tisdag, oktober 31, 2006

Orolig

Tror du att en jägare som ger sig ut i skogen för att jaga, med bössan i hand och får syn på en varg, eller ett lo, avstår ett skott, för att skydda sin hund.

Tro mig. Vi kommer inte att ha några stora rovdjur kvar, om jordbruksminister Eskil Erlandsson får som han vill. Då skall man ju kunna skjuta ett rovdjur, som angriper husdjur även utanför inhägnader. Det vill säga, även jakthundar.

Tror du att vargen låter bli att anfalla?
Nej - Den kommer att anfalla i hundra procent av fallen.
I alla fall i jägarens ögon.

Tror jag.Läs gärna även tidigare inlägg hos mig.
Logik skapar inga hjältar.
Machosorg.
Host host...
Sådana norrbottningar finns.
Jag - en ädling.

Andra bloggar om: , , ,

Röj

Snart hittar vi till ICA igen och slipper svälta.

  Posted by Picasa

Allt för läsarna

Samuel och Dan, trogna läsare, efterlyser brudarna.

Givetvis ställer jag upp. Här är några härligt svällande brön.

Kampen går vidareÖgonblick i norr har alltid strävat efter att vara folkbildande. I motvind, drivis, åska och regn; Oförtrutet har kampen pågått utan sidoblickar, utan baktankar, utan profit annat än den berusande känslan av att alltid ha rätt.

Trogna läsare känner säkert igen sig. Skakar på sina små huvuden och tänker "Nej - inte i år igen!".

Ledsen. Men jag kan inte ta hänsyn till er. Barrikaden finns där för att stormas.
---

Till saken:

Jag kommer nu att ställa en fråga som inte kan besvaras med ett ja, eller ett nej. Och jag ber dig, högt värderade läsare, att noga överväga svaret innan du avger det, i och förty att jag blixtsnabbt kommer att hugga på varje felaktigt bidrag.

Uppgift: Du skall med egna ord, med hjälp av Ögonblick i norr:s kommentarsservice, beskriva varför de ovan avbildade objekten har åsatts respektive benämning i den av Clas Ohlson idag offentliggjorda publikationen. Vilken av benämningarna finner du mest adekvat? Motivera!

Tillåtna hjälpmedel: Bilden ovan (som är klickbar för bättre tydlighet), internet och din egen hjärnkapacitet.

Sekretessklausul: Om du tidigare kommenterat, diskuterat, eller munhuggits med Ögonblick i norr i liknande frågor och känner till bloggens grundinställning, ombeds du att helt avstå deltagande. Överträdelse kommer att beivras.

Tidigast onsdag 01 november kl 22.00 kommer Ögonblick i norr att bedöma inkomna bidrag.

Belöning i form av priser, gåvor eller andra likartade företeelser kommer ej, jag upprepar; Kommer EJ att förefinnas.

Folkbildning har ädlare syften.

Ögonblick i norr önskar lycka till.Uppdatering: Slutrapporten hittar du här!

måndag, oktober 30, 2006

Oj, vilket party...

... det blev hos mamma. Nu står magen i fyra väderstreck och jag är helt klar över att jag inte kommer att kunna sova på hela natten, på grund av kaffet, bullarna, ambrosiakakan, mjuka pepparkakan, syltgrottorna, pepparkakorna, mums-mums:en, och prinsesstårtan. Ett och annat hekto karamell ramlade väl också ner i ens inre, förstås.

Men, men - Är det fest så är det.

Tjugo år senare

Ikväll går Staffan Göthes härliga pjäs om luleåfamiljen Cerviengs liv och leverne i SVT 1. En uppstoppad hund. Första avsnittet av tre sänds klockan 20.00.

Jonas Karlsson, Lotta Tejle (från Godmorgon alla barn och Mäklarna), Torkel Petersson, Cecilia Ljung med flera, borgar för att det blir bra.

Själv såg jag den förstås på Norrbottensteatern vid urpremiären 1986.
Nu har du chansen!
Ta den!

Arbetslöshetslunch

Ute på gården kisar jag mot himmelen, som är alldeles vinterblå. Det känns som en marsdag. Starkt solljus mot huset på andra sidan gården får det att likna en fjälltopp, med sina hängdrivor. Luften genomskinlig, rinner rakt ner i lungorna. Det knarrar under skorna.

Gårdsgrinden glider igen lite för snabbt med en smäll, som får några damer att hoppa högt.
"Hoppsan", säger jag, utan att få någon ytterligare reaktion från dem. Surpuppor. Funderar under hundradelen av ett ögonblick på att öppna grinden igen och smälla till lite hårdare. Men man är ju balanserad.

På några minuter har jag kryssat mig förbi hopskyfflade snöberg. Knaggliga isknölar som bildats i skarven mellan uppvärmd och naturlig gågata. De borde stämmas, de som kommer på sådana dumheter. Att värma upp trottoarer i det här klimatet borde vara förbjudet. Teknokrati på hög nivå. På andra sidan knölarna är det perfekt underlag, hårdtrampad snö utan halka.

Kommer innanför dörren på lunchstället och slänger en blick upp mot tavlan med dagens meny.
"Biffarna är jäkligt goda", säger en av stammisarna, som känner igen mig. Han brukar vara pålitlig, så det blir också mitt val. Fetaostfyllda köttfärsbiffar, med parmesanpotatismuffins och pepprig vitlökscreme. Jag häver mig upp på en barstol med min sallad. Stammisen skickar mig dagens Kurre. Det är härligt med den här timmen. Man kan sitta och läsa och ändå ha full koll över folkströmmarna på gatan utanför. Fundera på vilka fördelar som kan uppstå av att man kan chatta från tvättstugan. Har jag längtat efter det, oupphörligt och passionerat?!

Robbie, barista och "chef" på stället kommer och slänger några ord. Berättar om en tröttsam bilresa från Stockholm igår. 15 timmar med släp. Ingen avund kommer från mig. Han förhör sig om min helg och får förstås en kort redogörelse innan biffarna tar min odelade uppmärksamhet.


Till kaffet sitter jag och funderar en stund över hur unikt det är med stora snöhögar beströdda med gula björklöv. Vitt och guld. Det där med snö och löv brukar inte höra ihop. Men i år är det så. Har det hänt förr?

Kaffet är exeptionellt gott här. Man sitter gärna lite för länge. Inga bekanta dyker upp, vilket är ovanligt, och jag tackar snart för mig och går vidare. Till Ticnet för att höra om de har "presentkuvert". Jag skall ge bort konsertbiljetter. Men kön är så lång att jag struntar i det och går vidare.

Hamnar förstås i en bokhandel. Fyra böcker rikare, går jag därifrån och styr stegen hem mot datorn, dagens platsannonser och Office Word.

Eller skall jag sticka till tvättstugan och chatta?

KålsupareSport blir lätt till fanatism.
Ja nästan som en religion, sägs det.

Det verkar sunt och fostrande.

Och nästan sant!

Posted by Picasa
Andra bloggar om: , ,

Nittiotvå...

... och still going väldigt strong. Här på promenad i närheten av vår stuga.

Grattis på födelsedagen, mamma!

Posted by Picasa

söndag, oktober 29, 2006

Herregud...

... vad tiden går!

Tiden går på handleden, på sängbordet, på mikron, mobilen, i bilen, i nummerpresentatören, på köksväggen, på snyggklockan som ligger på sekretären, i badrummet... och, ta'me'rackarn, i kameran också...

Det märker man just denna söndag.
Och en söndag i mars.

Korthelg

Vilken konstig helg det blev. Hemma på fredag för vädrets skull. Lördag förmiddag planerade vi att åka ut till stugan. Men det blev inget. Larmet gick om att vägen var oframkomlig. Hade många kontakter med "plogmannen", som jobbade som ett litet jehu, för att få byns, med omnejd, vägar farbara. Många av vägarna är enskilda, vilket betyder att vi själva står för att röja dem. En man är kontrakterad för detta.

Vi fick inte klartecken förrän vid halvtvåtiden på eftermiddagen. Då började vår väg att röjas och vi räknade med att det skulle vara klart, när vi väl kommit dit. Vilket det också var.

En timme senare körde vi in på vår gård. Det blev till att skotta, sopa och se till att komma i ordning. Fåglarna satt och gnällde efter mat, så det var bara att fylla på i automaterna. Det var 9 grader varmt inomhus, och snart sprakade en brasa i täljstensspisen.

Så småningom kunde vi slappna av, sitta ner och ta en whisky före maten. Det blev suovas med ugnsrostad rotselleri och en senapscoleslaw. Gott.

Kvällen klar och rätt kall. Stjärnor i mängd. Havet susar - jo, susar. Det var ingen blåst, men havet häver sig ändå och den is som ligger längs stranden ger ifrån sig ett ljud. Rätt svagt. Det låter som en skog som vajar, långt långt borta.

Idag var solen stark på morgonen. Klockorna omställda redan igår kväll, vilket gjorde att vi låg till sängs redan vid halvelva-tiden. Inte så vanligt. Naturligtvis vaknade jag också min vanliga tid, kroppstid alltså, och kunde konstatera att klockan liksom inte hade hunnit med. Istället för att snurra en timme, läste jag och slumrade så småningom om i en djup och drömrik sömn. Frukost med julkortsstämning utanför fönstren.Höga moln drog in vid lunchtid och skymde solen alltmer. Den kalla natten hade byggt ut havsvikens istäcke och öppet vatten syntes nu bara mitt ute på fjärden. Ingen vind bröt heller upp den. Sångsvanar simmade utanför vår strand i en råk. Två vuxna och två ungar. Få läten är så vackra, så ödesmättade.Det mörknar tidigt, och vi vänder in mot stan i skymningen.

fredag, oktober 27, 2006

Yrvädersmiddag

Kalvrygg på bädd av honungsbakad frukt och grönsaker, rostad vitlök och olivcrostini med vitlöks- cremefraiche.

Vinet med den vackra etiketten smakade bra.

Till dessert blev det Glace Meringue Lemoncurd. (Ja - Så stod det på burken.) Mums!

Hemmafredag

Ingen stugfärd idag. Vi har blivit avrådda från att ge oss ut på vägarna. Visserligen är det bara fyra mil, men vi är heller inte säkra på att vår "privatplogare" har hunnit med den slingriga skogsvägen fram till vår förstukvist.

Det är nog inte så tjusigt som på bilden. Men säkert vackert på ett annat sätt. Hade inte haft någon emot att vara på plats nu. Där hade det inte gått någon nöd på oss. Men, men - vi får mysa hemma ikväll istället.

Det var längesen jag lagade go'mat hemma en fredag... Hur skall det gå?

Åker ut imorgon, när det är dagsljus.

  Posted by Picasa

Även om det är långtifrån klart...

... så kan jag i alla fall säga att intervjun idag gick strålande. Åtminstone tycker jag själv det. Samtalet flöt på bra "i vänskaplig anda", som det brukar heta, när Putin och Bush träffas.

Men, men... När det var klart och jag gått därifrån, så kom funderingarna.
Vad sade jag, egentligen. Hur lät det? Skulle jag ha sagt..... Undrar om han tror..... Jäklar.. jag glömde.....

Men jag kan ha en del fördelar; Ålder, utseende, kunskaper, i nu nämnd ordning. Tro mig! Och min akademiska belastning är inte så stor.

Två filter till, skall passeras.

Så är det.

Okej'rå!

 

Storgatan, Luleå kl 12.45, 27 oktober.

 Posted by Picasa

Andra bloggar om: , ,

Den stora stormen

Alla som väntar på färgstarka skildringar från hur stormen Hugo (ej vederbörligen döpt, men ryktet har ju gjort gällande att den skall vara något extra) skall vräka sig över oss och ställa till det, får vänta. Ännu ser jag inte mycket luftrörelse, än mindre någon fallande snö.

Känner vi igen detta?
Andra bloggar om: , , ,

Bortrest..

... kände jag mig idag. Äta frukost på hotell hör inte till vardagen nuförtiden. Idag var det i alla fall ett undantag, eftersom jag var inbjuden till frukostmöte med BNI (nej, inte BMI!), Business Network International.

Nätverket består av företagare som träffas en gång i veckan för att utbyta kontakter, funderingar och kunskap om sig själva, och andra. Jag var inbjuden som gäst av Tiina. Varje deltagare och gäst, får någon minut på sig att berätta vem man är, vad man gör, och varför. I gruppen får bara finnas en representant för varje bransch. Bra för att undvika "jobbsnack", och för att undvika konkurrentkrockar.

Min bransch var jag definitivt ensam om att företräda i detta sammanhang; De arbetssökandes.

En bra idé, för nätverksskapande. Tack Tiina, som bjöd.

Och minsann... träffade jag inte en bloggläsare också?
Jo! Sekreteraren för dagen visade sig vara trogen besökare hos mig.
Men inte kommentatör.
Ändring blir det, lovade hon.
Nu!
---


Mitt nästa möte för dagen blir en anställningsintervju.
Klockan 10 kan ni hålla tummar och tår och hoppas att jag inte är bortrest, har alla getter hemma och inte blir bortgjord.
Andra bloggar om: , , ,

torsdag, oktober 26, 2006

Det är bara att konstateraToggblorka råder!
På väg hem från frisören...

... för en stund sedan, gick jag en sväng ner mot södra hamnen. Vindstilla, så gott som. Sol från blå himmel utan ett enda moln. Vit snö, några minusgrader.
En del träd har ännu inte släppt sina löv, utan står fortfarande vackra mot fasaderna.


Jag står en stund och blickar ut över vattnet. Solen värmer, inte bara direkt. Lika mycket kommer från reflexerna. Och jag börjar längta till isvintern. När havet ligger bundet och solen obarmhärtigt strålar emot mig, där jag frasar fram på skidor över snön. Andas djupt. Känner luften kristalliseras i näsborrarna. Ögat tåras och jag torkar bort det med handsken.

Vänder hemåt.

Posted by Picasa

... och solens första strålar...

... tänder lamporna igen.

  Posted by Picasa

onsdag, oktober 25, 2006

Jaha, och...

... inte nog med det, så har jag nu blivit kallad till intervju med ett annat företag också.

Stressigt, värre!

Men kul.

Återblick på sommaren

  Posted by Picasa

Även om jag gått på...

... export, vad gäller min blogg och fått läsare både här och där, så tar jag nu ett steg till.

Skall träffa Exportrådet i eftermiddag.

Nyfiken?

Jag också!

Fel väg

A-kassan är på väg att förändras på grund av regeringsskiftet. Piskan viner över de arbetslösa och morötterna hamnar hos företagen, som förmodas använda dem till fler anställda. Men blir det så?

I Tyskland gjorde man motsvarande förändring i a-kassorna för några år sedan. Resultatet har blivit noll, vad gäller fler i arbete. Plussiffrorna har istället synts i "fattigdomsstatistiken".

Är det verkligen en bra strategi för Sverige?

Upprop.
Rör inte a-kassan. Skriv på listan du också.
Även om du har jobb!Andra bloggar om: , , ,

Illusioner

Skall man se ett kultuprogram så är det Kobra i SVT.

Veckans edition handlar mycket om fotografi, och är värt denna månads hela licenspeng. Visar kameran sanningen? Ja, det gör den. Men bilden gör det kanske inte. Det handlar en del om manipulering. Beabetning. Ljug. Känslor. Och sanning.

Mycket fascinerande är även ett inslag om den franske konstnären Felice Varini, som målar optiska förvillelser på stora byggnader. När man ser byggnaderna från en specifik punkt, så tror man att man ser ett foto, som någon målat streck över. Helt otroligt!

Se programmet på nätet, eller reprissändningen på söndag 29 oktober klockan 14.25.

Du ångrar dig inte!Andra bloggar om: , , ,

tisdag, oktober 24, 2006

Hängivet

 

I ur och skur. Dragspelet får inte tystna. 


Posted by Picasa

Kulturlöst

Herr Reinfeldt har nu löst frågan om ny kulturminister. Ett bekymmer mindre, får vi hoppas. Lena Adelsohn Liljeroth (det skall vara fint och dubbelnamn, jojo!) är väl ett välmeriterat kort, som många undrar varför hon inte plockades ur ärmen från början.

Men hos mig satte hon omedelbart en stämpel på sig själv, när hon på frågan om utlokaliseringen av Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar till Visby, svarade ungefär så här:

Jag är kritisk. Det är känt. Här handlar det inte om arbetstillfällen. Här handlar det om Kultur!


Så diskvalificerades Visbyborna!
Kulturen finns i hufvudstaden.

Välmeriterad, var'e ja!

I betraktarens ögaVem betraktar vem?
Att betrakta en talltita på nära håll, ger plötsligt insikt om att den också betraktar dig. Min närvaro registreras. Och ignoreras, nästan. Men ett avtryck har jag gjort. Titta på förstoringen nedan till höger. Jag syns!
Klicka för ännu närmare studium
Posted by Picasa

måndag, oktober 23, 2006

Luleå 23 oktober, kl 22.14...

 

... och ner mot gatan faller snön.

 Posted by Picasa

Smycke

 

Denna eleganta varelse valde insidan av vårt rumsfönster i lördags. 15 mm lång, lugn till sinnet, vandrade den omkring i nuet.

Kvällen tillbringade den i taket ovanför TV:n på övervåningen.

 Posted by Picasa

Utmanad

Ellis har förstått att jag är sysslolös och har alltså förordat terapi.

A is for age; 57

B is for booze of choice; Ett gott amarone-vin. Alltför sällan.

C is for career; Lärare, resebyrå/-tjänsteman/-chef/-projektledare/-utbildare m.m., frilans copywriter, arbetssökande.

D is for your dad´s name; Arne

E is for essential things to bring to a party; glatt humör, kanske en blomma eller en flaska vin. Present om det är någon som fyller år, förstås. (Plankat, rakt av från Ellis.)

F is for favourite song at the moment; Det är så många, och jag kommer aldrig ihåg vad de heter. Jag bara lallar med.

G is for favourite game; Trivial Pursuit eller Alfapet och korsord.

H is for hometown; Luleå.

I is for instrument you play; Blockflöjt i barndomen. Avancerade så småningom till alt-flöjt. De'du!

J is for jam or jelly you like; lätt: hjortronsylt. Klart godast! (plankat av Ellis.)

K is for kids; Bevare mig! ;) Inga, alltså.

L is for living arrangements; Bostadsrätt i Luleå centrum för stadsbon i mig. Fritidshus på Rånlandet, fjärran från vimlets yra.

M is for Mothers name; Ina.

N is for name of your crush; Ja inte är det licensskolkande ministrar.

O is for overnight hospital stays; Noll!

P is for phobias; Inga, vad jag vet.

Q is for qoutes you like; "Jag har enkla vanor. Nöjer mig bara med det bästa." (Oscar Wilde.)

R is for relationship that last longest; snart 26 år med sambo. Herrejösses!

S is for sartorial style; Klär gärna upp mig, och ner mig. Allt, således. Bara det är snyggt, och passar situationen.

T is for time you wake up; 06.32 ringer klockan, varannan dag, då jag har frukostjouren. Annars vaknar jag ca 15 minuter senare. Ungefär samma tider på helgerna.

U is for underwear; Allt som är fräscht, sitter bra och inte har skavande etiketter.

V is for vegetables you love; Stugodlat, norrbottensodlat. Broccoli, rotselleri, palsternackor och andra rotfrukter.

W is for weekend plans; Oftast i stugan vid havet.

X is for x-rays you had; Skärmbildsundersökning. Finns sån't? Varje år, hos tandläkaren.

Y is for yummy food you make; Å herregud. Bloggen tillåter inte så många gigabyte.

Z is for zodiac sign; Tvilling.

Å is for ; de du vill skicka listan vidare till; Du slipper!

Ä is for; älsklingstrend; Alla onödiga, som jag älskar att analysera sönder och samman. Hehe!

Ö is for ;Önskan just nu, en egoistisk önskan;
J O B B.

Utmattad!

Till vad?

Fler tokigheter. Vem behöver pennor med raderbart bläck? Vad är det i så fall för fel med blyerts?

Vill man ha permanent text, så går det väl bra med en vanlig kulspetspenna.

Galoppen ej fattad, alltså.
Hur är det med dina ridkunskaper?

Det duger inte

Chai, Tchai.... betyder te.
I en annons i dagens tidning uppmanas vi tillaga en kopp chai-te, för vårt välbefinnande.

Vad tjusigt det låter!

För min del får det bli en kopp coffee-kaffe.Andra bloggar om: ,

Håll koll

"Senaste kommentarerna", är en ny rubrik i min högerkant. Här kan du läsa utdrag ur kommentarer som nyligen gjorts hos mig.

Klicka på det blå namnet, och du hamnar rätt in i det aktuella inlägget och kan lämna din egen synpunkt.

Alla är välkomna.

Årstider

Juni

Oktober 
  Posted by Picasa

söndag, oktober 22, 2006

Tror inte...

... att jag sticker näsan utanför dörren något mer idag.

Godnatt!Noteringar från en stughelg

Vi trasslar oss ut ur stan i sedvanlig fredagsträngsel, som ändå är lindrigare idag, eftersom de stora trafikjobben kring Kulturens Hus är avslutade. På nypåsatta vinterdäck rullar vi mot Sundom och hinner få upp kameran för att fånga två stora älgar, som målmedvetet kommer över ängarna och passerar 25 meter framför oss. Ingen fara. Vi hade stannat.

Fredagkvällen blev snabbmatskvällen, då jag svängde ihop lite saffransbulgur med serrano, broccoli och grillad haloumi. En god sallad därtill. Kvällen var kall och klar, med svagt norrsken i nordost. Natten tyst. Så tyst som den bara kan vara, när vinden stillnat och havet börjar frysa.

Lördag morgon. Fotspår. Någon har stått på vår bro! Tydliga avtryck av skosulor. Varför har någon stått där och spanat. Visserligen utåt havet. Det syns på avtrycken att besökaren bara klivit upp på nedersta trappsteget med tårna utåt. Jägare, tror vi. Kanske har han trott att huset var obebott. Vi har bilen parkerad en bit ifrån och utom synhåll från huset. Det känns lite kusligt ändå. Tankarna snurrar. Varför har vi inte hört något?

Av den utlovade snön blev inget. Sol emellanåt. Vi jobbar ute med nästa vinters ved. Årets har varit klar sedan i fjol. Dagen är klar, vindstilla och hög luft. Löven har fallit från träden, som nu står nakna.

Middagen blev saltbakad kyckling, med rostad mandelpotatis. Sömnig TV-underhållning från SVT:s 50-årsfirande. Det blev aldrig någon riktig fart på den festen.

Söndag med vitt puder. Ungefär som florsocker på en semla. Blå himmel och guld över frosten. Kajakerna packas in och pallas upp på sina bockar. Havet lockar inte längre.

Nere vid stranden har fredagsvinden skrapat ihop isvallar. Det slår mig att jag för exakt två månader sedan badade här, med stor behållning i varmt vatten. Märkligt hur snabbt årstiderna växlar. Det är fascinerande. Och jag skulle inte vilja vara utan.

Frost

 
 
  Posted by Picasa