söndag, oktober 30, 2011

Luleå i glädjerus

Är du Facebook:are är du att gratulera. Då "bor" du snart i Luleå. Det rykte som snurrat runt sedan ett halvår bekräftades vara sant i torsdags. Facebook bygger tre serverhallar i Luleå. Gigantiska saker. 5-6 miljarder kronor ska de investera här. Byggytan motsvarar 18 fotbollsplaner.

Luleå hurrar. Ja - Inte alla kanske. Hallarna byggs i närheten av ett naturreservat, och ornitologerna har varit oroliga. Nu kallades fågelspecialisterna in och en överenskommelse gjordes. Fåglarna får ökat stöd med ett antal miljoner (6?) och alla är nöjda och glada. Näringslivet jublar och menar att det här kommer att medföra fler etableringar av samma sort. Högteknologi. Givetvis är också jag optimistisk, om än inte orealistiskt euforisk.

Det närliggande universitetet förväntas producera datafolk. Luleälven förväntas producera de gigantiska mängder el, som serverhallarna förbrukar. Det motsvarar cirka 16000 normalvillors elanvändning. Men det lär Luleälven gå iland med, sägs det, eftersom vi har överskott på kraft i den här landsändan. Överskott som inte kan fraktas söderut till mer behövande, eftersom kraftnätet inte räcker till.

Jag vill dock påminna herrar (för det är herrar) politiker, näringslivsfolk och övriga om att dataföretag både kommit och gått. Google, t.ex. hade kontor här ett tag. Köpte företag och drog.

Och så ska förstås "Luleå sättas på kartan". Stan får världsrykte, verkar det som.
Det säger alla.

Precis som Prineville, då?

*****
Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

Leif sa...

Frontec drog väl också? Skylten ser ut att vara nedtagen.

I samband med det kommer jag ihåg ett av mina gamla blogginlägg och vad jag lärde mig av att minska strömförbrukningen i en dataserver. Vilket inte alltid är populärt.

För närvarande är jag på väg att flytta min lilla domän till en snabbare, effektivare och resurssnål server som körs med ryska Nginx. Facebook är förvisso mycket för open source men den synnerligen resurskrävande serverprogramvaran apache hänger fortfarande med. Jag tror Facebook räknar med att dra fördel av det kallare klimatet i Luleå för kylningen av servrarna, men det kostar trots allt i strömförukning. Om det blir en extraordinärt kall vinter och strömmen ransoneras, vem får då stryka på foten? Styrmans kunder eftersom han betraktas som en skurk av Vattenfall och sina politiska motståndare?

Hur pass energieffektivt är ett Facebook datacenter? Läs mer här.

Bert sa...

Leif: Just det. Frontec försvann också. Sökte det namnet. Tack för påminnelsen.

Jag hittar just nu inte i allt material som skrivits om energiförbrukningen, men  någonstans har det också sagts att överskottsenergin som servrarna kommer att skapa, ska återanvändas.

Vad gäller förbrukningen har jag också varit lite tveksam. Men enligt alla förståsigpåare, ska det inte vara något problem. Vi kan tydligen inte göra av med allt som produceras här, eftersom infrastrukturen mot söder är för dålig.

Leif sa...

Överskottsvärmen från SSAB räknas det in i den lokala energitillgången? Här ger solen oss en massa energi till uppvärmning av husen. Servrar skapar värme som måste kylas av på något sätt. Ærø är per årsgenomsnitt sett helt självförsörjande med "grön energi" (sol- och vindkraft). Energipriset är några ggr högre än i Sverige.

Vad händer om Sverige EU-anpassar sina energipriser? Dvs låter marknaden styra och höjer? Snart har Finland sitt sjunde kärnkraftverk i Pyhäjoki, mitt emot Skellefteå. Ett icke oanseligt energitillskott i norra skandinavien. Infrastrukturen ifråga om energi kommer onekligen förändras.

Tillgång till mer energi innebär inte per automatik lägre priser. Se bara här. Vi har massor av sol- och vindkraft. En hel del av den tas till vara och används. Energiproducenterna och investerarna vill dock ha betalt. Energibörsen Nordpol har dragit upp priserna och höjt avkastningen till dem. Vad händer när en större förbrukare kopplas in på nätet? Eller när någon spekulerar i energipriser?

Vattenkraft ger elektrisk ström och den är högst användbar. Men vem skall betala för den och med vad? Maudans miljövänliga 1101 vindkraftverk? Det låter lite grann som stålverk -80 om jag inte har läst historieböckerna helt fel.

I den virtuella världen Second Life jämfördes häromåret varje enskild avatars energifotspår med vad en människa i Brasilien förbrukar per år. Det var mer. På vilken nivå kommer en användare av Facebook hamna?

Bert sa...

Leif: Vad jag vet ger överskottsenergin från just SSAB, i stort sett uppvärmningen via fjärrvärmenätet. Tror inte det ger någon elproduktion därutöver. Men gott så! Vi har landets lägsta fjärrvärmetaxa tack vare SSAB och Lule Energi.

Knapsu sa...

Vad ska fåglarna göra med de miljonerna?

För övrigt så funderar jag på att nominera han Porsöbon (tror jag att det var) som överklagade bygget, till Kurirens Årets Norrbottning.
Fundera på det...

Bert sa...

Knapsu: Naturreservatet Gammelstadsviken är sorgligt eftersatt. Ett av Sveriges förnämsta fågellokaler behöver mer skydd och mer tillgänglighet. Att tillgodose detta kostar, och skulle ha behövts för länge sedan. Nu kan det bli verklighet.

Cecilia N sa...

Hm.

Det går alltså inte att skicka ström genom ledningarna söderut så det räcker.

Men ledningarna räcker tydligen till för att skicka information? Åt båda håll.
Eller kör de på satellit?

Bert sa...

Cecilia N: Så är det. Vi har ett sjuhelsickes datanät. Men eltrådarna är för ynkliga söder om Västerbotten.

Så vi behåller strömmen här. Och intäkterna. (OBS  det där med intäkterna är ironi. För de åker raka vägen till Stockholm, på nå't märkligt sätt.)