fredag, mars 29, 2019

Inte direkt förvånad

Den här vintern är underlig. Precis som den förra. Fast på olika sätt.

I år kom snön på allvar rätt sent i december. Januari blev kall. Inte rekordkall, men det var kallt under lång sammanhängande tid. Allt det förbyttes i februari, som började bra, innan ideliga plusgradersperioder med underkylt och vanligt regn, tog över och saboterade. Mars har varit blandad och slutet ska vi bara inte tala om. Crescendo de sista dagarna med temperaturer upp mot 13 plusgrader.

En överlappande egenskap har rått hela vintern. Blåst. Minst två gånger i veckan har SMHI skickat ut varningar i både klass ett och två för kraftiga vindar; kuling, stormvindar, kraftigt snöfall med mera. Där går denna vinter till historien. Hela den här veckan har det blåst. Idag är det värst. Det blåser så att det stundtals knakar i huset. På stora terassen har vi sommarmöbler inslagna i presenning. Paketet står dikt mot väggen. Ändå kom en vindil och flyttade ut hela rasket någon halvmeter ut på golvet. Locket på en stor förvaringsbox blåste upp en gång.

Jag kan inte påminna mig att jag upplevt vindar som dessa under våra 17 år på Rånlandet.

Klimatförändring på gång? Något lurt är det.


Vi vågade oss, trots allt ut på en promenad .

*****

4 kommentarer:

Steve sa...

Tänk så annorlunda årstider vi bjuds numera. Vad det nu kan bero på.

Bert Bodin sa...

Det är i vilket fall vårt fel.

Elisabet. sa...

Det är likadant här, men jag undrar om ni inte har haft mer blåst än hos oss? Och ja, jag tror inte att det bara är slumpen. Nej.

Bert Bodin sa...

Jo. Jag tror det är rekord i "rörigt" lufthav i år.