torsdag, april 16, 2020

Brytningstid - strandliv

Det blev långa rundan idag. En av dem i alla fall. Det finns ju en del att välja på. Men nu valde vi den som jag kallar silhuettleden, eftersom den går längs Södra hamnen västerut och sedan runt Gültzauudden och vidare förbi teaterhögskolan och Norrbottensteatern vid Norra hamnen. Det blir ungefär 6 kilometer, faktiskt. Men det beror på att vi går ut en sväng på isen också.

Att det är brytningstid är bekräftat - vi träffade en fjäril, som jag inte hann fånga på bild. Men jag tror det var en nässelfjäril, som flög över snön.

Officiellt är isbanorna "stängda" för säsongen. Inga landgångar finns utlagda. Man får kliva ner och upp utan andra hjälpmedel än de friska ben, jag ännu är utrustad med. Men isen är tjock och stadig och man går på stigar upptrampade av oss människor. Inget är plogat.

Möter en hund, som gärna vill hälsa. Och det får den gärna. Glad typ, som verkligen uppskattar att bli omklappad.
 - Vad är det här för sort, frågar jag husse, en ung långskäggig hipstertyp.
 - Haha - det är en Gott och blandat.
 - Fin, sa jag.

Och så gick vi vidare och tog så småningom iland och vandrade vidare. Lite här och där sitter folk och solar, eller har picknick vid stranden. Det är ju påsklov, så det är nog en del som är lediga.

Vidare under Bergnäsbron, förbi landshövdingeresidenset och så småningom runt udden och hemåt.


Observera det förälskade paret ute på isen. Vårkänslor. Strandliv.


Vårkänslor, igen.


*****

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

Va’ försiktig därute. Maken var ut med två kompisar. Den ene druttade i och när de andra skulle hjälpa honom så gick de igenom också. Tur nog var det bara på en meters djup. Men nu är det färdigpimplat för den här säsongen.

Bert Bodin sa...

@ Cecilia N

Det var sista gången för säsongen som vi gick ut på Södra stadsfjärden. Men isen är ännu mellan 30 och 40 cm tjock, utom under Bergnäsbron.

Men nu blir det bara "landkallepromenader" i stugan. Där är det bottenfruset.

Elisabet. sa...

Tack och lov att jag har en vid bildskärm, särskilt när jag tittar på videkissbilden! Helt underbar!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet
Den blev bra. Fick välja bland 30 bilder. Trots att det var "kavlugnt", kunde ju kvisten där uppe inte vara stilla. Men det lyckades till slut.