söndag, april 05, 2020

Finland - att beundra

Finlands sak är vår. Eller borde också vara vår. Åtminstone borde ansvariga skämmas ordentligt nu när realiteterna ställer krav.

Vi i Sverige har ingen beredskap. Inga lager av förnödenheter användbara i kristider. Här skickade myndigheterna ut en "bruksanvisning" för hur vi invånare skulle förbereda oss för ofärdstider. Om krisen/kriget kommer. Men myndigheterna tar inget eget ansvar. Och framförallt har inte gjort det.

Det var ett gravt misstag av statsmakten att sälja ut våra beredskapslager i den yra som uppstod efter att det kalla kriget tog slut. En ny värld, ett Utopia, växte fram i ansvarigas hjärnor. Nu kunde vi börja ägna oss åt avregleringar och privatiseringar, skattesänkningar och rusande konsumtionsiver.

Nu anar vi konsekvenserna. Lite sent.

Vi får skylla oss själva. Vi får titta oss yrvaket omkring. Vi får börja beundra Finland, som har hela sin beredskap kvar.

Den kan de ta till nu. Utan fördröjning. De har all rätt att snegla på grannarna västerut, svenskarna.

Och skaka på sina huvuden.

*****

9 kommentarer:

Gunnel sa...

Vi har kloka grannar i öster. De har förstått att kriser kan komma och är väl förberedda. Finnarna är nästan självförsörjande på livsmedel och man har beredskapslager för många månader. Vi svenskar bör ha några korvburkar i skafferiet, lite batterier och en ficklampa för att klara oss i 3 dagar. Lite överdriver jag kanske men vår beredskap är obefintlig.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Även om dagens läge är en dyrköpt erfarenhet, så är den nyttig, tror jag.

Monet sa...

Du vet ju vad jag tycker om att vara normalt krisförberedd sen tidigare diskussioner. Den här svenska nedrustningen har jag vetat om länge - har militärer i familjen bl a. Det är bl a därför jag är förberedd själv. Ändå inser jag nu att jag troligen måste se över vårt eget personliga livsviktiga läkemedelsförråd än en gång vilket inte är klokt. I förra veckan skrev Eva Åsbrink i en ledare i DN att Sverige är ett ”fredsskadat” folk. Det har jag alltid också tyckt och många med mig tycker likadant, min uppfattning har ju dessutom stärkts efter många år utomlands. Alla våra nordiska grannländer vet vad krigssituationer innebär - i Europa likadant. I Sverige har vi dessutom ett unikt ”myndighetsstyre”, högt förtroende för myndighetspersoner (!) och utmärker oss i en världskatastrof genom att gå helt på tvärs. Man har uppfattningen ”det är inte så farligt, jag blir inte sjuk, jag har så bra kondition, händer det så händer det”. Och så går man i affärer, sitter på utecafé och åker till sommarstugan TROTS att myndigheter och experter (och till och med kungen och drottning Elisabeth) säger att man ska stanna hemma? Detta i ett läge där vi inte har ett munskydd över varken till doktorn eller oss själva och låter outbildad personal oskyddade gå in på våra äldreboenden och smitta ner våra äldre. Genom hemtjänsten också för den delen. Jag sitter på första parkett i min ”franska” självvalda isolering och gör åtminstone vad jag kan för att skydda min högriskman, inte utsätta oss för smitta eller ev sprida den vidare. Och är glad över min fyllda frys, mina toalettpappersrullar och solen och uteluften på min balkong. Blir det för instängt någon gång tänker jag på Anne Frank. Tomma beredskapslager gör mig så rödglödgat arg att där måste jag i min tur förtränga eländet. Tids nog får någon stå till svars för det också!

Bert Bodin sa...

@Monet

Hörde någon "specialist" uttala sig igår. Han sa att någon mycket väl kunde bli åtalad för oaktssmma beslut i förfluten tid. Det blir intressant att se.

Monet sa...

Tommy Iseskog heter han. Sveriges främste arbetsrättsjurist. Känner honom sedan vi själva arbetade med chefsavveckling. Jo, han kommer säkert att få rätt. Tyckte nog Hallengren såg lite besväras ut inför frågorna också...

Bert Bodin sa...

@Monet

Så var det, ja. Tack.

Turtlan sa...

Ja Finland är ett klokt land eller hur man ska säga. Imponerande och så klokt ha beredskap.
Deras skolor får väl bra omdömen också.
Nu börjar ett o annat läkemedel bli restnoterat också. Eller fler än ett och annat.

Detta ”privatiserande” av apotek är ett exempel. Eller alla dessa upphandlingar som krånglar till saker.

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Förstår inte varför vi (Läs: Politiker och myndigheter i Sverige. ) har så svårt att titta på Finland.

Turtlan sa...

Kan det vara det att Sverige alltid varit lite storebror över Finland? Vi ”rika” Sverige och det lite fattigare Finland.

Jag har inte varit i Finland lika mycket som du men har bara positiva minnen och erfarenheter från våra besök. Design, möbler och arkitektur är de bra på också.

Det är väl detta med språket men folk kanji engelska också.
Vi köpte ju vår båt i Finland. Inte långt ifrån Ekenäs och Fiskars (ja där de gör saxar) Så bra bemötta.

Det enda var väl maten på den resan men åka till en sommarort i april så är inte så mycket öppet. Vi överlevde!

Åker gärna tillbaka. Kanske testa en annan ort eller del av landet. Ja vi får väl hoppas på några resor framöver.