fredag, mars 31, 2023

Ut i skogen

Stughelg blir det.
Fint väder utlovat. Kommer hit tidig eftermiddag, när solen som varit i dis, kommer fram ordentligt.

Många plusgrader blir det också. Hela 6,5. I stan skulle det innebära slask. Här sköts det snyggare.

Vi helginstallerar oss och gör inte mer än att gå en runda på skogsvägarna. Stark blåst gör att vi gärna håller oss i skogen. 

Resten av dagen är slapp.

*****

torsdag, mars 30, 2023

Redan på morgonen ...

.. när jag gick de 200 meterna hemåt från gymet, flög en helikopter i cirklar över stan. Jag undrade vad som hade hänt. Vad spanar polisen efter? Och vad ser de från den höjden?

Det där är en fråga som dyker upp när jag ser det där helikopterbeteendet. Inte för att det händer ofta, men ändå. Någon gång har det väl handlat om bortsprungna människor, eller fartdårar på gatorna. 

Jag funderade inte vidare över det där, utan fortsatte med mina förmiddagsbestyr innan jag (B var upptagen på annat håll.) gick iväg för att käka lunch på Wallstens. Kanske träffar jag någon bekant där. På vägen dit såg jag den snurrande helikoptern igen. Och dessutom stod det polisbilar i varje gathörn. Poliserna stod utanför och bevakade. 

Min mat kom in och jag började äta. Hade väl hunnit en bit in på min goda biff, när gästerna som satt närmast fönstret plötsligt började spana ut och ner på gågatan, där plötsligt en radda bilar körde fram. Inga vanliga bilar. Det här var eleganta saker som åkte fram i maklig takt.

Då slog det mig; kungen är ju i stan. Ja - så är det ju. Det var en kungakortege som drog fram. Han åker ju runt i alla län under sitt jubileumsår. Har suttit på tronen i 50 år och skulle tala om det i stadsparken idag. Jag är inte monarkist, som du förstår.

Helikoptern hade inte gett upp när jag vandrade hemåt tillsammans med en kompis som anslutit till lunchen. Vi träffade Ulla (en gemensam bekant) och pratade en stund. Hon hade också undrat om 'uppståndelsen'.

Jag tar en extra runda ut på isen efteråt. Däruppe snurrar helikoptern. Kungen äter lunch hos landshövdingen.

Nej - inte knott. Det är en helikopter.

*****

onsdag, mars 29, 2023

Det grönskar


Vår balkong är en liten oas.
Efter vintern har jag nu gjort en första 'städning' bland växterna. Nu kan de ta fart.

Hur det ser ut utanför huset bryr de sig inte om.



*****

tisdag, mars 28, 2023

Har man ...

.. inget annat för sig en tisdagseftermiddag efter att ha varit på gymet, promenerat, ätit lunch på stan, fått fjärde TBE-sticket och halvveckohandlat, så kan man ju titta på sina tulpaner en stund.

Det ger omedelbar lindring av de 'skador' som det där fotbollsbråket har förorsakat, som dykt upp från ingenting och blivit en världshändelse, verkar det som. 

Trams!


*****

måndag, mars 27, 2023

Luleåkväll

Så kom vi oss äntligen iväg, på en sen kvällspromenad. Det har vi haft chans till länge, men det har inte blivit av.

Fin kväll. Vi går ut på isen mot närmaste ön. Månsken från nästan halvmåne. Och en strålande Venus i nordväst. Hon ville dock inte bli fotograferad.

Närmaste ön, däremot, strålar fint. Ett variabelt ljusspel eggar fantasin därute vid närhorisonten.

Försöker få bra bild. Lyckas inte helt.

Snart vänder vi om och in mot stan igen. 

Det här blev bra. Nu sover vi nog ännu bättre än bra.

*****

söndag, mars 26, 2023

En kort ...

.. sväng på stan när vi kommit tillbaka. Som vanligt en del olika aktiviteter. TV-inspelning på ett ställe. Idol-audition på ett annat. Denna gång i en lokal med fri insyn från gatan. Ljudet når också ut.


*****

Live ...


.. från öfre balcon.

Nattens nära 20 minusgrader har nu reducerats med 15. Alltså återstår ....?




*****

lördag, mars 25, 2023

Skogshelg

Avkoppling i kubik är det som bjuds ute vid stugan i skogen vid havet.

Här skådar vi hararnas tassande över snön. Fåglarna förser sig med mat i fröautomaterna. Domherre, talgoxe, blåmes, talltita, svartmes och säsongens första bofink. 

Sitter ute i solen med en kopp kaffe. Hör andra fåglars läten. En som vi inte kan identifiera alls. Domherrarnas lite mollstämda pip känner vi igen. De låter lite sorgsna. Sång vill jag inte kalla det.

Vi går
några rundor också. Kollar om stigen till 'fienden' är brukbar utan skidor. Det är den, och vi kommer över till deras väg. Där har några skidåkare strävsamt saxat sig uppför den långa backen.

En chansning tar vi och följer ett skoterspår genom vacker skog och så småningom ut på havet och hemåt. Det går fint. Vi sjunker inte ner i bottenlös snö. 


Tar iland hos grannen och blir välkomnade av Bosse. Han är en storvuxen vit pudel. Några skall och inspektion av oss, innan matte ropar och kallar in honom.

Snart är vi hemma.

*****

Medhåll

Ett litet inslag från DN i onsdags, får mitt hundraprocentiga gillande. Så mycket rätt har han, Erik Helmerson.

Det han skriver om att 'sänka ribban' har jag hört förr i olika sammanhag gällande utbildning. Det är bara fel. Mycket fel, tycker jag.


*****

fredag, mars 24, 2023

Så ställer jag ...

.. tillbaka spänningsromanen
Sarek i bokhyllan efter att ha vandrat i nationalparken i fantasin. Men samtidigt var det mycket märkligt, eftersom jag känner till markerna, sjöarna, fjälltopparna och vandringslederna. Jag kunde följa sällskapet på kartan.

Det fanns små avvikelser från verkligheten, men det spelade ingen roll.

Det blir högt betyg. Spännande och skrämmande, ibland olidligt. Upplösningen tänker jag förstås inte gå in på, men den överraskar. Elegant berättat av Ulf Kvensler.

-----
Jag upptäckte förstås ett par sakfel. Två identiska, faktiskt.Och det gällde en av huvudpersonerna, Anna, som vid två tillfällen kröp ner i sin ryggsäck när hon var frusen. Jag skrev till förlaget, och jag fick svar:

Hej Bert!

Tack för ditt mail. Roligt att du tycker att boken är bra!

Det något charmiga korrekturfelet upptäcktes i ett tidigt skede och har redan åtgärdats. Stort tack för att du mailade!

Vänliga hälsningar
Aida
Albert Bonniers Förlag


*****

Får nog vänta ...

.. ett tag innan jag planterar tomater i det lilla växthuset, tror jag.

*****

torsdag, mars 23, 2023

Bara en bild

Råkar titta ut på gården och får se detta. 

Synd bara, att det står ett hus ivägen.




*****

Konst

Så var det återigen dags för en liten konstutställning. Denna gång av unga konstnärer. Och en del äldre. Utställningen ägde/äger rum under lång tid, med vissa undantag. 

Salongen tillhör de absolut trevligaste ställen man kan besöka. Man blir välkomnad och blir bjuden på kaffe. Humor tillhör definitivt ett av kvalifikationerna i CV:t för de som jobbar här. 

Samtidigt som jag var där dök en av våra grannar upp också. Hon hade förr om åren besökt en annan salong av samma orsak, men tyckte att den här statliga var bäst. 
 - Trevligaste personalen, sa hon.

Många utställare men få signerade konstverk

Här anar jag en förfalskning

Skulptur fanns också. Den bidrog jag med. Den granskades och fick fullt godkänt.

*****

Så var ...

.. loftgången skottad efter nattens snöfall. Frukosten intagen därefter, följdes av biltvätt nere i garaget.

Hoppade över torsdagsträningen eftersom jag var där igår.

Nu dusch och sedan lunch med kompisar. Sedan får vi se vad det blir.

 - Vad gör du hela dagarna, Bert?

Benke gör snyggt på spolplatsen efter oss.
*****

onsdag, mars 22, 2023

Vaknar man ...

..inte av sig själv så finns det 'slamrare' som erbjuder den tjänsten.

Helt gratis! (Förutom att man förmodligen betalat skatt för det. Det får man ta.)

*****

tisdag, mars 21, 2023

Va?

Sveriges snyggaste och fulaste nybygge har nyligen uppmärksammats. KasperSalin-priset respektive Kasper kalkon-priset.

Se bilderna.


Någon som kan säga vilket som är vilket?

(De två nedersta bilderna visar samma byggnad ur två vinklar.)

Vad lär man sig i arkitektutbildningarna nuförtiden?

*****

måndag, mars 20, 2023

När jag läste ...

.. Turner Olovzons bok Isberg upptäckte jag ett par sakfel. Det påpekade jag i min 'recension' av boken.

Tydligen läste författaren mitt inlägg och mejlade mig för att höra om jag hade hittat fler konstigheter "inför pocketboklanseringen". 

Jag berättade då vad jag hittat och översett med. Det visade sig att han själv hade kommit på ett av felen och tackade för att jag hållit ögonen öppna.

Nu läser jag ju Ulf Kvenslers gastkramande spänningsroman Sarek, och har hittat konstigheter där också. Alltså ... Det måste ju korrigeras!

Så jag skrev till förlaget för att larma. Kanske ska också den boken bli pocket. 
 
Här ett utdrag av mitt mejl:
 
... Men en sak undrar jag över. Jag har kommit halvvägs in i boken och har vid två tillfällen förvånats över att Anna, när hon varit frusen, har krupit ner i 'ryggsäcken' för att värma sig. 
Fel säck för ändamålet tycker jag och undrar om det inte är sovsäck som åsyftas.

Kanske dags att korrigera inför en eventuell pocketlansering.
  
...

Vi får se vad jag får för respons på det.

*****

söndag, mars 19, 2023

Månadens ...

.. vinprovning ägde rum ikväll. Italienska viner var vad som gällde. Tre gjorda på druvan Barbera och ett av Nebbiolo.

Intressant var att det vin som var lägst i pris, 150+1 Barbera Piemonte (Känns lätt igen på sin moderna etikett.), fick gott omdöme av oss alla. Pris 101:-. Så småningom började åtminstone jag förstå varför vinet var så gott. Det hade högsta sockerhalten i den här omgången med sina 7 g per liter. Nåväl - det fick gå för den här gången. Normalt har rödvin mindre än 3 g per liter. Det gällde för kvällens övriga sorter.

Dyrast ikväll var Ratti Barolo Marcenasco med sina 341 kronor på prislappen. Ett Nebbiolovin "med tegelnyans", som det beskrevs. Det var mycket ljust jämför med de övriga tre ikväll. Såg nästan utspätt ut. Gott, men inte prisvärt, skulle jag säga. Färgnyansen syns mycket tydligt på bilden nedan, särskilt på återskenet på bordsduken, som blev nästan gult.

Piemonte Barbera (Inte att förväxla med Barbera Piemonte, ovan.) smakade först bra. Det var det vin vi smakade av först av alla. Pris 127:-. Men det föll i rangordningen, när nästa vin nådde våra gommar.

Borgogno Barbera d'Alba Superiore. Ett mörkt blårött vin, som enligt beskrivningen bl.a. skulle smaka "bergamott, lakrit och örter". Jag är inte bra på att känna alla de där nyanserna. Ibland tror jag att bedömarna mest hittar på för att verka intressanta. Vinet var gott och fick föregående vin (Piemonte Barbera) att falla tillbaka i rangordningen, precis som jag skrev. 

Men som vanligt blev det en trevlig stund med grannarna och några extra inbjudna. Vi blev 10 personer idag, jämfört med de vanliga åtta. 


*****

Tillsammans ...

.. med hundra- om inte tusentals andra, drar vi ut på isarna, med målet den närmsta ön. 

Vi söker en mer undanskymd snösluttning där vi slår oss ner. Kaffe och nygräddad vaniljbulle sitter bra där i solen.

Sitter bra hoppas jag att engelsmännen där uppe i skyn sitter också. En flight från Rovaniemi till London. Tomten, som finns året runt, om du inte visste det, har fått helgbesök.

Vi tar det lugnt, men vandrar hemåt efter någon timme med rosiga kinder. Solen är stark vår femte årstid.

*****

Hallå Coop, ICA, Willys ...

.. och alla andra livsmedelshandlare.  Här kommer ett tips från Norge, som jag läste om på nyhetssajten Omni.

Det är ju konstaterat att priserna på mat här i Sverige stigit dubbelt så mycket som hos våra grannar. Man kan undra varför.

Såg till och med ett inslag i något nyhetsprogram i TV, som berättade om att de som bor nära gränsen till Norge, nu hellre åker över dit och handlar. Verkligheten har ju sett helt omvänd ut i decennier. 

Så lär er, handelsgubbar!

*****


lördag, mars 18, 2023

Hopp

Läser en artikel i gårdagens DN, som gör mig glad. Den handlar om att USA upplever en uppgång när det gäller etablering av bokhandlar. De som står för köpkraften verkar vara - hör och häpna - ungdomar, eller yngre människor i alla fall. 

Kunde inte låta bli att gå en sväng på min närmaste bokhandel såhär på lördagseftermiddagen. Jag går dit rätt ofta, bara för att 'scanna' utbudet. Men den här gången valde jag att scanna kunderna. 

Och hör och häpna igen; minst hälften av kunderna som gick och spanade bland titlarna var unga, ja till och med mycket unga. 

Till detta kan jag lägga att när jag var ute och käkade lunch i torsdags sitter två killar i 20-årsåldern vid bordet intill och äter. Men sedan, när de blev klara, plockade de upp varsin bok. Inte så att de satte sig för att läsa på allvar. Men de bläddrade lite på måfå och diskuterade något, som jag inte kunde höra. 

Jag tar det som ett hälsotecken. Det är ju konstaterat att läsande av skrift (inte lyssnande, alltså), ger bra erfarenheter och kunskaper.

Klipp från Dagens Nyheter. Klicka, så kan du läsa.

*****

"En bild säger ...

.. mer än tusen ord, sägs det. Och den här gången stämmer det mer än väl. Tyvärr, skulle man kanske säga, för här finns till en början många bilder, som du som är känslig nog bör undvika.

Det är 'Årets bild' som uppmärksammas på fotosidan.se. 

Titta om du vill. Jag lovar att du blir berörd. 

Det finns mera positiva bilder i slutet. 


*****

De gick åt ...

.. rätt snabbt, de pelargoniaskott jag ställde nere i trapphuset. Jag fick en del frågor om blomfärg av några. Det kunde jag inte svara på, eftersom skotten är hämtade från en stor kruka med både röda och vita blommor. 
 - Mest röda, försäkrade jag.  

Och sedan gick de åt.

*****

Grannsamverkan


Det är vinter.
Det innebär ibland att det faller snö.

Alltså måste man ut redan innan frukost för att röja på loftgångarna. 

Vi är inte ensamma. Eric har redan varit i farten på våningen ovanför. Och snart kommer Tobbe ut och hjälper oss på nedre plan. Längre bort ser jag Karin och Elsie ta hand om sina delar.


Med gemensamma insatser ser det snart bra ut. För den här gången. Vi får nog ta fler omgångar under dagen.

Det är vinter. Det snöar.

Klart. För tillfället.

***** 

fredag, mars 17, 2023

Middag ...

.. blev det hemma i stan. Vi beslöt att åka hem, med tanke på det snöhot som SMHI kom med., gällande kvällen och lördagen. Vi är förstås inte snöfega, men helg och plogning kanske inte funkar ibland. Och söndagen måste vi avnjuta hemma.

Vad serverade jag då? Jo, det blev gurpi på mangobädd, kokbrynt västerbottenpotatis och en blåbärsreduktion.

Gott var bara förnamnet.

Vinet blev Pulsato Primitivo di Manduria.


Och snön då? Av den har vi inte sett en enda flinga.

*****

torsdag, mars 16, 2023

Vi byter bostad.

En stugavistelse blir det. Skön dag i det vita. Sol och vindstilla.

Det är ett privilegium att ha möjlighet till miljöombyte då och då. Kanske känns det ännu mer positivt eftersom vi varit här så sällan hittills i vinter. Den sjuka elmarknaden vi har här i landet, har inte uppmuntrat oss, precis.

Sedan får vi se hur lång vistelsen blir denna gång. Det har utlovats stora snömängder från och med fredag kväll. Uppåt 2-3 decimeter under lördagsdygnet. Så vi kanske drar hem till vårt stadsrede redan imorgon. 

Men tills vidare njuter vi av finvintern.


*****

onsdag, mars 15, 2023

Ny tradition

Nere i lobbyn
Jag började donera i fjol. Det blev populärt.
 
Vi får se hur det går i år.




 
 
*****

Jaha - så var det gjort.

Det var lite speciella kvällar de där förr i tiden. Deklarationskvällarna, alltså. Det var då pappa drog fram en massa papper, läste handledningen för hur man skulle deklarera. Någon ny regel hade kanske kommit sedan sist. Det var ett styvt jobb. 

Men pappa var tydligen rätt duktig, för han var också anlitad för 'Deklarationshjälps-kontor' som dök upp den här tiden på året. Dit kunde man gå för att få hjälp.

Morbror Jean, däremot, fick hjälp vid köksbordet därhemma och det var också ett helkvällsjobb. Moster kokade kaffe, men drack silverte själv. Jag smög iväg till deras vardagsrum för att glänta på locket till en liten porslinsburk på en hylla, och nallade en karamell. Eller två. 

I köket räknades det; slogs i handledningen och funderades, kollades kvitton och lönebesked .... Det tog tid.

Idag lade jag mig på soffan en stund efter frukost. Tog fram mobilen och skickade in min förifyllda blankett digitalt. Hade förstås kollat uppgifterna Skatteverket hade om min ekonomi. Det hela gick på 76 sekunder, eller nå't.


*****

tisdag, mars 14, 2023

Författarkväll

Staffan Göthe, bördig från Luleå, var gäst på kvällens litteraturafton. Välbesökt som vanligt. Trevligt som vanligt.

Här fick vi veta hur mångsidig denna man är. Vilka olika uppgifter han tagit på sig. Vilka roller han spelat i teatervärlden, och vilken personlig utveckling han gått igenom. Övertygad om att han ville verka inom teater blev han redan i mycket unga år. Faktiskt redan från femårsåldern. Och så har det alltså blivit via många kringelikrokar. Luleå, Uppsala, Malmö, Göteborg, Italien ... Ja, han har varit med om en del. 

Nu senast har han uppmärksammats i TV-serien om Hajbyaffären, där han spelade kung Gustav V.

Vi lulebor känner förstås också till honom som författare till en av våra största teatersuccéer, nämligen pjäsen En uppstoppad hund, som var Norrbottensteaterns första uppsättning i egna lokaler. Norrbottensteatern som är Sveriges äldsta länsteater grundades 1967, men fick inte eget teaterhus förrän 1986. Pjäsen är en av de mest spelade och fick även en TV-version med bl.a. Jonas Karlsson, Cecilia Ljung och Torkel Petterson i rollerna 2006. Pjäsen handlar om den fina släkten Cervieng i Luleå. En föreställning som levde länge i lulebornas medvetande. Många repliker blev permanenta i mitt huvud.

Jag har inte haft någon personlig relation till Staffan Göthe. Men han är god vän med en före detta kollega till mig. Men idag, när jag gick till affären för att proviantera, mötte jag en herre, som jag tänkte - Men det där måste ha varit Staffan Göthe, tänkte jag. Så gammal han har blivit.
Drabbad av stroke, gick han nu med käpp.

Det blev en innehållsrik stund. Med mycket allvar och mycket humor.

Han närmar sig 80-årsdagen.

*****

måndag, mars 13, 2023

Vad är det som är så svårt

Språk intresserar. Jag har gått språklig linje på Handelsgymnasiet. 8 år engelska, 6 år tyska och franska, lite ryska, finska och italienska. Det har blivit en del. 

Svenska har jag talat i ca 70 år, så det kan jag också. Givetvis har språket utvecklats under den tiden. Nya begrepp ha kommit. Andra har säkert försvunnit utan att vi märkt det.

Språkrådet  får ny chef i höst. Hon har presenterats i radio och har redan hunnit reta upp mig och en hel del andra. Hon vill nämligen slopa 'de' och 'dem'. Hon vill att vi genomgående använder 'dom'. Det tycker alltså inte jag.

Jag kan för mitt liv inte förstå vad som är så svårt med 'de' och 'dem'. Förstnämnda kan bara användas som subjekt och 'dem' som objekt. 'Dem' kan alltså aldrig göra något. 

Nu har många, alltför många börjat använda 'dem' som subjekt. "Dem åkte till stan för att handla." Förmodligen för att de tror att ordet är en finare form av 'dom'.

Att man sedan kan använda 'dom' i talspråk för de båda formerna är en helt annan sak. Men bara där om man inte råkar citera någon som pratar.

Vi är ju så duktiga i engelska. Tror vi. Där har vi motsvarigheterna 'they' och 'them'. Skapar de problem, månne? Nja - jag vet inte. Men jag tror inte det. 

Men om det nu blir så att 'dom' blir allenarådande, måste vi genast ta upp frågan om de engelska formerna också och skriva till den brittiska språkrådet och kräva: Thom.


*****

Medan jag ...

.. äter frukost, är andra ute och jobbar.



*****

söndag, mars 12, 2023

Det finns ...

.. blå himmel. Och så finns det blå himmel!

Idag levde den upp till sitt rykte - den norrbottniska.


En tur ut på isen - som vanligt. Mycket folk. Det var ingen idé att ställa sig i kön till våffleriet. Vi beslöt att fika hemma istället. 

Hemfärden avslutas genom stan.


*****

Se ...

.. och häpna!

Klipp från svt Nyheter


Det tar sig.

*****

lördag, mars 11, 2023

Bara en bild

Lördag eftermiddag. Solen avslutar snart dagens arbete.

*****

Konstkonst

I förrgår konstmusik. Idag konstkonst.

Här i Luleå, i grannkvarteret till där vi bor finns en växande konstskatt. Det är Länsförsäkringars kontor som bevarar den. Idag var det stor vernissage. 32 nya verk har tillkommit den senaste tiden. Så sammanlagt finns nu 186 verk. 128 konstnärer med anknytning till Norrbotten är skaparna. 

Vernissagen idag var mycket välbesökt. Massor med folk cirkulerade i kontoret, som inryms på tre våningar. Kontorslandskap och mer slutna kontorsrum. Det blev tidvis lite trångt i korridorerna. Många bekanta att växla några ord med. Det bjöds på bubbel. 

Vi hade kunnat gå runt där i flera timmar, men det blev lite för mycket. Saken är den att man kan gå till kontoret närsomhelst, men får då räkna med att det sitter folk och jobbar i lokalerna. Nu var arbetsplatserna fullständigt renrakade på grejer.

Vad ska jag då visa för exempel? Ja, det är svårt att välja, men här kommer en radda bilder. Alla kan klickas på, för närmare inspektion.

Lista med alla konstverk och skapare



Foton? Nej - målningar.





Joakim Karkeas björkar skulle jag gärna ha.






Stilarna växlar


Ingen brist på fantasi.



En favorit.


*****