måndag, maj 16, 2022

Jag tror ...

.. att Sverige och Finland gör rätt. Även om jag varit tveksam. Tänker på USA:s stora roll i NATO, och vad som skulle kunna hända om DDT blir president igen 2024. Vill vi bli en lydstat? Mer än den vi redan är.

Tveksam?
Det sägs att vi kan ställa villkor för hur mycket inblandade vi blir. Vad vi tvingas acceptera, eller kan tacka nej till. Det är ju förhållandet i Norge och Danmark, till exempel. Låt oss hoppas att den möjligheten kommer att kvarstå. 

Vad jag tycker är bra, är att Putten i Rysland får en knäpp på näsan. Att han inser att vi gör som vi vill. Det ska inte han lägga sig i. Och märkligt nog gjorde han tidigare idag ett uttalande som var väldigt milt, för att komma från honom. Han menade att Sverige och Finland inte innebär något hot mot Ryssland, även om vi är med i NATO, och därför inte kommer att råka ut för några repressalier från hans sida. Tro det eller ej. Men vi får passa oss för att "installera" militär infrastruktur. 

Visst har vårt beslut kommit väldigt snabbt. Men jag tror att vi vinner mer på det än en lång process, som kanske tar år, innan vi bestämmer oss. 

Rysland bryr sig nog inte på något annat sätt ändå. Det landet kommer även fortsättningsvis att vara rysligt.


*****

När man tittar ut ...

.. mot fjärden tror man det är höst. Kulingvarning utfärdad. Nog tycker jag att det händer oftare och oftare nuförtiden.

Luften är stressad.


*****

söndag, maj 15, 2022

På gränsen ...

.. till vansinne var vi i några timmar idag. Vi skulle nämligen bygga nytt växthus. Maken till krångel har jag sällan upplevt. Den s.k. handledningen undermålig. Hopmonteringen av stommen fick i vissa fall göras om bara för att vi satt någon liten detalj åt fel håll. Små små skruvar och muttrar skulle pillas in och dras åt i skrymslen där man inte kom åt. 

Men till slut så stod det på plats.

Då blev det till att sätta potatis. Och svedjebränna några områden och slänter. Reparera gärs'gårn. Efterdragit däckbultarna på sommardäcken. Med mera. Med mera.

Lättja kunde inte skönjas.

*****

lördag, maj 14, 2022

Jobb

Förmiddagen ägnas åt "trädgårdsarbete". Inte för att vi har någon trädgård, men tomtarbete kan lätt förväxlas med något som vår vän jultomten ägnar sig åt.

Det blir rensning av perennrabatt, där det växer för fullt. Det krattas här och där. Syrenen får skatta några kvistar som är ivägen. 

Allt till ackompanjemang av blommande krokus, och de vackra, vemodiga ropen från storlom ute på fjärden. 

*****

fredag, maj 13, 2022

Kvällen bjöd ...

.. på ännu ett besök. En hare som var halvt omklädd i sommarplagg. Snygga öron, måste jag säga. 

En kompis lite lägre bort på tomten var helt vit. Inte bra, egentligen. Men vi har ju inte så många rovdjur i trakten. Det största hotet mot en vinterklädd hare i snöfritt område kanske är havsörnen. 

Foto genom oputsat fönster.
*****

När vi ...

... på eftermiddagen anländer till stugan i skogen vid havet, möts vi av vårens första citronfjäril. En art som numera syns varje år här, men var mycket, mycket  sällsynt för bara tio-tolv år sedan. 

Och inte nog med det. Den svartvita flugsnapparen bröstade upp sig på en tallkvist nära altanen. Den anlände exakt samma datum förra året, 13 maj. Bara den nu inte vräker blåmesarna från sin holk.

Hm...?


*****

Sandaler på

Idag blev det dags att byta till sommardäck. 
 - Sent, tycker du?
Ja, det är lite senare än vanligt. Men vi var ju och körde i andra delar av vårt vidsträckta län förra veckan. Och där behövdes vinterdäcken, minsann.

Men nu är det sommartider. Förhoppningsvis. 

*****

Inte fasen ...

.. är det väl någon som åker och tvättar bilen klockan 10 en fredagsförmiddag!?

Jo - vi var fjärde i kö.

*****

torsdag, maj 12, 2022

Så kom då dagen ...

.. jag fruktat en tid. Dags för klippning. Ny frisör. Hur ska det gå, hur ska det gå. Jag har ju haft samma klippare sedan någon gång på 70-talet. Siw. Avbrott endast under två år då jag jobbade i Stockholm och fick företräde hos en av kändisfrisörerna där. Det var en experimentell tid, vad gäller hår.

Nu steg jag in i Luleåsalongen. "Det är hit man går" står det på skylten utanför. Dessutom ligger den bara 150 m hemifrån, så blir det bra, så blir det bra!

En kille tar emot och hälsar välkommen. Han tar hand om mig direkt. Trevlig, pratsam och snabb. Han frågade lite om hur jag vill ha det. 
 - Kortare, sa jag.
 - Ska jag klippa maskin, eller sax, frågade han på bruten svenska.
 - Sax om det går bra.
 - Det går finfint.
 
Alldeles för städat. Än så länge.
Han hade bara jobbat i den här salongen en vecka. Hade flyttat till stan nyligen. Tyckte att Luleå var trevligare än Piteå, där han jobbat tidigare. Nio år i branschen.
 
Och så satte han igång. Raskt! På 25 minuter var det klart. 
 
Han tänkte nog på min ålder och kammade mina "lockar" väldigt släta och jämna. 
 - Ja, ja, tänkte jag. Jag får väl rufsa till det när jag kommer hem. 
 
Men jag blev nog nöjd när jag hade busat till det lite. Det blir säkert bra. Han får fler chanser.  

*****

Tala om för mig

Lunch på Savoy idag. Det blir så då och då. Dagens rätt. Vällagat. Och en jättegod rabarbersmulpaj till kaffet.

Salladsbuffé förstås. Den var god och innehöll förutom fräscha grönsaker, mozarella. Jag har inget emot den "osten". Många ääälskar den, och öser lovord.
Men tala om för mig: Vad smakar mozarella?
Jag kan inte berätta. För jag vet inte. Mitt svar blir alltså: Absolut ingenting.
Har aldrig gjort.

Huvudrätten var "Sesampanerade laxbiffar
med citrusponzu och kokosris".  

Och chili, skulle jag vilja tillägga. Mycket chili. Man fick stundtals andningsbesvär och vallningar där man satt. Åtminstone tills man vant sig. När smaklökarna brunnit färdigt smakade det fisk.

Tala om för mig: Varför ska många rätter döljas i eld?

*****

tisdag, maj 10, 2022

Uppdrag

Tillhör man Vattengruppen så är det bara att ställa upp. Sommarvattenanläggningen på Rånlandet skulle äntligen få träda i kraft. Lite senare än vanligt på grund av en kylslagen vår. (Det har hänt att vi kunnat öppna redan i mitten av april.)
För 10 dagar sedan låg 40 cm snö här. Det går undan.

En vinter kan ställa till det med frusna ledningar, anslutningar och kranar. Men sköter alla sig när anläggningen stängs på hösten, så bör det inte vara några problem på våren.

Själva har vi ju inga problem, eftersom vi har eget vatten. Men alla stugor är inte så lyxiga. Det är dem vi i vattengruppen hjälper.

Och allt gick finfint. "Sommaren" är här.
 

 

*****


Var skulle du hänga ...

.. en tavla som du köpt för 2 miljarder kronor? En älg i motljus, kanske. Grindslanten? Eller ett porträtt av Marilyn Monroe?

Någon har nämligen gjort det - köpt en tavla av Andy Warhol. Den föreställer Marilyn, och den kostade denna astronomiska summa.

Jag menar - vad ska man ha den till? Kapitalplacering? Eller bara för att den är "snygg"

Kapitalplacering måste gå bort. Om man någon gång behöver sälja den, är då någon beredd att köpa den för 2 000 000 010 kronor? Inte heller tror jag att någon skulle våga stjäla den. Den kan ju knappast säljas vidare. Kanske på rea. Halva priset?

Frågor, frågor, frågor - för jag vill gärna ha svar. 


*****

måndag, maj 09, 2022

Kvällskiftet ...

.. avklarat med bravur. Vi var väl ett femtontal grannar som mötte upp nere i underjorden och städade. 

Det blir inte bara jobb. Det blir lika mycket socialt. Det pratas, frågas och berättas.
 - Vem är det som håller på och spikar hela dagarna. De måste ha slagit in minst 500 spikar nu?
En av de yngre killarna i huset undrar om jag vet. Han sover på dagen, när han har nattskift, så jag förstår dilemmat.
Jag kunde inte svara eftersom jag egentligen hade samma undran, men snart fick jag svaret. Den skyldige dök nämligen upp och råkade fråga mig om det hördes mycket.
 - Jaha - är det du?
 - Jo, jag bygger om badrummet.

Efteråt kunde jag berätta för den "drabbade", men kunde också lugna honom. Det skulle vara klart om inte alltför lång tid.

Snart var vi klara. Allt snyggt och prydligt. Nästa städning i höst.

*****

Måndagsjobb

Oj! Idag blir det som förr. Måndag - övertid. 

Här ska skrivas protokoll från gårdagens möte.

Här ska skrivas "inför-information" om årsmöte. Kandidatur till styrelsejobb m.m, som ska mejlas till alla husägare.

Här ska skrivas verksamhetsberättelser för två samfälligheter.

Här ska ... ja, det var väl det.

Nej'visst'nej ... Det är ju garagestädning i bostadsrättsföreningen också. Ikväll.

Puh ...!

*****

söndag, maj 08, 2022

Debut

Jag har just avslutat mitt livs första Teams-möte. Det gick ju förhållandevis bra, måste jag säga. Men nog är det en nödlösning.

Den här gången var det styrelsen i samfälligheten ute på Rånlandet, dvs området där vi har fritidshuset. Tänk om alla som är med i samfälligheten skulle vet hur mycket som händer i kulisserna, för att allt gemensamt ska fungera. De borde få prya.

Men åter till Teams. Jag hörde idag något inslag om hur folk har vant sig vid att mötas på det här sättet i sina jobb. För en del passar det. För andra inte alls. Det verkar som att många upplever att mötena har blivit fler, och att de går mer eller mindre i varandra, vilket gör att man inte hinner avsluta det ena förrän det andra är igång. 

Det talas om "mötesinflation".

Hur bra är det med hybridmöten?

Pandemin har ju påverkat många delar av vår vardag och en av dem är möteskulturen. Vi har blivit tvungna att hålla möten på digitala plattformar, utan att träffas i verkligheten.

Nu har många börjat komma tillbaka till sina arbeten samtidigt som vi har vant oss vid att i större utsträckning jobba hemifrån vilket skapar halvdigitala möten - så kallade hybridmöten.

Den digitala möteskulturen under pandemin har dessutom gjort att vi nu lägger ännu mer tid på möten och har färre pauser mellan dem.

 Klipp från Sveriges radios Gomorron världen.

 

Jag måste säga att jag skulle sakna den sociala biten väldigt mycket om jag skulle sitta hemma och jobba för jämnan. Men det kanske är en personlighetsfråga. Och en fråga om vad det är för slags arbetsplats det handlar om.

*****

lördag, maj 07, 2022

En första ...

.. sommargäst besökte oss igår. På balkongen i stan. 
 - En liten fluga, tänkte jag.
Men den såg lite annorlunda ut. Så jag försökte få korn på den lite bättre. 

Liten var den. Högst en dryg centimeter från för till akter. Till slut lugnade den sig och kom inom mobilkamerahåll. Då såg jag att det var en murargeting, som kämpade ivrigt för att ta sig ut genom inglasningen.

Lönlöst, förstås. Men så dök jag upp, grep försiktigt tag i en vinge. Den protesterade inte särskilt mycket. Knappt alls. Och så kunde jag släppa ut den i frihet.

Hoppas den uppskattade det.

*****

fredag, maj 06, 2022

Kul att få ...

.. sätta sig i en skön fåtölj i lobbybaren på Clarion Sense med ett glas gott vin. Tempranillo den här gången.

Det var ju detta vi saknade under vistelsen i Björkliden tidigare i veckan. Här var det öppet och mycket folk checkade in på hotellet. Veckoslutsgäster.

Men bekanta gick också förbi; Marianne, f.d. kollega till Benke pratade bort en stund med honom. Elisabeth, god vän, kom förbi på väg upp till restaurangen. Hon skulle äta middag med kompis innan det bar iväg på konsert med Bo Kaspers.

Alltid händer det nå't.

*****

torsdag, maj 05, 2022

Uppgivet

Nu fick det vara nog. Vaknade till gråmulet, blåsigt väder, trots den vackra gårdagskvällen. Prognosen föreskriver också en regnig fredag. För att inte tala om lördagen, som förväntas bjuda på vindstötar i orkanklass.

Vi åker hem, idag torsdag. Det sura äpplet fick ännu ett bett.

*****