fredag, mars 01, 2024

Å'så'blev'de mars ...

.. pannkaka, skulle jag nästan vilja säga. För den här vintern är på väg att gå till historien som en av de tristaste jag varit med om. 

December hyfsad. Vit och fin. 
Januari svinkall. -36 som kallast.
Februari grå, grå, grå, grå, varm, varm, varm, varm. Slask som vore det april.

Nä - bättre vill jag ha det.

Från sin fulaste sida.

*****

torsdag, februari 29, 2024

Nostalgikväll ...

.. och historia. 
Det bjöds vi på ikväll. Det var gruppen BeaTus som berättade historien om The Beatles.  Från The Quarrymen 1957 och framåt i tiden. 

Många härliga låtar. Det blev allsång. Jag imponerades över min egen förmåga att komma ihåg alla texter. 

Mycket humor. Mycken eftertanke. I två och en halv timme. Det hela avslutades med den nyligen släppta Now and then. Till den tårades ögonen. Inte mina. Men framför oss satt fyra 15-16-åriga killar. De verkade älska det mesta. Den sista låten fick fördämningarna att brista på en av dem.

Ett extranummer blev Twist and shout och då började ynglingarna att dansa.

Kul att inte alla ungdomar är swifties.

Publiken var alltså mycket blandad. De flesta var över medelåldern. Beatles musik är omfamnande.

Tack för en fin kväll! 
*****

onsdag, februari 28, 2024

Vårbruket ...

.. har så smått börjat komma igång. Ja - med krukväxterna, alltså. 

I slutet av januari tänkte jag att det fanns några kandidater för omplantering. 
 - Men det är lite väl tidigt att börja nu. Det får bli i mitten av februari, tänkte jag. 

Mitten kom och for. Nu är det nästan mars. Idag blev det av. Inte särskilt jobbigt. Några fick långtidsgödsel (pellets) och påfyllning av jord. Den jobbigaste blev amazonliljan, som väger ... ja, 15 kg kanske, står på en piedestal. Men jag lyckades bära den till köket för behandling.

Bökigast var streptocarpusen, som monstervuxit det senaste året och behövde delas. Jisses!

Men nu blev det gjort, och jobbet orsakade förstås att dammsugaren måste fram. Jord fungerar så.

Nu är det bara att hoppas på tecken att plantorna uppskattar omsorgen.

*****

tisdag, februari 27, 2024

Är det någon ...

.. som tror, att Ungern ska ratificera vår NATO-ansökan smidigt och snabbt.

Nej, de kommer förmodligen att dra ut på det på olika sätt, bara för att få känna sig betydelsefulla. Det är så de beter sig, de som har hybris.

Här i Luleå känns det redan som att vi är med. Amerikanska bombplan hörs över stan. De är redan här och övar. Det har hänt förr att amerikanska styrkor har övat här i norr. Man träffar på soldater på stan då och då.

Jag har lite kluven känsla kring hela NATO-historien. Å andra sidan tycker jag att vi kommer lite närmare varandra i Norden. En bra känsla av samhörighet.

Sedan kan man ju undra hur effektiva de amerikanska planen är, när man ser detta på nyheterna:

Träffsäkert?

*****

måndag, februari 26, 2024

Fan tro't

Nog finns det en del att fundera över när det gäller Aleksej Navalnyjs plötsliga död i fånglägret i Sibirien.

Blodpropp är den förklaring som ges. Både från ryska och ukrainska källor, faktiskt. Okej - vi säger väl det då. Men nog undrar jag.

Varför då neka anhöriga att få ta hand om kroppen?

Idag rapporteras också att han kunde vara aktuell för ett fångutbyte. 
Det vågade inte Putin, är min teori. För då skulle han ju vara fri och fortsätta sitt oppositionsarbete. 
 
Min teori är också att han visserligen kan ha råkat ut för en blodpropp. Javisst. Men vad kan ha orsakat den. Med tanke på ryssarnas (Numera rysarna, enligt mig.) kunnighet i förgiftning i mitt bakhuvud, så ....

Nej - fegskiten har än en gång visat vad han går för. Lägg intelligensbrist därtill. Han fattar inte att vi inte tror på honom.

*****

söndag, februari 25, 2024

Och på torget ...

.. ett kvarter bort dök plötsligt denna fina kub upp. 

Inte mig emot.


*****

På hemväg ...

.. efter att ha kompletteringshandlat på Coop, blir jag överflugen av en Air France-maskin på väg hem efter ett besök hos tomten i Rovaniemi.


*****

lördag, februari 24, 2024

Nä - sån't här ...

.. i februari är fel. Men många gläds åt klimatförändringarna. Främst stövel- och galonbyxtillverkarna, kanske. 

USCH!


*****

fredag, februari 23, 2024

Nog är det synd ...

.. att vädrets makter inte kan ställa upp med lite mer trivsel en sån här helg då vi firar 20-årsjubileum för isbanan. Luleå on Ice, som evenemanget kallas, när det dyker upp såhär i februari, när vårvintern kanske börjar stå på lur, är kanske inte samma publikmagnet som det brukar vara. 

Men uppriktigt sagt - så illa är det inte. Det är folk som går omkring och tittar på alla vackra snöskulpturer, eller sitter i isrestaurangen och äter lokal mattradition. Här finns stekt palt, renköttsoppa med mera. En bar finns också, där man kan köpa lokalt producerad gin. 

På scenen blir det uppträdanden. Just när jag var där var det en sångerska som framträdde. Efter henne skulle något band spela. Och sedan skulle det fortsätta ända fram till klockan 20 ikväll. 

Jag är också inbjuden till en vernissage, med norrbottensfotografer. Men jag tror jag står över. Vädret verkar inte skärpa sig åt det snällare hållet. Vi får se.


När jag går hemåt ser jag 'baslägret' för de holländska mästerskapet i långloppsskridskor. Ingen publikrusning i blåsten. Dessutom pågår för tillfället ett av de två längsta loppen, nämligen 20-milaloppet. Jo - det är sant. de kör 200 km. Ett lopp idag och ett lopp på söndag. Imponerande. Men, som sagt, inget som drar folk.

Här nedan en filmsnutt med ett scenframträdande.


*****

onsdag, februari 21, 2024

Ett bra tips

Jag kom på att jag inte iddes tänka på middagen idag. Det var min tur.

Vet ni vad jag gjorde då? 

Jo - jag bjöd på middag på puben. Trevligt och gott.

*****

Alltid något ...

.. att glädjas åt. 

Inte för att jag varit särskilt bekymrad. Men ändå!

tisdag, februari 20, 2024

Luleå on ice ...

.. är kommande helgs evenemang.  I år mer omfattande än vanligt, eftersom det är 20-årsjubileum för satsningen på de isbanor som plogas under vintrarna.

Det blir utställningar (Är själv inbjuden på vernissage.), uppträdanden, uterestaurang med lokalproducerad mat, med mera. Dessutom pågår de holländska skridskomästerskapen. Ett evenemang i sig, som sänds i holländsk TV. 

Det blir också snöskulpturer som skapas av de ofantliga snöblock som placerats ut på Södra hamnplan. Även snöskulpturer av mindre sort blir det mängder av.

Nu hoppas vi på finväder. Torsdag till söndag pågår Luleå on ice.


*****

måndag, februari 19, 2024

En vanlig ...

.. dag  så som de är nuförtiden. Världsläget.
 Rysland. Trump. Med mera.

Inget särskilt händer på det privata planet,  mer än en promenad i solen, som idag är beslöjad. Kanske var den lite deppig.

Årsmöte i Brf Mörten, blev det också på kvällskvisten. Mitt uppdrag blev två år som styrelsesuppleant. Tydligen har jag skött mig bra på samma post de senaste två.

Sen var det slut på begivenheterna för denna dag.

*****

söndag, februari 18, 2024

Bara ett kort ...

.. inlägg om kvällens vinprovning i kvarteret. Två vita och två röda erbjöds till oss nio jurymedlemmar. 

Alla smakade bra, men favoriterna blev nog den längst till vänster i bild och den näst längst till höger. Prisläge för de vita 151:-. Väl värda. De röda betydligt dyrare. 200 - 350 kronor. 

Det vita George Breuer Sauvage, är sedan tidigare ett av våra favoritvin. Den röda höjdaren Marquis Des Beys var ett libanesiskt vin. Rätt ovanligt, även om jag råkat på ett sådant förr vid något tillfälle. Dyraste vinet längst till höger var inte prisvärt.

*****

Skönt att konstatera ...

.. att läget i stugan i skogen vid havet är bra. Vi har inte varit där på en hel månad, beroende på sträng kyla, orkanvindar och snö på vägen som inte hunnit röjas.

Men idag blev det alltså dags att göra ett besök. Vi får förstås skotta oss in. Men det är snabbt gjort. Allt i sin ordning, alltså. Förutom en ljusslinga som ramlat ner i snön runt den stora syrenen. Den stora fröautomaten till fåglarna var också borta, men kunde skymtas under snötäcket. 

Eftersom vi inte skulle stanna kvar, fick det vara som det var. Vi tar det en annan gång.*****

lördag, februari 17, 2024

Eftersom ...

.. SMHI lovat strålande sol
idag, hade vi planerat en stugtur.

På förmiddagen ser det ut såhär. Halv storm och snöyra får oss att besluta att stanna hemma i stan.

Det får bli en dagstur imorgon istället. Sol- och blåhimmellöftet i gårdagens prognos gällde två dagar. 

Vi får se.

*****

fredag, februari 16, 2024

Här i stan ...

.. ska man inte bli förvånad om man möter ett kryssningsfartyg, när man går ut på havsisen. 

Detta är årets andra besök, vad jag vet. Tyskt. De märks på stan tillsammans med alla charterflygturister från Frankrike och Spanien, och även från Tyskland. Det verkar som att Luleå håller på att bli ett nytt Mallorca. Eller nå't. 

Idag var det dessutom en hel drös med nyanlända universitetsstudenter (tror jag) från diverse länder, som 'lurats' ut på isen för att prova på skridskoåkning. Framgångarna var, milt räknat, väldigt få. Panik, däremot ... det syntes. Många kanske aldrig ens varit på en isbana. Än mindre på is på havet. 

Såg, förresten att flera av isvägarna ut mot yttre skärgården från och med nu tillåter fordon på upp till 9 ton. Det är uppskattat av öborna. 

Så har vi det här.

 
*****

Den som tror ...

.. att den ryske oppositionskämpen Aleksej Navalniy har avlidit av sig själv, är lika intelligent som den ryska ledningen.

De förstår inte, att vi fattar vad som hänt.

*****

torsdag, februari 15, 2024

Så blev det konsert med ..... vår världsstjärna Isabelle van Keulen. Jag visste inte att hon är världskänd. Hon är konstnärlig ledare för Norrbottens kammarokester och bjöd ikväll på intressant musik av tre olika kompositörer. Själv är hon violinist och tillbringar mycket tid på konserter jorden runt.

Valentin Silvestrov. Ukrainare som skapat stycket Silent music. Låter kanske lite underligt, men det var väldigt njutbart. Lugnt och stillsamt och med fantastiska slingor.

Otar Taktakishvili:s Violinkonsert nr 2 var nästa begivenhet. Här blev det mera ös, även om det till del påminde om ovanstående. Otar är från Georgien, så kanske "kulturerna" liknar varandra.

Pjotr Tjaikovski var däremot mera känd. Souvenir de Florence. Det blev tredje numret. Även här blev det mera fart och fläkt.

Det blev en skön kväll. Årets första klassiska konsert för vår del. 

*****

onsdag, februari 14, 2024

En av de märkligaste ...

.. filmer jag sett. Så blev det ikväll.
Men sevärd. Kommer du ihåg en film härom året där man trodde man fått alzheimers, bara för att den handlade om en man som drabbats av det? 

Det är snudd på samma känslor här, även om det inte handlar om sjukdom. Här handlar det mer om ...ja, drömmar och veklighet. Blandat. Fantastiskt skådespeleri. Lågmält. Rörande.


*****
Uppdatering: Filmen har officiell premiär den 24 februari. Vi såg en förhandsvisning.