lördag, september 30, 2023

En blomsterkoll ...

.. såhär i slutet på säsongen för blommande växter. Jo, den här blommar nu. Det gör också gulsporre och renfana.

Men vad heter den här?

*****

fredag, september 29, 2023

Bara en bild

Det här vackra trädet har jag gått förbi många gånger, utan att 'upptäcka' det. Kanske är det dimman som döljer omgivningen och som framhäver trädet.

Eller har jag bara varit hemmablind?

*****

Så fullföljer vi ...

.. den uråldriga sedvänjan med att byta till mörka gardiner när det blir mörkare årstider.

 

Varför?

*****

torsdag, september 28, 2023

En vanlig torsdag ...

.. betyder gymträning på morgonen, lunch på stan, oftast med vänner, och sedan är vi 'lediga'. Så blev det alltså idag.

På eftermiddagen blev det långpromenad. Den så kallade Antikrundan men som officiellt heter Blodomloppet. Via Östermalm och runt Skurholmsfjärden. Antikrundan kallas den lite ironiskt bara för att det sägs att det bara är gamlingar som går där. Men det är förmodligen folk som aldrig går där som påstår det. För här promeneras, rastas hundar, motioneras, joggas, besöks utegym ... m.m., och tro mig det är inte någon pensionärsmajoritet som ses där.

Noterade att höstfågel nummer 1 börjar synas. Sidensvansar. Några få än så länge. Men det finns oherrans mycket rönnbär, så det lär väl bli invasion. Hoppas jag.

Det är en vacker tur. Särskilt en dag som denna, som råkar vara solig. Visserligen bakom dis, men ändå. Det är ju en sådan där varannandag, som den här sommaren präglats av. Igår gråväder, dimma, duggregn. I förrgår sol, i förförgår regn. Aprilväder rent ut sagt. Så då vet du hur prognosen ser ut för morgondagen.

Inte mycket att snacka om mer än att det varit det dödligaste dygnet i gangsterkretsar. Tre döda inom 12 timmar. Kraftig explosion utanför Uppsala. Hur ska allt detta sluta?

*****

onsdag, september 27, 2023

Vår dåliga standard

Svenska tåg är en sorglig historia. Standarden ofta usel, i alla fall på nattågen. Priserna för resa är skyhöga och helt otroliga ibland. Försökte själv boka biljett till Stockholm förra sommaren. En enkel biljett för två personer i sovvagn skulle ha kostat mer än 6000:- kronor. Det fick bli flyg.

En ledare i dagens DN är läsvärd. Det är Lisa Magnusson som resonerar kring resande både med flyg och tåg. Jag hänger med till 100 procent i hennes resonemang. Det komplicerade flygandet, med incheckningstider, säkerhetskontroller, dyr mat på flygplatserna, med mera. Och dessutom hamnar man oftast på en flygplats mitt ute i ingenstans, som kräver en ansenlig marktransport. Tåg, däremot, går från stadens centrum till stadens centrum. Inte släpper de ut några farliga substanser i miljön heller.

Men det krävs att staten tar itu med infrastrukturen kring tågen - vilket borde ha gjorts för decennier sedan.

Artikeln är kanske låst för ickeprenumeranter.

*****

tisdag, september 26, 2023

Vad ska man säga ...

.. om den här slätstrukna dagen? Inte mycket. 

Det är skillnad jämfört med de som drabbas av idioter som spränger hus och hem för oskyldiga människor. Varje dag händer det någonstans i landet. Varje morgon berättar nyhetssändningarna  'dagens bombrapport'. 

Risken finns att man snart bara rycker på axlarna åt fenomenet. Att man inte orkar ta in rapporterna.

Det skrämmer mig.

Jag kan bara bortse från eländet. Njuta av dagen, som framlevts med gymträning, god lunch på stan tillsammans med bibliotekschefen, veckohandling och skön promenad i sommarvädret. Jo, det har varit sommar idag. Ett mönster som jag tycker att hela den här årstiden har präglats av - en dag sommar och nästa dag höst, och nästa dag höst, och nästa dag höst .... - och en solig dag. Var är högtrycken?

Nåja - svamparna trivs i oändliga mängder på platser i stan där jag aldrig sett dem förr. Den lustiga fjälliga bläcksvampen ses på snart sagt varenda gräsplätt. Ätlig, visserligen. Men den får vara.


*****

måndag, september 25, 2023

På slaget åtta ...

.. rullar bilen in på gården i stan. Visserligen hade de förvarnat om detta, men mina fördomar (tydligen) om hantverkare gör ju gällande att man ibland väntar förgäves.

Men nu ringde två frejdiga jobbare på dörren mitt i vår frukost. De ville komma in och byta värmeelement i vårt badrum. En besiktning som gjordes i alla lägenheter för två år sedan, förvarnade om att det kunde bli dags.

Så det var bara att tacka och ta emot. Det tog tre kvart, så var det gjort. De pratsamma piteborna tackade för sig och gick iväg till nästa granne på tur, efter att ha kollat samtliga element i lägenheten.

Sådär'ja. Då var risken för överraskande vattenskada eliminerad.


*****

söndag, september 24, 2023

Jag tror ...

.. vi får bereda oss på
 en popcornfri vinter. Skörden ser ut att gå åt pipan. Att odla majs blir nog inte nån succé här. 

Men plantan har varit dekorativ hela sommaren.


Åkerbärslikör blir det nog i alla fall. 
Alltid något.

En över-dagen-tur till stugan. Mest för att titta till. Men när vi ändå är där, passar jag på att koppla in vintervattnet. Det gick väldigt smidigt.
Man vet ju aldrig. Kanske har pumpen dänere 70m under d beslutat lägga av. Den har ju legat i ide i fem månader  och kanske är svårväckt, eller ringrostig. 

Vi belönar oss med gofika på patio syd i solskenet innan det bär av hemåt igen.

Bär undan lite sommarmöbler från patio väst.

Hösten är här. 


*****

lördag, september 23, 2023

Expedition konst

På konsthallen i Kulturens hus hänger en utställning med flera (o)kända konstnärers verk ända till 05 november. Den kallas Expedition konst och visar bilder från arktiska trakter. 

Den mest kända är Lars Lerins verk, som den här gången skildrar Antarktis, dit han gjorde en expedition i slutet av 80-talet. Stora, vackra målningar. Sevärt!





 
Efteråt smakar det bra med kaffe och morotsrulltårta.
 
*****

Luleåhöst

En runda idag för att se hur hösten börjar ta över. Mustig färgskala överlag. Men termometern står på dryga 15 grader trots att solen gömmer sig. Och nattens hårda vindar har upphört.


Norra hamn

Vy mot Gültzauudden.


Kvitten?




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*****

Jag påbörjade ...

.. ju en ny bok igår. Kanske skulle jag säga något om den jag lade på hyllan också. Den med det isländsklingande namnet Nidamörkur i titeln.

För mig okänd författare. Och jag måste tyvärr säga att han nog får förbli okänd. Boken var seg och lite förvirrande. Var det menat så, så var den bra.

Men mig lyckades han inte engagera. Visst förstod jag att något skulle hända på slutet. Det gjorde det ju. I epilogen kastades man in i helt nya insikter.

Nej - ingen höjdare.

*****

fredag, september 22, 2023

Vad känner du ...

.. inför artificiell intelligen,
Ai? Det diskuteras  rätt mycket nuförtiden om det är en positiv eller negativ företeelse i vår tokiga värld. Hur långt kan det gå?

Därmed vill jag göra klart att min syn på Ai är av den avvaktande sorten. Jag finner det jag hör skrämmande. I alla fall för det mesta.

Vi får se om jag ändrar mig när jag nu börjar på en ny bok. Maskiner som jag, av Ian McEwan. Den handlar om robotar, eller åtminstone om en robots betydelse för ett par människor - ett triangeldrama. Ai utanför vår kontroll.

*****

torsdag, september 21, 2023

Ögonblick

 - Ja, nog syns det att du skulle behöva en hörapparat, sa sköterskan som gjorde hörseltestet på mig, när jag frågade hur det såg ut.

 - Hoppas det finns snygga, då, sa jag.

-----

- Men hej! Jag såg ju dig på konserten igår, sa reskamraten Birgitta, när vi möttes i utgången från Smedjan.
 - Konserten, sa jag och såg frågande ut.
 - Nej, förlåt. Det var ju på föreläsningen jag såg dig.
 - Jo, jag såg dig också, sa jag. Vad var det för konsert?
 - Det var Björn Afzeliusmusik. Jag saknar honom, sa hon.och klappade sig på hjärtat.
 - Det gör jag också, sa jag.
 
-----
 
 - Va? Är det Bert som kommer här? Det var längesedan.
 - Ja, minst 20 år, sa jag.
Vi möttes på gatan utanför huset, när jag var på väg hem från hörselmätningen och Smedjan.
 Det här var Åsa, som jag jobbat med under mitt specialuppdrag i Arvidsjaur 1993-99. Sedan dess har vi faktiskt inte setts. Här kom hon vandrandes med sin man, eller sambo, som jag heller aldrig träffat.
Det blev lite minnen och förhör om läget och så vidare. Men de var på väg till ett möte med bekanta, så vi kunde inte prata så länge.
 
-----
 
Det här kan hända i en stad av lagom storlek, inom en halvtimme. Jag gillar det. 

*****

Träning ...

.. på gymet. Lunch med kompis. Vilopaus. Besök på vårdcentralen senare i eftermiddag. Inget akut, men jag märker att jag hör sämre. Och min tinnitus har 'vuxit till sig' det senaste året. Kanske dags för hörapparat. Nu ska det testas.

Jag var ju på vårdcentralen igår också. Ville att en läkare skulle ta en titt på ett 'födelsemärke', ett brunt utbrott på min axel, som ökat i volym.

Fick möta en grekisk ung och glad fyr, som genast sa att "den där är inget att oroa sig för".
 - Men börjar det klia, eller vätska, då tar vi bort den.

Men så var det mitt lilla sår i pannan, som inte vill läka. Sårskorpa, eller ruga som vi säger, kommer och trillar bort. Och sedan börjar det om.

Den blev mer intressant. Fotograferad och inskickad till hudklinik, för bedömning. Svar väntas.

Så tillvaron är ju inte så händelselös som jag ibland tycker. 

*****

tisdag, september 19, 2023

Som igår ...

.. fast värre. Det vill säga - ännu en händelselös dag på det personliga planet. Ute världen, där Sverige ingår händer mycket som oroar. 


Men även vädret spelar in idag. Regn, regn och regn. Inte precis vad vi behöver. Se på kartan här intill. Det är SMHI:s bästa service, för den här bilden kan man lita på. Det är ingen prognos, om du inte använder den för att göra en egen. Den visar nämligen hur vädret är. På riktigt. Sedan kan du se hur det har varit några timmar tillbaka och kan alltså kolla hur molnen och regnen rör sig. Alltså kan du fixa en prognos som stämmer. 

Det där visar att det blir en innedag. Det får bli korsord, läsning och TV.

Jag brukar inte 'masstitta' på flera avsnitt av en serie. Har svårt att förstå vitsen. Men nu gjorde vi det. Två avsnitt av en ruggig serie, som vi missat på grund av bl.a. Irlandsresan, samt glömska. 

I hatets mitt. En engelsk gastkramande serie som handlar om en journalist, som kartlägger en högerextrem grupp. Han har själv tillhört organisationen för 20 år sedan, men gjort en helomvändning. Man sitter på helspänn mest hela tiden. Rekommenderas. Finns på SVT. Onsdagar kl 21.00, eller på SVT Play.

*****

måndag, september 18, 2023

Inte hände det ...

.. nå't idag att skriva om. Det blev en sådan dag som man kan låta passera i sin egen takt. 

Visst var jag på en liten promenad. Och visst var jag och handlade både på apoteket (Nej, inget i medicinväg. Apoteket får stå för det mesta av min skönhetsvård. Du har väl sett hur jag ser ut.) och på Coop.

Ja, det blev ju en fika på stan också. Träffade en av medresenärerna på Irlandsresan som hastigast. Hon var på väg att gå, när vi kom. 

Någon timme blev vi bara sittande där, med en kardemummabulle i magen, och glodde ut genom glasväggen. Se på gatulivet är avkopplande. Men vi ville lite mer, så vi beslöt gå på konsthallen, eftersom vi hade hört om en bra utställning där, som vi inte hunnit se. Lars Lerin var bland konstnärerna.

Men vi fick tji. Jag hade glömt att konsthallen är stängd måndagar. 

Så då gick vi hem - ja, B gjorde ett inköp på en herrekipering - och dagen fick fortsätta att förflyta i egen regi. Det blev så småningom middag och kvällskaffe till TV:n.

Det var det.


*****

söndag, september 17, 2023

Italienska viner ...


.. hamnade under lupp -
eller under läpp - ikväll, då septembers vinprovningsträff ägde rum i kvarteret.

Tre vita och två röda viner testades noga. Jag tänkte inte gå in på vilka sorter vi bjöds på. Men priserna var från 299:- till 109:- och det vi kunde konstatera var att dyrast inte var bäst. Oftast slutar våra tester med att alla tycker rätt lika, och att priset inte alltid är avgörande.

Lärorikt är det i vilket fall.

Och trevligt. Det blir mycket prat om resor, och ofta med anknytning till vinupplevelser. 

Men den här gången blev det förstås också många funderingar kring socialstyrelsens märkliga nya råd när det gäller alkoholhaltiga drycker. Ingen av oss begrep hur det var tänkt.

Nästa gång blir det sydafrikanskt.

*****
Uppdatering: Det vita vin vi tyckte bäst om var Winkl Sauvignon. Pris 189:-. 
På den röda sidan blev det Nerello Mascalese Nicosia, som hade plastflaska och drog associationerna mot Cypern p.g.a. namnet. Men det var sicilianskt. Pris: 129:- 
Valle Reale Vigneto di Popolo var också gott, men inte värt priset 299:-.

Det var ...

.. precis när
vi var klara att gå ut till bilen, för att åka hem till stan, som solen bröt igenom.

Nåväl. Vi har inte så mycket att välja på.

Vi har annat för oss i eftermiddag.  Terminsstart på allvar.


*****

fredag, september 15, 2023

Så var det dags ...

.. att börja fixa
vinterns tillgång till de nyttiga lingonen.

Det finns gott om dem. Bara att hämta, tycks det. Stora och fina är de också. Det är väl belöningen för dem mediokra sommaren vi haft.


*****

torsdag, september 14, 2023

Riktig höst

Den första dagen med riktig höstkänsla grydde idag. Lägsta tempen i natt var 4 grader. 

Men frost blev det alltså inte. Vi får se hur det utvecklar sig.

Blommar för fullt gör det dock.

*****

Lösningar

Lite fler funderingar kanske du får, när jag nu presenterar lösningarna på gårdagens klurigheter.

Men de är dyrköpta! Du får dem bara i slumpvis ordning. 

Alltså:
Sedan
Örebro
Kristall
Haparanda
Kallsup
Boden
Motala

Nu får du placera dem där det passar bäst. Och så får du gratulera dig själv, om du varit duktig.

*****

onsdag, september 13, 2023

Jubileum

Förutom Aktiva seniorer, som vi är med i (de som anordnade vår Irlandsresa), har vi också anslutit oss till NorrSen. Det ska utläsas som Norrbottens senioruniversitet. Idag var vi inbjudna till 10-årsjubiléet.

Riksspelmannen Svante Lindkvist underhöll med ett timslångt kåseri på temat 'Livet, döden, tiden, nuet kärlek'. Humor blev det gott om, men han tog förstås också tag i sin fiol och drog några låtar emellanåt. Mycket vardagsfilosofi. Tänkvärt och kul.

Sedan bjöds på snittar och bubbel i form av cider. Kaffe också, förstås. Vi träffade många bekanta, bland annat reskompisar från både Irland och Portugal, Benkes kolleger och kunder till mig fanns också i mixen. 

Under pausen blev det quiz. Knepig variant. Här nedan ser du två av frågorna, som du gärna får klura på. Klicka på bilderna om du vill ha dem större.





 

 

 

Han som var ordförande under föreningens bildande för 10 år sedan berättade och visade bilder från verksamheten, som en sista punkt innan dagen avslutades.  

Trivsam eftermiddag.

*****

Uppdatering: Lösning finns här.

måndag, september 11, 2023

Föreläsning

Ibland blir det fel - eller rätt. Benke skulle gå på en föreläsning idag. Det var vår "klubb" Aktiva seniorer, som bjöd in till Uppfostrande lärande. En historiker från universitetet; Curt Persson skulle hålla låda. Jag var väl lite ljum vad gäller intresset, men förstod att en pedagog som Benke ville lyssna. 

Det skulle dessutom vara information om kommande aktiviteter under hösten och våren, och det var jag mer intresserad av. Kaffe och bulle ingick ju också, förstås. 


Nu visade det sig att det blev helt fel - ja, i programbladet, alltså. Det skulle inte stå 'Uppfostrande lärande'. Ämnet hette istället 'Uppfostrade bärare'.  Det handlade om fjällvandrare i början av 1900-talet. Vandring på den tiden var ett överklassnöje. Föreläsningen handlade om kända företagare och styresmän som krävde att 'uppfostrade bärare' skulle ledsaga dem genom hela sträckan. De fick betalt per dygn. Kravet var att de skulle bära 17 kilo, plus egen utrustning. Även kvinnor anlitades. Det krävdes också att bärarna skulle vara väl uppfostrade.

Nu höll historikern på att färdigställa en dokumentärfilm om detta, och visade gamla fina bilder på vandrare och deras 'tjänare'.

Intressanta nyheter för mig. Här handlade det ju om för mig kända trakter. Fjällvandring har man ju fått vara med om sedan barndom och ungdom.

-----

Sedan gällde det ju kommande aktiviteter under höst och vår. Och nöjda gick vi hem efter att ha minglat med många ur vårt ressällskap i Irland, för att avsluta genom att anmäla vårt intresse för en vandringsresa i tre länder i maj nästa år.

*****

Det är när ...

.. jag upptäcker att 671 g Grevéost kostar nästan en hundralapp, som jag börjar fundera på vad man ska lägga på morgonmackan till téet i fortsättningen.

Kvittot chockar
*****


Under natten ...

.. har amazonliljan beslutat slå ut sin första klocka för säsongen.

Det är lite tidigt. Oktober brukar vara standard för blomning.

Men okej ...



*****

söndag, september 10, 2023

Härmed utser jag ...


.. år 2023 till Gulsporrens år.
Denna art har fullständigt tagit över vägkanter och oklippta gräsområden denna sommar här uppe i norr. 

Gällivareljus är det dialektala namnet på den. Har aldrig upplevt att den varit så allmänt förekommande förr.

*****

Kul tur ...

.. med kultur i stan denna helg. Sommarfint och trevligt. Vi strosar runt på stan, sätter oss och fikar på en uteservering. Där hade jag förväntat mig något musikinslag, men fick tji. Minns ett tillfälle för några år sedan där en för mig okänd förmåga spelade och sjöng alldeles fantastiskt ute på terrassen. 

Tog ett glas vin på en annan terrass. Café Nouveau vid Köpmantorget. Att bara sitta och glo är stor underhållning.

En sväng till Stadsparken gav oss dansuppvisning. Väldigt duktiga dansare svängde loss ordentligt på scenen. De inbjöd också till nybörjarkurs som börjar sin termin på tisdag. Vi tackade nej.





Försökte sedan få boka bord för middag lite senare på kvällen. Men det var tji där också. Fullbokat på de ställen vi tyckte var intressanta. Så det fick bli hämtpizza. Gott det också ibland. 

Nästa kulturevenemang blev bio. En dokumentär av en luleåkille, som vi är lite bekanta med. Jimmy Sundin gjorde i vintras en fjällfärd tillsammans med två kompisar. Syftet, eller målet var att bestiga 12 stycken 2000-meterstoppar på 18 dagar. Mycket spännande upplevelse, som de inte kunde fullfölja helt, eftersom vintervädret oftast var av det ogynnsamma slaget. Men de kämpade på. Vi fick vara med på färden och på eftersnacket för varje etapp. Lyckan över att vid något enstaka tillfälle få webbkontakt med sitt barn. Det var skratt och det var tårar. 12 toppar heter filmen. Kommer förmodligen i TV någon gång. Det brukar hans filmer göra.

Kvällen fortsätter. Vi passerar Stadsparken igen. Nu var det hårdrockskonsert som ekade i alla kvarter. Men det lät förvånansvärt bra, trots att jag inte är någon riktig hårdrocksfan. 

Vi skulle istället träda in i Kristallsalen på Stadshotellet. Där utlovade också musik av skilda slag hela kvällen. Vi slog oss ner vid ett litet mysigt hörnbord i den angränsande baren. Där fick vi överraskande sällskap av Mari, som vi rest tillsammans med i Cotsvold i England för ett antal år sedan. Snart anslöt även en man, som var flyktigt bekant med Mari. Trevlig han också. Det blev mycket prat och musiken hamnade lite i bakgrunden. 

Tilläggas bör att alla evenemang är det fri entré till.

Hemåt i sommarnatten, som nu hade dimmat till sig lite.


*****

fredag, september 08, 2023

Här nere ...


.. skogen går vi på en eftermiddagspromenad. Däruppe i himlen sitter några hundra japanresenärer, kanske med god mat, på väg från Helsingfors till Tokyo.


*****

Här jobbas...

.. med diverse saker
i solskenet.  Förberdelser för hösten, som förmodligen kommer i år också.

Vi bättrar på sydfasaden som blivit solblekt. Vissnade blomkruksarrangemang åker i komposten med mera, med mera.


Skön fredag.

*****

torsdag, september 07, 2023

Skönt att ...


.. ta en eftermiddagsfika
på patio syd. 

Totalt vindstilla. 18 grader och sol.

Att sedan få sträcka upp sig lite, när man får handhälsa på en amiral, skadar inte.

Amiralfjäril. Vanessa atalanta.

*****

onsdag, september 06, 2023

Möte

I den lilla staden Sneem i grevskapet Kerry träffade vi på den här herren, med sin get. Har aldrig sett en get med sådana ståtliga horn förr.

Gubben satt på den här muren varje dag i stort sett, sas det. Han pratade gärna med turister och andra som passerade. En keps låg vid sidan om lämplig att lägga ett bidrag i. 

Vi fick senare intygat att han inte samlade in pengar för personligt ändamål, utan för att donera till någon njurforskning. Hans fru gick bort i en njursjukdom för en tid sedan. 

Geten var godmodig och snäll. Den var också väldigt välskött, vilket också intygades via lokalbefolkningen.Verkade tycka om att bli klappad. 

Jag pratade lite med mannen. Han berättade att hans vän var nio år gammal.

Trevligt möte.

*****

Jaha ...

.. hur ska man planera den kommande helgen? För 17:e året anordnas Kulturnatten i stan på lördag. Varje offentlig vrå fylls med olika kulturyttringar. Konst, film, musik, teater under en stor del av dygnet. Det finns så mycket att välja, att man blir totalförvirrad.

Vi får se, hur vi gör.


*****

tisdag, september 05, 2023

Vad tänkte jag ...

.. om Irland innan jag reste dit? Det var alltså mitt första besök på ön. Och jag måste medge att mina kunskaper har ökat. Det är väl också en del av meningen med att resa.

Kanske hade jag en bild som bara visade pittoreska stadsmiljöer, vackra vyer och massor med får. Jag får väl erkänna att mycket av det där fanns. Fem miljoner invånare bor här på en yta som skulle fylla två tredjedelar av Norrbottens län. Då talar jag bara om republiken Eire. Lägger jag till resten av ön, dvs Nordirland, så saknas bara 14000 km² för att fylla ut hela vårt län.
 
Nyaste bron i stan.
Dublinområdet huserar
en stor del av befolkningen. Av de fem miljonerna irländare bor tre miljoner i och nära huvudstaden. Här finns förstås det mesta som en storstad brukar innefatta. Det finns många historiska byggnader, men även skyskrapor - nåja, av modest höjd. Men modernt och gammalt är blandat i stadsbilden. Floden Liffey är en extra krydda, där den flyter fram i stilla mak. Broarna över den visar vilken period var och en är byggd. Från snirkelsnirkel till hypermodern.
 
Människorna såg ut som hemma i Luleå. Samma klädstilar. Samma etniska mix. Eftersom vädret var lite höstlikt (Temperaturen var högre hemma i Luleå under den där veckan.) såg man dunjacksklädda män likväl som kvinnor i parkas med huva. Och sedan kom folk i shorts och linne i nästa kvarter. Precis som hemma, alltså. Vi hade ju tur med vädret, som höll sig från att regna på dagarna. Det hände väl en gång att blötan kom, och någon eller några nätter läckte också. Klar sol var det inte många stunder av. 

Vy från Guinnessbryggeriets takbar.

 
Kossor på väg till mjölkning?
Övriga delar av landet
består huvudsakligen av gröna odlingar, förutom i söder där bergstrakterna visar mer hedlandskap. Vackert är det i vilket fall. Men det där med får fick jag äta upp. Här vimlade det istället av kor. Svartvit ras. I massor. Det kunde gå hundratals och beta på ett område. Får såg man sällan. Jordbruk är en stor inkomstkälla för landet. Men sedan har IT-sektorn vuxit sig stor. Här finns stora dataföretag, supportcentraler, och liknande företag. Google och Facebook är också etablerade här. Bolagsskatterna är låga vilket lockar utländska aktörer. 

Det jag också förvånades över var att landsbygden på många ställen hade nya fina villor längs vägarna. Jag undrade var människorna var, för jag såg inte till dem. Jag undrade också var alla människor som bodde i dessa hus jobbade, hur tog de sig till jobbet. Vägarna var smala och trafiken rätt krånglig emellanåt. Tomterna där husen fanns bestod av en cementerad plan, framför entrén till huset. Husen oftast vita stenhus. Ibland snygga blomsteruppsättningar. Ibland helt sterilt. Och grannen hade det likadant. Det blev ibland lite enahanda. Pittoreskt - nej, det var det bara i småstäderna. 

Men landet verkar välmående, vilket är väl unt med tanke på den historia det har. I många tider utsatt från skottar, vikingar, fransmän, engelsmän, som försökt ta kontroll. Men kelterna fann sig inte i det. Historien är krigisk och våldsam i många stycken. Men nu är det lugnt, som jämförelse. 

Ja, det finns mycket att berätta. Men jag nöjer mig med detta. Du får åka dit själv och kolla.

Där ute i diset syns Aranöarna. Kända för sin textilkonst. Bilden tagen från Cliffs of Moher.

 *****

söndag, september 03, 2023

Nog tycker jag ...

.. att den här sommaren är en skam för sitt skrå. Fort har den gått. Visst har vi haft vissa sköna stunder, men helheten blir under medelmåttig. 

Blåst, regn, ostadigt, opålitligt, högtrycksbrist. 

I förmiddags räknade jag ihop augusti månads nederbörd. 83 mm. Det är ju rätt blygsamt om man jämför med de mängder som kommit i vissa delar av sydliga Sverige. Men det är betydligt mer än det brukar vara. För fyra år sedan hade vi 12 mm i augusti. 

Men det som oroar mig mest är andra märkligheter i omgivningarna, dvs vår stugtomt. Många fågelarter har helt enkelt uteblivit. Inte en enda rödhake. Ett mycket litet fåtal rödvingetrastar. En enda koltrast. Trastarna brukar i mängd gå runt på våra gräsmattor och söka föda dag efter dag efter dag. I år ... en eller två, tre gånger, bara. 

Inte heller har vi haft mygg vilket har gällt för hela länet. Vad beror det på. Enligt uppgift kan fågelbristen inte bero på myggbrist (mat) heller. Mygg är inte någon basföda för våra insektsätande fåglar. Å andra sidan har det inte gått åt några myggmedel. Inte av någon sort. Mygghelvetet Norrland kan du glömma.

En annan brist är fjärilar. Visst har jag noterat några arter. Sorgmantel, citronfjäril, påfågelöga, makaon, nässelfjäril, vinbärsfuks ... men i få exemplar och bara vid något tillfälle. Vinbärsfuksen undantagen. Den var flitig under slutet på augusti. Amiralfjärilen har jag också saknat, vilket jag pratade om vid elvafikat idag. Döm om min förvåning då den plötsligt och kusligt uppenbarade sig i en av våra blomkrukor på altanen, när jag dukade av. När man talar om trollen ... Kanske jag skulle ha gjort det lite mer.

Nattfjärilar och flyn har också varit mycket sparsamma. På vår bro brukar jag kunna botanisera bland många individer som dragits till vår brolampa under natten. Då har jag bara kunnat gå ut och studera dem på morgonen, då de suttit kvar i väntan på nästa natt. Oftast har det varit helt tomt. I fjol var det rätt ofta 15-20 stycken, varje morgon.

Jag ser det som oroande. Ett tecken på att någonting är på gång. Klimatförändringar, eller ...?


*****

Regnet ...

.. det bara öser ner.



*****

lördag, september 02, 2023

Arbetsdag

Dags att fixa till omgivningen.
Den årliga arbetsdagen i samfälligheten ute vid stugan, startade klockan 10. Tretton personer mötte upp och fick sina uppgifter tilldelade. Det handlar mycket om röjning av vägkanter, slyområden ska glesas, vattenverket ses över, m.m.

Lunch hos en av oss, smakar bra.

Efter någon timmes prat och surr fortsatte jobbet. 

Vid halvtretiden pajade min röjsåg av oförklarlig anledning. Det var bara att ge upp. Men skiftet skulle enligt plan avslutas klockan tre, så det gjorde inte så mycket.

Tack för i år.

Vissa fynd görs i buskaget.

*****