måndag, augusti 01, 2022

Jag blir lite betänksam ...

.. när jag går en morgonrunda
runt huset. Jag kollar om några tjusiga nattgäster har slagit sig till ro för dagen. Det handlar om nattfjärilar, alltså.

Men jag blir, som sagt, betänksam. På allvar! För jag ser inte en enda. Vad har hänt? Kring vår brolampa brukar jag se 10-15 stycken av olika arter. Varje morgon. Nu, alltså noll.

När jag tänker vidare inser jag också att alla trastar, tal-, rödvinge-, björk-, kol-, eller dubbeltrast också är totalt frånvarande. De brukar dagligen smyga omkring här på tomten och leta mat. Inte en enda av dem heller.

Inte heller ser jag några snygga skalbaggar. Här brukar ju grön blombock, fyrbandad dito, en och annan timmerman, med flera, med flera, besöka oss och ölandstokarna.

Hur är det fatt, egentligen?

*****

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Hu, det låter ju förskräckligt! Men som klimatförnekare brukar säga .., "det kanske bara är en tilfällig förändring".

Elisabet. sa...

Tittar lite längre på bilden. Hur långt är det till vattnet?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Man skulle ju kunna hoppas ... men?

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Ca 50 meter nerför sluttningen.

ELIZA sa...

Va obehagligt,det Du säger...Vi har inte heller några trastar!!Vad gäller nattfjärilarna,är dom inte i farten lite senare?Jag bor lite mer norrut,,bara några mil från Er stuga,men dom brukar vara i farten,när det blir mörkt tidigare.I alla fall här...Det vet jag bestämt,för brukar gå ut på verandan och röka...((Arma mej)) Och då har dom samlats vid fönstret vid balkong dörren..Måste släcka lampan i fönstret nån vecka,för dom vill följa med in...Måste då också få berätta att jag fått se Ligustersvärmare,för andra ggn i mitt liv, i somras..

Bert Bodin sa...

@ ELIZA

Jag hoppas att de kommer fram nu i augusti. Men jag vet att jag brukar ha dem här även i juli.

Ligustersvärmare ...? Var har du sett den? Här har jag sett tallsvärmare och brunsprötad skymningssvärmare här i år.

Mari sa...

Då fint ni bor. Inte förstått att det är så nära vattnet. Vilket drömläge.
Hos oss skiljer det mycket mellan olika vindstilla nätter när det gäller nattfjärilar, trots att det är svårt att förstå varför. Konkurrensen från fullmåne en klar natt kan påverka rejält, det glömmer man ibland. Men det är det ju inte nu...fullmåne alltså...

Bert Bodin sa...

@ Mari

Läget är bra. Särskilt på vårarna, när våra grannar med direkt strandtomt sitter och fryser i kallvinden från havsisen. Vi har mycket varmare. 😊

Jag hoppas på en fullödig insektssommar från och med nu.

Vi fårr se hur det blir.

ELIZA sa...

Hej! Nu har jag forskat och studerat.Min man påstod att det var en Ligustersvärmare...Dom stannar ju inte så länge i synfältet,så man hinner detalj studera dom.Kollat Tallsvärmarn,nej,för grå. Den brunsprötade skymmninngssvärmaren,har nå rött på vingarna,nej,,det hade den inte...Sa lite försiktigt till min man,att det kanske inte var en Liguster...Fick till svar, att,jaja,vi hade inte Stenknäcken eller Fästingar för X antal år sedan,heller...Får väl hålla med om det...Törs väl inte säga att vi har ett par skator som är apelsinfärgade på bröstet...Såg dom bägge tillsammans, och nu sett en skata som är citronfärgad på bröstet...Kanske deras avkomma? För några år sedan fanns det ett likadant par runt ICA Maxi, i Boden...Stod på tidningen om dom,..Har googlat ...Men ingen kan förklara varför...

Bert Bodin sa...

ELIZA

Men ligustersvärmaren har mycket rödaktiga teckningar på kroppen.

Se här :
http://vilkenart.se/Admin/Foto.aspx?Id=4284

Visst har ligustersvärmaren siktats i Norrbotten, men mycket sällsynt.