onsdag, augusti 17, 2022

Det var när ...

.. jag skulle klä mig som det slog mig. Jag stod där i vår klädkammare (walk-in-closet, för dig under 30) och funderade på vilka jeans jag skulle klä mig i idag. Där låg alla av olika kulör och sort. Gamla för det mesta, men även ett par som jag köpt i år, hör och häpna.

Det jag började fundera över gällde byxor. Byxor,alltså - när hade man sådana sist? Alltså o-jeans. De bekväma, rejäla och slitstarka jeansen har ju tagit över i de flesta sammanhang. Man har dem till och med till kavaj. Skjorta och slips kan också hänga med. 

Det jag kunde påminna mig var tillfällen i jobbet, då man hade en del officiella uppdrag. Det är minst sex år sedan. Och jag kan nog säga att jeans kunde gälla även då. Vi hade klädkod. Kavaj ingick. Men nog sjutton hade man jeans också. De fick förstås inte vara så moderna att de hade trasiga knän, eller påsydda "dekaler". Vi hade inte råd med sådana. 

Men, som sagt, när hade man byxor?

Och när ska jag ha byxor nästa gång? Ja, det blir väl när jag blir bjuden på något stiligt bröllop, eller liknande.

Eller kanske Nobelfesten. Jojo - vem vet ...!


*****

10 kommentarer:

Rexxie sa...

Byxa: "klädesplagg som betäcker nedre delen af bålen samt benen o. som delar sig för att kunna omsluta hvart o. ett af benen särskildt"

Så jeans ingår i byx-kategorin vare sig du vill det eller inte.

Och svaret på "när ska jag ha byxor nästa gång" är väl ungefär när du inte vill ha kjol eller kilt eller något annat icke-byxigt på dig!

:-)

Bert Bodin sa...

@ Rexxie

Nu ska du inte vara så petig. Du vet mycket väl vad jag menar. Kanske skulle jag ha skrivit gabardinbralla, ullbyxa, kostymbyxa eller något annat för att du skulle förstå.

;-)

Elisabet. sa...

Pv säger ofta jeansbyxor, vilket för mig låter heltokigt.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Tyyyypiskt smålänningar.

thord wiman sa...

Eller terrylenbyxa (av den tistelstickiga modellen) som plågade en del av mina i övrigt gyllene dagar i 10-11 årsåldern, fast de höll ju inte ihop som klädesplagg särskilt länge - undrar varför ...

Mycket går igen i modevärldens obskyra karusell men en terrylenbyxa - aldrig!

Bert Bodin sa...

@ Thord Wiman

Nej - håll dig du till dina jeans! 😊

ELIZA sa...

Oj,det snyggaste jag vet på en karl...Snygga välsittande jeans,,polotröja och kavaj!!!!Åhhh,vad fint! Terrylene...Har inte hört ordet sen jag var barn,((typ hedenhös)) vilken styggelse!!! Tyckte det var fult redan då...

Bert Bodin sa...

@ ELIZA

Aha - du är så'n du?

;-)

Anonym sa...

I Österbotten kunde man, åtminstone förr, se annonser/affärsskyltar om Farmare eller Farmarbyxor. Det var alltså jeans! Tror inte det begreppet finns längre. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Så har de nog fått heta även här, förr i tiden.