.. angående det ödesdigra valet i USA.
Så vaknade vi till en ny verklighet i morse, även om jag hade mina aningar redan igår kväll.
Men jag måste säga att USA har ett märkligt valsystem. Kanske är det därför som det är så förhållandevis få som överhuvudtaget tar sig till vallokalerna. Det räcker alltså inte att vara myndig för att man ska få lägga sin röst. Nej - man måste också registrera sig i förväg.
Sen har vi det där elektorssystemet, som jag egentligen inte förstår mig på. Men det är egentligen elektorerna som slutligen avgör. Såhär står det i Wikipedia:
I USA väljs inte presidenten direkt av folket. I presidentvalet röstar amerikanerna inte på en president, utan på elektorer, som i teorin får rösta på vem de vill, men som i praktiken avger löfte om att rösta på en viss kandidat. Teoretiskt kan således elektorerna rösta fram en annan president än vad valresultatet speglar om antalet s.k. "faithless electors" är tillräckligt stort för att påverka utfallet. Mellan 1796 och 2008 har elektorer vid 158 tillfällen röstat annorlunda än förväntat, vilket i inget av fallen påverkat utfallet.
Vad har de för kvalitet på opinionsmätningar i det där förment framstående landet? De opinionsmätningar som gjordes visade ju på helt andra och jämna resultat mellan de båda parterna. Men så blev det stor skillnad, när det kom till kritan.
Så nu har 71 miljoner röster (51%) avgjort valet. Så många, av USA:s 330 miljoner invånare har fått sin vilja igenom. Demokratiskt?
Anseendet för USA har alltid varit rätt lågt från min sida.
Nu sjönk det ännu mer.
*****
Ja vad ska man säga. Bedrövligt!
SvaraRaderaVilka är då dessa elektorer? Hur utses de? Några som sitter gömda och dyker upp vart fjärde år…?
Ja valsystemet i usa är knepigt. Tänker att det är skapat för att inte gynna ”folket” utan istället för de som gynnas av systemet.
Ja vilka fyra år kommer det att bli? Svårt att tro att han så plättlätt kommer att fixa det så bra för alla amerikaner.
Jag är skeptisk!
@Turtlan
RaderaSkeptisk, är ordet.