lördag, juni 30, 2012

Rånlandet 30 juni strax före elvakaffet ...

.. som hos oss alltid intas 12.30.

Stämningsbild


*****

Träden står som sprättbågar ...

.. och fjärden ryker av vita gäss. Smörblommorna i slänten vet att de lever.

"Svag till måttlig vind under förmiddagen", envisas lokalradion att kalla det.

Och jag undrar: När blir det förmiddag?




*****

fredag, juni 29, 2012

Färjbilder

Under en färjefärd Svolvaer - Skutvik, kommer man nära naturen.






*****

Men alltså..... Hur har ni det?

Vår sommar har en hel del i övrigt att önska. Det känns någonstans som om det vore maj fortfarande. Den ljusaste tiden har hittills var lite smått höstmörk, och septembertemperaturer har rått.

Därför blev jag högst beklämd över att vi gick upp i topptrion vad gäller årets solliga, denna första vecka!

För om jag tycker att vi har haft uselt sommarväder, så tänker jag ju på er olyckskamrater i syd.

Hur har ni det?
Ska vi skicka filtar?
Lovikkavantar?

Berätta!

*****

torsdag, juni 28, 2012

Bara en bild


Oksetinderna, Senja
*****

Resebyråakuten

- Ingen biljett… Nähä…. Säger de så vid incheckningen … jaha. Planet går om en kvart, jaha. Kan du ge telefonen till personalen, så kan jag prata med dem direkt…. bla bla blaha blibeliblubb jaha visst okej- Då ordnar det sig. Ja, jag ställer ut en ny biljett. NU! Här får du numret…. Ja jag ringer den danska supporten och fixar byråkratin….

- Står taxin utanför dig nu fem i nie? Jaha – Men du är ju inte bokad förrän tio över ett, säger du? Jaha. Nähä. Men har du glömt att du bokade om dig? Jo – du ringde den 27 maj och ville åka tidigare. Jaha. Nähä. Du har inte packat ännu?.... Nej, tyvärr. Det kan jag inte hjälpa dig med.

- Ingen hyrbil har kommit, säger du…. Men uthyrningsfirman ligger snett över gatan från ditt hotell… Jaha. Jag ringer och hör. Bokningen är i alla fall helt okej.                                        Lite senare: Jaså – har ni levererat till järnvägsstationen. Men vi har ju begärt den till ”tvärsövergatan” Scandic. … Jaha – okej. Men kan ni fixa det nu då….? Nähä…. Hämta tillbaka bilen från stationen och köra den till hotellet, menar jag…. Jaha – för kunden väntar och är nu en timme försenad.
- Har gästen inte sin voucher med sig. Nähä. Glömt den… Jaha…. Och han vill checka ut nu.. Jaha – Men då mejlar jag dig… Till receptionen, jaha …. Vilken mejladress? Då ordnar jag det.

- Suddat ut din SMS-biljett från telefonen? Jaha – och du är på tåget nu… Okej….. Då ska vi se. Lugn, bara lugn…. Vad heter du? Okej…. Ett ögonblick…. Är det bokningen till Sala? Jaha. Jamen då piper det snart till i din telefon….. Var rädd om den nu.


NEX-akuten gick igång direkt på morgonen.

*****

onsdag, juni 27, 2012

Oj - Vad gräset har växt

Tur att vi har hjälp med klippningen av liten harpalt.

*****

Vi drog västerut

Nog är det väl märkligt att kaffet blir svagare ju längre västerut man kommer. Norskt kaffe har varit helt onödigt att ens försöka dricka. Det har inte varit någon idé.

Redan dag tre tar vi färjan från Gryllefjord ut mot västerhavet. En och en halv timme på nästan spegelblankt hav. Endast en svag dyning märktes under krusningarna. Men ibland var det lite känsla av berusning, när man skulle ta sig från en punkt till en annan ombord. Det var disig sol och luften var kylig, så man gjorde en del besök in i kafeterian, för att spana efter sittplatser. De som fanns ockuperades av en spansk turistgrupp. Inte ett norskt ord hördes. Undrar vad de tyckte om kaffet. Cafe americano, förmodligen.

Vi avstod, men fick så småningom sittplats. Det fanns inget köptvång.


Andenes - huvudstad på Andöya. Vackert och mysigt.

Andöya med sin huvudstad Andenes var den stad som skulle angöras. Jag hade inga förväntningar. På kartan ser ön ut som en rätt platt avlång sak med hela södra delen täckt av myrmarker.

Men så fel jag hade. Staden var en mysig liten småstad med många butiker och ett rätt intensivt kaféliv. Hade vi här möjligen chans till en tår av starkare slag. Vi slog till. Och jaaa - Här hade en och annan extra böna fått sätta livet till. Det var drickbart. Trevligt ställe dessutom.

Någon timme senare var vi på väg igen. Söderut efter den västra kusten på den smalare vägen, istället för att ta den östra huvudleden. Underskönt hedlandskap. Nog fanns här berg så det räckte, och havet hade vi till höger på mycket nära håll. Därute skulle nästa anhalt ha varit Island, om vi hade haft båt. Men med tanke på att Island har ännu svagare kaffe, höll vi oss till vår bil och tuffade vidare söderut, med flera stopp, där naturskönheten så krävde.

Andöyas strategiska läge gör att det finns många mystiska installationer här och där på den relativt platta ön. Märkliga höga master i ring ute på någon hed. Det märks att NATO är närvarande på flera sätt. Bland annat lågsniffade ett amerikanskt AWAC-plan över ön och landade på basen. Ön har också en bas för raketuppskjutningar.

Vårt mål för dagen var Nyvågar, en bit utanför Kabelvåg väster om Svolvaer. Så småningom slingrade vi oss dit efter en rad häftiga broar och en del korta färjesträckor.

Kaffe fixade vi själva, när vi kom fram.
Starkt!

Andenes gav mig associationer till amerikansk östkust. New England, eller Maine.
Inte undra på att kaffet är svagt.


*****
Mer om AWAC-plan

Inte visste vi . . .

. .  hur fint vi skulle få det. Alla i kompisgänget såg förmodligen ut som fågelholkar, när vi steg in i den bokade bostaden. Visst nämnde hon något om vardagsrum, tjejen i receptionen. Men vi hade ju bokat två dubbelrum, så vi tänkte att ... ja, ja, vi får väl se.

Det visade sig att vi blivit uppgraderade. Rejält! En lägenhet på kajkanten. Andra våningen. Två sovrum. Två badrum. Ett superelegant kök. Ett lika elegant vardagsrum med stora fönster så att vi hade full kontroll över allt liv i hamnen. Balkong med loungegrupp (Det får ju inte heta "balkongmöbler" nuförtiden.)

Vi vågade nästan inte ta våningen i besittning. Det måste ha blivit något fel. Jag såg tilläggsdebiteringar på slutnotan. Vi hade förstås betalt i förväg. Kvitto och ordning och reda. Tack och lov. Skriftlig bekräftelse hade vi också med oss.

Vi accepterade och gjorde oss hemmastadda. Skönt var det, för regnet hällde ner utanför. Uteaktiviteter, som var huvudtanken, kändes inte så lockande. Hellre då ett lugnt tillbakalutat liv med kontemplation och väntan på goda samtal och smakliga måltider.

Hamn i Senja - Kan verkligen rekommenderas.


Där i byggnaden näst längst till vänster på andra våningen med fönster upp till taket, fick vi bo.




*****

måndag, juni 25, 2012

Hemkommen

Nu gäller det att sortera intryck från resan till Nordnorge. När jag tittar på alla bilder jag tagit blir jag matt. Vad ska behållas. Vad ska kastas? Svårt.

Men jag är rätt hård. Minst hälften åker direkt. Sedan tar man en omgång till.

Fem dagar i sagolikt vackra miljöer. Det ger avkoppling. Lägg därtill massor av god mat, lungorna fulla med frisk luft, och kinderna brända av sol.

Rapporter kommer.

*****

lördag, juni 23, 2012

Kvällens middagsutsikt.



. . . från mobilen

Den vackraste av sidor . . .

. . som vädret kan visa, har det vänt mot oss idag. Solsken och svaga vindar och en värme som mycket väl räcker till.

Besökt en av de vackraste platser jag känner till. Henningsvaer, längst ute i havsbandet. Vi har varit där förr för ganska många år sedan och mycket hade förändrats, mycket var sig likt.  

Njuter ledighet i fulla drag.


. . . från mobilen

Midsommardagsmorgon


Vaknar tidigt och blir nyfiken vädret

Ett fönster står öppet.

 - Mm, det verkar bli en fin dag.








*****
Uppdaterat. Vänt bilderna rätt och stavningskorrigerat.
. . . från mobilen

torsdag, juni 21, 2012

Efter middagen . . .

. . har jag upp den högsta klippan och spanar ut mot havet.

Det känns upplyftande.

*****

. . . från mobilen

Trevlig midsommar!



. . . från mobilen

Livstecken


Att få vara ledig någradagar, byta miljö ochumgänge är alltid välgörande.

Sagt och gjort.

Befinner mig alltså utanför landets gränser för lite nya äventyr. 

*****
. . . från mobilen

tisdag, juni 19, 2012

Landet är avlångt

Vill bara meddela att Sverige är avlångt.

Igår gick en stor lavin över en av våra fjällvägar och spärrade 400 m för all trafik. När vägen kan röjas klar är inte känt.

Å andra sidan ....

*****

måndag, juni 18, 2012

Om denna mångfald visste jag intet

På tredje plats.

Läser senaste numret av Vår Fågelvärld och blir faktiskt lite överraskad över en uppgift som finns där. I Sverige finns ca 250 häckande fågelarter. Relativt jämnt fördelade över landet.

Jo - jag vet att riktiga entusiaster har sett många fler än 250. Men nu talar jag om sådana som inte bara flyttar förbi, utan stannar och bosätter sig här.

Vi kanske har den godaste maten
Norrbotten (landskapet, alltså - inte länet) ligger högt upp på listan över de artrikaste. Dalarna toppar med 192 arter. Därefter kommer Västerbotten på plats nummer två med 190. Norrbotten placerar sig på en hedrande tredjeplats med 188 häckande fågelarter.

Trots att jag är relativt intresserad av fågellivet hade jag inte en aning om detta, utan trodde nog att artrikedomen var störst i södra Sverige. Dalarnas topplacering förmodas bero på det sydliga läget kombinerat med fjälltrakter. Norrbotten får förstås in en del östliga arter eftersom vi gränsar till Finland. "Västerbotten kommer som överraskande tvåa", skriver tidningen.

Alltid lär man sig något nytt.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Jag säger bara ...

.. GRATTIS Luleå och Norrbotten.

Vi behöver mera färg.

*****
Läs gärna de sura uppstötningarna i kommentarerna till artikeln i NSD.
Något skrämmer vissa individer.
Det skrämmer mig.

söndag, juni 17, 2012

Tradition II

Min lilla, helt ovetenskapliga enkät om skolavslutningar bör väl få en kommentar.

55% av de som svarat har inte varit med om fler än två skolavslutningar i kyrkan. (36% har aldrig varit i kyrkan av denna anledning.)

Sedan var jag rätt snäll. De som har varit med om fler än 2 och uppåt är 45%. Då vet jag alltså inte hur många av dessa som varit med om 3, 4, 5 avslutningar, eller närmare 10.

Klart är i varje fall att det som kallas "tradition" av alla kyrkoavslutningsförespråkare, förmodligen inte sitter så väldigt djupt.

Den tradition som finns är snarare diskussionen omkring den.

*****

Apropå regn

I juni i fjol uppmätte jag 2 mm regn på hela månaden i stugan på Rånlandet.

I år är siffran fyrtiotvå.

Hittills.

*****

Nya vanor

Igår kröp jag till kojs strax före midnatt med en liten oläst tidningshög. Skönt, efter en rätt intensiv och helt fantastisk sommardag, där vi satt ute och åt middag långt in på kvällen i shorts och t-shirt.

Som sagt - en oläst tidningshög - där jag läste om den nya flugan, som är bärfisskådning! Efter fåglar och fjärilar, är det nu dags för bärfisarna. Enligt Naturskyddsföreningens tidskrift. Läste också om en svensk äventyrerska med minst sagt brokig och tragisk bakgrund, som nu skådar ljuset, reser jorden runt och presterar bergsbestigningar och annat som hon sedan dokumenterar i böcker.

När jag så småningom lade ifrån mig läsningen och skulle släcka sänglampan upptäckte jag att den aldrig varit tänd. Sommarljus räcker.

God sömn och min tur att få ligga i sängen och vänta på frukost. Tog upp tidningsläsandet igen. Men nu fick jag minsann tända lampan. För gårdagens sommarljus hade försvunnit ner i de översta jordlagren tillsammans med det duschande regn, som fullständigt vräker ner idag. Vilken kontrast.

Återigen ett av dessa lågtryck, som envisas komma in vid Hallandskusten och sen ska passera hela landet på längden. Där borde klimatforskarna ha något att berätta, för till för 5-6 år sedan kom alla lågtryck från väster, regnade av sig det mesta i inlandet och lät oss få en skvätt på slutet i någon timme och sedan var det bra med det.

Nu går de istället ut över Östersjön och Bottenhavet och tar upp mer vatten som sedan vräks in över Norrbotten. Varannan dag, ungefär. Särskilt den här våren och försommaren.

Det var bättre förr.

Man får väl terassera tomten och börja med risodling.

Den där tunnan, som jag tömde igår, har nu på morgonen fått 80 nya liter vatten. Ska man tacka?

*****

lördag, juni 16, 2012

Heter det fluggrönt

Denna lilla skönhet skänkte oss ett besök idag vid elvafikat. Satt ett tag på min hand och filosoferade, men ville hellre posera på altanräcket.

Grön metallic, kanske man ska kalla den intensiva färgen.


Eller är det smaragdgrönt?
*****

Rånlandet 16 juni kl 08.46

Sommarlätta moln över fjärden. Snart frukost på altanen. Humlesurr och fjärilsfladder.

I radion flamsar Cyrénskan.



*****

torsdag, juni 14, 2012

Luleå 14 juni kl 21.34 - 22.07

På min kvällspromenad silhuettleden fascinerades jag över grönska och blommande hägg. Häggarna tar verkligen igen de senaste årens misslyckanden, då häggspinnmalen haft fest.

Vädret fantastiskt. Varmt och nästan vindstilla.




Innan jag gick hemåt, tog jag en sväng ner till Norra Hamnen för att titta till båten.

Klicka gärna på bilden, så att du ser hur gigantisk båten är. Jämför med människorna på bryggan.


*****

Självgenererande

"Vad finns att tillägga?
Inget!

Avtrubbning är något som "folk" inte tror på, eftersom man inte ser den succesiva glidning som pågår förrän i ett "historiskt" perspektiv.

Själv förfäktar jag teorin att ett råare våld i samhället bland annat beror på den "glidning" och den avtrubbning som våldsspel och filmer står för.

Men även där slår de flesta ifrån sig, psykologer också.

Jag brukar säga att det ska vara en expert till att inte förstå saker och ting."

Så kommenterade jag i ett inlägg hos Sven i Promenader och utflykter och som handlar om värderingar och hur de förändras över tid.

Han skriver tänkvärt och helt enligt min mening. I olika sammanhang. Men det pekar på något som bör förändras.

Frågan är bara om vi inser det.
Och om vi vill.

*****
Läs Svens blogg här.

onsdag, juni 13, 2012

En confiterad gris mättar



. . . från mobilen

Om trädgårsmöbler

 - Grythyttans möbler började tillverkas redan 1930 av hälsoskäl, säger A när hon surfar på trädgårdsmöbler.
 - Av hälsoskäl, frågar jag. Ja, det är väl gunget som är välgörande då.
 - Jamen, det kan man väl förstå, säger M.
 - Ja kanske det, sa jag.

Lite senare.

- Nä, säger Anna. Vet ni vad det står. Det står "hästskostål". Jag läste fel.

Kanske får man en hästskospark i baken om man gungar för häftigt, tänker jag.

*****

tisdag, juni 12, 2012

När jag som vanligt . . .

.. läser andras bloggar och ser Mians fina bilder på en ängssmygare, kommer jag ihåg att jag någon gång fotograferat något liknande.

Kunde bara inte komma ihåg vad och när. Bara att det var rätt länge sedan. Jag sökte och sökte och till slut fann jag.

Som gjord av ek med intarsia av ebenholz.
Får jag presentera en lövskogsantennmal.
Snygg design, va!?


*****

Det är norrut man ska

En kompis som bor i Tromsö, 70 mil norr om Luleå, skickade en bild på hur långt sommaren kommit där.

Så här ser det ut i den botaniska trädgården där idag.

Och ljust dygnet runt är det också.
I flera månader.



Fast vi har faktiskt haft sommar här i Luleå idag också.
Det känns ovant.

Här en bild från den kurs som jag deltagit i idag. Väldigt jobbig, faktiskt.

Personerna på bilden har ingenting med någonting att göra.










*****

söndag, juni 10, 2012

Påminner om ...

.. enkäten till höger.

Rösta gärna.

(Med anledning av detta.)

*****

Stackars stockholmare

340 000 stycken kommer att vara hemlösa år 2030!

Det har Dagens Nyheter räknat fram.

Jag har en utmärkt lösning på problemet.
Flytta någon annanstans.
Skingra er!

Det är inte så mysigt att bo i trappuppgångar, på nattbussen, eller under en kartong.

Det finns massor av trevliga bostäder på andra håll i landet.
Välkommen!


*****

Våghalsigt

Så här i juni brukar vi normalt stänga all artificiell (läs "el") värme. I år känns det lite tveksamt.

Men jag tar steget!

Redan i maj stänger vi el-elementen. Solinstrålning och svart yttertak räcker. Golvvärmen i badrummet och i "hallen" låter vi ändå vara på ett tag till.

I år har solen inte lyst sådär väldigt intensivt, men vi har ändå klarat oss. Och idag stänger vi all elvärme.

Tur att det finns varmt kaffe och fleeceväst.

*****

Frälsningen är nära

Härligt är att höra att vi inte är ensamma. Att stöd finns att få.

Hur jordbruksprodukter i Skåne kan användas till annat än mat, talades det om i det senaste "veckomagasinet" från Vetenskapradion i SR P1. Avfall kan processas på olika sätt och vidareförädlas, berättar Josefin Ahlqvist vid det nya bioraffinaderiet.

 - Till exempel smörjmedel och oljor till maskinerna uppe i Norrland.

Tack Götaland. Härligt att höra att kolonialtänkandet finns kvar, så att vi kan vara trygga här i periferin.

Äntligen kan jag få en gnisselfri gräsklippare.

*****
Lyssna till inslaget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

lördag, juni 09, 2012

Lördag

Var är solen?
Var är sommaren? Idag har det väl i och för sig varit hyfsat bra väder för jobb utomhus. Lite sol, mycket moln. Gräsklippning. Trimmat kanter. Plantering. Montering av adirondackstolar, länge önskade, nu verklighet. Min - den till vänster - en förtida födelsedagspresent.

Men sommarkänslan infinner sig inte. På veckorna kommer jag på mig själv med att skriva "maj" fast jag menar "juni". Hjärnan har nog inte fattat att vi är inne i mitten av den första riktiga sommarmånaden redan.

Nåväl - Dagen har varit skön, trots allt. Första dagen på länge som luften stannat här istället för att rusa omkring som en galen hund med rabies.

Och lika varmt som i Stockholm har vi också haft, enligt SMHI.

Improviserad middag. Långsamstekt rödingfilé med fänkåls- och mangogratäng under västerbottenost. Det blev gott.





*****

I Barcelona ...

.. i höstas, fick jag lära mig att "cava kan man dricka vilken tid på dygnet som helst".

Även till frukost, således.

Och särskilt till en kaviarmacka.

*****

fredag, juni 08, 2012

Elda är väl mysigt. Men INTE AV NÖDVÄNDIGHET i juni



. . . från mobilen

Lunch



. . . från mobilen

Tradition

Just nu pågår den årliga svenska debatten om var skolavslutningarna ska äga rum.
Oändlig, verkar det som.

Det hävdas från många håll att "av gammal tradition" är det så att skolavslutningar ska äga rum i kyrkan.

Svara gärna på min enkät till höger.
Jag är nämligen nyfiken.

Du får gärna kommentera också.

Själv har jag varit på 1 (en) under min 12-åriga skolgång.

*****

torsdag, juni 07, 2012

onsdag, juni 06, 2012

Nationaldasgsmiddag

Snabbgrillad lax, serverad med ugnsbakade rödbetor, potatis och rödlök och med lime- och honungsmarinerade granskott.

Dessert blev förstås rabarber. Bakade i ugn. Serveras ljumma med iskall vispad grädde.



*****

I vattenklöverns tid

*****

Skördetid

Nu är tid för granskottskörden, för oss markägare. Någon vecka till kan den nog vänta, men den började definitivt idag.

Fick ihop rätt mycket på kort tid.


Observera! Att plocka granskott ingår inte i allemansrätten. Tillstånd från markägare krävs.


*****

Är det någon som vet?

Lyssnar på programmet Plånboken i P1.
Det handlar bland annat om pensionssparande och pensioner i allmänhet.

Och jag begriper INGET!
Så gott som.

Den som får se, lever.

*****

Opasserat

Inte blev det någon Venuspassage för oss här i norr. Men tydligen inte för så många andra i nationaldagssverige heller.

Här passerar för närvarande ingenting av himmelsk, atmosfärisk eller luftig natur. Allt står fullkomligt stilla. Vinden finns inte. Molnen flyger inte över himlen. Havet syns inte annat än som en tom yta i exakt samma nyans som himlen.

Jo - en och annan regndroppe passerar i vertikal riktning.

Det var allt.












*****

Uppdaterat: En skrake simmade förbi nyss. Faktiskt!

Och nu klockan 13.02 passerar en kajak.

Upp, upp, upp . . .

. .  och fira, svenska folk!

Även om det finns många knepiga sidor av vårt samhälle och våra liv så det finns oftast en anledning att fira. Man kan hitta på en, om man vill. Jag ska i alla fall göra det. På flera sätt.

Jag tycker det är så fruktansvärt trist att läsa sådana där "på-gatan-enkäter" där folk får frågan om hur de ska fira nationaldagen.

 - Nä! Jag bryr mig inte.

 - Vad är det för nånting?

- Nä vi har inte den traditionen.

Fy fasen vad ni är tråkiga, månsar.

Heja Sverige!



*****

tisdag, juni 05, 2012

måndag, juni 04, 2012

söndag, juni 03, 2012

Okänd

På ett av våra fönster landade denna något luggslitna lilla fjäril för en vilopaus. Förmodligen en övervintrare från ifjol, som varit ute i regnet och blåsten och funnit lite lä på vår altan.

Märke: Okänt.


(Fjärilen fotograferad från insidan av fönstret. Därav den något kassa kvaliteten.)
*****

Efter festen

100-årskalas. Det förpliktar. I och för sig något annorlunda sådant, om nu hundraårskalas kan vara annat än annorlunda.

Håkan 46, Elisabet 54. De fyller med en dryg veckas mellanrum, så vad vore väl naturligare.

Ett anrikt folkets hus i Unbyn (där de bor) var dukat till fest. Kända och okända i skön blandning. Kul presentationsomgång. Varje gäst fick presentera en annan gäst, efter kort intervju.

God mat, det var kantarellpaj, gubbröra, ugnsbakad lax med granskott, tjälknöl på älg. Passionstårta, jordgubbar.  Det var tävling.

Sista färjan gick vid midnatt. Den tog vi hemåt i halvstorm och regn. Mörkt som en höstkväll.

---

Mörkret, regnet och blåsten gjorde att vi snabbt som ögat sprang in från bilen till den skyddande stugan, utan att se oss omkring.

Idag kunde vi se vad blåsten och regnet ställt till med under gårdagen och gårdagskvällen. Inga katastrofer, men en ordentlig omruskning har det varit. Juni ska inte ha sådana här fasoner i görningen. Något känns fel. Det har jag sagt förr.

Ett färskt björklöv har blåst från en nyutslagen björk och klibbat fast på ett av fönstren. En lupintuva har friserats ordentligt borta vid vägskälet och den stolta trolldruvan har helt enkelt splittats och gått av i blåsten.

Det mest spektakulära var att "hatten" från brolampan, som sitter väl skyddad (trodde jag) under entrétaket, hade lyfts av (den sitter rätt rejält om jag får säga det själv) och blåst iväg ett tiotal meter och hamnat under syrenen.
Eller är det spöket som varit i farten igen?




*****

På väg hemåt i natten











Luleälven mäktig och bred under höstvresig junihimmel, med tjutande vindar och hällande regn och ett mörker som vore det Götaland.

*****

lördag, juni 02, 2012

Ut på älven vida ska vi glida i en gulmålad båt


För en månad sedan ...

.. låg snön tjock över stenpartiet.

Nu knoppas och blommar det lite här och var. Gullviva, pärlhyacinter, tovsippa, bräcka i knopp, liksom rosenroten, den koreanska spirean och den japanska aklejan.


*****

Det måste vara läge ...

.. att bygga vindkraftverk. Då hade man sin framtid tryggad. Så mycket det blåst i vinter och vår har jag då aldrig varit med om, tror jag.

Inget undantag idag. Fjärden fräser gråvit, som vanligt. Fåglarna har svårt med navigeringen. Fjärilarna flyger i 120. Växterna i rabatten vet att de lever - Åtminstone ett tag till.

Vart ska all luft? Vem är det som har brist?









 *****