onsdag, januari 10, 2024

Två rekommendationer

1. Låt en fotvårdare ta hand om dina stackars tår och hälar. Skönt och nyttigt. Jag gjorde det idag.

2. Filmen
Hammarskjöld. Se den. Då får du vara med som en fluga på väggen under Dag Hammarskjölds sista år i livet. Bra historielektion. En dokumentärthriller skulle jag vilja kalla den.

Jag minns den dagen då hans död offentliggjordes. Gör du?

*****

11 kommentarer:

Elisabet. sa...

Nej, jag var bara sju år när han dog, så det minns jag inte. Två år senare, när John Kennedy blev skjuten, det däremot, det minns jag solklart, kanske för att vi då hade tv och sjäva skotten och mordet visades om och om igen.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Ja, det var också en sån där dag man minns. Liksom mordet på Olof Palme.

Gunnel sa...

Inte precis dagen och inte lika tydligt som med Palme och Kennedy. Men jag minns att jag bodde i Hässelby när nyheten kom om Hammarskjölds död. I samma lägenhet bodde jag när Marilyn Monroe dog och spionen Wennerström avslöjades.

Babsan sa...

Jag tyckte filmen var bra men det var för stort focus på huruvida han var homosexuell eller inte.Helt ovidkommande tycker jag.Skulle focuserats mer på hans gärningar

Tony sa...

Har ju koll på namnet osv. men väldigt dålig koll på hans liv och leverne. Det blir att kolla på filmen!

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Marilyns och Wennerströms "bemärkelsedagar" har jag inte exakt minne av.

Bert Bodin sa...

@Babsan

Kanske var det viktigt på den tiden att hålla sexuell läggning hemlig. Och det var säkert svårt för en så offentlig person. Men, du har rätt, det hade inte behövts. Det var nog spännande ändå.

Bert Bodin sa...

@KulTur i Natur - Tony

Ja, gör det. Själv har jag rätt ofta påminnelser om honom i och med att man vandrar i fjällen. Det finns vandringsleder i hans namn, m.m. Han var en trogen vandrare här i norr. Det finns också en vacker fotobok, som berättar om hans fjällbedrifter. Kommer inte ihåg vad den heter. Har den själv, men den står ute i stugans bibliotek.

Christel sa...

Underbar film! Håller dock med om att det fokuserades lite för mycket kring hans sexualitet, eller mer brist på sådan. Fast det var andra tider då så man får sätta sig in hur det kan ha varit.
Men vi har tio minuters gångväg från "vår" camping till Backåkra, stället han aldrig övernattade på. Men där är alltid mycket besökare där. Själva är vi hellre på meditationsplatsen Pax som ligger ett stenkast därifrån.
Sen var det underbara scener från mitt älskade Sandhammaren.

Bert Bodin sa...

@Christel

Sant. Man var inte öppen med sin läggning så gärna på den tiden.

Var det Backåkra han beslöt köpa i filmen?

Anonym sa...

Japp, han köpte gården och lät renovera den. Gavs sen genom testamentet till STF.