lördag, augusti 13, 2022

Turné

Traditionsenligt drog vi österut idag. Mot Tornedalen och Benkes barndomstrakter. Det har varit lite knapert med besök där de senaste åren, med anledning av pandemiläget.

Men nu kändes det att det var dags. Via Haparanda tog vi oss till Kukkolaforsen. Där på restaurangen vid Torneälvens strand blev det lunch. Rökt sik är det som gäller här. Platsen är ju känd för sitt sikfiske. 

Även på finska sidan håvas sik.


Det fiskas med håv. Så kallade pator är "bryggor" som byggts ut i älven. Där kan fiskare stå och hinka upp fisken med sina håvar på långa skaft.

Men med magen tillfredsställd drar vi vidare norrut längs gränsälven. Målet är Benkes föräldrahem och den stuga som han ägt på stranden - numera disponerad av en systerson med familj. 

Här blir det storfika. Hembakt. Limpa, fralla, allt finns. Rökt lax. God ost. Med mera med mera. Lunchen i magen fick sällskap, alltså.

Det blev prat och skratt i flera timmar. Sedan besök vid föräldragraven i vackra grannbyn Svanstein, som hukar nedanför sitt berg likt Hollywood.


Vägarbeten fick oss sedan att bli kreativa.  Finland räddar oss. Det är ju bara att ta bron över älven och utnyttja vägarna där för delar av hemfärden. Mycket högre standard på den sidan. Så fick det bli. Och vid halvniotiden nådde vi stugan i skogen vid havet, efter en trevlig dag.

*****

11 kommentarer:

Turtlan sa...

Låter som en fin tur! Det blev några mil antar jag.
Tittade på kartan var Svanstein låg. Ny bekantskap för mig. Orten alltså.
Sen såg jag att i Haparanda ligger det en golfbana där gränsen goo på r rakt igenom golfbanan. Kul!

Kristina sa...

Så'n fin dag ni fick!

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Det blev en fin tur, särskilt som SMHI hade hotat med regn.

I Haparanda tänker man knappt på gränsen. Ja - det gör man inte på andra platser heller. Det är bara "på andra sidan älven". Nu när restriktionerna hävts till stor del. Värre var det för något år sedan.

Bert Bodin sa...

@ Kristina

Ja - det var trevligt. Och vackert!

Thalassa sa...

Yesss - då hänger jag på - mot mina trakter! Fast ni vänder förstås om för tidigt - för långt nere i södern. Så vackert det är i dessa trakter!

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

För en dagsutflykt fick detta räcka.

Elisabet. sa...

Sååå vackra bilder! Jag är nästan på sik - men kokt -. Pappa och hans kompis arrenderade en tjärn och oj, så mycket fisk vi fick äta!

Elisabet. sa...

Nästan uppvuxen ..., ska det vara.

Babsan sa...

Så vackert i dessa trakter

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Tack för finord.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Tornedalen är vacker. I hela sin längd.