lördag, maj 04, 2019

Sadister

Sedan 1971 har jag jobbat med datorer på ett eller annat sätt. Jag har alltid följt med utvecklingen, lärt mig nytt, och fixat både det ena och det andra. Reparerat flygbiljettskrivare på distans, skrivit användarhandledningar för ekonomi- och bokningsprogram, byggt hemsidor och kundportaler med mera, med mera.

Jag känner mig rätt kompetent.

I vintras köpte vi en ny skrivare, eftersom den gamla hade konstiga saker för sig, eller vägrade att utföra vissa moment.

Nu blev det en ny, modern sak, som jobbar trådlöst. Nytt för mig, men jag måste säga att det är bekvämt att skriva ut dokument till och med från mobilen, eller plattan om man behöver. Helt suveränt.

Här i hemmet jobbas det ideellt med en del styrelsearbete, vilket gör att protokoll och annat ska fixas och arkiveras. Bland annat. Det blir en del utskrifter och skrivaren fick idag "hjärtstopp", det vill säga att den vägrade att skriva. Färgpatronerna hade tagit slut. Inte konstigt, för de som följde med som standard var av klen kvalitet vad avser färgmängd. Det framgick av bruksanvisningen.

Och det är bruksanvisningen jag nu ondgör mig över. Så himla undermålig. Som de flesta bruksanvisningar. Kolla in dokumentationen på bilden nedan. En massa papper, en bok på 48 sidor. Inte ett ord om hur man byter färgpatron. I N T E  E T T  O R D !  Jag lovar.

Jovisst kunde jag öppna skrivaren och se att färgpatronerna gått och gömt sig i ett hörn, helt oåtkomliga. De gick inte att rubba. Alltså måste jag få en instruktion. Läste och läste och läste igen och bläddrade och läste. Inget resultat.

I frustrationen hittade jag till slut en hänvisning till en webbsida. Jag gick in på den och letade. "Färgpatron" skrev jag i en sökruta. Jovisst - massor av info om var jag kunde abonnera på sådana. "Du får aldrig mer slut på färg", ropades ut.


En app fanns att hämta hem, och för att göra en lång berättelse kort, hittade jag till slut rätt bland 5768 olika rubriker, som kom upp när jag använt sökfunktionen.

Varför ska det vara så komplicerat?
Och jag hävdar med bestämdhet:
Bruksanvisningsskribenter tillhör ett skrå, fyllt av sadister.
*****

8 kommentarer:

Allmycke sa...

Instämmer!

Bert Bodin sa...

Bra! Då är vi två.

Thalassa sa...

Nu är vi tre!

Bert Bodin sa...

Proteströrelsen växer. 😉

Anders sa...

Finns den inte med här då?

https://support.hp.com/se-sv/document/c04791064

Bert Bodin sa...

Det kunde man ju tro. Men min modell heter Envy 5020 och finns alltså inte med i den där listan.

Anders sa...

Då klickar du här, följer instruktionen och klickar på första länken!

http://bfy.tw/NWKr

Bert Bodin sa...

Jovisst. Men varför kunde det inte stå ett ord om hur man gör i själva bruksanvisningen. Varför lägger man inte bara i en post-it-lapp med adressen till webbsidan i så fall, istället för en familjebibel, som inte innehåller det mest basala? (Fast det gör ju inga biblar. Förstås.)

Jag lyckades byta. Men det var min erfarenhet som hjälpte mig mest. Men irriterande var det.