måndag, februari 24, 2020

Beroende, eller?

Jag såg ett intressant program om sociala medier ikväll. Skådespelaren Adam Lundgren rannsakar sitt förhållande till företeelsen. Han besöker de företag som skapar apparna. Han talar med folk som varit med i jobbet och börjat få dåligt samvete över vad de ställt till med, egentligen. 

Själv kan jag känna ett visst beroende. Men jag försöker hålla det på en rimlig och hanterlig nivå.

Hur är det för dig?

*****
Länk till programmet.


6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag är nog beroende och det är ju så med mig, det är ofta allt eller inget :) Å andra sidan, HAR jag inget internet, klarar jag mig bra också, kan till och med tycka att det är skönt. Dom appar som jag använder mig mest av är utan tvekan Instagram, svt.play och sveriges radio.

Monet sa...

Jag är definitivt beroende. Mycket genom bloggskrivandet förr men också genom sista årens många sjukhusvistelser och långa konvalescenstimmar. Jag har en Ipad Pro med tangentbord plus en ny Iphone med bra kamera. Paddan har jag med mig lite överallt, också i sängen. Mitt nätfokus är Facebook där jag har intressanta vänner som för roliga diskussioner och/eller delar med sig av vad som händer dem. Jag är med i roliga grupper, allt från språkpoliser till konstnörer/författare, gruppen för min franska by och till och med vårt lilla franska förra område där jag ser varje bortsprungen katt. Hemvändande svenskar och svenskar i Frankrike har flera grupper med jntressanta diskussioner, vin,mat, politik och sjukvård diskuteras i andra. Norrtälje-grupper förstås plus ön där vi bodde tidigare. Otroligt roligt med alla vänliga och hjälpsamma människor som tipsar och ger råd! Detta är nätet som bäst och roligast!

Mina andra mest använda appar är Svd plus ett stort antal franska och engelska nyhetskanaler. SvtPlay och Tv4Play plus Netflix förstås. Sen har jag olika lexikon och andra smarta saker som att koppla mina nya hörapparater till mobilen. Annars använder jag INTE mobilen som alla andra som verkar klistrade till den. Jag ringer och kollar sms men paddan är min kompis. Livet har blivit mycket roligare med internet - rätt använt! Trevliga bloggare finns det ju också!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jag har också SR och SVTplay, men använder dessa två endast i "nödfall". Gillar inte att avskärma mig från omgivningen med hörlurar
Är alldeles för nyfiken för det.

Men när det gäller sociala medier är jag på FB och Instagram. Men har lessnat på FB mer och mer. Tycker det funkar " konstigt" emellanåt. Däremot är det bra när det gäller slutna grupper.

Twitter skrotade jag innan jag ens kom igång med det på allvar.

Bert Bodin sa...

@Monet

Programmet jag såg riktade in sig uteslutande på sociala medier. FB, Instagram och Twitter.

Se mitt svar till Elisabet ovan.

Visst har jag utöver soc. Medier en del nhetsappar. DN, The Guardian, New York times, ETC, Omni, SVT och SR.

Turtlan sa...

Jodå. Beroende kan jag erkänna men gör att rättfärdiga beroendet läser jag tex DN och andra nyheter på nätet. Lyssnar på radio i telefon när jag tex åker till från jobbet eller promenader. Lyssnar på s k poddar. Eller musik via Spotify.

Använder mest telefonen för att betala räkningar, bokar tågbiljetter och gör andra div ”ärenden” .

Håller med om att Facebook blivit sämre. Mest reklam och annat. Färre som skriver o delar. Sen väljer ju Facebook ut som de vill vad jag ska se. Svårt både fatta o styra det. Gillar instagram betydligt mer.

Men min vanliga laptop gillar jag till mycket men telefonen är ju mer praktiskt ha med eller ta till.
Jo sociala medier är ett kul sätt hålla kontakt med släkten ute i världen som jag inte hade förut mer än ngt julkort eller så. På så vis är sociala medier en pärla.

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Observera att jag endast talar om sociala medier. Inte telefonen!

Men vi har samma åsikt om FB märker jag.