onsdag, april 08, 2020

Vår vår ...

.. betyder egentligen vårvinter. Idag kom den andra dagen i rad med tvåsiffriga plusgrader. Snön tinar på ett alldeles speciellt sätt i år. Ett sätt som vi aldrig sett förut.
 - Kan snö smälta på mer än ett sätt, undrar du.
Saken är den att normalsmältning gör att smältvattnet sipprar ner i jorden. Snötäcket sjunker ner, tunnare och tunnare. 

Den här vintern med ideliga tövädersperioder har gjort att snötäcket är skiktat. Is-snö-is-snö-is ... gör att smältvattnet från snön rinner iväg. Ut på vägarna. Ut på gårdarna. Sjöar täcker gångvägar. 

Bilen ser ut som en lerhög efter dagens utflykt till stan. 

Vi tittade till hemmet. Käkade god vegetarisk lunch hos Robbie. Hans restaurang ligger i Vetenskapens hus, vilket gör att man kan luncha på långt avstånd från andra i den stora vackra salen. Dessutom anslöt Robbie med fru och satt och pratade med oss. På behörigt avstånd, förstås. Kul. Det är länge sedan vi setts.

Efter proviantering åker vi snart ut till karantänen igen. Ut till det vackra havet. Havet som snart ska vara scen för orrarnas dans. De har börjat samlas.

Och över fjärden sjunger sångsvanar.



Orren spanar efter kompisar.
*****

4 kommentarer:

Kersko sa...

Vi hade lite snö i fredags men nu häller häggen på att slå ut. Märkliga tider.

Bert Bodin sa...

@Kersko

Idag hade vi 12 plusgrader. Men det är bara videt som håller på att vakna.

Allmycke sa...

Som jag saknar orrspelen! En numera avliden morbror brukade väcka mig kring 4-bläcket för att vi skulle åka skidor till ett ställe där han visste att orrarna skulle spela lite senare på morgonen.
Sömndrucken och inte alls pigg på tanken (jag var kring 15 år gammal) men när morbror manade på, då steg jag upp.
Vi låg i en "luta" och väntade på orrarna som samlades på en kal-fläck nedanför oss. Hur jag önskar att jag hade haft en anständig kamera, då för sisådär 50 år sedan!

Bert Bodin sa...

@Allmycke

Här spelar de på havet så länge det finns is. Men ofta så långt ut att man inte kommer åt dem ens med bra kamera. Och själv törs man då inte själv gå närmare. (Fast då flyr de ju förstås.)

11:54