onsdag, februari 29, 2012

Viktig fråga

I mitt jobb ställer hjärnan om sig automatiskt i vissa fall. Det är när jag jobbar i det internationella bokningssystemet Amadeus. Det "automatiska" består i att jag inte ens tänker på att fingrarna översätter bokstäverna å, ä och ö till aa, ae, och oe. De som reagerar är kunderna. Ibland hör de av sig när de upptäcker sitt namn märkligt stavat. Heter man Pääjärvi så vill man kanske inte heta Paeaejaervi. Men det måste man. För ute i den stora världen är det ingen som förstår prickar.

Nåväl - Fransmän har ju till exempel sina ` ´ ^ ¨ och den lilla cediljen, som jag inte hittar på tangentbordet. Spanjorer har sin ~ och norrmän och danskar har sina varianter.

Det där handlar ju uteslutande om uttalsinstruktioner. Vi skulle sakna prickarna.

Men så föll mina tankar på en väldigt viktig fråga, som jag gärna skulle vilja ha svar på.

Om någon nu vet; varför i herrans namn sätter man en prick över lilla i och lilla j, så berätta det för mig.

Det vore som pricken över i.




*****

tisdag, februari 28, 2012

Nu har jag tänkt rätt igen

Kvällens nyhetssändningar har rapporterat om en forskarrapport, som kullkastar myten om den långa sömnen.

Tydligen har några forskare nu konstaterat att vi inte behöver sova åtta timmar varje natt. I varje fall inte åtta timmar i rad. Det går lika bra, eller är till och med bättre att dela upp sömnen i flera perioder, med en vakenstund emellan.

Det där har jag insett för länge sedan. Många panikreagerar om de vaknar mitt i natten och inte kan somna om. För vi måste ju sova. "Jag dör om jag inte får sova". "Jag kommer aldrig att orka stiga upp imorgon, om jag inte får sova."

Johodå! Det går hur fint som helst.

Människan är ett djur. Det finns inga andra djur som sover åtta timmar på raken. Det är onaturligt.

Så jag tänkte rätt redan 2007.
Förmodligen.

Gonatt!

*****

måndag, februari 27, 2012

Slutet gott

Ovanligt rörig arbetsdag. Vet inte varför, men så kändes det. En del träningsvärk i vader och lår på grund av den intensiva skiddagen igår. Det flängdes rätt mycket i pisterna, vill jag lova. Men det var ju så innerligt kul.

Rätt tröttkörd var jag när jag kom hem. Men beslutade mig ändå för att öka på brödförrådet. Midnattsbagaren var ovanligt tidigt i farten, och just precis nu smakade vi på ett aprikosbröd nyss uttaget ur ugnen.

 - Jäppegopp!

Försök själv att prata rent med hett bröd i munnen.

Ute blåser det upp till snöväder igen.
Härligt!

*****

söndag, februari 26, 2012

Visst hittade vi på

Det blev en fantastisk februaridag. Minus 7-8 grader och värmande sol. Fräsch snö.

Det finns inte mer att önska.

Gomorron

Vad ska man hitta idag .

Månntro.

*****

lördag, februari 25, 2012

Snödroppar, ha!!

Här har vi äkta vara!

Se bara på utsikten från mitt tankställe.

OK-macken i Södra Hamn måste vara en av Sveriges vackraste


*****




Jobbet, lördag

En sådan där dag som jag inte gillar.

Att jobba lördag innebär att ge sig i kast med uppgifter som jag inte inte är van och inte kan. Man jobbar i och för sig oftast med en erfaren privatresesäljare, men den stackarn får ju ta i stort sett allt, eftersom jag är amatör på charterresor och liknande. Det är föga ide att jag ens ger mig i kast med den sidan av jobbet. Trots allt är det tre lördagar på "vårterminen" som är aktuella för min del.

Att sitta på ett jobb där man inte kan "något" är inget för självförtroendet.

Trevlig lördag.

*****

fredag, februari 24, 2012

Fredag igen

Ja - Det blev ju middag ikväll också. Varsamt grillade fjällrödingfiléer, med hjortronmarinerade morotslockar, dillgrädde, haricotsverts och kokt mandelpotatis.

Ett Sauvignon blancvin från Saint Clair passade bra till. 


*****


Och dessutom felvända bilder.

Nåväl. Du förstår vad jag menar.

torsdag, februari 23, 2012

onsdag, februari 22, 2012

Om att vara southerner

Ikväll var jag bjuden att vara med om några "norrare" ögonblick än jag vanligtvis upplever.

Fotograf Staffan Widstrand hade blivit hitlockad av universitetet som generöst lät allmänheten komma på föreläsning om Arktis och människorna som lever där.

Arktis sträcker sig ju jorden runt, delvis på samma breddgrader där jag bor, men oftast tänker man sig ett område betydligt längre norrut.

Staffan har sedan många år besökt människor som lever i det området. I Kanada, på Grönland, i Ryssland. Han frågade bland annat vad de kanadensiska inuiterna tycker om att vi kallar dem eskimåer. Är det politiskt korrekt?
 - Inte spelar det någon roll, svarade en man. Vi kallar ju er för southerners. Alla utom vi själva är ju southerners, för ingen bor ju norr om oss.

Berättelserna illustrerades med fantastiska bilder på natur, djur och människor. Han tycker om att fotografera i kyla och gärna i morgon- eller kvällsljus.

Staffan avtackades med orden "han som hör med ögonen".
Bra sammanfattning av en bra föreläsning.

*****

Solskenshistoria Skåne - Luleå

Kommer du ihåg detta?

Då kan det vara kul att läsa andra avsnittet också.

*****

Kullerbytta

En stjärna som finns 40 ljusår från jorden har i sin närhet en planet som är tre gånger större än jorden och sju gånger tyngre.

Denna planet sägs vara ett "vattenrike". Största delen av planeten är täckt av vatten.

Planeten snurrar rätt nära sin stjärna, vilket gör att temperaturen i alla fall inte är lämplig för mänskligt liv. Det är 230 grader varmt där, enligt forskarna.

Den fråga som genast dök upp i mitt huvud, när jag hörde detta var:
 - Finns det ett liv ens för vatten?

Häpp!

*****
Nyheten rapporterades i SR P1 i Vetenskapsradion i morse.

måndag, februari 20, 2012

Dagens lunchutsikt

Norra Stadsfjärden är den utsikt man har om man går och äter lunch på bistron i Norra Hamnen.

Isbanan, som sträcker sig runt hela innerstan och en bit ut till en av de närmsta öarna, är en riktig succé bland luleborna. Det promeneras, åks skridskor och skidor.

*****

Skickat från min Samsung Mobil

söndag, februari 19, 2012

Efter-middagen-mys

*****

Trots faran . . .

. . för allmänheten, vågade jag mig ut för att kompletterings- handla. Jag mötte promenerande Luleåbor, som tog det lugnt. Barnfamiljer, gamlingar, ungdomar i Con***se, och jag.

Vädret var skönt. Milt, men friskt. Ungefär 2 minusgrader. Blåsten inte värre än vanligt. (Det blåser ju alltid i Luleå. Det har vi gemesamt med Chicago. Det du!)

Någon fara för att "stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner" kunde inte skönjas.

Ja det skulle väl i så fall vara TIGERN!!!


Den stora katten på Köpmantorget, som en dansk amerikansk isskulptör jobbat med i flera veckor. Från början såg den ut som en oformlig isklump. Jag har gått förbi den i stort sett varje dag och sett den gradvisa förändringen. Svansen kom i fredags. Så nu är den klar.





Oskadd tog jag mig hem med min matkasse.

*****

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Ska man lyssna nästa gång

SMHI är helt enkelt uselt, när det gäller prognoser för den del av landet där vi framlever våra dagar. Igår gick det ut en Klass1-varning på morgonen om att det skulle snöa 2-3 dm och blåsa nästan storm. Senare på eftermiddagen eller kvällen ändrades det hela till en Klass2-varning. 
Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.
Från lördag kväll skulle snön vräka ner. Vi satt där och tittade på TV, slängde en blick ut genom fönstret. Inte en flinga kunde skönjas. Vi genomled "Mällån", slängde en blick ut genom fönstret. Inte en flinga föll. Vi såg ett lysande avsnitt av Sherlock, slängde en blick ut genom fönstret. Luften var snöfri.

Innan vi gick till sängs slängde vi en blick ut genom alla fönster vi har. Nä - Ingen risk för störande plogbilar i natt.

Vi sov gott.

På morgonen undrar jag innan jag slängt en blick ut.... ja, du vet, hur i herrans namn jag ska få upp ytterdörren för att hämta tidningen. Tänkte att den måste väl vara fullständigt blockerad av snömassor.
Men det gick. Ett tunt, florsockerlager på ca 3 mm låg därute, dock utan att på något sätt hindra.

Klockan 10 idag har SMHI fortfarande en Klass2-varning för vårt område. Och "ytterligare 15-25 cm snö väntas".

Ytterligare!???

En sak är säker. Prognosverksamheten på SMHI kan nog snart läggas ner.
Uppföljning är heller inget de befattar sig med.

USELT!


*****
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

lördag, februari 18, 2012

Vi sjappade

Efter en tur in till Råneå beslöt vi att åka hemåt igen mot stan redan idag. Trots att det inte börjat snöa, var drivbildningen längs vägarna rejält på gång. Prognosen säger dessutom att snöandet ska pågå från ikväll och hela dagen imorgon.

Vi vågar inte lita på att vi får plogat ner till vår stuga i första taget under morgondagen. Ibland får man böja sig för vädrets makter. Hade vi kunnat ta ledigt måndag, hade vi mer än gärna stannat kvar och lyssnat på hur vinden ven och huset knakade i de kraftiga vindbyarna. Mer än gärna.

Men vi gjorde nog rätt. På vägen hem hittade vi inte mindre än två bilar ute i snökarmarna. Den enda ordentligt tillbucklad, obrukbar. Den andra helt omsvängd med nosen mot körriktningen uppe på en stor snödriva.

En roligare lördag än vad de bilägarna fick, hoppas jag att vi får.

*****

Stjärnklart

Hur ska vi nu göra?

Mulet. Sikten fullständigt borta över fjärden. Inga öar. Bara ett ljust grått töcken

Vaknade vid femtiden. gnistrade stjärnor.

Nu varnar SMHI för hårt väder med mycket snö. Blåst och drivbildning. Vår väg är inte den som prioriteras och en rätt besvärlig uppförsbacke i starten ställer till det ibland.

Kan man lita SMHI
Ryktet är inte obefläckat.

Kan vi stanna här till imorgon, som planerat?

Det känns inte helt stjärnklart.

*****

Skickat från min Samsung Mobil

fredag, februari 17, 2012

Idag hade jag verkligen lust ...

.. att skriva till Kulturredaktionen på SR P1 och berätta om hur fascinerande jag tyckte det var att de recenserade en pjäs om någon som  "lever själv", samt rapporterade om "nya debutanter".

Men lite mer spännande hade det väl varit om pjäsen handlat om någon som lever osjälv och att man berättat  om gamla debutanter.

Jag menar .... Lever själv gör väl de flesta. Undantaget är väl någon som ligger i hjärt-lungmaskin eller dylikt. Och en debutant är väl aldrig annat än ny?

*****

torsdag, februari 16, 2012

Visst är det konstigt ...

.. att bankerna alltid höjer sina låneräntor ungefär en månad innan Riksbanken höjer reporäntan.
På grund av rykten.

Men när Riksbanken sänker...
 ... "så har det ingen betydelse för låneräntorna numera"... säger Nordeataleskvinnan Annika Winsth.

Undrar om hon lärt sig av Vattenfall.

*****

Dissad

Jag intresserar mig sällan för TV-serier. Definitivt inte långa sådana. Och absolut inte meningslösa amerikanska.

 - Äsch! Du har bara fördomar. Det finns bra amerikanska serier.

Min invändning mot det "amerikanska" är främst av etisk natur. Den kulturen tränger sig på alldeles för mycket, i alla sammanhang. Det blir helt enkelt lite för mycket. Vi har så det räcker redan.

Men i höstas gjorde jag ett undantag. Serien Homeland var omtalad. För sin intrig. För sina skådespelarinsatser och för sitt ämnesval. Den fick en chans. Jag blev inte besviken - Förrän igår!

Upplösningen kom inte. Det "sista" avsnittet, som var extralångt, utmynnade i en tomt och meningslöst frågetecken. Inte sådär att man stimulerades att tänka vidare. Jag kräver inte färdiga slut. Inte lyckliga sådana heller. Men någon sorts utgångspunkt för att själv kunna fantisera om vad som skulle bli fortsättningen.

Istället fick vi av "hallåan" höra:
 - Var inte oroliga! Tio nya avsnitt kommer till hösten.

Ajöss och goodbye.

Den som inte kan berätta en historia på tio avsnitt, är ingen bra berättare.

Ännu en spik i kistan.
Inga fler amerikanska serier för mig.

*****

Och där stod ...

. . två konferensgäster på ett alphotell i Frankrike och hade inga rum.
Trots skriftlig bekräftelse.
Under franskt sportlov.

Jojo - Det blev en oväntad vändning på förmiddagen.

*****

onsdag, februari 15, 2012

Men bestäm!!!

När jag ser Uppdrag granskning ikväll undrar jag hur det egentligen är ställt med rättssäkerheten i Sverige.

Hur notoriska återförbrytare får mindre straff ju mer de ställer till med. Så verkar det.

En kille som intervjuas hade på ett år "åkt dit" ett trettiotal gånger. Men han gick omkring som en fri man och undrade varför inget hände. Han hade bland annat kört längs avenyn i Göteborg i 150-160 km/timmen, drogberusad i en stulen bil. Och åkt fast. (Definitionen av "fast" är tydligen lite luddig.)

Flera sådana exempel redovisades i programmet.

Men alltså - Vad är det som är fel?

En åklagare menade att "så är reglerna".

Till slut var det en annan åklagare som efterlyste strängare regler. Bland dem en åtgärd som jag gett luft åt tidigare. Notoriska rattfyllon ska naturligtvis bli av med både körkort och bil. Bra! Det tycker jag också. Varför är det inte så?

Alltså - Beslagta fordonet för evigt. Dra in körkortet. För in förbrytaren i ett register som hindrar honom eller henne från att få registrera sig som bilägare i åtminstone 5 - 10 år! Tvångsvårda människan!

Vad är problemet? Viljan eller "kulturen"?

Bestäm något bra och inför det!
Punkt.

*****

söndag, februari 12, 2012

Idag var det . . .

. .  solglasögon på. Ut på havsisarna bar det. Med viss försiktighet. Ja, inte för att de inte håller en skidåkare, men de är opålitliga här och där, eftersom denna märkliga vinter inte lyckats riktigt bra med dem.

Men iväg bar det i alla fall. Mot solen. Nio minusgrader och vindstilla. Idealiskt för en tur. Det var faktiskt premiär för säsongen, vilket kanske låter märkligt för dig som bor söderut i landet. Men när jag tittat i stugans loggbok, så var det exakt samma datum som premiären ägde rum i fjol.

Förra helgen var det inte tal om att dra ut på skidor. För kallt. Helgerna innan dess har det varit trist väder med dålig sikt och blåst.

Idag blev det alltså av. Men visst råkade vi ut för den där dåliga iskvaliteten. Stannade till och pustade på ett ställe utan att märka att vi plötsligt stod i vatten. Vatten fryser, när det kommer upp i luften, och snart hade vi två centimeter is under skidorna. Det glider inte så bra, men ger förstås bra fäste.

Det blir till att stanna och skrapa, bara för att råka ut för samma sak en gång till. Men till slut lyckades vi hålla oss på ställen, där det inte fanns vatten under snön. Då gled det på riktigt bra.

Och vi njuter.



*****

Utsikt mot jordgubbslandet.


*****

Livskvalitet . . .

. . är att ligga och vänta att frukosten blir klar nere i köket.

Det verkar bli en fin dag. Skidåkning kanske. Utomhus, alltså.

*****

lördag, februari 11, 2012

Kvällens middag

Improvisation på låg nivå. (Hög nivå, vore att skryta, och det gör jag aldrig.)

Det blev apelsinkryddad ugnsbakad fänkål. En stjärtbit av en lax preparerades med furikake (svarta och ljusa sesamfrön och alger) och ugnsbakades med plommontomater. En crème fraiche med lök och fiskfond till det, och succén var given.

Vinet, Zecci Verdicchio Classico, satte punkt.

*****

Tassar . . .

. . ut i morgonrock för att fixa fågelfrukost innan jag börjar med vår  egen. Vänder mig om och slänger en blick mot vår nyaste altan, (du vet, "patio väst") som sover sin vintersömn under snön

Det får den gärna göra ett bra tag till

generös är jag.

Härliga vinter!

*****

fredag, februari 10, 2012

Snygg inneboende.



Skickat från min Samsung Mobil

Fredagskväll



*****

Ankomst

Ljuskäglan fångar en hare på väg att rymma över den stora snöhögen på gården, när vi svänger in på gården i stugan med helljuset på.

Stannar motorn och kliver ut i tystnaden och stjärnljuset. Mjuk nysnö, inte mycket, men ett decimeterdjupt kallsnötäcke dämpar alla ljud. Jag hinner kolla att fågelfröautomaten inte är tom. Skönt. Då kan jag helt ägna mig åt att få fyr i spisen och packa upp. Det är ungefär åtta grader i stugan när vi kommer hit på fredagkvällarna. Men det går fort att få upp värmen.

Själv slipper jag ansvaret för kvällens mat. Nu kan jag bara slappna av och vänta på en whisky.

Därute kommer haren tillbaka.

Trevlig fredagkväll!

*****

torsdag, februari 09, 2012

onsdag, februari 08, 2012

tisdag, februari 07, 2012

Inte har vi det så himla osnyggt hemma.

*****

Fjorton olika trafikolyckor . . .

.. blev facit av det märkliga väder vi hade igår i Luleåtrakten. Tyvärr ledde en av dem till döden.

Det var väldigt kallt, och snöade. Något som inte är alltför vanligt, eftersom snöfall ofta hänger ihop med mildväder i mina trakter. Nu var det alltså extremt kall, extremt torr, och extremt finkornig och lätt snö som föll i rätt stor mängd. Det blev drivor av något florsockerliknande, eller välsiktat mjöl över trakten.

Sådana förhållanden leder till snörök på våra vägar. Eftersom snön var rätt riklig blev snöröken därefter. Sikten blev noll, eller i alla fall inte mer än 10 meter, berättades det.

I söndags, när jag körde från stugan in till stan var det inte tillnärmelsevis så mycket snö på vägarna. Men det räckte.

Det gör att jag inte blev särskilt fövånad när jag läste rubrikerna på dagens morgontidning.
- Det värsta jag varit med om, kommenterar räddningschefen i Luleå.

Det är också det som gör mig så arg och irriterad. För även om förhållandena var långt ifrån det som upplevdes under måndagen, så råkade vi ut för flera fall även på söndagen. Folk som, oavsett förhållandena, kör som om det vore sommarväglag! Fullständigt omdömeslöst.

Jag kör så gott som aldrig över den tillåtna hastighetsgränsen. Jag skulle ljuga om jag sade att jag aldrig gör det. Men det tillhör verkligen undantagen. Kanske vid någon omkörning.

I söndags gick det att köra 110 på 110-väg för det mesta. Vi har långa sträckor med mitträcke, och som du vet är det då sträckor, där man inte kan köra om. Då händer det rätt ofta att någon kommer och nosar mig i baken, stressar och visar med allt tydlighet att h*n tycker att jag kör för mesigt.

Det hände vid ett par tillfällen. När vi sedan kommer ut på den tvåfiliga sträckan blir man omkörd. En av de omkörningarna skedde med en van, som hade släp kopplat. Jag lovar - Den körde i 150. Bilens storlek och dess kantiga design orsakade massiv snörök. Man såg ingenting på en lång sträcka. Flera bilar framför mig blev, liksom jag, rädda och började bromsa medan dåren fortsatte sin framfart. Som om det vore sommar. Sedan skyller man på Trafikverket, eller kommunen om det går snett. Dålig snöröjning.

Så förvåningen var inte stor, när jag läste den där rubriken:
"Det värsta jag varit med om".

Det finns tyvärr massor av lågintelligens på våra vägar.
Massor.

*****

Vi har vinter

Varje år har vi något som kallas vinter. Det är en period då temperaturen går under noll grader i minst fem dygn i följd. Vissa vintrar har det varit lite si och så med det, med ideliga veckor med slask och snösmältning både i januari och februari.

Men så i fjol smällde det till och blev vinter i november. Bara en enda gång fram till i mars nosade kvicksilvret (eller spriten, som det oftast är nuförtiden) på nollstreckent. En riktig drömvinter alltså. Mycket snö hade vi också.

I år dröjde den lite med ankomsten. Snön föll först vid juletid, men sedan har den faktiskt varit väldigt givmild. Återigen en önskeversion av årstiden.

Sedan någon vecka tillbaka har vi haft kallt. Relativt kallt. Ja till och med mycket kallt från och till. Sedan en vecka, alltså.

Och vad ser man i tidningen. Vad hör man? Jo - Nu är folk less på kylan!!! Tala om uthållighet. Efter en vecka beter sig många som om jordens undergång vore nära förestående med istid och evigt mörker som utsikter.

Vilken landsända bor de i? Jag bara undrar. Snälla nån. Det är vinter. Läs första stycket i det här inlägget igen, så kanske det fastnar vad det handlar om.

Sluta skämma ut oss. Och sluta gnälla!
Fjesnorrbottning!

*****

måndag, februari 06, 2012

Fantastiska nyheter

Så skapas sensationer. Tidningen Svensk jakt kan nog snart konkurrera med slaskpressen, vad gäller sensationsmakeri.

Den här gången visar de verkligen vilka kunskaper de har om biologi och viltvård.

Nämligen ringa.
Om ens några.

För de vill egentligen inte.

*****
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Äntligen . . .


. . hemma, efter en stressig dag, med övertid.

*****

En vanlig måndagmorgon

Eventuell strejk i Frankrike från och med idag. Air France drabbas i så fall. Eventuell strejk på charterbolagen under sportloven, ungerska MALEV i konkurs, och SPANAIR-problematiken ej utredd.

Jodå - Vi vet att vi lever.

*****

lördag, februari 04, 2012

Inte har jag fått igång ...

. . mitt mobila bredband, där jag nu befinner mig i stugan. Instruktionen säger bara:

Koppla in med den dubbla sladden ansluten i två usb-uttag. Datorn känner av modemet och installerar en ikon.
På bruksanvisningars vanliga vis, alltså.

Jo pyttsan! Här känns inget igen.

Men då upprättar man ju snabbt ett privat nätverk via mobiltelefonen istället. Hur lätt som helst. Och se.... nu är jag här.

Frukosten snart överstökad. Utanför råder midvintersol. Vi har haft -32 inatt, men nu är det bara 28. Tur att vi är i stugan, för i stan lär det vara -34.

Nu vidtar förmiddagssysslorna. Ut och mata fåglar, läsa av elmätaren, hämta vatten......

*****

fredag, februari 03, 2012

Funkar det?

Nu vill Trafikverket införa böter för den som förorsakar förseningar för tågtrafiken.

Men kan man verkligen bötfälla regeringar från de senaste 25-30 åren retroaktivt?

*****


Som sagt


Jag tror det blir täckbyxor idag.

*****


torsdag, februari 02, 2012

Jag tror . .

. . det börjar bli vinter!

*****

Alltså - Det är lite tyst ...

..  här på bloggen just nu.

Det beror på att en ny dator inköpts ikväll efter mycken vånda. Och det är ju liksom inte bara att plugga in och sätta igång. Nä - Inte riktigt så.

Jag återkommer alltså, när jag är klar.
Om jag nu någonsin blir det.

*****