tisdag, augusti 16, 2022

Tillåt mig tvivla

Radion står på. P1 gäller för det mesta. I dagens tablå finns programmet Kropp och själ som ofta är hörvärt och lärorikt.

Idag tog man upp tics, alltså ofrivilliga fysiska rörelser, eller ljud, som de drabbade kan ha för sig. Helt ofrivilligt. Det är främst pojkar som drabbas av detta. Det finns terapier och annat som kan lindra, ja kanske till och med bota. 

Men hos tjejer är det ovanligt. Tills nu, då det uppkommit tics-symptom i högre grad hos unga flickor. En forskarrapport redovisas i programmet. En vårdanställd berättar om hur väntrummet på hennes mottagning plötsligt "fyllts" av tjejer, som uppvisar samma beteende. Och man har undrat vad orsaken är.

Nu finns en teori. På sajten TikTok har det spridit sig inlägg där tics-tjejer visar hur de beter sig. Och i väntrummet där alla tjejer satt visade det sig så småningom att alla hade konto på TikTok. De följde de här "influerarna" som visade upp sina tics. 

Man tror nu att de unga damerna som väntade på att få hjälp har påverkats, alltså börjat härma TikTok:arna. Ofrivilligt, tydligen.

Vi vet att vi omedvetet påverkas av reklam. Budskapen går igenom utan att vi märker det. 

Nu verkar det som att vi även kan påverkas av andra saker - i detta fall tics.

Märkligt då att föräldrar låter barn och unga ocensurerat hålla på med våldsamma datorspel. Ja, det gäller nog föräldrar också. Till och med forskare hävdar att: - Oooh nej. Inte påverkas de.

Nähä! Jaså?


*****

Inga kommentarer: