag, november 01, 2024

Vinterkänning ...


.. under promenaden
i skogen vid havet som skymtar nedanför backen. Det är en grad under nollan. Vindstilla, och tilltagande molnighet. När vi kommer hem till stugan, har den första snön börjat falla.



*****